Απορία για συνδεσμολογία και ρύθμιση volume σε PA σύστημα

Reaction score
0
Καλησπερίζω την αγαπητή παρέα του AVSite και σας συγχαίρω για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε σε όλους εμάς τους μη ειδήμονες!

Θα ήθελα να εκφράσω μια απορία που αφορά τη συνδεσμολογία ενός συστήματος ΡΑ.

Η σύνθεση έχει ως εξής: Υπάρχει ένας φορητός Macbook που περιλαμβάνει τη μουσική σε MP3 και FLAC, το DAC Audiotrak Prodigy Cube και 2 ενεργά ηχεία QSC K10. Το πρώτο ερώτημα αφορά το βέλτιστο τρόπο συνδεσμολογίας μεταξύ ηχείων και Mac. Ειδικότερα, έχω 2 λύσεις στο μυαλό μου. Είτε θα πάρω το Art Pro Audio CLEANBoxPro ώστε από τις unbalanced συνδέσεις της Cube να πάμε σε balanced συνδέσεις των Κ10, είτε να πάρω ένα καλό μίκτη (π.χ. Allen&Heath 22) με XLR balanced outputs και να οδηγώ την Cube σε ένα από τα Line In του μίκτη.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη ρύθμιση του volume, δηλαδή ποια είναι σωστή ρύθμιση για να έχω δυνατό και καθαρό ήχο χωίς παραμορφώσεις; Να είμαι στο μέγιστο από την Cube και τον μίκτη να ρυθμίζω την ένταση από τα ηχεία, ή να είμαι κάπου στη μέση στα ηχεία (ώστε να μην παραμορφώνονται) και να παίζω από το μίκτη;

Ευπρόσδεκτες όλες οι απόψεις!

Reaction score
7
Απάντηση: Απορία για συνδεσμολογία και ρύθμιση volume σε PA σύστημα

Καλησπερα

Αν δεν χρειαζεσαι τον μικτη ,ή οποιαδηποτε αλλη συσκευη, μην την βαλεις στο συστημα,θα εισαγεις περιττα κυλωματα.

Και εξηγουμαι:
Σε τι αποσταση θα στειλεις το σημα και εχεις καταληξει σε balanced?
Εφοσον μιλαμε για τις τυπικες οικιακες αποστασεις του 1 μετρου δεν εχει νοημα να προσθεσεις επιπλεον συσκευες στο σημα σου για να το μετατρεψεις σε balanced.
Αν υπηρχε στις συσκευες ηδη,τοτε ισως να ειχες καποιο μικρο(εως ελαχιστο σε τετοιες αποστασεις) κερδος να χρησιμοποιησεις balanced συνδεση.

Τωρα ομως με το να προσθετεις τελεστικους κτλ εκει που δεν χρειαζεται χανεις πολυυυυ περισσοτερο απο οτι κερδιζεις.Και ξαναλεω, αυτο μονο για αποστασεις του 1 μετρου και line level σημα.

Τωρα δεδομενου της αλυσιδας που διαμορφωνεται ως mac-dac(skroutz:138:) -active ηχεια ,η ρυθμιση απο το dac ειναι σαφως η πιο πρακτικη.

Ελπιζω να βοηθησα!

Reaction score
0

Καλημέρα και σε ευχαριστώ για την απάντηση!

Παρόλο που δε μιλάμε για μεγάλες αποστάσεις, θεωρώ εξαιρετικά δεσμευτικό το 1 μέτρο που αναφέρεις. Ακόμα και σε ένα οικιακό πάρτυ, μπορεί να απαιτηθούν αποστάσεις 2-3 μέτρα. Επιπλέον, δεν θα ήταν προτιμότερο να παρεμβάλλω τον μίκτη ώστε να μην καταφεύγω σε περίεργες λύσεις καλωδίων RCA<->XLR.

Επίσης, θα ήθελα την άποψη σου για τη ρύθμιση του volume, έστω και ανάμεσα σε DAC & ηχεία

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.994

Η ορθή λύση είναι μακρύ καλώδιο balanced, μακρύτερο ακόμα και από αυτό που θα χρειαστείς σε μια μεγάλη δεξίωση. Είτε επιλεξεις το CleanBoxPro, είτε έναν μείκτη με τις ανάλογες εισόδους και εξόδους, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Πάντως, είναι προφανές πως θα πρέπει να επιλέξεις τη λύση του μείκτη, για λόγους ευελιξίας, επάνω στον οποίο μπορείς να καρφώσεις επιπλέον και ένα deck, ή ακόμα και ένα MK2, και να τα έχεις για εφεδρεία.
Δηλαδή, μπορείς να παίζεις και να μιξάρεις από τον υπολογιστή, αλλά αν για οποιοδήποτε λόγο μείνεις από υπολογιστή, μπορείς να γυρίσεις αμέσως στα άλλα δύο, χωρίς δυσάρεστες διακοπές. (Εκ πείρας, καλό είναι να έχεις και έναν δεύτερο, εφεδρικό μείκτη να περιμένει στο αυτοκίνητο. Ο μείκτης είναι η καρδιά του συστήματος, και δεν ξέρεις πότε θα σε αφήσει στα κρύα του λουτρού).

Ενδείκνυται να έχεις το volume των ηχείων στο τέρμα, ώστε να έχεις απόλυτο έλεγχο της στάθμης από τον μείκτη, ο οποίος, όμως, πρέπει να έχει master volume, ώστε να ελέγχεις από εκεί τη στάθμη, και να "παίζεις" πάνω - κάτω με το ρυθμιστικό κάθε εισόδου, ώστε -από πλευράς στάθμης- να δίνεις ένα συναφές άκουσμα.

Αν δεν αισθάνεσαι άνετα με το volume των ηχείων στο τέρμα, βάλτο στην 1η ή 2η ώρα, και θα σε εξυπηρετήσει χωρίς πρόβλημα.

Reaction score
0

Σε ευχαριστώ! Ήσουν κατατοπιστικός και μάλλον θα κινηθώ προς τη λύση που προτείνεις. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι βάζω τα ηχεία στην 1η ή 2η ώρα, και παίζω από το Master του μίκτη και τα επιμέρους ρυθμιστικά, με την Cube τι γίνεται? Πρέπει να είναι γύρω στο 70-80% για να μην έχουμε παραμορφώσεις?

Επιπλέον, θα άξιζε και η αγορά της Audio 2 DJ (NATIVE INSTRUMENTS) ως συμπλήρωμα/αντικατάσταση της Cube για τη δουλειά που συζητάμε?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.994

Σε ευχαριστώ! Ήσουν κατατοπιστικός και μάλλον θα κινηθώ προς τη λύση που προτείνεις. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι βάζω τα ηχεία στην 1η ή 2η ώρα, και παίζω από το Master του μίκτη και τα επιμέρους ρυθμιστικά, με την Cube τι γίνεται?
...
Στο τέρμα.

Η Audio 2 DJ είναι κάτι αντίστοιχο, αλλά σου δίνει επιπλέον και DJ software, και δύο εξόδους. Πάντως, κι αυτή είναι unbalanced.

Reaction score
0

Και εγώ είμαι της άποψης ότι όσο λιγότερες συσκευές παρεμβάλλονται τόσο το καλύτερο. Επίσης ο 22, αν και ΑΗ δεν έχει και πολύ σχέση με τους 92 και 62 που ίσως έχεις στο μυαλό σου όσον αφορά τον ήχο.

Η καλύτερη λύση που μπορώ να φανταστώ είναι να πάρεις μια EMU0404 USB που έχει balanced outputs και απόλυτο έλεγχο έντασης από το DSP της, και νομίζω έχει και hardware controls.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.510