Απορίες περί υποστήριξης video4K από προβολέα φυσικής ανάλυσης 1080p

Reaction score
4
Χαιρετώ όλα τα μέλη και εύχομαι να είστε όλοι καλά! Είμαι κάτοχος μιας τηλεόρασης full HD Sony 50"KDL705B και ενός βιντεοπροβολέα χαμηλότερης ανάλυσης στα 854 * 480 τον οποίο σκέφτομαι να αντικαταστήσω. Βλέποντας βίντεο στο διαδίκτυο από το You Tube ανάλυσης 4Κ στην τηλεόραση εννοείται σίγουρα από τα άλλα βίντεο χαμηλότερης ανάλυσης αποκομίζω ποιότητα εικόνας πολυ καλύτερη (πιο φωτεινή,πιο αναλυτική,μεγαλύτερη ευκρίνεια κλπ). Αντιλαμβάνομαι ότι η εικόνα και αν κάνω λάθος διορθώστε με θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν η τηλεόραση υποστήριζε ανάλυση 4Κ. Επειδή σκέφτομαι πολυ σοβαρά την αγορά νέου προβολέα υπολογίζω την αγορά ενός με ανάλυση 4Κ . Επειδή καμία φορά κάνουμε και άστοχες επιλογές χωρίς να ρωτάμε ανθρώπους που θα ξέρουν κατι παραπάνω από εμάς θέλω τη βοήθεια σας όσον αφορά κάποια μοντέλα προβολέων από την Κίνα που βρίσκουμε στο διαδίκτυο ανάλυσης full HD και όχι μόνο ακόμα και 1280*800 τα οποία υποστηρίζουν το 4Κ (support 4K) όπως αναγράφεται στα specs τους . Κάποια από αυτά έχουν αποκομίσει και διακρίσεις πχ CES2017 innovation award κλπ. Η τιμή τους κυμαίνεται από 550-850 ακόμα και 950€ με μεταφορικά. Το ερώτημα ειναι η ποιότητα εικόνας όπως το υποστηρίζουν το 4Κ πως αποδίδεται στην οθόνη γιατί στη συσκευή θα γίνεται με κάποιο scaler φαντάζομαι . Αξίζει τον κόπο ; Ξέχασα να γράψω ότι ειναι φωτισμού Led . Αν φθασω στα 1000€ πάω και στον νέο EPSON EH-TW 5650 που μπορεί να μην ειναι 4Κ αλλά στην κατηγορία του (γαζώνει) από ποιότητα και μιλάμε και για κατασκευή ιαπωνική ή κάνω λάθος;Δυνατότητα δεν έχω να δω την εικόνα αλλά και να την είχα πάλι δε θα μπορούσα να πω αυτό που βλέπω ειναι 4Κ διότι δεν έχω δει ξανά παρά μόνο πχ σε αλυσίδες καταστημάτων όπου εκτίθενται τηλεοράσεις και όχι προβολείς .Αν κάνει και ο προβολέας αυτό που βλέπω στην τηλεόραση με τα βίντεο του Διαδικτύου τότε δεν αξίζει να πάρω τέτοιον προβολέα διότι το ίδιο και καλύτερο θα πάρω και από τον EPSON ή έχετε άλλη άποψη; Σας ευχαριστώ που διαβάσατε τις απορίες μου.

Reaction score
5.625
Στην κατηγορία τιμής που θες να κινηθείς ο Επσον είναι μονόδρομος .
Μέτα πρέπει να ανέβεις τιμή για να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα πχ σε μαυρο ...
Στα λέω χονδρικά για να καταλάβεις

Reaction score
4
Στην κατηγορία τιμής που θες να κινηθείς ο Επσον είναι μονόδρομος .
Μέτα πρέπει να ανέβεις τιμή για να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα πχ σε μαυρο ...
Στα λέω χονδρικά για να καταλάβεις
Ναι συμφωνώ μαζί σου.Αν υποθέσουμε όμως ότι θέλω το 4Κ και χωρίς εάν λέω εάν δε θέλω να φθάσω στα επίπεδα ενός Acer M550 διότι ο συγκεκριμένος μάλλον ειναι ο καλύτερος κάτω από τα 2000€ τότε τι 4Κ αποδίδουν οι βραβευμένοι Κινέζοι φίλοι μας; Συμφωνώ μαζί σου ότι το full HD που θα πάρει κάποιος από τον EPSON δε μπορεί να το πάρει από τον κινέζο.

Reaction score
4
Ακριβώς αυτό
[DOUBLEPOST=1522153608][/DOUBLEPOST]Πως έβγαλες το πόρισμα ότι ο acer είναι ο καλύτερος ;;;
Από διάφορα reviews του Διαδικτύου μιας και δεν ειναι και πολλές οι επιλογές στα χρήματα αυτά . Της view sonic έχουμε δυο νέα μοντέλα τα οποία ακόμα δεν τα έχουμε δει και της BENQ τον W1700 ο οποίος με το τσιπ που φοράει το 0,47 DMD TI περιμετρικά της οθόνης σχηματίζει φωτεινό περίγραμμα πλάτους περίπου 10 εκατοστων στις 100 ίντσες περίπου (ανάλογα το μέγεθος της οθόνης ειναι και το πλάτος του περιγράμματος)το οποίο στη θέαση μιας ταινίας ειναι ενοχλητικό.Να σημειώσω ότι ο προβολέας που έχω ειναι της BENQ και δεν έχω καμία αντίρρηση ότι πρόκειται από τις μεγάλες εταιρίες της βιντεοπροβολης αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο έχει κάποια θέματα από ότι έχω διαβάσει πάντα έτσι χωρίς να έχω δει. Ίσως βελτιωθούν τα πράγματα με τον TK800.

Last edited:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.324
Κανένας -πλην Sony- προβολέας 4Κ δεν έχει εγγενή ανάλυση 4Κ. Ακόμα δεν έφτασε η ώρα του 4Κ στους προβολείς, σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις.

Αξίζει να πας σε ένα αρκετά καλό 1080 προβολέα, κι ο Epson είναι ένας τέτοιος.

Reaction score
4
Κανένας -πλην Sony- προβολέας 4Κ δεν έχει εγγενή ανάλυση 4Κ. Ακόμα δεν έφτασε η ώρα του 4Κ στους προβολείς, σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις.

Σε ευχαριστώ για το απόλυτο της απάντησης σου πραγματικά! Κάνω μεγάλη έρευνα τον τελευταίο μήνα πίστεψε με μέσα από ταμπλετ κιόλας (έχω αλλοιώσει τα δάχτυλα μου ) που λέει ο λόγος ανάμεσα σε διάφορα μοντέλα . Τότε μέσα στις επιλογές μπορεί να μπει αυτόματα και ο EH-TH6700. Αν υπάρχει και κατι αλλο πραγματικά αξιόλογο ευχαρίστως να μου το προτείνετε. Επιβεβαιώστε μου κατι για να σιγουρευτώ όποιος γνωρίζει. Οι EPSON ειναι made in Japan ?

Reaction score
5.625
Αυτό το περίγραμμα που λες το έχουν όλοι οι προβολείς
Μα όλοι οι τελευταίοι
Δεν θα πηγαινα σε Επσον 6700
5650 από Επσον η άλλου αλλά ανεβαίνεις μπατζετ ...

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.324
Σε ευχαριστώ για το απόλυτο της απάντησης σου πραγματικά! Κάνω μεγάλη έρευνα τον τελευταίο μήνα πίστεψε με μέσα από ταμπλετ κιόλας (έχω αλλοιώσει τα δάχτυλα μου ) που λέει ο λόγος ανάμεσα σε διάφορα μοντέλα . Τότε μέσα στις επιλογές μπορεί να μπει αυτόματα και ο EH-TH6700. Αν υπάρχει και κατι αλλο πραγματικά αξιόλογο ευχαρίστως να μου το προτείνετε. Επιβεβαιώστε μου κατι για να σιγουρευτώ όποιος γνωρίζει. Οι EPSON ειναι made in Japan ?
Από πληροφόρηση του @Μανώλης Κ. μάλλον (κι ο ίδιος δεν είναι βέβαιος....:D) είναι made in Taiwan ή Korea.
https://www.avsite.gr/forum/threads/epson-eh-tw5650-hands-on.163753/

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.561
Δεν υπάρχει πιο δυσνόητο concept για τον καταναλωτή απ' αυτό του UHD. Το οποίο, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, δεν αφορά τους προβολείς.
Είναι εφικτό ωστόσο να απολαύσουμε κάποια απ' τα οφέλη του UHD και στις μεγάλες οθόνες. Αυτή βέβαια είναι μια συζήτηση με πολλά "αλλά" και τεχνικές ασάφειες.
Συνοψίζοντας:

• Τα uhd δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση ανάλυσης. Είναι και συνδυασμός υψηλής φωτεινότητας, κοντράστ, κορεσμού χρωμάτων.
  • Για να μην τα πολυλογούμε ιεραρχώντας τις παραπάνω "ποιότητες" ενός προβολικού, η ανάλυση έρχεται τελευταία σε σημαντικότητα στη λίστα μου.
  • Το uhd υλικό είναι σε πολλά σημεία παρόμοιο με το hd κατά την αναπαραγωγή του. Την διαφορά την κάνουν τα λεγόμενα highlights, που συνθέτουν το υψηλό δυναμικό πεδίο (hdr-high dynamic range). Αν κοιτάξουμε μια σκηνή σε hd και την αντίστοιχη της στην uhd έκδοση θα διαπιστώσουμε ότι η δεύτερη θα έχει πολύ περισσότερη λεπτομέρεια. Ο λόγος είναι ότι κατά το master ο δημιουργός επέλεξε να προσθέσει σε διάφορα σημεία του frame πιο φωτεινά pixel που διαγράφουν περισσότερη λεπτομέρεια. Όσο πιο καλά μπορεί να αποδώσει το προβολικό αυτά τα pixel τόσο πιο δυναμική θα είναι η εικόνα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα pixel αυτά μπορεί να φτάνουν πολλές χιλιάδες nits. Οπότε πως θα μπορούσε ένας φτωχός προβολέας που αγγίζει με το ζόρι τα 70-80 nits να τα καταφέρει;
  • Αποτελεί επίσης πρόκληση για τους κατασκευαστές να καταφέρουν να διατηρήσουν όσο περισσότερο κοντράστ γίνεται, ειδικά στις ακραίες συνθήκες στις οποίες μπαίνει ένα προβολικό σε συνθήκες αναπαραγωγής uhd. Τι να τα κάνω τα highlights, αν η εικόνα έχει "ξεπλυθεί" και το μαύρο έχει γίνει γκρι;
  • Απ' τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι εκ των πραγμάτων το uhd σε προβολέα απαιτεί πολλούς συμβιβασμούς, αλλά δεν είναι μια εντελώς χαμένη υπόθεση. Μπορεί να δημιουργήσει το wow factor υπό προϋποθέσεις και να προσφέρει μια αισθητή αναβάθμιση σε σχέση με το hd.
  • Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Πρώτα απ' όλα πρέπει να βοηθήσουμε το προβολικό να διατηρήσει όσο περισσότερο κοντράστ γίνεται περιορίζοντας τις ανακλάσεις στο χώρο μας. Έπειτα θέλουμε έναν προβολέα που μπορεί να προσφέρει μεγάλο κοντράστ (πολλή λεπτομέρεια κρύβεται και στις σκοτεινές σκηνές) και παράλληλα να τον ματσάρουμε με οθόνη που μπορεί να μας δώσει 100-150 nits. Δεν είναι εύκολο αυτό το πράγμα και μπορεί να αναλυθεί περισσότερο. Τέλος πρέπει να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προσθέσουμε όσο περισσότερη λεπτομέρεια μπορούμε κατά την αναπαραγωγή υλικού κάνοντας την κατάλληλη επιλογή custom gamma καμπύλης. Πως μπορείς όμως να βάλεις υλικό χιλιάδων nits σε προβολικό των 100-150 nits; Δεν μπορεί να γίνει φυσικά, αλλά με τεχνικές αλχημείες όπως προανέφερα μπορούμε να πάρουμε περισσότερα απ' ότι φανταζόμαστε. Αν μπορούσε να δοθεί ένα παράδειγμα θα ήταν το jar of life. :D

• Με σωστό τρόπο μπορούμε να πάρουμε περισσότερα απ' όσα φανταζόμασταν.:drinks:

Μανώλης Κ.

Calibrator! Επαγγελματίας
Reaction score
2.065
Μάλλον ξεκινάτε από λάθος βάση.

• Όλοι μας θα θέλαμε να πάρουμε έναν προβολέα 4Κ δαπανώντας λίγα χρήματα. Αυτό όμως είναι ουτοπία την δεδομένη στιγμή. Ας μην μπούμε στο τρυπάκι ότι αυτό που σήμερα αξίζει χ € αύριο ή σε λίγους μήνες θα το αγοράζουμε στο 1/3 της αρχικής. Είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά στα καταναλωτικά είδη.
  • Αναφέρατε «διακεκριμένους προβολείς» με κόστος απόκτησης από το εξωτερικό κάτω από 1.000€ οι οποίοι υποστηρίζουν 4K. Θα πρέπει να δείτε τι panel φορούν και ποια είναι η native ανάλυση τους. Το γεγονός υποστήριξης δεν σημαίνει ότι θα δείτε 4Κ. Το ποιο πιθανό είναι να σας κάνουν downscaling στην native ανάλυση του panel.
  • Στην αγορά κυκλοφορούν φτηνοί 4Κ προβολείς που είτε το θέλουμε είτε όχι είναι κατασκευασμένοι από το ίδιο “μαγαζί”. Για να διαφοροποιηθούν υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές περισσότερο στο software παρά στο hardware.
  • Έχουν περάσει από τα χέρια μου οι Optoma uhd60 με panel ανάλυσης 2.716 x1.528 και Viewsonic 727 και BenQ W1700 με panel ανάλυσης 1.920 x 1.080. Και οι τρείς αποκαλούνται από τις εταιρίες σαν προβολείς 4Κ επειδή μπορούν να προβάλουν 8,3 εκατομμύρια εικονοστοιχεία.
  • Σχετικά με τους δυο τελευταίους μπορώ να σας πω ότι είναι σχεδόν ίδιοι και οι διαφορές είναι μικρές.
  • Όμως όταν αναφερόμαστε σε UHD υλικό δεν είναι μόνο το θέμα της ανάλυσης είναι και η χρωματική πιστότητα ώστε να μπορεί να φτάσει τουλάχιστον το Dci P3, η αυξημένη φωτεινότητα σε συνδυασμό με καλό επίπεδο μαύρου, σωστή απεικόνιση του gamma και θύρες που να μπορούν να υποστηρίξουν HDCP 2.2, HDMI 2.0 και θύρες 18Gb ώστε να ταΐσουμε το προβολικό μας με υλικό 4:4:4 στα 60Hz και να μην χρειάζεται να το υποβιβάζουμε σε 4:2:0 ή 4:2:0 στα 30.
  • Αναφορικά με το περιθώριο που αναφέρεται να υπάρχει. Και στους άλλους προβολείς υπάρχει αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αυτό οφείλετε στο λεγόμενο e-shift που χρησιμοποιούν το οποίο αφήνει περιμετρικά ανενεργά pixels.
  • Είναι εύκολο να μας πείτε σε ποιο μοντέλο αναφέρεστε σχετικά (αυτό με led πηγή φωτισμού); Μήπως αναφέρεστε στον XGIMI H1;

Last edited:

Reaction score
4
Τι ήταν αυτό με το you tube?
Με έστειλες!
Φοβερός ο τύπος!
Το ανεφερα προκειμενου να γίνω πιο κατανοητός σε τι ειδους βίντεο έχω διαπιστώσει αυτά που έγραψα γενικότερα.Και παντα μέσω αυτών που διαθετω ως μέσα προβολής.
[DOUBLEPOST=1522231688][/DOUBLEPOST]
Μάλλον ξεκινάτε από λάθος βάση.

• Όλοι μας θα θέλαμε να πάρουμε έναν προβολέα 4Κ δαπανώντας λίγα χρήματα. Αυτό όμως είναι ουτοπία την δεδομένη στιγμή. Ας μην μπούμε στο τρυπάκι ότι αυτό που σήμερα αξίζει χ € αύριο ή σε λίγους μήνες θα το αγοράζουμε στο 1/3 της αρχικής. Είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά στα καταναλωτικά είδη.
  • Αναφέρατε «διακεκριμένους προβολείς» με κόστος απόκτησης από το εξωτερικό κάτω από 1.000€ οι οποίοι υποστηρίζουν 4K. Θα πρέπει να δείτε τι panel φορούν και ποια είναι η native ανάλυση τους. Το γεγονός υποστήριξης δεν σημαίνει ότι θα δείτε 4Κ. Το ποιο πιθανό είναι να σας κάνουν downscaling στην native ανάλυση του panel.
  • Στην αγορά κυκλοφορούν φτηνοί 4Κ προβολείς που είτε το θέλουμε είτε όχι είναι κατασκευασμένοι από το ίδιο “μαγαζί”. Για να διαφοροποιηθούν υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές περισσότερο στο software παρά στο hardware.
  • Έχουν περάσει από τα χέρια μου οι Optoma uhd60 με panel ανάλυσης 2.716 x1.528 και Viewsonic 727 και BenQ W1700 με panel ανάλυσης 1.920 x 1.080. Και οι τρείς αποκαλούνται από τις εταιρίες σαν προβολείς 4Κ επειδή μπορούν να προβάλουν 8,3 εκατομμύρια εικονοστοιχεία.
  • Σχετικά με τους δυο τελευταίους μπορώ να σας πω ότι είναι σχεδόν ίδιοι και οι διαφορές είναι μικρές.
  • Όμως όταν αναφερόμαστε σε UHD υλικό δεν είναι μόνο το θέμα της ανάλυσης είναι και η χρωματική πιστότητα ώστε να μπορεί να φτάσει τουλάχιστον το Dci P3, η αυξημένη φωτεινότητα σε συνδυασμό με καλό επίπεδο μαύρου, σωστή απεικόνιση του gamma και θύρες που να μπορούν να υποστηρίξουν HDCP 2.2, HDMI 2.0 και θύρες 18Gb ώστε να ταΐσουμε το προβολικό μας με υλικό 4:4:4 στα 60Hz και να μην χρειάζεται να το υποβιβάζουμε σε 4:2:0 ή 4:0:0 στα 30.
  • Αναφορικά με το περιθώριο που αναφέρεται να υπάρχει. Και στους άλλους προβολείς υπάρχει αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αυτό οφείλετε στο λεγόμενο e-shift που χρησιμοποιούν το οποίο αφήνει περιμετρικά ανενεργά pixels.
  • Είναι εύκολο να μας πείτε σε ποιο μοντέλο αναφέρεστε σχετικά (αυτό με led πηγή φωτισμού); Μήπως αναφέρεστε στον XGIMI H1;
Χαιρετω εσάς και ευχαριστώ για τις γνώσεις που μου προσφέρετε ώστε να με βοηθησετε. Ναι για αυτον τον προβολέα είναι οι απορίες μου και περισσότερο λόγω των θετικών στις περισσότερες περιπτώσεις σχολίων που έχω διαβάσει στο διαδίκτυο. Αναγνωρίζοντας βέβαια οτι ένας 5650 στα 100 βαθμολογείται με 95 πχ αποκλειστικά για την ποιότητα εικόνας παντα και ο Xgimi X1 με 80 .

Reaction score
4

Μεταξύ των EPSON EH-TH 5650 και BENQ W2000+ τι θα επιλέγατε;

Last edited:

Reaction score
4
Επίσης σχετικά με τα πάνελ και με την αξιοπιστία και αντοχή τους τι ισχύει; Ειναι αυτά των DLP ανθεκτικότερα ; Βλέπω όπως και σεις πιστεύω κάποιες αναφορές εταιριών οι οποίες έχουν στα προϊόντα τους DLP τεχνολογία υποστηρίζουν ότι ένας LCD εάν αλλάξει λάμπα σε καμία περίπτωση δε θα αποδίδει όπως αρχικά με την πρώτη του λάμπα.

Reaction score
210
Αυτο το τελευταιο δεν νομιζω οτι ισχυει.Πριν μια εβδομαδα αλλαξα λαμπα σ'εναν EPSON 9200 που εχω,υστερα απο 2.200 ωρες, και το μηχανακι αναστηθηκε ! Πιθανον να διαβασες για τους παλιους SONY των σειρων 80 και 90 οι οποιοι ειχαν απο κατασκευης προβλημα στα πανελ τους (προοδευτικη πτωση της αντιθεσης),προβλημα που τονιζοταν περισσοτερο και γινοταν αντιληπτο,με την τοποθετηση καινουργιας λαμπας.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός