Απορίες πριν την αγορά!

Μηνύματα
3.784
Reaction score
2.941
Ερωτώ γιατί αυτές οι απορίες με βασανίζουν χρόνια και μιας και ήρθε η στιγμή της αγοράς, θέλω τη πολύτιμη βοήθειά σας!

-5κάναλος ενισχυτής με phono in, pure direct και hdmi , για σύνδεση συσκευών με την tv!
(~600E)

-σύνθεση 5.1, με έμφαση στον στερεοφωνικό ήχο!
τα δύο πίσω όσο πιο μικρά και διακριτικά γίνετε!
(~600E + 300 για sub)

και τώρα οι απορίες:

α) μπορούν ηχεία βάσης ή "βιβλιοθήκης", να καλύψουν τις μουσικές μου ανησυχίες σε χώρο 20τμ?(στο διαμέρισμα δυστυχώς μόνο 15Aύγουστο μπορώ να βάλω τέρμα το creeping death!)

β) τα πίσω μπορούν να τοποθετηθούν ψηλά?

γ) το sub πρέπει να είναι τηλεχειριζόμενο ή κλείνει και ανοίγει μαζί με τον ενισχυτή?

δ) 12άρι ή δεκάρι? θα μπει σε γωνία.

ε) με δύο sub τι καταφέρνω?

ζ)τι σημαίνουν τα Ωμ (ohm) και τι πρέπει να προσέξω?Μεγάλη αντίσταση περισσότερο ζόρι?Πρέπει και τα 4 ηχεία να έχουν την ίδια αντίσταση?
 

Μηνύματα
2.885
Reaction score
50
Πάμε μία μία...

α) μπορούν ηχεία βάσης ή "βιβλιοθήκης", να καλύψουν τις μουσικές μου ανησυχίες σε χώρο 20τμ?(στο διαμέρισμα δυστυχώς μόνο 15Aύγουστο μπορώ να βάλω τέρμα το creeping death!)
Φίλε μου αυτό εξαρτάται απ' το ποιές είναι οι μουσικές σου ανησυχίες/απαιτήσεις. Αν είναι... εκκωφαντική ένταση τότε δύσκολα (αλλά λες ότι σπάνια μπορείς να βάλεις δυνατά). Αν είναι ποιότητα... σίγουρα υπάρχουν πολύ καλά ηχεία βάσης για 20τμ. Βέβαια με τα χρήματα που διαθέτεις πρέπει να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς.

β) τα πίσω μπορούν να τοποθετηθούν ψηλά?
Ναι, γιατί όχι; Κοίτα όμως μήπως χρειάζονται κάποιες βάσεις που μπορεί να κοστίσουν επιπλέον.

γ) το sub πρέπει να είναι τηλεχειριζόμενο ή κλείνει και ανοίγει μαζί με τον ενισχυτή?
Τίποτα δεν πρέπει... κάλλιστα μπορεί να είναι τηλεχειριζόμενο ή και εντελώς ανεξάρτητο (θέλω να πω ούτε τηλεχειριζόμενο ούτε και ελεγχόμενο απ' τον ενισχυτή). Τώρα για ν' ανοιγοκλείνει μαζί με τον ενισχυτή δεν είμαι σίγουρος πώς και εάν γίνεται.

δ) 12άρι ή δεκάρι? θα μπει σε γωνία.
Εγώ θα προτιμούσα ποιοτικότερο 10άρι παρά 12άρι. Αλλά εξαρτάται και τι το θες. Πάντως το μέγεθος του κώνου σίγουρα δεν είναι το μόνο κριτήριο. Με τα λεφτά που διαθέτεις "κλασική" επιλογή είναι κάτι σε Yamaha, αλλά μου φαίνεται υπάρχει και κάποιο 10άρι Velodyne. Δεν ξέρω μήπως παίζει κάτι και από Crystal Audio.

ε) με δύο sub τι καταφέρνω?
Και πάλι εξαρτάται απ' τα sub. Με σωστό συνδυασμό συνήθως έχεις καλύτερο έλεγχο στο μπάσο και γενικά πιο σωστό χαμηλό. Αλλά για μικρούς χώρους δυο sub είναι πολλές φορές υπερβολή. Βέβαια περί ορέξεως... :happy_4:

ζ)τι σημαίνουν τα Ωμ (ohm) και τι πρέπει να προσέξω?Μεγάλη αντίσταση περισσότερο ζόρι?Πρέπει και τα 4 ηχεία να έχουν την ίδια αντίσταση?
Πολύ γενικά όσο περισσότερα Ohm τόσο ευκολότερα τα ηχεία. Πρόσεξε όμως, αυτό είναι πολύ γενική δήλωση. Καταρχήν η αντίσταση των ηχείων αλλάζει ανάλογα τη συχνότητα που παίζει και διάφορους άλλους παράγοντες. Εν ολίγης είναι σχεδόν αδύνατο η αντίστασή τους να παραμείνει σταθερή σε κάποια ακρόαση. Γι' αυτό πολλές φορές η ένδειξη αυτή είναι παραπλανητική. Π.χ. πολύ πιο εύκολο ηχείο θεωρείται κάποιο με σταθερή αντίσταση γύρω απ' τα 6 Ohm, παρά κάποιο με ονομαστική αντίσταση 8 Ohm που όμως έχει συνέχεια σκαμπανεβάσματα! Γι' αυτό είναι σημαντικό να κοιτάς την ελάχιστη αντίσταση και όχι την ονομαστική (βέβαια πολλοί κατασκευαστές δεν την ανακοινώνουν για... ευνόητους λόγους). Στο προηγούμενο παράδειγμα με τα 8 Ohm, σε πολλά ηχεία με τέτοια αντίσταση η αντίστοιχη ελάχιστη είναι γύρω στα 3 Ohm, οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται. Πάντως σε οικονομικές προτάσεις καλό είναι να κοιτάς για εύκολα ηχεία, για να μπορούν να οδηγηθούν και από οικονομικούς ενισχυτές (που ως γνωστόν δεν μπορούν να δώσουν πολλά στο θέμα της οδήγησης). Γι' αυτό θα σ' ενδιέφερε ίσως να λάβεις υπόψη σου και την ευαισθησία των ηχείων (έχει να κάνει με το πόσο δυνατά ακούγεται ένα ηχείο δεχόμενο συγκεκριμένη ισχύ). Εν γένει ηχεία πάνω από 90db θεωρούνται αρκετά ευαίσθητα.

Αυτά για την ώρα και αν θες κάτι άλλο ρωτάς...
 

Μηνύματα
3.784
Reaction score
2.941
ευχαριστώ για της απαντήσεις!

θα ήθελα μια πρόταση για μουσικά ηχεία B&W ή Mission.
με ενδιαφέρει η τριάδα για αρχή.

Ίσως αγοράσω sub και surround αργότερα.

Α και κάτι ακόμα , τα ηχεία θα τοποθετηθούν επάνω στο έπιπλο στο ύψος του αυτιού.Χρειάζεται να έχουν ακίδες στη βάση τους?
 

Μηνύματα
3.385
Reaction score
10
Απαντησεις στις αποριες σου :

α) Και βεβαια μπορουν και υπαρχουν ηχεια βασης και βιβλιοθηκης που καλυπτουν ανετα τα 20μ2, αρκει φυσικα να ειναι κλειστου τυπου, δηλαδη να μην εχουν καποιο bass-reflex στο πισω μερος.

β) Τα πισω ηχεια κατα κανονα τοποθετουνται περιπου 60 ποντους πανω απο το αυτι μας. Για να μη σε βαλω να μετρας , ενα καλο υψος ειναι το 1,80.
Προσοχη...να μη τα στρεψεις προς τα κατω ωστε να σε κοιτανε .
Διαβασε αυτο

γ) Τα πιο πολλα sub εχουν ενα διακοπτη auto, που ανοιγουν οταν παρουν σημα απο τον ενισχυτη.

δ) Και με το 10αρι κανεις τη δουλεια σου στα 20μ2. Να ξερεις επισης οτι υπαρχουν και γωνιακα sub, αλλα η τιμη ??????

ε) Τα 2 ειναι καλυτερα απο το 1 και τα 4 καλυτερα απο τα 2.
Αυτο που θα καταφερεις ειναι εκτος του οτι θα πρεπει να πληρωσεις διπλα, να εχεις τον πονοκεφαλο στην τοποθετηση αλλα και τη ρυθμιση.

ζ) Τα περι αντιστασης στα ειπε ο Μανος.
εκεινο που εχω να σου πω εγω ειναι να προσπαθησεις να παρεις ολα τα ηχεια απο μια μαρκα. Ακομα και σε μικροτερο συνολο να καταληξεις θα εχεις πολυ καλυτερο αποτελεσμα απο ενα παντρεμα διαφορετικων ηχειων με διαφορετικη χροια και διαφορετικα χαρακτηριστικα.
Στο home cinema τα πραγματα δεν ειναι και τοσο μακρυα απο το στερεο.
Θα αγοραζες ποτε διαφορετικο δεξι και αριστερο ηχειο για να ακους μουσικη ?
Τωρα γιατι να το κανεις με πχ το κεντρικο η τα περιφερειακα ?
Ακομα και τα sub , οταν ειναι δεμενα με τα υπολοιπα, εκει που σταματανε οι χαμηλες των δορυφορων αρχιζουν του sub. Ετσι υπαρχει μια ομοιομορφια , σαν το μικρο σου ηχειακι να ειχε μεγαλο woofer.

η) το κυριοτερο....τα ηχεια τα ακουμε πρωτα και μετα αποφασιζουμε.

Καλο τρεξιμο........
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.703
Μηνύματα
2.872.857
Members
37.934
Νεότερο μέλος
arhss1964
Top