Απο που ξεκίνησε η "τέχνη" της φωτογραφίας;

V

VIDEOMIX

Guest
Τα πρώτα βήματα της σημερινής φωτογραφίας φαίνεται να έγιναν από τον Αρχιμήδη. Χρησιμοποίησε κουτί απ' του οποίου μία μικρή τρύπα πέρναγε το φως και σχημάτιζε την εικόνα στην απέναντι επιφάνεια. Σε αυτή την επιφάνεια υπήρχε στερεωμένο χαρτί πάνω στο οποίο σκιτσάριζε ο Αρχιμήδης τις λεπτομέρειες που τον ενδιέφεραν όπως ακριβώς τις έβλεπε να προβάλλονται στην επιφάνειά του. Αρκετά αργότερα αυτό το είδος φωτογραφικής συσκευής γίνεται γνωστό σαν camera lucida.

Ήταν η πρώτη προσπάθεια ώστε να αποδοθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότερα οι εικόνες που ζωγραφιζόταν μέχρι τότε.

Σχεδόν κατά την Αναγέννηση στο ίδιο βασικό σχέδιο προστέθηκε φακός στην τρύπα για μεγαλύτερη φωτεινότητα και ακρίβεια, αλλά και κάτοπτρο ώστε η εικόνα να μην σχηματίζεται ανεστραμμένη. Παρόμοιες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα για ακριβές σκιτσάρισμα.


Ο Αρχιμήδης (290? - 212? π.Χ.), εκπληκτικός μαθηματικός και εφευρέτης του αρχαίου κόσμου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα κάτοπτρα και την διάθλαση αλλά δυστυχώς τα σχετικά συγγράμματα του έχουν χαθεί. Οι μαθηματικές του έρευνες δεν μεταφράστηκαν στα Λατινικά παρά τον 16 και 17ο αιώνα επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις μεταγενέστερες μαθηματικές έρευνες.

Ο Αρχιμήδης λέγεται ότι χρησιμοποίησε κάτοπτρα για να βοηθήσει τον βασιλιά των Συρακουσών να αντιμετωπίσει την πολιορκία της πόλης.


Φωτογραφικό χαρτί
Ο Λεοναρντο ντα Βίντσι μελετώντας την ιδέα της φωτογραφίας περιέγραψε πρώτος τις ιδέες του για φωτογραφικό χαρτί επιστρωμένο με φωτοευαίσθητα χημικά υγρά, όπως και την διαδικασία εμφάνισης με την βοήθεια άλλων χημικών υγρών.

Ήδη όμως ο Σοφοκλής (495 π.Χ. ) είχε περιγράψει με ποιητικό τρόπο την ανάγκη «να προστατεύεται ένα φωτοευαίσθητο υλικό σε ένα σκοτεινό δωμάτιο». Ο νιτρικός άργυρος άλλωστε δεν ήταν άγνωστος στους αρχαίους 'Αραβες αλχημιστές.
 

Μηνύματα
527
Reaction score
0
VIDEOMIX εισαι φοβερος :shock: παρα πολυ καλο εχεις και αλλα τετοια γατι με ενδιαφερουν. :D :D :D
 

V

VIDEOMIX

Guest
Ευχαριστώ. Θα ψάξω σε εναν φίλο μου που αγοράζει τετοια βιβλία, καθώς και στο διαδύκτιο.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.595
Μηνύματα
2.865.313
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top