Από το 2009 θα περνούν ΚΤΕΟ και τα δίκυκλα

Μηνύματα
28.176
Reaction score
60
Από το 2009 θα περνούν ΚΤΕΟ και τα δίκυκλα

Από τις αρχές του 2009 αρχίζει σταδιακά από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης να εφαρμόζεται ο θεσμός του τεχνικού ελέγχου σε δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ και για τα δίκυκλα και μέχρι το τέλος του 2010 ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός για 2,2 εκατομμύρια μοτοσικλέτες, με έκδοση προγράμματος ελέγχων από τις νομαρχίες όλης της χώρας.

Πολυνομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης για ψήφιση στη Βουλή επεκτείνει το θεσμό της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ) σε όλη τη χώρα για όλα τα οχήματα και τα δίκυκλα.

Με παράβολο που δεν έχει οριστεί ακόμη η τιμή του αλλά υπολογίζεται να είναι περί τα 15 ευρώ θα περνούν από έλεγχο όλα τα δίκυκλα άνω των 50 κυβικών. Η Κάρτα Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων (ΚΤΕΔ) θα ισχύει για τέσσερα χρόνια για τα καινούργια δίκυκλα και θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Για τα μεταχειρισμένα δίκυκλα η ΚΤΕΔ θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια, ενώ για τα επαγγελματικά δίκυκλα (σχολών οδήγησης, κούριερ, διανομών φαγητού) η κάρτα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Ο έλεγχος των δικύκλων θα αφορά σε ταυτότητα δικύκλου, φρένα, κινητήρα, εκπομπές ρύπων, θόρυβο εξάτμισης, σύστημα διεύθυνσης (τιμόνι, χειρολαβές), πλαίσιο, τροχούς, ελαστικά, φώτα κ.ά. Ειδικότερα για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ δικύκλων ορίζεται ότι μπορούν να λειτουργούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σε εκτάσεις τουλάχιστον 750 τετραγωνικών μέτρων και στην υπόλοιπη χώρα σε εκτάσεις 500 τετραγωνικών μέτρων, εφόσον ο πολεοδομικός χαρακτήρας των περιοχών επιτρέπει τη χρήση τους.

Η υποχρεωτική εφαρμογή της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων για όλα τα οχήματα βάζει τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου με αποφάσεις των νομαρχιών το μέτρο δεν εφαρμόζεται μέχρι τώρα ούτε για τα Ι.Χ. και Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα. Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών προβλέπεται ακόμη ότι σε περιοχές γενικής κατοικίας θα λειτουργούν μόνον απλά συνεργεία αυτοκινήτων και τα συνεργεία για βαρέα οχήματα και φορτηγά θα λειτουργούν σε εκτός σχεδίου περιοχές και βιομηχανικά-βιοτεχνικά πάρκα.

Επιτρέπεται εξάλλου να κυκλοφορούν ταξί φυσικού αερίου και ορίζονται νέες διαδικασίες για τη διάθεση του καυσίμου από πρατήρια. Αυξάνεται από τα 65 στα 67 το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των αυτοκινητιστών ταξί, όπως ζητούν οι ίδιοι, ενώ παράλληλα καθιερώνεται πόιντ-σίστεμ για τη συμπεριφορά τους προς τους επιβάτες, με χρηματικά πρόστιμα και ποινές για όσους είναι υπότροποι.

Με ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου όσοι από τους συνεπιβάτες αυτοκινήτων και δικύκλων δεν φορούν αντίστοιχα κράνος και ζώνη θα πληρώνουν οι ίδιοι το πρόστιμο.

Ελεύθερος Τύπος
 

Μηνύματα
280
Reaction score
1
Οποτε το παπακι που αναγραφει 49cc θα το κρατησω :119:

Αραγε τα σκουτερ που ειναι 50cc τα πιανει ή οχι;
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.892
Μηνύματα
3.066.752
Members
38.627
Νεότερο μέλος
Athanasios1962
Top