Απ' ευθείας οδήγηση τελικού από DAC

Μηνύματα
59
Reaction score
24
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με την απ' ευθείας οδήγηση τελικού από την έξοδο DAC με ενσωματωμένη προενίσχυση (Benchmark DAC2).

Υπάρχει κάτι ειδικό που θα πρέπει να προσέξω στην επιλογή του τελικού ; Και αν ναι τι ;

Μήπως θεωρείτε ότι είναι προτιμότερη η οδήγηση του DAC σε προενισχυτή και στην συνέχεια σε τελικό ;
 


Μηνύματα
59
Reaction score
24
Ιδικά με αυτό το ντακ θα είσαι μια χαρά κατευθείαν στον τελικό
Ρωτάω γιατί έτσι το χρησιμοποιώ και εγώ μέχρι σήμερα αλλά στην προσπάθεια μου για μια ηχητική αναβάθμιση έπεσε στο τραπέζι από φίλο ως πρόταση. Αν κάποιος το έχει βάλει με προ ας μας δώσει κάποια συγκεκριμμένη πρόταση.

Ευχαριστώ.
 

vet

Audio, Δημοσιογράφος
Μηνύματα
8.252
Reaction score
8.153
To dac2 οδηγει τα παντα.
εχει και Jumpers αν ο τελικος εχει μεγαλο gain.
αν ψάχνεις για αναβαθμιση ψαξε αλλου. Πάρε άλλο dac/προ αν δεν σου κάνει... (σου κάνει...)

Όμως ότι βαλεις μετα από αυτό και πριν τον τελικο θα δωσει χρωμα σχημα χροιες κλπ παραμορφώσεις που θα γουστάρεις ή όχι δεν εχει σημασία.
Οποτε τι θα σου πει ο κάθε ενας που εβαλε έναν προ μετα το benchmark ελαχιστη σημασία έχει καθως τα γουστα του ο χώρος και το σύστημά του είναι αλλα από τα δικα σου....
(ή μάλλον ασε να πουν... ενδιαφέρον θα έχει....)
 

Μηνύματα
1.668
Reaction score
1.504
Ρωτάω γιατί έτσι το χρησιμοποιώ και εγώ μέχρι σήμερα αλλά στην προσπάθεια μου για μια ηχητική αναβάθμιση έπεσε στο τραπέζι από φίλο ως πρόταση. Αν κάποιος το έχει βάλει με προ ας μας δώσει κάποια συγκεκριμμένη πρόταση.

Ευχαριστώ.
Υποτίθεται οτι ο κυρίως ρόλος του προενισχυτη είναι αφενός η σωστη ρύθμιση της έντασης ταυτόχρονα και στα δυο κανάλια και η δυνατότητα διασύνδεσης σε αυτον πολλών πηγών. Απο τη στιγμη που θεμα με περισσότερες πηγες δεν εχεις και το benchmark δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις μεταξύ των καναλιών ανάλογα με την ενταση κρατώντας μια αντίσταση εξόδου σε σωστα για τον ενισχυτή σου όρια δίνοντας ταυτόχρονα και τα απαραίτητα ρεύματα σε σωστο βολταζ θεωρητικά είσαι οκ.
Απο την αλλη, το benchmark έχει για τις ψηφιακες εισόδους του ψηφιακό
Έλεγχο έντασης. Πολλοί λένε οτι χάνεται πληροφορία, άλλοι λένε οτι έτσι δεν υπαρχει προσθήκη παραμόρφωσης κ.ο.κ. Δεν ξέρω. Και ουτε που ξέρω τι γκάζι βγάζει το benchmark και αν κάθεται καλά με τον τελικο σου.
Το σίγουρο είναι οτι η προσθήκη ενος προενισχυτη θα προσθέσει στο συστημα ενα ακόμα μηχάνημα με τον χαρακτήρα αυτου να επηρρεάζει το τελικο αποτέλεσμα. Αρκετά. Και με σωστη επιλογή ο τελικος θα παιρνει και περισσότερο γκάζι.
Θα προσθέσεις κάποια επιπρόσθετη παραμόρφωση αλλα ίσως να αξίζει τον κόπο αν ψαχνεις για χαρακτήρα και όχι για πιουρισμο.
Βασικά ποιο είναι το συστημα και τι δε σου αρέσει;
 



Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.370
Reaction score
79.441
Υπάρχει κάτι ειδικό που θα πρέπει να προσέξω στην επιλογή του τελικού ; Και αν ναι τι ;
Να ειναι γαϊδούρι :D

Ποιον ψάχνεις;
 

Μηνύματα
59
Reaction score
24
Συμφωνώ απόλυτα με vet. Γι' αυτό εξάλλου δεν χρησιμοποιούσα προ μέχρι σήμερα. Αντικειμενικά ότι παραπάνω μπαίνει σε ένα σύστημα αφαιρεί και κάτι από την μουσική πιστότητα, η οποία είναι για εμένα το ζητούμενο.

Ετυχε να συνδέσω το DAC με έναν ολοκληρωμένο (η αλήθεια είναι ότι ήταν άλλης κατηγορίας από τον δικό μου τελικό) και άκουσα ΑΛΛΑ πράγματα και αναρωτήθηκα μήπως φταίει το setup που χρησιμοποιώ. Προφανώς δεν φταίει το setup αλλά η διαφορά ποιότητας μεταξύ δικού μου τελικού και ολοκληρωμένου που δοκίμασα.

Απλά επειδή δεν είμαι ειδικός στα τεχνικά του ήχου ήθελα και την δική σας άποψη.

Οσο αφορά το ψάξιμο, όπως όλοι όσοι που συμμετέχουν στο forum γνωρίζουν, αυτό δεν σταματά ποτέ. Η μάλλον σταματά όταν έχουμε απέναντι μας την ορχήστρα, μπάντα, τραγουδιστή σε κάποια ζωντανή εκδήλωση.
[DOUBLEPOST=1509912376][/DOUBLEPOST]
Να ειναι γαϊδούρι :D

Ποιον ψάχνεις;
Εχω έναν Densen (300XS). Ακουσα έναν YBA (δεν θυμάμαι μοντέλο).
 

Μηνύματα
1.668
Reaction score
1.504
Έχουν νομίζω τελείως διαφορετική προσέγγιση στο μουσικό δρώμενο αυτές οι δύο εταιρίες.
Μάλλον άλλο χαρακτήρα ψάχνεις. Και μη νιώθεις ότι αποκλίνεις από το πιουριστικο δισκοπότηρο. Το benchmark νομίζω είναι επαγγελματικό εργαλείο και ο τελικός νομίζω είναι προς τη σοβαρή πλευρά. Αν το επιτρέπουν τα ηχεία σου και τα οικονομικά σου μίλησε με τον Ορφέα που φέρνει τα densen να ακούσεις και κανένα symphonic line ολοκληρωμένο.
 

sterkon

Τελεοράσεις!
Μηνύματα
982
Reaction score
1.616
Νομίζω ότι για να δουλέψεις το Benchmark ως σκέτο μετατροπέα με άλλο προενισχυτή που ίσως θα σου προσφέρει ξεκάθαρη βελτίωση, θα πρέπει να κινηθείς σε βαριά τετραψήφιο ποσό, και πάλι θα ψάχνεις για τελικό (ανάλογου κόστους) όπως λες...
Πές μας τι έχεις, και προς τα που θες να το πας το πράμα για να καταλάβουμε. ;) (Αν όντως υστερεί το μηχάνημα αυτό η κάτι άλλο...)

*ΟΚ. τώρα είδα τα μηχανήματα που πρόσθεσες. 8-)

** Και με τι ηχεία παίζει το benchmark - densen ;;
 
Last edited:

Μηνύματα
608
Reaction score
580
Ο προενισχυτής που έχει το benchmark - όπως και τα περισσότερα dac -βρίσκεται εκεί για διευκόλυνση του αγοραστή.
Μπορεί να χαρακτηριστεί 'καλό, από κάποιους ακροατές αλλά σίγουρα (σαν προενισχυτής) είναι υποδεέστερο από πολλούς της μέσης κατηγορίας.
 

Μηνύματα
888
Reaction score
887
Καλύτερα να μην ψάχνεις άλλο ούτε τη μεριά του προενισχυτή, ούτε τη μεριά του ντακ. Έχεις μια αντικειμενικά κορυφαία συσκευή που αν ξεπερνιέται από κάποια άλλη πρέπει να δώσεις αρκετά χιλιάρικα. Και αμφιβάλω πάρα πολύ αν είσαι σε θέση εσύ (κι εγώ πρώτος) να αντιληφθείς τη διαφορά ποιότητας (αν και δεν μας είπες τα ηχεία σου και το χώρο ακρόασης).

http://www.avmentor.gr/reviews/benchmark_dac2_hgc_2.htm

Σε ρυθμό συμβατικού, αναλογικού προενισχυτή, τώρα, ο DAC2 HGC κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με παραμορφώσεις 0.001% (THD+N) και 0.0006% (ΙMD/SMPTE) και λόγο σήματος προς θόρυβο που προσεγγίζει τα -110dBr(A), δεν φαίνεται να έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από έναν πολύ καλό dedicated προενισχυτή αντιθέτως μάλιστα, θα θέλαμε να βρει αρκετούς μιμητές από τον αντίστοιχο χώρο! Θα μπορούσε, ίσως, να έχει λίγο μεγαλύτερο περιθώριο υπερφόρτωσης, καθώς είδαμε παραμόρφωση 3% για σήμα 3.8Vrms στην είσοδο (και στάθμη εξόδου 4Vrms). Η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και το γεγονός ότι στα 10kHz είδαμε -84.3dBr επιβεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ προσεκτική σχεδίαση. Το τράκινγκ του ρυθμιστικού στάθμης μας ικανοποίησε αρκετά: Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών κινήθηκαν στην περιοχή του 0.2-0.1dBr για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του ρυθμιστικού ενώ κοντά σε θέσεις μεγάλης εξασθένησης (γύρω στο “παρά τέταρτο”) η απόκλιση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, κοντά στο 0.8dBr. Τα ευρήματα αυτά δικαιώνουν την Benchmark η οποία προτείνει όλες οι ρυθμίσεις ευαισθησίας (της balanced εξόδου και των ακουστικών) να γίνονται με κριτήριο την θέση του ρυθμιστικού στάθμης, πάνω από το 40%.
To φάσμα του σήματος εξόδου για στάθμη 1Vrms και συχνότητα 1kHz/1.25kHz περιλαμβάνει μια σειρά από συνιστώσες με πολύ χαμηλή στάθμη, κάτω από τα -100dBr. Σε ανάλογα χαμηλή στάθμη βρίσκεται και η διαρροή του τόνου των 1.25kHz από το παρακείμενο κανάλι και η σχετική ενδοδιαμόρφωση που αυτός δημιουργεί.
Το φάσμα του θορύβου, έχοντας ως δεδομένη την αντίστοιχη μέτρηση μέσω ψηφιακής εισόδου, δεν έχει να προσθέσει περισσότερα πράγματα σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή ο DAC2 HGC είναι πράγματι μια πολύ αθόρυβη συσκευή χωρίς προβλήματα hum και παρεμβολών.
Τέλος, οι παραμορφώσεις της αναλογικής πλευράς της συσκευής είναι πολύ χαμηλές, συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες επιδόσεις που πέτυχε αυτή κατά τη μέτρηση από ψηφιακή είσοδο. Οι σχετικές καμπύλες (για στάθμη εξόδου 1Vrms) κινούνται κάτω από 0.003% με εμφανή αυξητική τάση πάνω από τα 10kHz αλλά ελάχιστη διαφοροποίηση σε συνάρτηση με την στάθμη, δείγμα μιας καλής σχεδίασης του αναλογικού σταδίου.
Αυτό φαίνεται ακόμη καλύτερα στο αντίστοιχο διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης όπου οι σχετικές καμπύλες (για την THD και την THD+N) παραμένουν σταθερές η πρώτη γύρω και κάτω από το 0.001% και η δεύτερη στην περιοχή των 0.003% μέχρι να φτάσει το κύκλωμα στο όριο υπερφόρτωσής του, λίγο πάνω από τα 3.5Vrms.


Read more at https://www.stereophile.com/content...ne-amplifier-measurements#PJuKAogXkEoXmJbI.99

Used as an analog–analog preamplifier, the DAC2 HGC offered an unbalanced input impedance of just under 19k ohms at 20Hz and 1kHz, this dropping slightly to 17.4k ohms at 20kHz. (There are no balanced analog inputs.) The maximum gain was 6.4dB from the balanced outputs, 0.6dB from the unbalanced; both outputs preserved absolute polarity. The analog inputs offered a very wide frequency response that was not affected by reducing the load impedance from 100k ohms (fig.12, blue and red traces) to 600 ohms (cyan, magenta). The channels are superbly matched in this graph, both dropping by only 0.6dB at 200kHz. Reducing the volume didn't affect the DAC2 HGC's ultrasonic bandwidth, but a slight imbalance of 0.25dB in favor of the left channel appeared at the control's 1 o'clock position.
I measure a preamp's signal/noise ratio in the worst-case condition: with the input shorted but the volume control set to its maximum, Even so, the wideband, unweighted S/N, ref. 1V, was a superb 95.8dB in the left channel and 90.7dB in the right. Restricting the measurement bandwidth to the audioband improved both channels' ratios to 113.6dB; A-weighting gave a further improvement, to 116.4dB. Regarding channel separation and harmonic and intermodulation distortion for the analog inputs, the results were just as superb as for the digital inputs, so I haven't shown them.

Summing up the Benchmark DAC2 HGC's measured performance is easy: It's simply superb.


Read more at https://www.stereophile.com/content...ne-amplifier-measurements#PJuKAogXkEoXmJbI.99
 
Last edited:

Μηνύματα
2.748
Reaction score
1.380
Όχι δεν ειναι σαν τα περισσότερα ντακ..
Είναι καλύτερο..
Οπως ακόμη καλύτερο θα είναι ένας προ σίγουρα πανω απο 1000αρικο..2000λιαρο..
 

Μηνύματα
59
Reaction score
24
Έχουν νομίζω τελείως διαφορετική προσέγγιση στο μουσικό δρώμενο αυτές οι δύο εταιρίες.
Μάλλον άλλο χαρακτήρα ψάχνεις. Και μη νιώθεις ότι αποκλίνεις από το πιουριστικο δισκοπότηρο. Το benchmark νομίζω είναι επαγγελματικό εργαλείο και ο τελικός νομίζω είναι προς τη σοβαρή πλευρά. Αν το επιτρέπουν τα ηχεία σου και τα οικονομικά σου μίλησε με τον Ορφέα που φέρνει τα densen να ακούσεις και κανένα symphonic line ολοκληρωμένο.
Δεν ψάχνω κάποιο συγκεκριμμένο χαρακτήρα και δεν πιστεύω ότι τα μηχ/τα πρέπει να δίνουν κάποιον. Θα πρέπει απλά να αναπαράγουν την μουσική ως έχει. Η μόνη σύγκριση είναι με τα ακούσματα ζωντανής μουσικής που έχω από συναυλίες και πιάνο που παίζεται καθημερινά στο σπίτι μου.

Νομίζω ότι για να δουλέψεις το Benchmark ως σκέτο μετατροπέα με άλλο προενισχυτή που ίσως θα σου προσφέρει ξεκάθαρη βελτίωση, θα πρέπει να κινηθείς σε βαριά τετραψήφιο ποσό, και πάλι θα ψάχνεις για τελικό (ανάλογου κόστους) όπως λες...
Πές μας τι έχεις, και προς τα που θες να το πας το πράμα για να καταλάβουμε. ;) (Αν όντως υστερεί το μηχάνημα αυτό η κάτι άλλο...)

*ΟΚ. τώρα είδα τα μηχανήματα που πρόσθεσες. 8-)

** Και με τι ηχεία παίζει το benchmark - densen ;;
Kef 105.4 - πιθανώς άγνωστα στους κάτω των 40 (αγορασμένα το 1984).
 

Μηνύματα
348
Reaction score
685
Οταν δοκιμασα να οδηγησω τα τελικα σταδια του ολοκληρωμενου classe (μεσω ht bypass) απευθειας απο ενα mytek 192 και απο ενα m2tech , σιγουρα το αποτελεσμα ηταν αρκετα υποδεεστερο συγκρινομενο με τον ενεργο προ στην αλυσιδα. Ειναι ομως φυσιολογικο διοτι δεν περιμενεις απο ενα ντακ του 1,5χιλιαρικου να υπερκερασει σαν προεν/της το εργοστασιακο "ματσαρισμα" των προ-τελ σταδιων ενος σοβαρου ολοκληρωμενου.
Στην δικη σου περιπτωση πειραματισου με ενα σοβαρο προ ομοσταυλης εταιρειας του τελικου.

Σε καθε περιπτωση το benchmark ακομα και σαν προ ειναι εξαιρετικα σοβαρη υλοποιηση.
 

sterkon

Τελεοράσεις!
Μηνύματα
982
Reaction score
1.616
Specification: Model 105.4
System Type: Three-way, floor standing
Enclosure type: Closed box
Size: 93.6 x 35 x 38cm (37 x 13.75 x 15 inches)
Weight: 22kg (45 lb)
Nominal Impedance: 8 ohms
Rated maximum power: 200W programme
Amplifier Requirements: 40-200 watts per channel into 8 ohms
Frequency response: 55-20,000Hz +/-2dB at 2m on design axis
Sensitivity: 86dB at 1m for a pink noise input of 1W, anechoic conditions
Maximum output: 108dB on programme peaks under typical listening conditions
Finishes: Walnut, teak, rosewood and black ash veneers
Grille: Black cloth
System: SP1120
Drive units: 2 x B200 bass unit (SP1076), B110 midrange unit (SP1057), T33 tweeter (SP1074)
Crossover: SP1129, SP1130 and SP1142 (later SP1129 and SP2013)


:):)8-):D
Α) Crown xls 1502
B) Nord NC 400 - Nord NC 500
C) Benchmark AHB2
D) ...Ων ουκ έστι τέλος (και κόστος...) :D

Εγώ θα πήγαινα για το C. (an mporousa...) Αλλιώς και το Β. θα μου έκανε ωραία μέση.
Εκτός κι αν έχεις τίποτα κρυφά περιθώρια για PS Audio, για Jeff Rowland, για NAGRA η για τίποτα Audio Research...:Do_O (προ-τελικούς...)
Μην μπλέξεις με πράγματα που χρωματίζουν, θολώνουν, κρύβουν, ωραιοποιούν ΛΟΓΩ ΑΠΟΨΗΣ :gotcha:.
Ούτε ένα ευρώ για να χαλάσεις τον ήχο σου έτι περαιτέρω... Υπάρχουν άπειροι τρόποι να τον χαλάσεις και μόνος σου τζάμπα... :drinks:
 

Μηνύματα
2.748
Reaction score
1.380
Δεν ψάχνω κάποιο συγκεκριμμένο χαρακτήρα και δεν πιστεύω ότι τα μηχ/τα πρέπει να δίνουν κάποιον. Θα πρέπει απλά να αναπαράγουν την μουσική ως έχει. Η μόνη σύγκριση είναι με τα ακούσματα ζωντανής μουσικής που έχω από συναυλίες και πιάνο που παίζεται καθημερινά στο σπίτι μου.



Kef 105.4 - πιθανώς άγνωστα στους κάτω των 40 (αγορασμένα το 1984).
Είχα τα 105...
Πρόδωσα την ηλικία μου ε ?...
Με προ τελικό bryston.. Τότε.
[DOUBLEPOST=1509923237][/DOUBLEPOST]
Είχα τα 105...
Πρόδωσα την ηλικία μου ε ?...
Με προ τελικό bryston.. Τότε.
Επίσης εχω εναν Nagra psa προς πωληση..σιγουρα τα πάει.. και θα τα ζωντανέψει ..
 

Μηνύματα
1.668
Reaction score
1.504
Specification: Model 105.4
System Type: Three-way, floor standing
Enclosure type: Closed box
Size: 93.6 x 35 x 38cm (37 x 13.75 x 15 inches)
Weight: 22kg (45 lb)
Nominal Impedance: 8 ohms
Rated maximum power: 200W programme
Amplifier Requirements: 40-200 watts per channel into 8 ohms
Frequency response: 55-20,000Hz +/-2dB at 2m on design axis
Sensitivity: 86dB at 1m for a pink noise input of 1W, anechoic conditions
Maximum output: 108dB on programme peaks under typical listening conditions
Finishes: Walnut, teak, rosewood and black ash veneers
Grille: Black cloth
System: SP1120
Drive units: 2 x B200 bass unit (SP1076), B110 midrange unit (SP1057), T33 tweeter (SP1074)
Crossover: SP1129, SP1130 and SP1142 (later SP1129 and SP2013)


:):)8-):D
Α) Crown xls 1502
B) Nord NC 400 - Nord NC 500
C) Benchmark AHB2
D) ...Ων ουκ έστι τέλος (και κόστος...) :D

Εγώ θα πήγαινα για το C. (an mporousa...) Αλλιώς και το Β. θα μου έκανε ωραία μέση.
Εκτός κι αν έχεις τίποτα κρυφά περιθώρια για PS Audio, για Jeff Rowland, για NAGRA η για τίποτα Audio Research...:Do_O (προ-τελικούς...)
Μην μπλέξεις με πράγματα που χρωματίζουν, θολώνουν, κρύβουν, ωραιοποιούν ΛΟΓΩ ΑΠΟΨΗΣ :gotcha:.
Ούτε ένα ευρώ για να χαλάσεις τον ήχο σου έτι περαιτέρω... Υπάρχουν άπειροι τρόποι να τον χαλάσεις και μόνος σου τζάμπα... :drinks:
Δλδ τα ps audio, Jeff Rowland, nagra, arc, crown, nord (που δίνει και επιλογή buffer...) δεν έχουν χαρακτηρα;
 

sterkon

Τελεοράσεις!
Μηνύματα
982
Reaction score
1.616
Είχα τα 105...
Πρόδωσα την ηλικία μου ε ?...
Με προ τελικό bryston.. Τότε.
Μια (;) φορά τα άκουσα στον πεζόδρομο στο Κολωνάκι στον τότε αντιπρόσωπο που είχε και Gyrodeck και Transcriptors και δυο πόρτες πιο κει νομίζω ήταν και η B&O... :tongue: Άτιμο Αλτσχάιμερ... Δε θυμάμαι ούτε πως λέγανε το δρόμο... Έχω και χρόνια να κάνω κοπάνα απ' το Λύκειο... (35 περίπου! :D ) Δεν περνάω πια κι από κείνα τα μέρη... Θυμάμαι όμως την καλή εντύπωση! Το καλό το πράμα σου μένει!... :) :drinks:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.591
Μηνύματα
2.866.886
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top