Αρχεία m2ts vs mkv και χαμηλότερες αναλύσεις

Reaction score
0
Καλημέρα.Με την άφιξη των αρχείων HD ξεκίνησα να κατεβάζω κάποιες ταινίες όπως όλοι μας σε .mkv format.Όπου έβλεπα 1080p να γράφει το αρχείο δε δίσταζα.Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι το 99% των αρχείων .mkv δεν πρόσφεραν στην πραγματικότητα 1080.Έχω βρει αναλύσεις σε .mkv από 1280 x 528 και 1280 x 688 μέχρι και 1912 x 1036 ή 1920 x 816.Γιατί το κάνουν αυτό οι uploaders? :141: Αφού μπορούν να κάνουν rip σε πλήρες 1080...Από την άλλη τα αρχεία .m2ts είναι το γνήσιο format για BLU-RAY και AVCHD (ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά).Ξέρει λοιπόν κάποιος γιατί μειώνεται η ανάλυση στα .mkv? Οποιαδήποτε απάντηση θα ήταν βοηθητική...ευχαριστώ! :128:

Reaction score
1
H ανάλυση 1080p, που όπως αναφέρεις μεταφράζεται σε 1920x1080, είναι από πλευράς αναλογίας η γνωστή 16:9 που βλέπουμε κι όταν αγοράζουμε τηλεοράσεις. Η πλειοψηφία των ταινιών δε βγαίνουν σε αυτή την αναλογία, αλλά κυρίως σε πιό 'μακρόστενες' αναλογίες όπως 2.35:1 (μεταφράζεται σε 1920x817 περίπου). Το αντίστοιχο ισχύει και για το 720p.

Δεδομένου λοιπόν ότι στις περισσότερες ταινίες, μεγάλο κομμάτι στο πάνω και στο κάτω μέρος της ταινίας είναι μαύρο, οι τύποι που φτιάχνουν τα mkv, αφαιρούν αυτά τα κομμάτια που δε περιέχουν χρήσιμη πληροφορία για να κερδίσουν χώρο στους δίσκους μας. Είναι πολύ θεμιτό και δε χάνουμε τίποτα.

Reaction score
0
Απάντηση: Αρχεία m2ts vs mkv και χαμηλότερες αναλύσεις

Καλησπέρα φίλε μου και ευχαριστώ για την απάντηση.Γνωρίζω ότι οι τηλεοράσεις που κυκλοφορούν είναι 16:9 (δηλ. 1,78:1).Αυτό που αναφέρεις είναι ότι οι ταινίες που κυκλοφορούν και έχουν μαύρες μπάρες πάνω-κάτω δεν είναι 1080p.Δηλαδή ας πούμε οκ μία ταινία που είναι 1,78:1 (χωρίς μπάρες) είναι 1080p.Τότε αυτή που είναι 2,35:1 είναι 817p περίπου? Μου είναι δύσκολο να το δεχτώ γιατί ξέρω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το aspect ratio με την ανάλυση.Δε θέλω να πω όνομα ταινίας αλλά έχω μία η οποία είναι 4:3 και είναι 1080.Τί θα έλεγες πάνω σ'αυτό?

Reaction score
1
Δεν λέω ακριβώς αυτό. Το 1080p σημαίνει 1920x1080pixels πάνω στην οθόνη μας αλλά ταυτόχρονα δείχνει και μία συγκεκριμένη αναλογία διαστάσεων 16:9.

Αυτό που λέω είναι ότι οι ταινίες που είναι π.χ. σε 2.35:1 και δίνονται σε 1080p(στα διασκάκια bluray π.χ.) περιέχουν σε κάθε καρέ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από pixels που απλά είναι μαύρα. Άρα τελικά ναι, το 'οφέλιμο' περιεχόμενο μέσα στο 1920x1080 είναι μόνο το 1920x817.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλέυονται οι τύποι που φτιάχνουν π.χ. τις Matroskes και δεν περιλαμβάνουν στα αρχεία τους ώς πληροφορία ακριβώς αυτά τα 'μαύρα' pixels που δεν περιέχουν χρήσιμη πληροφορία για θέματα χωρητικότητας. Τελικά, η 'οφέλιμη' πληροφορία που περιέχει τη πραγματική ταινία είναι η ίδια.

Τυπικά οι ταινίες αυτές δεν είναι 1080p γιατί πράγματι η ανάλυση τους δεν είναι 1920x1080 αλλά λόγω του ότι τελικά ο χρήστης βλέπει το ίδιο, λέγονται κι αυτές 1080p(έτσι κι αλλιώς η width διάσταση μένει ίδια).

Reaction score
0

Καλημέρα.Με την άφιξη των αρχείων HD ξεκίνησα να κατεβάζω κάποιες ταινίες όπως όλοι μας σε .mkv format.Όπου έβλεπα 1080p να γράφει το αρχείο δε δίσταζα.Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι το 99% των αρχείων .mkv δεν πρόσφεραν στην πραγματικότητα 1080.Έχω βρει αναλύσεις σε .mkv από 1280 x 528 και 1280 x 688 μέχρι και 1912 x 1036 ή 1920 x 816.Γιατί το κάνουν αυτό οι uploaders? :141: Αφού μπορούν να κάνουν rip σε πλήρες 1080...Από την άλλη τα αρχεία .m2ts είναι το γνήσιο format για BLU-RAY και AVCHD (ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά).Ξέρει λοιπόν κάποιος γιατί μειώνεται η ανάλυση στα .mkv? Οποιαδήποτε απάντηση θα ήταν βοηθητική...ευχαριστώ! :128:
1080p ανάλυση σημαίνει ότι η εικόνα έχει 1080 οριζόντιες γραμμές. Αν μετρήσεις τις γραμμές της οθόνης κατα την αναπαραγωγή μιας fullHD ματρόσκας, θα βρεις ότι είναι πάντα 1080. Τώρα αν κάποιες από αυτές είναι μαύρες, αυτό είναι άλλο θέμα, το ίδιο γίνεται και στα blu ray που αναφέρεις. Κάποιοι encoders αφαιρούν τις μαύρες γραμμές από το τελικό video για να γλυτώσουν χώρο (άσχετα δεν γλυτώνουν) και έτσι εμφανίζεται στον media player σαν >1080 γραμμές.

Τα αρχεία 1280χ720 είναι 720p, δηλ. HD, όχι full HD (1080p). Δες τον τίτλο ή την περιγραφή τους να καταλαβεις.

Reaction score
0

Οι 1080 γραμμές είναι οι κάθετες και όχι οι οριζόντιες.Έχω δει πολλές matroskes με διαφορετικά players και δεν είναι 1080 αλλά 798p,800p,816p.Αν κοιτάξετε στο πίσω μέρος ενός γνήσιου κουτιού BLU-RAY (δείτε και τη photo πάνω αριστερά , αποθηκεύστε την και κάντε zoom) μας αναφέρει σε τί αναλογίες είναι η ταινία π.χ. το Avatar είναι 1.78:1 και γεμίζει όλη την οθόνη 16:9 χωρίς μπάρες πουθενά.Άλλες ταινίες πάλι αναφέρουν 2.35:1 με ανάλυση 1080p (το οποίο έχει μπάρες).Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δίσκου δε λένε ποτέ ψέμματα.Αν τότε μία ταινία ήταν 817p ποιός ο λόγος να νοικιάζουμε BLU-RAY? Η ανάλυση μίας ταινίας δεν ξεκινάει από την αρχή της πάνω μπάρας και τελειώνει στο τέλος της κάτω μπάρας! Αυτό είναι λάθος! Οι rippers των .mkv αφαιρούν πληροφορία από τις μπάρες πάνω-κάτω ή από τα μαύρα σημεία της κυρίως ταινίας?

Reaction score
5

Οι encoders αφαιρουν τις μαυρες μπαρες οπως σωστα ειπωθηκε για λογους εξοικονομησης χωρου.

Το προγραμμα αναπαραγωγης που θα χρησιμοποιησεις θα τις ξαναβαλει.

Για αυτο και οι διαφορες "εξωτικες" αναλυσεις στα mkv files.Δεν υπολογιζονται οι μαυρες μπαρες.

Μην κολλας ουτε να σε απασχολει αν η αναλυση δεν ειναι σωνει και καλα 1080p σε mkv files.Η εικονα εχει σωθει ως εχει εχει επεξεργαστει με x264 και ενας καλος encoder θα κανει ενα transparent file of the original.

Σε m2ts (Blue Ray files) θα ειναι παντα 1080p γιατι υπαρχουν οι μαυρες μπαρες.

Reaction score
0

Οι 1080 γραμμές είναι οι κάθετες και όχι οι οριζόντιες....
Κοίτα djamik, δεν είναι κανένα μυστικό ότι οι οριζόντιες γραμμές είναι οι 1080. Είναι απλό να το επιβεβαιώσεις και συ με λίγο goolglάρισμα. Τσέκαρε το wikipedia π.χ. κι όταν αποκτήσεις μια θεωρητική βάση έλα να συζητήσουμε.

Όταν μπαίνεις πρωτάρης σ' ένα χώρο και ρωτάς κάποιους που πιθανόν ασχολούνται κάποια χρόνια με το HD, κράτα και μια πισινή, μην είσαι τόσο απόλυτος.

Φιλικά

Reaction score
0

Σέβομαι τις απαντήσεις σας αλλά σε καμμία περίπτωση οι οριζόντιες γραμμές δεν είναι 1080.Έχω διαβάσει αρκετά και στο wikipedia και ασχολούμαι με το HD από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στο εμπόριο.Οι οριζόντιες είναι 1920 και οι κάθετες είναι 1080.Όπως στα DVD οι οριζόντιες είναι 720 και οι κάθετες 576! Σε μερικά ξένα forum όπως και σε ελληνικά αναφέρουν ότι οι περισσότερες ταινίες BLU-RAY δεν είναι 1080p.ΛΑΘΟΣ! Στο high definition υπάρχουν κάποιοι κανόνες αναλύσεων.Δοκιμάστε να εισάγετε μια matroska (π.χ. 800p) στο πρόγραμμα TS-MUXER ή στο multiAVCHD.Στο πρώτο το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να προκαλέσει <<τράβηγμα>> στα είδωλα,πρόσωπα κτλ.Στο multiAVCHD έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το 800p ή 817p για παράδειγμα σε 1080p,αλλά θα είναι πλασματικό.Οι άνθρωποι που φτιάξαν αυτά τα προγράμματα δεν είναι άσχετοι.Ξέρουν καλύτερα από όλους μας και τις αναλύσεις και τις αναλογίες κάδρου που αντιστοιχούν.Ποτέ δε συσχετίζουμε αριθμό pixel με αναλογίες οθόνης.Μπορεί να είμαι πρωτάρης στο forum αλλά ότι αφορά video και ήχο γνωρίζω σε προχωρημένο βαθμό.
Εννοείται πάντα φιλικά...:107:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.592

Σέβομαι τις απαντήσεις σας αλλά σε καμμία περίπτωση οι οριζόντιες γραμμές δεν είναι 1080.Έχω διαβάσει αρκετά και στο wikipedia και ασχολούμαι με το HD από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στο εμπόριο.Οι οριζόντιες είναι 1920 και οι κάθετες είναι 1080.
Όχι, η κάθετη ανάλυση αποδίδεται με 1080 οριζόντιες γραμμές.
Απομεινάρι ορισμών από την εποχή των τηλεοπτικών σημάτων, πχ στο pal το 576 αφορά στην κάθετη ανάλυση του καρέ, η οποία αποδίδεται με 576 οριζόντιες γραμμές.

Reaction score
0

http://en.wikipedia.org/wiki/1080p

1080p is the shorthand identification for a set of HDTV video modes that are characterised by 1,080 lines of vertical resolution (1,080 horizontal scan lines)[1] and progressive scan (meaning the image is not interlaced, unlike the 1080i display standard).

Reaction score
0

Μπερδεύτηκα τώρα ναι παιδιά sorry δικό μου λάθος αυτό...:135: Άλλο είναι η οριζόντια ανάλυση κι άλλο οι οριζόντιες γραμμές.
Εννοείται ότι ισχύει το παραπάνω σχήμα,δε διαφωνώ!

Reaction score
0
καλύτερα να μην το σκέφτεσαι σε γραμμές αλλά σε pixels.

Υπάρχουν 1920 pixels οριζόντια και 1080 κάθετα.

Reaction score
0

Σωστός! Γραμμές στις CRT.Πλεόν pixel.Anyway και τα 2 format video είναι εξίσου καλά.Nα υποθέσω ότι τα .mkv π.χ. 8-12GB σε 816p έχουν καλύτερο bitrate ενώ τα .m2ts των 4GB περισσότερα pixels.

Reaction score
0

όλα τα mkv που αναφέρονται ως 1080p έχουν 1080 γραμμές. Απλά μερικές είναι μαύρες και αναφέρονται μόνο οι "ωφέλιμες"

Τα m2ts των 40GB έχουν γενικότερα μεγαλύτερο bitrate (μικρότερη συμπίεση) από τα mkv. Η ανάλυση είναι ακριβώς η ίδια, εφόσον προέρχονται από την ίδια πηγή (το δισκάκι).

Reaction score
0

Δεν ξέρω τί να πω παιδιά.Στο διαδίκτυο οι μισοί τα λένε έτσι κι οι άλλοι αλλιώς.Πάντως ένα πολύ καλό πρόγραμμα συμπίεσης είναι το DVDFab 8.0.2.4

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster