Αρχείο ταινιών για Mediaboxes και NMTs: Επιλογή file format για τα DVD rips

Reaction score
0
Καλησπέρα σας

Δεν βρήκα κάποιο άλλο σχετικό thread στο forum, άλλα είμαι σίγουρος ότι όλους εσάς τους πιό έμπειρους χρήστες θα σας έχει απασχολήσει κάποια στιγμή στο παρελθόν. Σας ζητάω λοιπόν τα φώτα σας :132:

Θέλω να δημιουργήσω μια ψηφιακή ταινιοθήκη για να εκμεταλλευτώ όλες τις ευκολές των ψηφιακών αρχείων και της δυνατότητας για streaming στις δικτυωμένες συσκεύες στο σπίτι ή αποθήκευση και προβολή από Network Media Tanks και Mediaboxes.

Προσπαθώ να καταλάβω ποιό είναι το καλύτερο file format στο οποίο να κάνω rip τα DVDs μου και πιθανότατα στο μέλλον BluRays.

Θέλω να επιλέξω ένα format το οποίο να κρατάει όλα τα στοιχεία της ταινίας (menus, υπότιτλους, Movie angles κλπ) όπως επίσης και την αρχική ποιότητα, άσχετα από το αν για κάποιες χρήσεις (πχ iPod) κάνω αντίγραφο της ταινίας (μετατροπή) σε άλλο format.

Ιδανικά, ήθελα να βγαίνει ένα αρχείο άνα ταινία, για ευκολία στην διαχείρηση και στην χρήση πάνω στο δίκτυο, το οποίο όμως να διαβάζεται από συσκευές Network Media Tanks και Mediaboxes.

Όταν ξεκίνησα πριν από μερικούς μήνες και μέχρι να στήσω το δίκτυο κλπ επέλεξα να κάνω rip τις ταινίες σε αρχεία .iso images.

Μου άρεσε ότι ανοίγουν με Winrar, γίνονται mount σε virtual CD/DVD drives, δεν χάνεις κανένα στοιχείο ή ποιότητα της αρχικής ταινίας, δημιουργείται ένα αρχείο για κάθε ταινία.

Να σημειώσω ότι τα .iso DVD images δεν έχουν διαφορετικό encoding από το αρχικό video (mpeg1/2), απλώς είναι ένα "περίβλημα" (στα αγγλικά "a media container file extension") που περιέχει όλα τα αρχεία του αρχικού DVD (το Video_TS). Για αυτό ανοίγουν με WinRar, το οποίο δίνει το video_TS folder.

Που λοιπόν το πρόβλημα?

Κάποια στιγμή άρχισα να ψάχνω για mediaboxes για να αντικαταστήσω το DVD Player μου για απλή προβολή των ταινιών και άρχισα να συνειδοποιώ τα ακόλουθα:

1) Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, τα περισσότερα mediaboxes στην [ελληνική] αγορά υποστηρίζαν μόνο FAT/FAT32 για τον εσωτερικό τους σκληρό, και καμιά φορά NTFS για read-only στην θύρα USB.

Αυτό είναι πρόβλημα ανεξάρτητα από το file format, γιατί το FAT32 υποστηρίζει αρχεία με μέγιστο μέγεθος 4Gb ένω οι περισσότερες ταινίες σε standard definition είναι 6-7,5Gb (τα DVDs είναι DL). Οι HD ταινίες εύκολα το διπλάσιο ή τριπλάσιο.

2) Σπάνια διευκρίζεται από τον κατασκευαστή αν η συσκευή υποστηρίζει .iso DVD files (ακόμα και όταν τελικά αποδεικνύεται ότι υποστηρίζεται)

3) Η συμβατότητα με media extenders είναι ακόμα μικρότερη από αότι με τα Mediaboxes και ειδικά τα Network Media Tanks (Το λειτουργικό των NMTs - της Syaban δηλαδή - έχει native υποστήριξη DVD .iso)

Αν δεν υπάρχει άλλο file format πλην του iso που να κρατάει όλα τα στοιχεία της ταινίας και την ποιότητα, σκέφτηκα να κάνω το αρχείο των ταινιών σε .iso και στην συνέχεια να κάνω και αντίγραφο transcoded σε άλλο format, πχ κάποια "γεύση" mpg4, για γενική χρήση.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συντηρώ δύο διαφορετικές ταινιοθήκες με ότι δυσκολίες και εξτρά κόστη συνεπάγεται αυτό.

Έχετε κάποια ιδέα ή σκέψη που μπορεί να βοηθήσει?
Αν πιστεύετε και εσείς ότι το καλύτερο είναι να συντηρήσω δύο αρχεία, έχετε να μου προτείνετε κάποιον transcoder που να υποστηρίζει batch conversion από DVD .iso σε άλλα φορμάτ πχ Dvix?

Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε βοήθεια/ιδέες μπορείτε να μου δώσετε και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων :119:

Reaction score
19
Re: Αρχείο ταινιών για Mediaboxes και NMTs : Επιλογή file format για τα DVD rips

Τα περισσότερα τα απάντησες μόνος σου :123:

Προφανώς το .iso είναι η καλύτερη επιλογή για να κρατάς ταινία ανά αρχείο χωρίς καμία περικοπή. Οπότε αυτό αναγκαστικά πρέπει να σε κατευθύνει να ψάχνεις συσκευές που να υποστηρίζουν .iso και ntfs δίσκο!

Από την άλλη, θα μπορούσες τα dvd να τα ριπάρεις όχι σε .isο αλλά σε file mode όπου τα αρχεία του συνήθως δεν ξεπερνούν το 1GB αλλά θα πρέπει η συσκευή που θα αναζητήσεις να παίζει dvd από directory structure, εκτός από .iso, ώστε να μη σε απασχολεί το FAT32. Συν το ότι πας σε folder ανά ταινία και όχι σε ένα μόνο αρχείο. Στο θέμα του BluRay από την άλλη δεν το γλιτώνεις το NTFS.

Για transcoding και bluray ripping δε γνωρίζω λεπτομέριες...

Reaction score
19
Re: Αρχείο ταινιών για Mediaboxes και NMTs : Επιλογή file format για τα DVD rips

Προσωπικά πάντως δε θα ήθελα να κρατάω τις ταινίες μου αποκλειστικά σε .iso. Τα mediaboxes/nmt καλά και χρυσά για υλικό HD αλλά σε απλό υλικό δεν κάνουν και κανά σοβαρό upscale όπως ένα ποιοτικό dvd player...
Από το popcorn μου ταινία σε .iso βλέπω μόνο στην ανάγκη, αν το'χω ριπάρει απ'το videoclub επειδή δεν πρόλαβα να το δω.

Reaction score
19

Βέβαια μπορεί να φταίει κι όλας ότι το toshiba hd-e1 έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά :120:

Καλώς ήρθες!

Reaction score
0

Βέβαια μπορεί να φταίει κι όλας ότι το toshiba hd-e1 έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά :120:

Καλώς ήρθες!
Καλησπέρα Κώστα! Ευχαριστώ τόσο για την άμεση ανταπόκριση όσο και για το καλωσόρισμα :107:

Τις τελευταίες μέρες πέρασα αρκετές ώρες διαβάζοντας διάφορα threads στο forum και έχω ενθουσιαστεί από το ενδιαφέρον των μελών και την ποιότητα.

Έχω ξεκινήσει διάβασμα και ψάξιμο συστηματικό στο διαδίκτυο για το θέμα του "ιδανικού" file format και των διαθέσιμων εργάλειων. Ότι βρω θα το προσθέσω στο thread!

Reaction score
0

Τα mediaboxes/nmt καλά και χρυσά για υλικό HD αλλά σε απλό υλικό δεν κάνουν και κανά σοβαρό upscale όπως ένα ποιοτικό dvd player...
Αυτό δεν το ήξερα. Η αλήθεια είναι ότι σχεδιάζω να πάρω σύντομα Full HD τηλεόραση και monitor, αλλά δεν το έχω κάνει ακόμα. Οπότε για την ώρα, η προβολή είναι σε συμβατική τηλεόραση μέσω RCA/Scart. Θέλω βέβαια την συμβατότητα με όλους τους τύπους, γιατί επιπλέον θέλω να μπορώ να μεταφέρω την συσκευή (διακοπές, σε φίλους κλπ).

Μια καλή επιλογή Mediabox (ή καλύτερα Multimedia Hard Drive) είναι από την iomega, το καινούργιο ScreenPlay Pro HD 1Tb:

ScreenPlay Pro HD 1Tb

HDMI, SPDF out, 100Mb Ethernet, USB host και slave (+ WiFi USB Dongle support, δεν συμπεριλαμβάνεται),Composite Video/RCA Out, Composite Video/RCA IN (άρα γράφει σε MPEG-2 από τηλεοράσεις, DVD κλπ, Media Port, ενσωματομένο σκληρό 1Tb, Default NTFS αλλά υποστηρίζει και FAT32, Υποστήριξη όλων + Xvid, MVK (mpeg-4 μονο, όχι με Η264), iso, ifo κλπ, υποστήριξη DTS, δωρεάν backup software και δικτυακό χώρο 2Gb, υποστήριξη προγραμματισμού εγγραφής...

Και από το site της iomega, 249 ευρω με δωρεάν αποστολή (289 στο FNAC, 397 στο pixmania!). Επιπλέον, ένα από τα 3 USB donggle που προτείνει ο κατασκευαστής, στο pixmania κάνει μόλις 16 ευρώ (TRENDNET Stick USB 2.0 WiFi 54 Mbp/s TEW-424UB)

Σημείωση: τα τεχνικά χαρακτηριστικά για θύρες κλπ θα τα βρείτε στο manual, το οποίο πρέπει να κατεβάσετε από το support page

Δεν νομίζω όμως ότι υποστηρίζει ακόμα ελληνικούς υπότιτλους

Ο μόνος λόγος που σκεφτόμουν το NMT τύπου popcorn κλπ ήταν για τις λειτουργίες NAS και πρόσβαση στο internet για YouTube και torrents.

Ίσως και να είναι καλή επιλογή αυτή η συσκευή...

Reaction score
164

Μια συσκευή που είναι πολύ μικρή και παίζει ISO είναι το iZak. Μειονέκτημά του, που ταυτόχρονα είναι και πλεονέκτημα, το ότι παίρνει εσωτερικό δίσκο 2.5". Δεν συνδέεται σε δίκτυο, παρά μόνο με usb, σαν εξωτερικός φορητός. Δεν ξέρω αν σε βολεύει να έχεις δίσκους για το αρχείο σου και να αντιγράφεις αυτό που θέλεις να δεις στο iZak. Αλλά για μεταφορά εκτός σπιτιού, είναι πολύ βολικό.

Reaction score
0

Μια συσκευή που είναι πολύ μικρή και παίζει ISO είναι το iZak. Μειονέκτημά του, που ταυτόχρονα είναι και πλεονέκτημα, το ότι παίρνει εσωτερικό δίσκο 2.5".
Σε ευχαριστώ για την πρόταση. Δεν την ξέρω την συσκευή αλλά θα την κοιτάξω.Το θέμα των 2,5" δεν είναι ίσως τόσο σημαντικό, αφού οι τιμές πλέον έχουν πέσει για 500 Gb στις 5400 στροφές κάτω από 150 ευρώ.

Την έχεις δουλέψει μήπως?

Reaction score
164

Ναι, αλλά όχι με ISO. Υπάρχει και σχετικό θέμα στο site.
Καλό μηχανάκι και απροβλημάτιστο. Υπ' όψιν ότι παίζει μόνο SD.

Reaction score
0

...Έχω ξεκινήσει διάβασμα και ψάξιμο συστηματικό στο διαδίκτυο για το θέμα του "ιδανικού" file format και των διαθέσιμων εργάλειων. Ότι βρω θα το προσθέσω στο thread!
Γεια σας και καλό μήνα!

Με αρκετά μεγάλη ομολογουμένως καθυστέρηση επανέρχομαι στο θέμα του thread.

[Επείδη το post είναι μεγαλό, να σας πω προκαταβολικά ότι βρήκα την λύση για το πρόβλημα μου, και αυτό περιγράφω παρακάτω!]

Να θυμίσω ότι έψαχνα για προγραμμα που να:

1) διαβάζει DVD .iso rips unmounted (απευθείας το .iso δηλαδή, και όχι το εικονικό DVD από φόρτωμα του .iso αρχείου σε εικονικο DVD ROM)
2) κάνει batch conversions .iso
3) έχει δυνατότητα output επεισοδίων/chapters ως χωριστά αρχεία
4) υποστηρίζει όλα τα φορμα video (MPEG2, H.264, Divx, Xvid), audio (audiocopy, mp3 etc) και media container (AVI, MKV, ISO, VOB, IFO κλπ) και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς τους με ελεύθερη επιλογή (+ frame rates)
5) υποστηρίζει de-interlacing σε progressive, ώστε υλικό γυρισμένο για τηλεοπτική προβολή (interlaced) να παιζει σωστά στις υπόλοιπες video / cine μορφές προβολής
6) διαχειρίζεται σωστά output υπότιτλων και audio streams

Επίσης, ήθελα τα αρχεία .iso (original quality) σαν βάση για την ταινιοθήκη, γιατί διαφορετικές συσκευές (ειδικά οι φορητές) υποστηρίζουν/είναι βελτιστοποιημένες για διαφορετικές αναλύσεις, μεγέθοι και container/video codec /audio codec file formats, ενώ καινούργια codecs και δυνατοτήτες hardware βγαινουν τακτικά. Δεν ήθελα λοιπόν να χάνω ποιότητα κλπ σε κάθε μετατροπή.

Όλον αυτό το καιρό αγόρασα/κατέβασα διάφορους transcoders, αλλά όλο και κάποια αδυναμία εμφανιζόταν.

Τώρα όμως είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δώσω την λύση!! Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο σχετικό thread, δεν είδα κάτι. Αν επαναλαμβάνω κάτι άλλου χρήστη, ζητώ συγγνώμη.

Η λύση είναι η τελευταία αναβάθμιση (beta version) του DVDFab Platinum dvdfab v5.3.0.6 beta με το Mobile option. Λεπτομέρειες για το mobile option από το site της εταιρίας:

Features Highlight
10 DVD to Mobile copy mode available: Generic, iPod, PSP, ZUNE, NDS, Xbox 360, PS3, Cell Phone, PVP and PDA. More devices support can be added manually.
Generic: Convert DVD title to MPEG-4/DivX/XVID/H.264 AVI/MP4 file, which can be played on PC. It also supports all other devices which are not listed in navigation bar.
iPod: Convert DVD title to MPEG-4/H.264 MP4 file, which can be played on Apple iPod.
PSP: Convert DVD title to MPEG-4/H.264 MP4 file, which can be played on Sony PSP.
ZUNE: Convert DVD title to WMV file, which can be played on Microsoft ZUNE.
NDS: Convert DVD title to DPG file, which can be played on Nintendo DS.
Xbox 360: Convert DVD title to WMV file, which can be played on Microsoft Xbox 360.
PS3: Convert DVD title to MPEG-4/H.264 MP4 file, which can be played on Sony Play Station 3.
Convert DVD title to specific format which is supported by Cell Phone, PVP (Portable Video Player) and PDA (Personal Digital Assistant).
Crop automatically to remove the black bar on many widescreen movies.
Allow user to resize output from letterbox to pan&scan.
Extract DVD audio to MP3/MP4/WMA/WAV/AC3/DTS with "Audio Only" output type.

Να υπογραμμίσω ότι μόνο από την έκδοση dvdfab v5.3.0.6 beta και νεότερες υποστηρίζονται σωστά τα παραπάνω (ειδικά το de-interlacing και blu-ray ripping support).

Λεπτομέρειες για την beta έκδοση αυτή, όπως επίσης και το download link, θα βρείτε στο επίσημο support forum της εταιρίας εδώ

Να τονίσω τέλος ότι δεν χρειάζεται decrypting software, μάλιστα παρουσία του AnyDVD μπορεί να μην κάνει σωστό decoding/transcoding.

Έχω δοκιμάσει το πρόγραμμα με πληθώρα video codecs / containers και audio codecs και από πληθώρα DVD (απλώς όλα standard definition) με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το batch processing, όπου βάζεις όσες ταινίες θέλεις, να βγει η καθεμία σε οποιοδήποτε φορμα επιθυμείς (και πολλαπλά ακόμα!), απλούστατα δεν παίζεται!!

Το μόνο πρόβλημα... πόσα terrabytes σκληρών μπορώ να χωρέσω στο tower μου για την κύρια ταινιοθήκη .iso από την μία και όλες τις και τα transcoded για όλες τις άλλες χρήσεις από την άλλη!

Ελπίζω να βρείτε τα παραπάνω χρήσιμα, νομίζω ότι πολλοί χρήστες θα έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια θέματα και προβληματισμούς.

Αν κάποιος φίλος μπορεί να το δοκιμάσει με blyray/MKV υψηλής ανάλυσης και πιό ψαγμένες ρυθμίσεις κλπ και να μας πει τα αποτελέσματα, θα βοηθούσε γιατί για HD υλικό ακόμα δεν έχω το hardware.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.519
Νεότερο μέλος
mrkgeo