Ασημένια καλώδια

Reaction score
0
Λοιπόν προκαταβολικά να πω ότι θα σας τρελάνω λίγο!

Τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζω πρόβλημα με το σύστημα μου. Στην αρχή άρχισε να χάνει μεσοχαμηλά, μετά και χαμηλά, η εικόνα του συστήματος άρχισε να μετατοπίζεται δεξιά-αριστερά (απίστευτο και όμως αληθινό!), ο ήχος έχασε σε ένταση, χροιές. Με άλλα λόγια μαύρα χάλια! Αυτές οι αλλαγές συνέβησαν σταδιακά και αργά και κατέληξαν σε ήχο "α λα τρανζιστοράκι"!

Δοκίμασα τα πάντα, άλλαξα τα πάντα ΕΚΤΟΣ από τα καλώδια (να τονίσω ότι δεν είμαι καθόλου καλωδιάκιας και ούτε πρόκειται να γίνω!). Ήρθε τεχνικός ο οποίος υποψιάστηκε κάποιον πυκνωτή στα crossovers (όλα τα άλλα τα δοκιμάσαμε, με 2 ενισχυτές, πηγές κτλ δοκιμασμένα και στο σύστημα του αδερφού μου που παίζουν τέλεια!). Έκανε μετρήσεις σύγκρισης της εισόδου με την έξοδο και βρήκε ότι:

- ο δρόμος του woofer έβγαινε σε ένταση με μικρό κόψιμο σε σχέση με την είσοδο
- στα μεσαία και τα πρίμα η έξοδος είχε μείωση στα 24db σε σχέση με την είσοδο!

Εν τω μεταξύ είπα να αγοράσω καινούργιο ενισχυτή και ήρθε ο συνφορουμίτης Miles ο οποίος ΕΙΝΑΙ καλωδιάκιας! Μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω άλλα καλώδια interconnnect και ηχείων, από αυτά που είχα. Διαθέσιμα ήταν κάποια της πλάκας τα οποία και έπαιξαν καλύτερα!

Σήμερα πήγα και πήρα από το Νάκα χοντρό καλώδιο ηχείων, στα interconnect έχω πάλι της πλάκας και το σύστημα έχει σχεδόν επανέλθει!!!! Αυξήθηκε η ένταση, οι χροιές έχουν ψιλοφτιάξει, η καθαρότητα ανέβηκε κατακόρυφα, η στερεοφωνική εικόνα επανήλθε! Θα συνδέσω και τον παλιό μου τελικό να δω αν θα είναι όπως παλιά. Παιδιά ΔΕΝ είμαι ούτε κουφός, ΟΥΤΕ τρελός! Μιλάμε για τεράστια διαφορά, όχι για 1% !

Η ερώτηση μου τώρα: τα καλώδια που είχα ήταν Van de Hull ασημένια (δηλαδή επάργυρα) σίγουρα εικοσαετίας. Ξέρετε αν αυτά τα καλώδια παρουσιάζουν τέτοια ή άλλα φαινόμενα με την πάροδο του χρόνου?

Reaction score
3
Απάντηση: Ασημένια καλώδια

Καλό είναι κάθε χρόνο να καθαρίζεις τους ακροδέκτες
με ένα διαλυτικό και αν χρησιμοποιείς γυμνό καλώδιο,
να κόβεις 1 εκ. ,ώστε να μην έχεις απώλειες λόγω
οξείδωσης.Σε 5 χρόνια θα έχει κοντύνει το καλώδιο
κατά 10 εκ.Το κυριώτερο είναι σφιχτή σύνδεση.

Reaction score
0

Έτσι από περιέργεια θα το κάνω! Τι καθαριστικό προτείνεις?

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ασημένια καλώδια

Για το πρώτο διάβασα άρθρο σε περιοδικό και αποφάσισα να ΜΗΝ παίρνω περιοδικά! Μα είναι δυνατόν να δώσει κάποιος τόσα λεφτά, να κάνει εφαρμογή που απαιτεί τόσο κόπο και να περιμένει γύρω στον μήνα για να δει την εκπληκτική διαφορά??? Το έγραψα και παραπάνω ότι δεν είμαι καλωδιάκιας, ούτε θα ακολουθήσω διαδικασίες ζεν, βουντού και λοιπές αλχημείες για να νομίζω μετά ότι κάτι κέρδισα!
Ειδικά στην δική μου περίπτωση θα έπρεπε να ήμουν λίγο πιο υποψιασμένος με τα καλώδια αλλά μέχρι εκεί. Διάβασα σε άλλο τόπικ τι προτείνει ο σχεδιαστής της Macintosh και με βρίσκει 100% σύμφωνο.

Reaction score
372

Αγαπητέ φίλε Specialized, ο τίτλος ''καλωδιάκιας'' δεν είναι κάτι που θα χαρακτήριζα για τον εαυτό μου.
Απλώς εδώ και πολλά χρόνια έχω ακούσει τις διαφορές που εσύ μόλις άκουσες και φαντάζομαι συνειδητοποίησες ότι υπάρχουν στα διάφορα καλώδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι και εσύ έγινες ''καλωδιάκιας'' ????

Για άλλη μια φορά θα το πω (χωρίς καμμιά διάθεση αντιπαράθεσης) ότι καλώς-κακώς, ευτυχώς-δυστυχώς ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥΣ!!!!

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ακριβά παίζουν πάντα καλύτερα ή ότι συμφωνώ με τις πραγματικά ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ & ΓΕΛΟΙΕΣ τιμές που πωλούνται κάποια από αυτά, γι'αυτό και προσπαθώ πάντα μέσα από δοκιμές να χρησιμοποιώ αυτά που θεωρώ σαν τίμια σε σχέση τιμής προς απόδοση.

Γενικά όμως wellcome to the club!!!!!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

τι ειναι αυτα που γραφεις?
ξερεις που επιφερει αλλοιωση η οξειδωση?
ή απλα φανταζεσαι?
Και κοψε κοψε στο τελος δεν θα μεινει καλωδιο

m_v

Reaction score
25
Re: Απάντηση: Ασημένια καλώδια

τι ειναι αυτα που γραφεις?
ξερεις που επιφερει αλλοιωση η οξειδωση?
ή απλα φανταζεσαι?
Και κοψε κοψε στο τελος δεν θα μεινει καλωδιο
Ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και την ακριβή χημική σύστασή τους τα καλώδια μπορεί να οξειδωθούν-αλλοιωθούν.
Βέβαια η αλλοίωση είναι προφανής γιατί ο άργυρος γίνεται μαύρο οξείδιο του αργύρου ενώ ο χαλκός γίνεται αρχικά μαύρο οξείδιο του χαλκού και στην συνέχεια αντιδρώντας με το διοξείδιο του άνθρακα γίνεται πράσινος ανθρακικός χαλκός.
Έτσι εάν το καλώδιο έχει το αρχικό χρώμα και υφή, τότε δεν χρειάζεται κόψιμο ή κάτι άλλο.
Εάν έχει υποστεί κάποιες από τις ανωτέρω αλλαγές τότε ανεβαίνει ραγδαία η αντίσταση του αγωγού ενώ το σήμα συμμετέχει σε ηλεκτροχημικές αντιδράσεις.
Αντί για κόψιμο του αργυρού ή επάργυρου καλωδίου θα πρότεινα καλό καθαρισμό του. Το στρώμα οξειδίου του αργύρου απομακρύνεται εύκολα.
Για τα χάλκινα (άν δεν είναι ακριβά) θα πρότεινα του κόψιμο του τμήματος που εμφανίζει ορατή αλλοίωση (άν είναι μαύρο ή πράσινο).

m_v

Reaction score
25

Έτσι από περιέργεια θα το κάνω! Τι καθαριστικό προτείνεις?
Εάν καπνίζουν στο χώρο ακρόασης, τότε ένας καθαρισμός με οργανικό διαλύτη όπως η ακετόνη (ασετόν) ή οινόπνευμα θα βοηθούσε. Χρησιμοποίησε ear tips.
Σε πολύ λερωμένες επαφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί contact spray (χωρίς λάδι) που υπάρχει στα καταστήματα ηλεκτρονικών (5-8€).
Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά καλής ποιότητας με 8-15€.
Χρησιμοποιώ τα Excellium Nano Gold + Reinsilber, συνήθως τα bid κλείνουν στα 10€ (μην σε τρομάζουν τα 119-129€), μόνον που δεν θα έχεις την "επίσημη συσκευασία" αλλά ένα σκέτο μπουκαλάκι.
http://cgi.ebay.de/Kontaktmittel-Ex...iewItemQQptZAudio_Zubehör?hash=item19ba14c389
http://cgi.ebay.de/Kontaktmittel-NA...&itu=UCI&otn=3&ps=6&clkid=8092681982876224601

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

εχεις ακουσει ποτε διαφορες απο ενα καλωδιο οξειδομενο ?
και δεν μιλαω για τα σημεια επαφης , εννοω για τα σημεια που ειναι φρι.
Σε οσους εχω κανει δοκιμες κανενας δεν εχει ακουσει κατι.
Και ολους τους ειναι αυτιαδες .
Αν κατι τετοιο ισχυει στην θεωρια και στην πραξη δεν ειναι ακουστο
δεν εχει κανενα λογο να το αναφερουμε.
Ψωνιζουμε και πρατουμε με αποδειξεις και οχι θεωριες.
Εκτος βεβαια αν κατι τετοιο το συστηνει καποιος εμπορος καλωδιων,
οποτε αλλαζει το θεμα.

m_v

Reaction score
25

εχεις ακουσει ποτε διαφορες απο ενα καλωδιο οξειδομενο ?
και δεν μιλαω για τα σημεια επαφης , εννοω για τα σημεια που ειναι φρι.
Σε οσους εχω κανει δοκιμες κανενας δεν εχει ακουσει κατι.
Και ολους τους ειναι αυτιαδες .
Αν κατι τετοιο ισχυει στην θεωρια και στην πραξη δεν ειναι ακουστο
δεν εχει κανενα λογο να το αναφερουμε.
Ψωνιζουμε και πρατουμε με αποδειξεις και οχι θεωριες.
Εκτος βεβαια αν κατι τετοιο το συστηνει καποιος εμπορος καλωδιων,
οποτε αλλαζει το θεμα.
Διαβάζω το ανωτέρω κείμενο που έχει σαφή διάθεση ειρωνίας και βασίζεται προφανώς ενδεχόμενες απόψεις αυτανακυρηγμένων γκουρού ωτακουστών (βέβαια δεν τους γνωρίζω τους ανθρώπους, αλλά βάσει του ανωτέρω κειμένου).
Η γή περιστρέφεται ανεξάρτητα με πόσοι ιεροεξεταστές υποστήριζαν το αντίθετο (ή εάν δεν μπορούσαν αισθητηριακά να το καταλάβουν).
Τα καλώδια κατασκευάζονται κυρίως από χαλκό και άργυρο γιατί έχουν την μεγαλύτερη ειδική αγωγιμότητα σε ΚΣ από τα υπόλοιπα υλικά. Τα οξείδια τους δεν έχουν την ίδια αγωγιμότητα. Τώρα αν στη μέση ενός καλωδίου 5 μέτρων εμφανιστεί μία κηλίδα οξειδίου του χαλκού, η επίδραση θα είναι απειροελάχιστη.
Εάν όμως μία χάλκινη επαφή εχει γίνει μαύρη η πράσινη, αρκεί για να επιδείξει τα προβλήματα του συμφορουμίτη που άνοιξε το thread.
Η συμμετοχή μου στο thread είχε σαν σκοπό την συνεισφορά (σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι συμφορουμίτες που θα μπορούσαν να κάνουν και καλύτερα) μου στην αιτιολόγηση των παραδόξων που διαπίστωσε στο σύστημά του.
Σε σύστημα του σπιτιού μου δεν έχω κάνει εμπεριστατωμένες δοκιμές με οξειδωμένα και μη καλώδια. Όταν βλέπω να αρχίζουν να μαυρίζουν κάποιες επαφές ή άκρες καλωδίων, τις καθαρίζω, δεν περιμένω να γίνουν κατάμαυρες για να κάνω δοκιμές.
Η περιορισμένη οξείδωση του αγωγού εικάζω ότι δεν θα δώσει κάποια σοβαρή διαφορά.
Η δημιουργία όμως μίας ορατής στοιβάδας οξειδίου σε μία επαφή και περισσότερο στο χαλκό σίγουρα θα δημιουργούσε μετρήσιμα αποτελέσματα.
Για τον άργυρο ρίξε μιά ματιά εδώ:
http://www.odysseyaudiohk.com/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1139155941
Στον άργυρο, η ειδική αγωγιμότητα με την οξείδωση δεν μειώνεται τόσο πολύ όσο στο οξείδιο του χαλκού το οποίο μάλιστα δεν είναι αγωγός αλλά ημιαγωγός, εδώ υπάρχει και σχετική εργασία (από17/12/1933!) για την χρήση του Cu-CuO σαν ανορθωτή:
The Copper-Cuprous-Oxide Rectifier and Photoelectric Cell
http://rmp.aps.org/abstract/RMP/v5/i2/p141_1

Είναι προφανές ότι εκτός των άλλων το σήμα θα έχει μερική ανόρθωση διερχόμενο από σύστημα χαλκού-οξειδίου του χαλκού.
Όμοια: Electrical properties of copper and copper oxide thin films prepared by reactive sputtering
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=3400974
και CuO Conduction
http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/eng99/eng99154.htm

Δεν γνωρίζω εάν έχει γίνει κάποιο thread για οξειδωμένες επαφές
στο site αλλά υπάρχει μία παράγραφος εδώ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Speaker_wire
Depending on the hearing ability of the listener, this resistance begins to have an audible effect when the resistance exceeds 5% of the speaker's impedance.

Οι νόμοι τις φυσικής και χημείας ισχύουν παντού και ανεξάρτητα από τα αυτιά ή άλλα αισθητήρια οποιουδήποτε.

Ο μέσος έμπορος καλωδίων συνήθως δεν έχει το θεωρητικό υπόβαθρο για την εκτίμηση των ανωτέρω.
Η καλύτερη οδός για να αποφασίζουμε τι θα κάνουμε είναι αυτή που υποδεικνύεται από τις φυσικές επιστήμες.
Εάν σου φύγει ο πονοκέφαλος μετά από ξεμάτιασμα (με βάση όμοια την εμπειρία) δεν σημαίνει ότι έφυγε από το ξεμάτιασμα.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

μιας και
ή κανεις οτι δεν καταλαβαινεις
ή οτι καταλαβαινεις λαθος
σου λεω
διαθεση ειρωνιας απο εμενα δεν υπαρχει.
Οσο αφορα την θεωρια δεν με αγγιζει το εχω ξαναπει ψωνιζω και κρινω παντα με το τι ακουω-βλεπω.
Ολοι εοχυμε δει πολλες θεωριες να πηγσαινουν περιπατο ,
μαις και λοιπον καθε τι το κρινω στην πραξη θεωρω οτι ειναι ειναι απαραιτητο να ξαναεπαναλαβω τα ιδια πραματα.
οσο για τα γκουρου-και καθε τι αλλο εχεις δικαιωμα να αντιλαμβανεσαι το καθε τι οπως θελεις.
Αλλα καλο ειναι στον αερα να μην χαρακτηριζεις τον αλλο κατι.
Μιας και αυτος δεν σε χαρακτηριζει.
Προσωπικα με θεωρω πειρματοζωο ηχου, οπως και μερικους ακομα .Πανω σε αυτο εδω και 24+ χρονια το μονο που κανω ειναι να ακουω πραματα.
Ακομα βιβλιο δεν εχω γραψει οποτε οι ινδοι grand master πανε περιπατο.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.486
Members
38.705