Ασυμβατότητα opamp

Reaction score
373
Καλησπέρα σας.

Έχω μία κάρτα asus xonar essence st και παλαιότερα είχα μπει στην διαδικασία να ασχοληθώ με τους τελεστικούς. Ψάχνοντας στο ebay βρήκα κάποιους διακριτούς και αγόρασα τρεις. Θα παραθέσω παρακάτω φωτό και στοιχεία. Όταν τους παρέλαβα τους έβαλα πάνω στην κάρτα αλλά δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Ο ήχος ακουγόταν σαν έχει παραμόρφωση και τα πράγματα έστρωναν κάπως μόλις χαμήλωνα το volume από το software της asus. Στην λίστα με opamps που αντικαθιστούν οι τελεστικοί που αγόρασα υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν στην asus. Βέβαια μπορεί να μην λέει και τίποτα αυτό αλλά αναρωτιέμαι. Μήπως δεν κάνω κάτι καλά; Μήπως δεν επαρκεί η τροφοδοσία για τους διακριτούς; Μήπως χρειάζονται κάποιον πυκνωτή στην βάση όπως έχω δει σε άλλες μόντες της Asus;

Να προσθέσω πως οι πολικώτητες είναι σωστές και τσεκαρισμένες.

Παρακαλώ την βοήθειά σας.

Reaction score
373

[DOUBLEPOST=1443351846][/DOUBLEPOST]Εδώ είναι το link του πωλητή μαζί με τα specs του τελεστικού.

http://www.ebay.com/itm/Dual-channe...93yckbAAHlfwldSICuquk%3D&orig_cvip=true&rt=nc

Και εδώ τα σχόλια στην περιγραφή.

Dual channels HDAM- High Definition Analog Module -Audio Discrete Opamp Module

HDAM

The foundation of the HDAM Discrete Op-amp is a sophisticated Voltage Differential Amplification network. The entire opamp is constructed from audio graded FETs, transistors and resistors. Such a design will ensure minimal colouration and maximum dynamics, but this design feature also posed a great challenge to production; without rigid component matching, it would be easy for sonic imbalance to occur.

The resolution and texture of our HDAM completely surpasses IC opamps. Compared with any IC opamps, it provides a fuller texture with more refined detail. At the same time the bass is well controlled and very punchy. Double bass can now clearly take shape on a very three-dimensional sound stage. Classical music reproduction becomes much more realistic where the string section becomes a group of individual musicians rather than just a group. All in all the HDAM Discrete Op-amp is a very listenable and engaging performer. It will bring pure music to your soul, without listening fatigue to your ears.

It is easy to find out if the Discrete Op-amp will work for you. Just open up your CD player or DAC and locate the analog RCA output (where you plug your interconnection cable). You should see one pair or more of the standard Opamps.

Take down the model number and compare it to our list. If you find your Opamp on the list, then the HDAM Discrete Op-amp will work for you!

Direct Replacement for the following Opamps
Dual Op-amps

AD712, AD827, C4570, JRC4580, JRC5532, JRC5532D, JRC5534, LF353, LM833N, NE5532, NEC4520, NEC4570, NJM2068D, NJM2114, NJM2214D, NJM4558, NJM4558D, NJM4560, NJM5532, NJM4558P, OP275, OPA2132, OPA2134, OPA2604, RC4558D, RC4558P, TL052, TL072

How to install the Discrete Op-amp?

1.Record the direction of the IC-opamp. (where the half moon chip is pointing)

2.De-solder the existing Op-amps and replace them with the HDAM opamp (same direction).

3.100 hours of burn-in, then enjoy the music!

(It is a simple guide that assists you getting the most out from our Discrete Op-amp module.)

Specification

Working voltage: +/-12-25v DC

Current Draw: 25mA (each module)

THD: Less than 0.001%

Dimensions: 48mm x 22mm x 12mm (single) 48mm x 22mm x 24mm (double)

Weight: 28g

Reaction score
1.173
Άλλαξες και τους τρεις; Δοκίμασε μόνο με τον ένα που αφορά τα RCA.
Οι άλλοι δύο είναι για out headphones και line in .

Reaction score
373
Άλλαξες και τους τρεις; Δοκίμασε μόνο με τον ένα που αφορά τα RCA.
Οι άλλοι δύο είναι για out headphones και line in .
Τους έχω αλλάξει και διαδοχικά και πάλι τα ίδια...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Αρχικά δυο γενικές κουβέντες...
Το ότι <<ένα κύκλωμα που αποτελείται από διακριτά υλικά είναι καλύτερο από έναν τελεστικό ενισχυτή>> μην το θεωρείς καθόλου δεδομένο.
Το κάθε κύκλωμα, ή και τελεστικός ενισχυτής, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό για κάποιες θέσεις αλλά όχι για όλες.
Υπάρχουν σύγχρονοι τελεστικοί ενισχυτές με πολύ καλύτερο ήχο από ότι διακριτά κυκλώματα και δεν αναφέρομαι μόνο στα θεωρητικά τους χαρακτηριστικά, που λένε ένα μέρος της αλήθειας μόνο.
Αν μιλάμε για κορυφαίες κατασκευές εκεί ναι, ένα διακριτό κύκλωμα, με μια ανάλογη τροφοδοσία, υπερέχει, αλλά επέτρεψε μου να έχω αμφιβολίες για το συγκεκριμένο που αναφέρεσαι.

Ειδικά τώρα...
Κάπου στη δική σου περίπτωση είδα να αναφέρεται το HDAM. Το κύκλωμα λοιπόν αυτό, που το χρησιμοποιούσε ευρέως η Marantz, υπολείπεται αρκετά σε σύγκριση με έναν απλά καλό τελεστικό, όπως ας πούμε ο 134 της ΒΒ.
Πολλοί βελτιωτές των CD players της Marantz το μόνο που έκαναν ήταν να αφαιρέσουν από την έξοδο τον απομονωτή αυτό (HDAM) και αυτομάτως ο ήχος βελτιωνόταν κατά πολύ.
Όταν, όπως αναφέρεις, βελτιώνονται τα πράγματα με τη μείωση του volume σημαίνει, συν της άλλης, ότι υπάρχει θέμα υπερφόρτωσης.
Καλό θα ήταν επίσης να βεβαιωθείς για την ικανότητα παροχής ρεύματος του τροφοδοτικού της κάρτας συν το επαρκές φιλτράρισμα αυτού.

Reaction score
373
Αρχικά δυο γενικές κουβέντες...
Το ότι <<ένα κύκλωμα που αποτελείται από διακριτά υλικά είναι καλύτερο από έναν τελεστικό ενισχυτή>> μην το θεωρείς καθόλου δεδομένο.
Το κάθε κύκλωμα, ή και τελεστικός ενισχυτής, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό για κάποιες θέσεις αλλά όχι για όλες.
Υπάρχουν σύγχρονοι τελεστικοί ενισχυτές με πολύ καλύτερο ήχο από ότι διακριτά κυκλώματα και δεν αναφέρομαι μόνο στα θεωρητικά τους χαρακτηριστικά, που λένε ένα μέρος της αλήθειας μόνο.
Αν μιλάμε για κορυφαίες κατασκευές εκεί ναι, ένα διακριτό κύκλωμα, με μια ανάλογη τροφοδοσία, υπερέχει, αλλά επέτρεψε μου να έχω αμφιβολίες για το συγκεκριμένο που αναφέρεσαι.

Ειδικά τώρα...
Κάπου στη δική σου περίπτωση είδα να αναφέρεται το HDAM. Το κύκλωμα λοιπόν αυτό, που το χρησιμοποιούσε ευρέως η Marantz, υπολείπεται αρκετά σε σύγκριση με έναν απλά καλό τελεστικό, όπως ας πούμε ο 134 της ΒΒ.
Πολλοί βελτιωτές των CD players της Marantz το μόνο που έκαναν ήταν να αφαιρέσουν από την έξοδο τον απομονωτή αυτό (HDAM) και αυτομάτως ο ήχος βελτιωνόταν κατά πολύ.
Όταν, όπως αναφέρεις, βελτιώνονται τα πράγματα με τη μείωση του volume σημαίνει, συν της άλλης, ότι υπάρχει θέμα υπερφόρτωσης.
Καλό θα ήταν επίσης να βεβαιωθείς για την ικανότητα παροχής ρεύματος του τροφοδοτικού της κάρτας συν το επαρκές φιλτράρισμα αυτού.
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την εμπεριστατομένη απάντηση. Ναι είναι αλήθεια πως υπάρχουν εξαιρετικοί τελεστικοί.

Τώρα όσον αφορά την τροφοδοσία της κάρτας που γίνεται με φίσα απευθείας από το τροφοδοτικό τι θα μπορούσα να κάνω για να την τσεκάρω; Το τροφοδοτικό μου είναι ένα silverstone olympia 1000watt με αρκετές προστασίες σταθεροποιήσεις κλπ αλλά αυτό μπορεί να μην λέει και τίποτα. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω πριν πάνε χαμένα τα διακριτά και τα λεφτά που έδωσα τότε που τους πήρα;...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Στα χαρακτηριστικά των modules που αγόρασες αναφέρεται ως ελάχιστη τάση τροφοδοσίας τα +- 12 volts.
Αυτές είναι, θεωρητικά, και οι τάσεις ενός τροφοδοτικού υπολογιστή, με τη διαφορά ότι δεν γνωρίζεις αν υπάρχει πτώση τάσης και τελικά οι τροφοδοσίες που φτάνουν στα modules σου είναι μικρότερες.
Θα πρέπει αρχικά με ένα πολύμετρο να μετρήσεις στα ποδαράκια των modules τις τάσεις.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
-Ο- άσχετος θα ξαναχτυπήσει. Έχω δοκιμάσει σε ένα kenwood tuner που έχω ( kt7500 ) τον opa2604 ( αν θυμάμαι καλά ) που με τις ανάλογες αντιστάσεις τον πόλωνα σε τάξη Α. Πάει καιρός, αλλά θυμάμαι:
α) ότι έπαιζε αρκετά καλά ( αν και δεν είχα ζυγίζει τις αντιστάσεις τότε, ούτε καν ποιοτικές δεν είχα βάλει, ήταν δοκιμή και μετά ασχολήθηκα με τα mp3, αλλά θα επανέλθω... Μόλις τελειώσω με την ανακαίνιση του σπιτιού μου και τη τροφοδοσία του Naim :p )
β) ότι επειδή ζορίζεται αρκετά έτσι, ο τελεστικός θέλει οπωσδήποτε ψύκτρα.
Μπορεί PeterMeni να κάνει κάτι τέτοιο στη κάρτα ήχου ή θα ήταν υπερβολή / περιττό / επικίνδυνο?

Edit: Θέτω το ζήτημα προς συζήτηση καθώς είχα βάλει κι εγώ στο μάτι αυτά τα HDAM modules για ένα project σε dac και η δεύτερη επιλογή μου ήταν αυτό που περιέγραψα παραπάνω.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
β) ότι επειδή ζορίζεται αρκετά έτσι, ο τελεστικός θέλει οπωσδήποτε ψύκτρα.
Μπορεί PeterMeni να κάνει κάτι τέτοιο στη κάρτα ήχου ή θα ήταν υπερβολή / περιττό / επικίνδυνο?

Edit: Θέτω το ζήτημα προς συζήτηση καθώς είχα βάλει κι εγώ στο μάτι αυτά τα HDAM modules για ένα project σε dac και η δεύτερη επιλογή μου ήταν αυτό που περιέγραψα παραπάνω.
Θεωρώ ότι το καλύτερο που έχει κάποιος να κάνει με μια κάρτα ήχου είναι να αλλάξει του τελεστικούς με κάτι καλύτερο και βέβαια εντός των προδιαγραφών λειτουργίας της κάρτας.
Επιπλέον, αν τα καταφέρνει, να προσθέσει ποιοτικούς πυκνωτές απόζευξης κοντά στα τσιπάκια και να προσέξει τον πυκνωτή εξόδου, αν υπάρχει.
Κάποια κυκλώματα-τελεστικοί είναι πολύ ευαίσθητα στα θέματα τροφοδοσίας και η όποια παρέκκλιση από τα χαρακτηριστικά τους έχει ως αποτέλεσμα χειρότερο ηχητικό αποτέλεσμα.
Το δε περιβάλλον του υπολογιστή δεν είναι ότι καλύτερο.
Η απολύτως καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση, εντός του υπολογιστή, ενός εξωτερικού τροφοδοτικού για το αναλογικό στάδιο.
Εκεί πλέον οι επιλογές είναι πολλές.

Reaction score
373
Στα χαρακτηριστικά των modules που αγόρασες αναφέρεται ως ελάχιστη τάση τροφοδοσίας τα +- 12 volts.
Αυτές είναι, θεωρητικά, και οι τάσεις ενός τροφοδοτικού υπολογιστή, με τη διαφορά ότι δεν γνωρίζεις αν υπάρχει πτώση τάσης και τελικά οι τροφοδοσίες που φτάνουν στα modules σου είναι μικρότερες.
Θα πρέπει αρχικά με ένα πολύμετρο να μετρήσεις στα ποδαράκια των modules τις τάσεις.
Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα το τσεκάρω. Θα είχε νόημα να μετρήσω και την τάση στο molex που τροφοδοτεί την κάρτα ήχου ή όχι;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα το τσεκάρω. Θα είχε νόημα να μετρήσω και την τάση στο molex που τροφοδοτεί την κάρτα ήχου ή όχι;
Δεν έχει νόημα. Σε ενδιαφέρει η τάση που φτάνει στα ποδαράκια των modules, καθότι μπορεί να υπάρχουν αντιστάσεις επάνω στη κάρτα ήχου.
Αν δεν έχεις εύκολη πρόσβαση κολλάς δύο καλωδιάκια επάνω στα modules στα σημεία τροφοδοσίας και κάνεις τη μέτρηση από έξω με αναφορά τη γη του υπολογιστή.
Προσοχή μην τα βραχυκυκλώσεις...

Reaction score
373
Δεν έχει νόημα. Σε ενδιαφέρει η τάση που φτάνει στα ποδαράκια των modules, καθότι μπορεί να υπάρχουν αντιστάσεις επάνω στη κάρτα ήχου.
Αν δεν έχεις εύκολη πρόσβαση κολλάς δύο καλωδιάκια επάνω στα modules στα σημεία τροφοδοσίας και κάνεις τη μέτρηση από έξω με αναφορά τη γη του υπολογιστή.
Προσοχή μην τα βραχυκυκλώσεις...
Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα βοήθεια. Θα επανέλθω για περισσότερες πληροφορίες μόλις βρώ ευκαιρία να ασχοληθώ. Χαζή ερώτηση έκανα. Είναι τόσα εξαρτήματα στην πορεία μέχρι τους τελεστικούς....

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.518
Νεότερο μέλος
gperdik