Αυτοκινητική μπανανία

Reaction score
5
Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας, με αυτούς που μας κυβερνούν την τελευταία δεκαετία, οι αυτοκινητικές σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών τείνουν να έχουν ένα κοινό σημείο με τις σελίδες του «Playboy» και του «National Geographic»: σου επιτρέπουν να δεις πολλά μέρη που ποτέ δεν θα επισκεφτείς / αποκτήσεις!
Ιδιαίτερα όταν στις σελίδες μας φιλοξενούμε αυτοκίνητα σαν τη Maserati GranCabrio, τη Mercedes SLS που έχουμε οδηγήσει (και σύντομα θα το κάνουμε πάλι), ή ακόμα και την BMW 6 coupe που οδηγήσαμε πρόσφατα στη Γερμανία, μας δημιουργείται μια… περίεργη διάθεση.

Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, όταν είχαμε τέτοια θέματα στο ένθετό μας ή στο site μας, ήμασταν ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημοσιογραφική αυτή επιτυχία. Σήμερα φοβόμαστε να βάλουμε τα ονόματά μας κάτω από αυτά τα κείμενα, μη μας πάρει ξώφαλτσα κανένα γαλακτοκομικό στα στενάκια της Αντιπάρου…

Ετσι λοιπόν κατάντησαν την Ελλάδα οι κυβερνήσεις των ανίκανων πολιτικών που εμείς εκλέξαμε. Μια απέραντη αυτοκινητική μπανανία, με τους δημοσιογράφους που καταφέρνουν να εξασφαλίζουν δοκιμές υπεραυτοκινήτων, θέλοντας να μεταφέρουν την απίστευτη τεχνολογική εξέλιξη (και όχι μόνο) στους αναγνώστες, να αισθάνονται γραφικοί. Από την άλλη, οι «κακόμοιροι», που πάντα υπήρχαν και απλώς τώρα βρήκαν την ευκαιρία να ξεπεταχτούν και θέλουν να εντάξουν την τεμπελιά και την ανικανότητά τους στην ομάδα των Αγανακτισμένων, λούζουν με γιαούρτια όσους κυκλοφορούν με τέτοια αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι οι έχοντες τη δυνατότητα να αποκτήσουν τέτοια αυτοκίνητα Ελληνες να τοποθετούν ξένες πινακίδες, αποφεύγοντας από τη μια το γιαούρτωμα των ψευτοαγανακτισμένων και από την άλλη τους υπέρογκους φόρους της κυβέρνησης.

Πού να φανταστούν οι ψευτοαγανακτισμένοι (με όλους και με όλα) ότι ο Ελληνας αγοραστής που θα αποφασίσει να κρεμάσει ελληνικές πινακίδες στο υπεραυτοκίνητό του θα πληρώσει μόνο για αυτό όσους φόρους δεν θα πληρώσουν αυτοί σε όλη τους τη ζωή… Αντιθέτως, θα σκεφτούν -με το γνώριμο ελληνικό στυλ των τελευταίων δύο ετών- ότι αφού αυτός έβγαλε τα πολλά λεφτά που δεν έβγαλε ο ίδιος ο ψευτοαγανακτισμένος καθήμενος στην καφετέρια, τότε είναι μεγαλολαμόγιο. Σαφώς και υπάρχουν τα λαμόγια, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Ομως, όπως και να το κάνουμε, ρε αδελφέ, δεν είναι όλοι έτσι

Τ.Τρακουσέλλης - Πρώτο Θέμα

Reaction score
12.136
Κλαψ κλαψ....

Θυμήθηκα όλα τα αυτοκίνητα που θέλω και δεν θα μπορέσω να αποκτήσω ποτέ, όχι επειδή δεν μπορώ να τα αγοράσω, αλλά επειδή δεν μπορώ να πληρώνω τους φόρους που σέρνουν μαζί τους.

Reaction score
5
Απάντηση: Αυτοκινητική μπανανία

Δηλαδή το πρόβλημά σου δεν είναι να δώσεις π.χ. 25 χιλιάρικα μαζεμένα να πάρεις ένα μεταχειρισμένο sportscar αλλά το ότι θα πρέπει να πληρώνεις π.χ. 1000 ευρώ τέλος κυκλοφορίας μια φορά το χρόνο;

Reaction score
1.311

Ναι ! Ακριβώς αυτό είναι !
Δουλεύω 10 χρόνια 2 δουλειές και έχω κάνει μια καβάτζα !
Μπορώ να αγοράσω ένα ΜΤΧ Ε92 330i ! Έλα ομως που δεν ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙ ΑΥΡΙΟ !

Να το πάρω με ηλιοροφή ή θα αποφασίσει ο υπουργός να φορολογήσει τις ηλιοροφές ??

Να το πάρω ΧΙ ή θα φορολογηθεί και η τετρακίνηση ???

Να το πάρω με xenon ή θα έχουμε έκτακτη εισφορά στα χενον ???

Επειδή για τίποτα δεν μπορούμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα αυξημένο βαθμό σιγουριάς , τα λεφτά κάθονται στην τράπεζα , δεν τα ξοδευω σε βενζίνη τακάκια φίλτρα κτλ !

Έτσι το κράτος πέρνει το 10% από τους τόκους αλλά χάνει τα 10 πλάσια να είχα κάνει τα λεφτά μου αυτοκίνητο και το χρησιμοποιούσα !

Με αυτή την πολιτική που υπάρχει σήμερα , ΧΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ !

Μόνο οι Βούλγαροι κερδίζουν γιατί εκεί θα πάω να βγάλω πινακίδες , και ο Γιώργος να πάει κουρεύεται !

Αντίλογος σε βάση "3 λίτρα αμάξι θέλεις ε πλήρωνε " ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ καθώς μπορεί ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ μπορεί να πεί "Ακριβό Stereo θέλεις πλήρωνε" .

Reaction score
51

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει καλομεταχειρισμένη A156 SW GTA με κόστος αγορά γύρω στα 11 χιλιάρικα.
Αλλά με μέση κατανάλωση στα 15lt/100km και τέλη κυκλοφορίας+ έκτακτη εισφορά δεν....

Ορίστε άλλο ένα αστέρι. Στα 5900€!!!! (και αυτά προφανώς συζητήσιμα)
Και να πληρώνω κάθε χρόνο τέλη/ασφάλιστρα/εισφορές όσα τους θυμηθούν!!

Να πάνε να κουρευτούν.

Reaction score
2.316
Ακριβώς! Πόσα αμάξια που μικρός τα έβλεπα και μου έτρεχαν τα σάλια, τα βρίσκει κανείς τώρα με λιγότερα από 10.000. Αλλά με 1000+ τέλη κυκλοφορίας, συν πόσα για ασφάλιση, συν πόσα ακόμη, σαν πολύ δεν πάει να σκας 3000 το χρόνο (με σερβις κλπ) για αμάξι 10.000;

Reaction score
5

Φυσικά και η σίγουρη(!) αβεβαιότητα και οι συνεχείς αλλαγές στη φορολόγηση είναι ίσως τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.
Απλά θεωρώ ότι αν γουστάρεις ένα συγκεκριμένο όχημα πολύ, για να υπολογίσεις αν είναι στις οικονομικές σου δυνατότητες, δεν πρέπει να κοιτάς μόνο το κόστος κτήσης, αλλά να συνυπολογίζεις και το κόστος λειτουργίας (running cost).
Π.χ. τυπικά σε ένα μεταχειρισμένο στις κατηγορίες που συζητάμε, ο λόγος κόστους λειτουργίας προς κόστος κτήσης είναι αρκετά μεγαλύτερος από ένα καινούριο.

Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του να ψωνίζουμε κάτι που δεν μπορούμε να κουνήσουμε γιατί δεν έχουμε λεφτά για βενζίνη, και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τον φόρο γιατί δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Reaction score
2.316
Re: Απάντηση: Αυτοκινητική μπανανία

Φυσικά και η σίγουρη(!) αβεβαιότητα και οι συνεχείς αλλαγές στη φορολόγηση είναι ίσως τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.
Απλά θεωρώ ότι αν γουστάρεις ένα συγκεκριμένο όχημα πολύ, για να υπολογίσεις αν είναι στις οικονομικές σου δυνατότητες, δεν πρέπει να κοιτάς μόνο το κόστος κτήσης, αλλά να συνυπολογίζεις και το κόστος λειτουργίας (running cost).
Π.χ. τυπικά σε ένα μεταχειρισμένο στις κατηγορίες που συζητάμε, ο λόγος κόστους λειτουργίας προς κόστος κτήσης είναι αρκετά μεγαλύτερος από ένα καινούριο.

Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του να ψωνίζουμε κάτι που δεν μπορούμε να κουνήσουμε γιατί δεν έχουμε λεφτά για βενζίνη, και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τον φόρο γιατί δεν βγαίνουν τα κουκιά.
Εδώ παίζει το εξής απλό. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, θα μπορούσε να έχει κάποιος ένα αμάξι για την καθημερινότητα και ένα των ονείρων του, για βόλτες όποτε θέλει να ξεσκάσει. Οικονομικότερο άλλωστε από το να επιδιώξεις να τα έχεις όλα σε ένα καινούριο αυτοκίνητο (ειδικά αν επιζητά κάποιος σπορ συμπεριφορά σε καινούριο αμάξι). Αλλά με τέτοια τέλη κυκλοφορίας, και πόσες ενδεχόμενες εισφορές, κλπ κλπ, καταλήγει το νταβατζηλίκι του κράτους να είναι πάνω από το μισό κόστος χρήσης. Δηλαδή αν έχεις μια Porsche, η μια Mercedes του 70-80, πόσο μπορεί να κοστίζει η συντήρηση ετησίως, για αυτόν που κάνει 2-3000 χλμ το χρόνο με αυτήν;

Reaction score
1.311

Το κόστος συντήρησης , λάδια , φίλτρα, ξίδια , ακόμα και ανταλλακτικά που δεν είναι αναλώσιμα ΠΛΕΟΝ δεν είναι τόσο τρομερό σε ένα αυτοκίνητο 5αετίας ! Ούτε στον εξουσιοδοτημένο πάς ούτε βάζεις σούπερ ντούπερ φίλτρο αέρα μαμάτο !

Το ebay.de βρίσκεις παπάδες για γερμανικά πενταετίας σε τιμές ΜΙΣΕΣ από των εδώ μαντράδων !

Οπότε το μόνο που πρέπει να υπολογίζουμε είναι η φορολογίας , τα τεκμήρια διαβίωσης και κάθε τι που θα σκεφτούνε !

Η βενζίνη είναι ένα έξοδο αλλά αν έχει το αμάξι μόνο για την διασκέδασή σου και δουλειά πάς με το λεωφορείο τότε δεν σε πολυνοιάζει !

Το πρόβλημα με τα αυτοκίνητα είναι ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ μια πολιτική μια γραμμή να ξέρει ο πολίτης τι πρέπει να κάνει και τι να περιμένει από το κράτος !

Reaction score
51

Παιδιά, προσπερνώ τα όνειρα και την φαντασία (βλέπε GT-R R35)
Πάμε σε λογικά νούμερα.

Μια GTA SW θα κοστίσει κάπου στα 10 χιλιάρικα (+ένα 2 χίλιαρο για ένα service και λάστιχα)
ΟΚ
Για να κάνω 4-5 χιλιάδες χιλιόμετρα κυρίως σε ταξίδια για να γλιτώσω το μεγάλο κόστος μετακίνησης (καύσιμο, λάστιχα, τακάκια, φθορές κοκ)

Τι πληρώνω?
Τέλη και έκτακτη εισφορά στέλνει το ετήσιο κόστος ύπαρξης του οχήματος στο γκαράζ, μόνο ύπαρξης, πόσο? 1.5 χιλιάρικο χοντρικά?
Και αν βγει τώρα η πινακίδα, με βάση τα καυσαέρια, άντε γεια.....
Ασφάλιστρα? Πες πως δεν κάνεις μεικτή....Δε θα είναι 600€?

Δηλαδή, έχουμε περίπου 2 χιλιάρικα απλά για να παρκάρει το όχημα στο γκαράζ.
Βάλε άλλο 1 χιλιάρικο ετήσια συντήρηση (λάδια, φίλτρα, φρέον, 1/2 κόστους ακριβών ελαστικών)
Βάλε άλλα 750 λίτρα βενζίνη/έτος = 1300€ χοντρικά

Και όλα αυτά με βάση το σήμερα.
Γιατί αν αύριο βγει ο Υπ. Οικον. και πει: κύριε Δημητρόπουλε έχετε ένα όχημα 3200cc.
Είστε σοβαρός?
Πλήρωσε έκτακτη εισφορά (πέρα από την έκτακτη των 2000+cc) που αντιστοιχεί σε 15μετρο σκάφος, πχ 1000€
(τα ίδια πχ με κάποιον που έχει Cayman που αγόρασε με 70 χιλιάρικα)
Και επειδή δεν βγαίνουμε ανεβάζουμε την βενζίνη στα 2.2€/λίτρο (και τα 1300€ πετάνε στα 1650€/έτος)

Συνεπώς με τα σημερινά πληρώνουμε 4300€ και αν τους γυρίσει το κεφάλι μπορεί να πάμε στα 5500€ χωρίς να υπολογίζω πως μπορεί η ασφαλιστική εταιρία να με θεωρεί επικίνδυνο επειδή μια στατιστική έρευνα έδειξε πως τα αυτοκίνητα με ονομασία GTA, QV, TBi, GTi, OPC, T, Cupra, TurboS, WRX, STi, EVO κοκ είναι επικίνδυνα και πρέπει να πληρώνουν 40% επιπλέον επασφάλιστρο.......

Και όλα αυτά, σε μια Ελλάδα (και όχι μόνο όπως φαίνεται) που μπορεί αύριο το πρωί να είμαστε άνεργοι και να προσπαθούμε να ζήσουμε πχ με 600€ επειδή «φίλε μου τόσα δίνω. Αν δεν θες, θα βρω άλλον που θα δουλέψει».

Δυστυχώς, ο μεσαίωνας δεν εμφανίζεται πλέον μόνο στα δικαιώματα εργασίας, παιδείας, υγείας και ασφάλειας.
Θα επανέλθουμε στον μεσαίωνα των '80's που στην Ελλάδα πουλούσαν Renault 21 με 1400cc και 80 άλογα, Golf 1,05 με 50 ίππους και θα λέμε και τυχεροί είμαστε.

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Αυτοκινητική μπανανία

Το αυτοκίνητο είναι ένα μέσο μεταφοράς.Υπάρχουν και άλλα μέσα μεταφοράς όπως π.χ. τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα μηχανάκια αλλα φυσικά και το ποδήλατο.Εδώ λοιπόν έρχεται ένα βασικό ερώτημα.Κατα πόσο είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσφέρει κάτι απο τα παραπάνω στον μέσο κάτοικο της.
Σίγουρα μπορεί να προσφέρει ένα ποδήλατο.Σίγουρα διαθέτει κάποια προβληματικά μέσα μεταφοράς τα οποία μάλιστα θεωρούνται και φθηνά σε σχέση με αντίστοιχες χώρες.
Όμως βρε παιδιά.Κατα πού προκύπτει οτι ο Έλληνας έχει το δικαίωμα σε ένα ακριβό αυτοκίνητο?
Η Ελλάδα αδυνατεί να φτιάξει μία αυτοκινητοβιομηχανία.Επίσης δέν διαθέτει το κατάλληλο καύσιμο για να το κινήσει.Αντιθέτως οι "αντίπαλες" χώρες είτε έχουν αυτοκινητοβιομηχανία, είτε αυτές φύτρωσαν με ξένα κεφάλαια είτε φυσικά έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν.
Η Ελλάδα δέν έχει τίποτα απο τα παραπάνω τρία.Μέχρι πέρυσι τα μισά ακριβά αυτοκίνητα ήταν με leasing και τα άλλα μισά όπως αποδείχτηκε με δάνεια.
Είναι φανερό οτι τώρα που έσκασε η φούσκα των δανείων το παιχνίδι τελείωσε.Η Ελλάδα έδειξε το αληθινό της πρόσωπο.Γύρισε στο 80 που ότι έδινε έπαιρνε...δηλαδή δέν έπαιρνε αυτοκίνητο πολύ απλά.

Αυτό φυσικά που με ενοχλεί δέν είναι η φιλοσοφία του ακριβού αυτή καθ αυτή.Με ενοχλεί το οτι ο Γερμανός σερβιτόρος των 1500 ευρώ καθαρά χρησιμοποιεί τα μέσα και το ποδηλατάκι.Με ενοχλεί που ακόμα και τώρα Ευρωπαικές κουλτούρες όπως π.χ. το carpooling δέν λειτουργούν στην Ελλάδα.

Απο μία σκοπιά χαίρομαι που γυρίζουμε σε φιλοσοφίες κατανάλωσης του 70.Δέν είναι κακή ιδέα να τους δίνουμε πορτοκάλια και να μας δίνουμε smart.Το προτιμώ απο τα 400 ευρώ μισθό...

Reaction score
2.316
Εκτός θέματος φιλαράκι.

Δε λέμε θεωρητικά ποιος μπορεί να πάρει ακριβό αυτοκίνητο και γιατί. Λέμε αν μπορώ εγώ, με τα δεδομένα περιορισμένα μου οικονομικά, να πάρω ένα αυτοκίνητο, το οποίο λόγω παλαιότητας είναι άνετα στα "κυβικά μου". Και πως η αστάθεια του κράτους με περιορίζει σε αυτό. Εκτός και αν θεωρείς ότι δεν πρέπει να μιλάμε για αγορά ούτε μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που κοστολογούνται από 2-3.000 ευρώ μέχρι 15-20. Αλλά σε εκείνη την περίπτωση γιατί να ισχύει αυτό στα αυτοκίνητα μόνο και όχι π.χ. και στα πικάπ και τα ηχεία των 20.000;

Reaction score
777
Καλά...τώρα που θα ανέβει το ρεύμα θα σου πώ εγώ πώς θα φύγουν απο τη μόδα οι λάμπες και λοιπές ενεργοβόρες τεχνολογίες.

Reaction score
12.136
Ορίστε ένα από τα αυτοκίνητα που θα ήθελα, στα 8 χιλιάρικα!

Και ένα ακόμα στα 14000 αν είναι δυνατόν! Δευτέρα πρωί θα το έπαιρνα αν δεν υπήρχαν τέλη κυκλοφορίας και αβεβαιότητα για κάθε είδους "εισφορές" που θα του επέβαλαν. Και γιατί να τις επιβάλουν; Επειδή είναι 5000 κυβικά; Έλεος δηλαδή...

Το κόστος της βενζίνης δε με νοιάζει, γιατί θα το κινώ κάθε Κυριακή για βόλτα.
Τα services δε με απασχολούν πολύ, πιάνουν τα χέρια μου και μπορώ να τα κάνω μόνος μου.

Γιατί να πληρώνω σήμα όσο θέλουν αυτοί;

Reaction score
1.214
Απάντηση: Re: Απάντηση: Αυτοκινητική μπανανία

Όμως βρε παιδιά.Κατα πού προκύπτει οτι ο Έλληνας έχει το δικαίωμα σε ένα ακριβό αυτοκίνητο?
Γιατι ελπιζει ακομα να του δοθει η ευκαιρια για πουλμουρ.
Εδω υπαρχει αβεβαιοτητα σε ολα (συχνα επιτρεψαμε να υπαρχει) , τα καλα αυτοκινητα μας μαραναν.
(Αν δεν υπηρχαν αυτα ακριβως τα (φορολογικα) προβληματα , πιθανοτατα δεν θα υπηρχαν και αυτες οι αγγελιες που ανοιγουν την ορεξη)

Reaction score
12.136
Δεν ξέρω αν εσύ το βλέπεις ως πουλ μουρ, εγώ όχι. Το κάρο μου είναι δικό μου και για μένα. Προφανώς δεν αντλείς την ίδια ευχαρίστηση από την οδήγηση όπως μερικοί άλλοι (including me).

Reaction score
2.316
Ορίστε ένα από τα αυτοκίνητα που θα ήθελα, στα 8 χιλιάρικα!

Και ένα ακόμα στα 14000 αν είναι δυνατόν! Δευτέρα πρωί θα το έπαιρνα αν δεν υπήρχαν τέλη κυκλοφορίας και αβεβαιότητα για κάθε είδους "εισφορές" που θα του επέβαλαν. Και γιατί να τις επιβάλουν; Επειδή είναι 5000 κυβικά; Έλεος δηλαδή...

Το κόστος της βενζίνης δε με νοιάζει, γιατί θα το κινώ κάθε Κυριακή για βόλτα.
Τα services δε με απασχολούν πολύ, πιάνουν τα χέρια μου και μπορώ να τα κάνω μόνος μου.

Γιατί να πληρώνω σήμα όσο θέλουν αυτοί;
:111: Λιγότερο από το 1/10 της τιμής του καινούριο πριν από 9 χρόνια!!!!

Α ρε φτώχεια καταραμένη...

Reaction score
1.214

Ειμαι σιγουρος οτι θα αντλησω μεγαλυτερη ευχαριστηση με ενα καλυτερο αυτοκινητο.Και μια φεραρι δεν θα με χαλαγε (ποσο μαλλον σε τιμη ευκαιριας) , οπως και ενα ιστιοπλοικο.

Reaction score
777
Άκου να δείς...Σε λίγο δέν θα έχουμε να φάμε και υπάρχει κόσμος που παραπονιέται οτι δέν μπορεί να αγοράσει ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο...επειδή το κράτος το φορολογεί!!!

Θέλω πραγματικά να δώ πώς είναι στη Γερμανία.Αν είναι και εκεί εύκολο να ρίξεις ένα Porsche στο δρόμο.Τί ποσοστό των Γερμανών έχει ακριβό-μεταχειρισμένο αυτοκίνητο κ.τ.λ.
Η πλάκα είναι οτι πριν κανα δύο χρόνια η Ελλάδα βγήκε πρώτη χώρα στα κατα κεφαλήν Cayenne!!!!!

Με ποιά λογική βρε Έλλην θέλεις ακριβό αυτοκίνητο όταν δέν μπορείς να παράξεις ούτε καν ένα ψαλίδι?

Επίσης ακούστηκε κάτι παρα πολύ σωστό.Τα jeep και τα ακριβά είναι φθηνά γιατί δέν υπάρχει ζήτηση.Αν δέν είχαν φόρους θα ήταν ακριβά μιας και θα υπήρχε ζήτηση...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.679
Members
38.729
Νεότερο μέλος
gvts