Βάσης ή δίπολα;

Reaction score
50
Γεια χαρά παιδιά... καθότι σκέφτομαι όλο και πιο σοβαρά να στήσω κάνα συστηματάκι στο δωμάτιό μου, έχω την εξής απορία: για πίσω ηχεία τι να προτιμήσω; Βάσης (στερεωμένα στον τοίχο) ή δίπολα; Εδώ να παραθέσω ορισμένα... γεγονότα:

α) Μ' ενδιαφέρει περισσότερο το home cinema (για τη χρήση των περιφερειακών ηχείων εννοώ - τα μπροστά τα θέλω και για δικάναλη μουσική!). Δε με απασχολεί (για την ώρα) η ακρόαση SACD, DVD-Audio. Μ' ενδιαφέρει βέβαια η ακρόαση πολυκάναλης μουσικής από DTS δισκάκια πχ. Φαντάζομαι τα παραπάνω κάνουν την επιλογή των διπόλων να φαίνεται πιο ταιριαστή στα γούστα μου, σωστά; Έλα όμως που...

β) λόγω διαρρύθμισης του δωματίου η μόνη θέση που μπορούν να μπουν τα πίσω ηχεία είναι στους πλαϊνούς τοίχους, δηλ. αριστερά και δεξιά απ' τη θέση ακρόασης και σε ύψος περίπου 2+ μέτρα απ' το έδαφος (δηλ. κάνα μέτρο και βάλε πάνω απ' το κεφάλι μου). Το "κακό" όμως είναι ότι από τον πίσω τοίχο δεν έχουν σχεδόν καθόλου χώρο (το πολύ μισό μέτρο) και απ' όσο ξέρω τα δίπολα θέλουν και χώρο πίσω για να "δέσουν" σωστά.

Συνεπώς, δυο επιλογές: είτε ηχεία βάσης με ελαφρά κλίση προς τα κάτω, καθότι θα'ναι και πιο ψηλά απ' τη θέση ακρόασης είτε δίπολα με μικρή απόσταση απ' τον πίσω τοίχο.

Τι προτείνετε;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

GTX

Reaction score
39
Το ύψος μου φαίνεται μια χαρά.
Οπώς και στο δικό σου χώρο ετσι και σε μένα επειδή ο καναπές ακουμπάει στον πίσω τοίχο τα πίσω περιφερειακά ηχεία απέχουν πολύ λίγο απο τον πίσω τοίχο και βρίσκονται πάνω απο τη θέση ακρόασης. Εγώ χρησιμοποιώ 2 ηχεία βάσης για πίσω περιφερειακά με βάσεις στους πλαινούς τοίχους, χωρίς κλίση (το ένα κοιτάει το άλλο) περίπου 1 μέτρο πάνω απο το ύψος του αυτιού στη θέση ακρόασης και ένα δίπολο για πίσω κεντρικό πίσω απο τη θέση ακρόασης στο ύψος του αυτιού.

Τα πίσω περιφερειακά δεν χρειάζεται να είναι στο ύψος του αυτιού αλλά ούτε και να έχουν κλίση προς τη θέση ακρόασης. Ειδικά αν δεν είναι δίπολα δίνοντάς τους κλίση προς τα εσένα ο ήχος τους μπορεί να γίνει πολύ κατευθυντικός και την ώρα που βλέπεις ταινία αντιλαμβάνεσαι οτι ο συγκεκριμένος ήχος που ακούστηκε ήρθε απο το ηχείο πίσω δεξιά πχ. Αν όμως βρίσκονται ψηλά και χωρίς κλίση ο ήχος χάνει την κατευθυντικότητα του και σε περιβάλει καλύτερα που είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το ερώτημα δίπολα ή βάσης νομίζω και τα 2 μπορεί να δουλέψουν αλλα μάλλον τα βάσης θα δώσουν καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη οτι δε θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά τις αντανακλάσεις απο τους τοίχους. Νομίζω τη διαφορά θα την έβλεπες μόνο με σύγκριση στο χώρο σου.

Reaction score
384
Ego prosopika tha evaza (ka evala) bipoles. Ta dipoles einai pio apaititika sto stisimo , eno ta bipoles oxi.
Episis , eixa ta Chrio academy 2 gia surround, pou einai kateuthintiko ixeio. Ta bipoles einai kata poli kalitera.
Ean gia paradeigma exeis film me vroxi, nomizeis oti vrexei pantou giro sou, eno me ta chario eixes keno, pou einai kai logiko.

Elpizo na vreis tin akri....
Dimitris

Reaction score
50
Παιδιά, ευχαριστώ για την απάντηση. Δημήτρη, θα μπορούσες να εξηγήσεις τη διαφορά dipoles από bipoles (αν και κάπου την είχα διαβάσει αλλά... καιρό πριν). Επίσης μερικές προτάσεις σε bipoles; Εσύ π.χ. ποια έχεις; Τιμές περίπου;

Reaction score
5
Μάνο.. τα Dipolar και Bipolar βρίσκουν σωστή εφαρμογή μόνο σε ταινίες αν σε ενδιαφέρει το ίδιο η περισσότερο η πολυκάναλη μουσική τότε καλύτερα είναι τα ηχεία βάσης αλλά με τα γνωστά προβλήματα ταιριάσματος. Μια σωστή κινήσει σε ηχεία που προορίζονται για πολυκάναλη μουσική είναι μια ίδια πεντάδα.

Τα Bipolar είναι πιο εύκολα στο ταίριασμα τους με τα υπόλοιπα ηχεία τα οποία λειτουργούν σαν ένα ηχείο που ακτινοβολεί σε αντίθετη κατεύθυνση και έχουν την ιδιότητα ο ήχος τους να διασκορπίζεται παντού στο δωμάτιο. Και λειτουργούν πάντα σε φάση.

Τα Dipolar ακολουθούν και αυτά την ίδια φιλοσοφία με τα Bipolar μόνο που τα μεγάφωνα εργάζονται σε αντίθετη φάση και έχουν την ιδιότητα να εξαφανίζονται στον χώρο και είναι δύσκολο να προσδιορίσεις από που ακούγονται. Αλλά είναι και αυτά απαιτητικά στο ταίριασμα τους.

Reaction score
0
Τι γίνεται με την τοποθέτηση τέτοιων ηχείων? Αν τοποθετηθούν στον πίσω τοίχο (πίσω από τον εφαπτόμενο στον τοίχο καναπέ) από τη θέση ακρόασης, και γύρω στα 1,5 - 1,8 μ ύψος αποδίσουν καλά τα surround εφέ?

Reaction score
5
Τέτοια ηχεία πρέπει να τοποθετούνται στους πλαϊνούς τοίχους αν όχι το αποτέλεσμα δεν θα είναι καταστροφικό αλλά ούτε το ιδανικό. Σχεδιάστηκαν για να καλύπτουν με ανακλάσεις το μπροστινό και το πίσω μέρος της θέσης ακρόασης.

Επίσης μην παρασύρεστε από τα μικρά πακέτα ηχείων που τοποθετούνται στις δικές τους βάσης και είναι στο ίδιο ύψος με τα κύρια ηχεία, αυτά είναι χαμηλής απόδοσης και οι κατασκευαστές δεν ασχολήθηκαν με τέτοιες λεπτομέρειες.

Επίσης ο ήχος στις κινηματογραφικές ταινίες γίνεται σε μεγάλα dubbing theaters στα οποία τα περιφερειακά ηχεία ξεκινούν σχεδόν δίπλα από την οθόνη και καταλήγουν πίσω από τον ακροατή σε αντίθεση με την ηχογράφηση μουσικής που γίνεται στα μικρά στούντιο που χρησιμοποιούν αυστηρά 5 πανομοιότυπα ηχεία.

Reaction score
50
Αντώνη ευχαριστώ για την απάντηση. Για ταινίες ενδιαφέρομαι (σε πολυκάναλα format - στη μουσική θα παίζουν τα δυο μπροστά). Απλά, όπως έγραψα, δεν έχω χώρο πολύ από τους πίσω τοίχους... Τέσπα, μάλλον τα dipoles/bipoles φαίνονται πιο καλή επιλογή. Καμιά πρόταση όμως (εεε... μέχρι 400-500 ευρώ αν γίνεται);

Reaction score
50
Βρήκα τα εξής ενδιαφέροντα (γίνονται και bipoles και dipoles και monopoles):

http://www.energy-speakers.com/v2/products/product-page.php?id=27

Μόνο που (απ' ό,τι μου είπαν στο Νάκα) δεν έχουν τη βάση στήριξης που φαίνεται στο site. Ξέρετε πού θα μπορούσα να βρω τέτοιες βάσεις; Ε, κάπου θα υπάρχουν φαντάζομαι. Για τα συγκεκριμένα τι λέτε; Μέσα στα (οικονομικά μου) όρια είναι, αξιοπρεπή φαίνονται...

Reaction score
0
Μάνο γιατί θα προτιμούσες αυτά από τα RS-FX ή τα B-FX της Monitor Audio?

Τελικά εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα, αν πρόκειται να μπουν στον τοίχο πίσω από τη θέση ακρόασης (που θα είναι κολλητά στον τοίχο) είναι καλύτερα τα απλά βάσης ή τα αμφίπολα (bipoles)??

Reaction score
5
Το ότι θα μπουν στον πίσω τοίχο και η θέση ακρόασης θα είναι ακριβώς από κάτω θα είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να συμβιβαστείς μαζί του, οποίες άλλες λύσεις είναι εναλλακτικές και το αποτέλεσμα αμφιλεγόμενο. Πάντως στο δικό μου σύστημα με μικρά ηχεία βάσης όταν είχα κόσμο στο σπίτι και κάθισα κάτω από τα περιφερειακά δεν αντιμετώπισα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πέρα από την μικρή μείωση της ευκρίνειας από τα περιφερειακά ηχεία.

Reaction score
0
Αντώνη σε έχω τρελάνει στις ερωτήσεις! Σόρυ! Και ευχαριστώ για όλες όλες τις απαντήσεις!!

Μια τελευταία (μιας και είναι η γιορτή μου σήμερα!!)..

Όταν λες "μικρά ηχεία βάσης" πόσο μικρά εννοείς? Κάτι σε Monitor Audio Radius R90 πώς σου φαίνεται? Υπερβολικά μικρό?

Α, τα έχεις βάλει ψηλά στον τοίχο ή σε βάσεις δαπέδου?

Reaction score
5
Το μικρό και το μεγάλο ηχείο είναι σχετικό και βασικά έχει να κάνει με το ταίριασμα του σαν μικρό με τα μεγάλα κύρια ηχεία. Συγκεκριμένα τα δικά μου περιφερειακά έχουν 10 cm διάμετρο woofer που σε σχέση με τα 2 woofer τον 20 cm που είναι τα κύρια μου θεωρούνται μικρά. Στερεωμένα σε βάσης στον πίσω τοίχο σε ύψος 2.30 μέτρα πάνω από τις κουρτίνες και κοιτάνε κατευθείαν μπροστά.

Η διάσταση τον Monitor Audio όπως περίπου την κόβω με το μάτι πρέπει να είναι περίπου γύρο στα 10 cm.

Άντε και χρόνια πολλά :wink:

Reaction score
384
Oson afora to megethos,

min xexnas oti tha exeis to crossover sta 80Hz gia paradeigma.
Den tha prepei kai ta perifereiaka sou ixeia na exoun 20-20KHz?
Ara tha prepei na katevainoun sta 80Hz me eukolia.

Dimitris

minas

Πισιά
Reaction score
4.208
Oson afora to megethos,

min xexnas oti tha exeis to crossover sta 80Hz gia paradeigma.
Den tha prepei kai ta perifereiaka sou ixeia na exoun 20-20KHz?
Ara tha prepei na katevainoun sta 80Hz me eukolia.

Dimitris
Δε σε παρεξηγώ γιατί θυμάμαι ότι έχεις κάτι τέρατα subs! Αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο τα 80Hz είναι λίγο χαμηλά :wink:

Reaction score
0
Βασικά αυτό σκεφτόμουν κι εγώ, ειδικά για τα πίσω ηχεία! Κοίταξα για τα Monitor Audio Radius R90 και είδα ότι κατεβαίνουν μέχρι 85Hz..

Τα 20-20KHz που αναφέρει ο Δημήτρης έχω την αίσθηση ότι είναι δύσκολο να τα πιάσει κάποιος, χωρίς sub! Δεν ξέρω κάποιο ηχείο που να παίζει 20-20!

Reaction score
384
Auti ti fora sas grafo apo tin Athina.
Molis eftasa kai eimai se ena internet cafe, kai den kratithika, eprepe na mpo sto internet....

Loipon, vlepo oti exete parexigisei merika pragmata. Ean to ixeio einai dinato na dinei 20-20Khz, pali tha xrisimopoiousame to crossover tou proenisxiti! Exo anaferthei se allo thread, oti se ena mikro xoro den ginetai na pareis flat response apo 20-20Khz, apo ena ixeio.
Auto exei na kanei me tis diastaseis tou domatiou, kai ti thesi akroasis.
Se ena spitiko xoro, tha uparxoun 2-3 perioxes xamilon sixnotiton opou exoume provlima. Sto diko mou saloni exo upervoli stous 30Hz kai koilia stous 60Hhz, stin thesi akroasis.
Bazontas to crossover stous 80Hz, mou dinetai i dinatotita, metakinontas to sub na vro kaliteri apokrisi, sti thesi akroasis. Profanos i thesi tou sub tha einai ekei pou midenizontai oi 30Hz tou xorou, alla tautoxrona ta 60Hz einai sta forte tous!
Katafera na diortoso to provlima sta 30Hz, alla oson afora tous 60Hz eprepe na xrisimopoiiso to equaliser pou eixan ta sub tis Velodyne.

Ean loipon ta ixeia sou dinoun mexri tous 80Hz, exeis ti dinatotita me sosti topothetisi tou sub, na kaneis full range sistima, me flat apokrisi. To sub etsi exafanizetai kai denei teleia....

Elpizo na mi sas mperdepsa...
Dimitris

ps:kruo kanei stin Athina...

minas

Πισιά
Reaction score
4.208
Καταρχήν, καλωσήρθες Δημήτρη.
Και μην ανησυχείς, δε μας μπέρδεψες, δεν είναι καμιά επιστήμη αυτό που συζητάμε... :wink:
Επαναλαμβάνω όμως ότι τα 80Hz είναι χαμηλά για αρκετό κόσμο, γιατί πολλά ηχεία έχουν κακή απόκριση εκεί κάτω! Εγώ για παράδειγμα, έχω το crossover του προενιχυτή στα 150Hz.
Ταλαιπωρείται λίγο παραπάνω ο sub (ναι, μόνο ένας :mrgreen:) αλλά παίρνω συνολικά αρκετά καλύτερο ήχο από τα υπόλοιπα ηχεία.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll