Βαθμολογίες Συσκευών Από Τον Ειδικό Τύπο...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εντάξει - εντάξει, εμείς αν δεν ακούσουμε δεν αγοράζουμε... μας πιστεύω...

Είμαι 100% σίγουρος όμως ότι διαβάζοντας τον ειδικό τύπο η προδιάθεση έχει ήδη σφηνωθεί στο κεφάλι μας.
Εδώ ξεκινάει όμως το πρόβλημα.
Νομίζω ότι διαβάζοντας βαθμολογίες που δίνουν τα περιοδικά, κινδυνεύει σοβαρά η ψυχική μου υγεία και αποφάσισα να το κόψω. Αντιθέτως βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ασχολία να διαβάζεις ένα καλό review με τις απόψεις ενός ανθρώπου που... ακούει μουσική.
Και όταν λέω το κόβω, το εννοώ. Δεν μπορώ εγώ να βγάζω σπυριά κάθε φορά που πέφτει το μάτι μου σε βαθμολογίες και συγκρίσεις. Δεν με ενδιαφέρει αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που 20 άνθρωποι, (τόσοι είναι σχεδόν σε όλο τον ειδικό τύπο), δεν μπορούν να συννενοηθούν ή απλά δεν συμφωνούν, αλλά εμένα δεν πρόκειται να με τρελάνουν.

Αν νομίζετε ότι έχω άδικο, απαντήστε μου γρήγορα στα εξής ερωτήματα:
1. Ο Ερμής είναι το καλύτερο ηχείο που έφιαξε ποτέ γήινος?
2. Πόσο καλύτερο είναι το quad από το clarity? Μπροστά στο ascent i φτουράει?
3. Το 705 είναι καλύτερο από το 805 και το 703 καλύτερο από το 803?
4. Ο Ερμής (τον θυμάστε?) είναι καλύτερος από τα magnepan 3.6?
5. Analysis ή MG3.6 ή MG20.1 ή ο Θεός ο ίδιος :shock: ? (Σιγά μην ξέρουν στο Αμέρικα να φιάχνουν παραβάν...).
6. Σόνους τι?
7. Αν ένα ηχείο που κοστίζει 200.000 ευρά έχει βαθμολογία 4,9 και ένα που κοστίζει 12.000 να έχει 4,7 ποιός μ@λ@κας θα πάρει το πρώτο?

Πέρνω 3 περιοδικά ειδικού τύπου τον μήνα που ασχολούνται με το θέμα μας. Και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί εκεί μέσα γράφουν αξιόλογοι άνθρωποι και μου αρέσει να τους διαβάζω. Όπως μου αρέσει να ενημερώνομαι και για τα νέα του χώρου.
Αλλά μέχρι εδώ. Θα κόβω τις τελευταίες σελίδες από κάθε περιοδικό και θα ησυχάσω.

Για να σας δω!
Εσείς αντέχετε ή το κάνετε από συνήθεια?
Μήπως πάμε στο περίπτερο να πάρουμε μια δόση τσατίλας, όπως πάμε στο φαρμακείο για τις ασπιρίνες?

Reaction score
7
Χα Χα Χα!!! το έχω κάνει ήδη. Και μάλιστα προσπαθώ να διαβάζω ανάμεσα απο τις γραμμές αφού ελέγξω πρώτα πόσες διαφημίσεις έχει ο συγκεκριμμένος αντιπρόσωπος στο περιοδικό, και το σύστημα του reviwer.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Ισως η ευκολη δικαιολογια ειναι η μη αντικειμενικοτητα των ηχητικων συσκευων.
Τωρα αν ψανετε για την δυσκολη, νομιζω πως και οι δυο προλαλησαντες(η μαλλον προ-γραψαντες :wink: ) εδωσαν ορισμενα εξαιρετικα παραδειγματα του τι μπορει να ειναι.
Διαλεγετε και παιρνετε!

Reaction score
0
Απλά παρατηρώ πως πλέον ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ REVIEW ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ!!!
Θυμάστε εσείς κάποιο?
Άρα λοιπόν είτε όλες οι συσκευές πλέον έχουν φτάσει σε επίπεδο τελειότητας ανεξαρήτου τιμής (εγώ τώρα όταν πάιρνω κάτι και το πάω σπίτι πως γίνεται να ανακαλύπτω πως την πάτησα δεν ξέρω).
Ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί!

Reaction score
0
Απλά παρατηρώ πως πλέον ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ REVIEW ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ!!!
Θυμάστε εσείς κάποιο?
Άρα λοιπόν είτε όλες οι συσκευές πλέον έχουν φτάσει σε επίπεδο τελειότητας ανεξαρήτου τιμής (εγώ τώρα όταν πάιρνω κάτι και το πάω σπίτι πως γίνεται να ανακαλύπτω πως την πάτησα δεν ξέρω).
Ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί!

Reaction score
5
Φιλαράκια μου εγώ έχω απαλλαγή εντελώς αυτές τις κακές συνήθειες εδώ και 2 χρόνια!
Κάποτε όταν τα αγόραζα αυτό που διάβαζα πρώτα ήταν τα τεχνικά άρθρα τα οποία  σε κάποια περιοδικά ήταν αρκετά αξιόλογα.

Το τελευταίο περιοδικό που αγόρασα το αγόρασα πριν αρκετούς μήνες για να δω τα σχόλια και της εντυπώσεις για τον Yamaha Z9, εντάξει αυτό δεν θα το σχολιάσω αλλά,   στις επόμενες σελίδες υπήρχε test για ηχεία L-C-R!! Εκεί να δείτε κλάμα και γέλιο που έριξα ταυτόχρονα. Μικρά κεντρικά ηχεία βαθμολογήθηκαν με 10 για το ταίριασμα τους με τα κύρια μεγαλύτερα ηχεία της εταιρίας τα οποία ορισμένα είχαν και ένα tweeter παραπάνω! Χα χα χα!

Οι άνθρωποι φαίνεται δεν έχουν δοκιμάσει τόσα χρόνια να ακούσουν μια τριάδα από ίδια μπροστινά ηχεία!  Και έδωσαν βαθμολογία με ταίριασμα κεντρικού με L-R το 10 που μόνο σε ένα ίδιο κεντρικό επιτρέπεται  να δόσεις τέτοια βαθμολογία!

Δεν θα σχολιάσω τα test ιδιαίτερα στα χαμηλής  κατηγόριας  dvd στα οποία μου έδωσαν την εντύπωση ότι το μόνο test που κάνουν είναι αυτό συμβατότητας με τους δίσκους!

Έχει ψητό στον φούρνο πάω για φαγητό και τα λέμε! :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Reaction score
25.571
α δηλαδη σαν αυτο που τα naim παιρνουν 4.8 ,ενω οι lamm παιρνουν 5 δηλαδη.
μπραβοοοο value for money τα naim!!

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Το καλύτερο κριτήριο θα είναι πάντα τα αυτάκια μας - δυστυχώς ή ευτυχώς...
Τι να μου λέει ότι τα Quad 21L έχουν 2.9 αστεράκια και τα Audiovector C2MkII 3.5, όταν τα πρώτα ακούγονται καλύτερα στα αυτιά μου???Πήρα τα Quad.
Δυστυχώς δε λειτουργούν όλοι έτσι αλλά, στην τελική, κακό του κεφαλιού τους!

(Τι καλά που θα ήταν να μπορούσα απλά να αγοράσω τη συσκευή με τα περισσότερα αστεράκια για το budget μου και να ξέρω ότι απλά δεν κυκλοφορεί τίποτα καλύτερο για τα χρήματά μου/γούστα μου...!!)

Reaction score
666
Νομίζω ότι τα περιοδικά σκοπό έχουν να παρουσιάσουν τις συσκευές και οι δοκιμές μόνο ενδεικτικές πρέπει να είναι. Ο κάθε δοκιμαστής δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος, ούτε να έχει τα ίδια γούστα με τα δικά μας.
Εμείς εύκολα κρίνουμε τον αθρογράφο-δοκιμαστή, αλλά αν ήμασταν στη δική του θέση τί θα κάναμε? Πόσο αντικειμενικοί θα ήμασταν?
Εμείς πρέπει να ακούμε προσεχτικά αυτό που θα αγοράσουμε και να μην πιστεύουμε ούτε τα αστράκια ούτε τα golden ear awards κ.λ.π. κ.λ.π.
Θα πρέπει η κάθε δοκιμή που γίνεται με κάποια συγκεκριμένα set ups να αναφέρονται ποια είναι αυτά για να μπορούμε να βγάζουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα και να μην παρασυρόμαστε.

Το πιο δύσκολο είναι να δώσεις βαθμολογία σε συσκευή που δοκίμασες και δεν σου άρεσε. Τι να γράψεις? Πως θα δικαιολογήσεις τα λεφτά που σε πληρώνει το περιοδικό?
Πως θα αντικρίσεις το αφεντικό σου αν γράψεις ότι "αυτό δεν παίζει" και οι αντιπρόσωποι και άλλοι χρήστες-χομπίστες που τους αρέσει αρχίσουν να διαμαρτύρονται και σε καλέσει και σου κάνει παρατηρήσεις ότι δεν προάγεις το συμφέρον της εταιρείας που εργάζεσαι?

Από την άλλη δεν δικαιολογούνται προχειρότητες στις δοκιμές και πόσο μάλλον εξωνημένες απόψεις.
Αν ο δοκιμαστής δεν έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου του είναι λάθος να γράφει, όμως ακόμη πιο λάθος θα έχουμε εμείς που θα τον βλέπουμε σαν "guru".
Πάντα αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό τις δοκιμές και με άλλες συμφωνώ και με άλλες όχι. Η βαθμολόγηση είναι πάντα υποκειμενική.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Το πιο δύσκολο είναι να δώσεις βαθμολογία σε συσκευή που δοκίμασες και δεν σου άρεσε.
Εδώ δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Τουλάχιστον εγώ έχω διαβάσει αρκετά τέτοια review που βεβαίως δεν θάβανε τη συσκευή αλλά μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι δεν τρελάθηκαν κιόλας. Και ο έξυπνος αναγνώστης καταλαβαίνει...

Το πρόβλημα είναι στα συγκριτικά.
Με τι κριτήριο βγαίνεις και λες ότι αυτό είναι καλύτερο του άλλου?....

Reaction score
666
Παναγιωτης Κροκος said:
α δηλαδη σαν αυτο που τα naim παιρνουν 4.8 ,ενω οι lamm παιρνουν 5 δηλαδη.
μπραβοοοο value for money τα naim!!
Από ένα σημείο και πάνω οι βελτιστοποιήσεις στην ηχητική απόδοση είναι μικρές αλλά το κόστος για τον αγοραστή δυσανάλογα μεγάλο.

Reaction score
25.571
ναι αλλα στα αυτια μου και στα συγκεκριμενα συστηματα που ακουσα (που φυσικα δεν ειναι αμεσα συγκρισιμα ,αλλα τελος παντων) ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΧΕΣΗ ,ακομα και αν σκεφτεις οτι μιλαμε για 3 πλασια κατηγορια τιμης.
το ενα επαιζε "ενταξει μωρε καλο ειναι κομματακι ακριβο αλλα παιζει για τα λεφτα του" και το αλλο "ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ". τωρα αν αυτο ειναι 0.2 αστερακια ...

Reaction score
666
Καταλαβαίνω κι εγώ τι θες να πεις. Και για μένα τα LAMM είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει μέχρι στιγμής αλλά νομίζω ότι ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια για τη βαθμολόγηση των συσκευών.
Μπορεί π.χ. ο δοκιμαστής να μην σύγκρινε τα δύο συστήματα μεταξύ τους.

Reaction score
25.571
ξεκινησε απο λαθος λογικη βαθμολογησης.
οταν ακους κατι πολυ καλο πριν και του βαζεις πχ 4 αστερια (γιαν μην του βαλεις 3 και σου λενε οτι το εθαψες) οταν θα ακουσεις 5 ακομα το ενα καλυτερο απο το αλλο τι θα κανεις?
ακομα και για μενα που τρια χρονια μετα την γνωριμια μου με τον συνδιασμο lamm-parsifal δεν εχω ακουσει τιποτα καλυτερο (στις ελαχιστες ακορασεις που εχω κανει εστω) δε θα εβαζα ποτε 5. αν αυριο ακουσω κατι καλυτερο τι θα βαλω?

Reaction score
666
Εγώ τα 5 αστέρια άνετα τα βάζω στον συνδυασμό που αναφέρεις ειδικά όταν έπαιξε με βινύλιο χάθηκε η μπάλα. Οι ακροατές έβγαιναν κλαίγοντας έξω από το δωμάτιο.
Τι να κάνει ο δοκιμαστής? Εσύ τι θα 'βαζες αν είχες κλίμακα βαθμολόγησης μέχρι το 5?
Τώρα για το τι καλύτερο μπορεί να ακούσουμε στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις.
Βάλε 5+ και βλέπουμε. :D

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Βασικά αυτό που έπρεπε να κάνουν οι συγκεκριμένοι reviewrs είναι να μην χρησιμοποιούν απόλυτες κλίμακες, αλλά σχετικές.

Αν βάλω κάπου 5 και ακούσω κάτι καλύτερο θα πρέπει να πάρει 5 το καλύτερο και όλα τα υπόλοιπα να πέσουν πιο χαμηλά. Αλλά αυτό σημαίνει μεγάλο μπλέξιμο και μιας που η ακουστική μνήμη δεν είναι και πάντα στο φόρτε της. Καλύτερα λοιπόν χωρίς βαθμολογίες με απλές συστάσεις. Πολύ καλά κάνουν ορισμένοι Αγγλοσάξωνες που απλά προτείνουν μία συσκευή χωρίς βαθμολογίες και αηδίες...

Εκτός αυτού είναι αδόκιμο ένας reviewer να βαθμολογει μόνος του μία συσκευή. Γιατί μπορεί στα αυτιά του να ήταν η καλύτερη αλλά στα αυτιά όλων των υπόλοιπων να είναι μέτρια. Αν θέλουν κάποιοι να κάνουν σοβαρά την δουλειά τους θα έπρεπε να οργανώνουν blind tests με πάνελ ακροατών τουλάχιστον 5-6 άτομα και να καταγράφουν τις εντυπώσεις όλων. Τώρα για την σύσταση του πάνελ σηκώνει μεγάλη συζήτηση, όσο και για την μεθοδολογία (A/B ή Α/Β/Χ).

Τέλος η απόλυτη ξεφτίλα είναι η έλλειψη εργαστηριακών μετρήσεων τις οποίες τις κρίνω απαραίτητες ΠΑΝΤΟΥ. Καλό το ηχειάκι αν το δοκιμάζεις με 2 γομάρια της KRELL αλλά αν το πας σπίτι και διαπιστώσεις ότι δεν λαλάει τι γίνεται???

Αν κάποιος έστω και στοιχειωδώς είχε ασχοληθεί να κάνει 3-4 βασικές μετρήσεις τότε θα είχαμε γλυτώσει την ταλαιπωρία. Αλλά κι εδώ οι Αγγλοσάξωνες εφαρμόζουν μια απλή λύση. Μετρούν τα πάντα!!! (όχι όλοι αλλά αρκετοί)

Τέλος για τα ελληνικά έντυπα εν γένει θέλω να πώ ότι κάποτε έιχαν φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, και χτυπούσαν στα ίσα τον ξένο ειδικό τύπο, αλλά σήμερα θυμίζουν φτηνό αντίγραφο mass market περιοδικών του εξωτερικού...

Reaction score
1
Το θέμα που ανοίξατε με βρίσκει σύμφωνο στα περισσότερα, παρά το γεγονός ότι ανήκω στην μερίδα των ανθρώπων που "λιθοβολείτε".

Ως καταναλωτής
Ως καταναλωτής, είχα μάθει να διαβάζω τα reviews και να ακούω τις συσκευές που προτείνονταν, αλλά και κατακρίνονταν. Μου άρεσε πολύ να ακούω τις μηχανές και να κάνω συνδυασμούς με αυτές. Το έβλεπα πάντα σαν παιχνίδι, όπου μέσα από αυτό μάθαινα ποιες συσκευές και ποια matchαρίσματα ήταν αποτελεσματικά, αλλά ταυτόχρονα καταλάβαινα ποιοι reviewers ήξεραν και ποιοι όχι.

Επίσης, ως καταναλωτής δεν δίστασα ποτέ να επενδύσω σε μια συσκευή, παίρνοντας όλο το ρίσκο της επένδυσης μου, άσχετα από το αν είχα παρακινηθεί υποσυνείδητα από κάποιο θετικό review.

Ως reviewer
Ως reviewer θα ήθελα να πω σε όλους τους φίλους, πως δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι στις κρίσεις μας, γιατί στην ζωή δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο.

Κάποιος φίλος παραπάνω, έγραψε πως όλα τα review τα τελευταία χρόνια, έχουν πάντα θετικά σχόλια.
Αγαπητέ φίλε έχεις απόλυτο δίκαιο. Όμως... επέτρεψε μου να υπερασπίσω τον εαυτό μου, γιατί υπάρχει μια αλήθεια που δεν έτυχε ποτέ να την γράψω ή να την πω σε κάποιον, παρ' εκτός του αρχισυντάκτη μου, που με κατάλαβε απόλυτα γιατί και ο ίδιος λειτουργεί κατ' αυτό τον τρόπο.

Η αλήθεια αυτή αφορά το πως επιλέγω τις μηχανές που θα κάνω review. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι:
- Αν μια μηχανή ή ένα ηχείο, δεν αξίζει, δεν το κάνω review ο κόσμος να χαλάσει.
- Αν μια μηχανή ή ένα ηχείο αξίζει τα λεφτά του και λίγα παραπάνω, τότε το κάνω review ...αλλά θα είμαι πολύ προσεκτικός στις συστάσεις μου.
- Αν τώρα μια μηχανή ή ένα ηχείο παίζει τρεις, πέντε και δεκαπέντε φορές τα λεφτά του, τότε εγώ ο ίδιος "απαγάγω" το μηχάνημα από τον αντιπρόσωπο, γιατί ως καταναλωτής, αλλά και ως reviewer νιώθω το χρέος να γνωστοποιήσω αυτό που άκουσα στους φίλους μου, στους ομοιοπαθής μου, αλλά και σε όλους τους αναγνώστες.

Αν ποτέ λοιπόν τύχει να πέσει στα χέρια σας ένα δικό μου review, να ξέρετε εκ των προτέρων ότι η συσκευή για την οποία έχω γράψει ότι έχω γράψει, τουλάχιστον αξίζει τα λεφτά της, συνεπώς άξιζε να ασχοληθώ μαζί της. Μακάρι να ήταν όλες οι μηχανές giant killers.

Κάποιοι άλλοι φίλοι έγραψαν πως πλέον δεν υπάρχουν reviews και μετρήσεις, παρά μόνο παρουσιάσεις.
Δυστυχώς και εδώ θα πρέπει να συμφωνήσω, όχι όμως στο 100%. Επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να υπερασπίσω τον εαυτό μου και χωρίς να σας πω πολλά πράγματα, θα σας παραπέμψω σε όσα reviews έχω κάνει από τότε που ξεκίνησα να γράφω.
Θα σας πω μόνο ένα πράγμα. Τα μηχανήματα που μου φέρνουν οι αντιπρόσωποι για review, πρώτα τους αλλάζω τα φώτα για να δω αν αξίζει να περάσουν την διαδικασία του review και αν αποδειχθεί ότι αξίζουν, τότε τους πίνω το αίμα. Αν αποδειχθεί ότι δεν αξίζουν, τα επιστρέφω πίσω.

Όσον αφορά τις μετρήσεις, σας πληροφορώ ότι γίνονται και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Όμως εδώ τίθεται ένα άλλο πολύ βασικό πρόβλημα. Ποιο είναι το ποσοστό των αναγνωστών που θα μπορούσαν να καταλάβουν τα γραφήματα και τα λοιπά αποτελέσματα των μετρήσεων. Για τον λόγο αυτό, απλά αναφέρουμε τα αποτελέσματα υπό την μορφή γραπτού κειμένου. Όμως, να ξέρετε πως είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να το εφαρμόσουμε πιλοτικά.

Τέλος, όσον αφορά τα αστεράκια και τις βαθμολογίες, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας στο ότι δημιουργούν σύγχυση στους αναγνώστες και υποψήφιους καταναλωτές. Ακόμα και το Class A και Class B του Stereophile, σκέτη μπερδεψούρα είναι.
Κατά την γνώμη μου, αν κάποιος θέλει να βάζει βαθμολογίες και αστεράκια, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις μπάντες τιμών και πολύ επεξηγηματικός με τις διάφορες κατηγοριοποιήσεις.

Αγαπητοί μου φίλοι, δεν ξέρω αν σας κούρασα, αλλά μερικά πράγματα που γράφθηκα σε αυτό το thread με πνίγανε και θεώρησα σωστό να γράψω τα όσα έγραψα. Ελπίζω να μην πυροδοτήσω κανένα καυγά.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νικόλα κατά βάση συμφωνούμε. Αφού σε διαβεβαιώσω ότι δεν λιθοβολούμε κανέναν (και πόσο μάλλον εσένα ρε φίλε), να σου πω ότι καλά κάνεις και γράφεις ότι θες γιατί έτσι πρέπει και να διευκρινήσω κι εγώ τα εξής.

Κατ' αρχάς το πρόβλημα εντοπίζεται στους τρόπους βαθμολογίας. Είναι παράλογο π.χ 0,1 βαθμός να δικαιολογεί 160.000 ευρώ διαφορά λες και δεν υπάρχει τίποτα στο ενδιάμεσο, λες και από το Α πάμε στο Ω. Είναι παράλογο εν τη γεννέση του ένα σύστημα βαθμολογίας που δεν ανανεώνει παλαιότερες βαθμολογίες όταν τεστάρονται νέες μηχανές.

Δεύτερον. Νομίζω ότι κανείς ουσιαστικά δεν τα έχει γενικώς και αδιακρίτως με τους reviewers. Το διευκρίνησα στο αρχικό μου μήνυμα όπως το είπαν και άλλα παιδιά. Φυσικά όπως σε όλους τους τομείς υπάρχουν οι σωστοί και οι λάθος. Ούτε όλοι είναι σωστοί αλλά ούτε και όλοι είναι λάθος. Υπάρχουν αξιόλογοι reviewers στον ελληνικό ειδικό τύπο και σε αυτό συμφωνούν και οι πέτρες.

Τρίτον. Αυτό που ενοχλεί εμένα είναι το εξής. Πες ότι μαζευόμαστε 4-5 και πάμε για μια ακρόαση. Εκεί λοιπόν κάνουμε σύγκριση μερικών ηχείων. Εννοείται ότι τα δικά σου αυτιά είναι πολύ πιο έμπειρα από τα δικά μου. Παρόλα αυτά είμαι 100% σίγουρος ότι μετά από την ακρόαση θα συμφωνήσουμε στο 99% των συμπερασμάτων μας. Τι γίνεται ρε συ με τα ελληνικά περιοδικά? Μια ακούνε καλά και μια είναι κουφοί? Είναι δυνατόν οι πλέον έμπειροι ακροατές να μην συμφωνούνε?

Φαντάσου Νικόλα ένα ηχείο βάσης που του έβαλες βαθμολογία 5,5 και ένα άλλο 6. Μετά από 2 χρόνια υπάρχουν άλλα 4 ηχεία καλύτερα από το 5,5 και φυσικά άλλα τόσα καλύτερα από το 6. Πού θα μπούνε αν δεν αλλάξεις τις παλαιότερες βαθμολογίες? Και φαίνεται λογικό μιας και μιλάμε για τεχνολογία που κάθε μέρα μας δείχνει και καλύτερα πράγματα. Φυσικά και δεν φταίει σε αυτήν την περίπτωση ο reviewer...

Βαθμολογίες στο πόδι και ανούσια συγκριτικά (ανούσια με τον τρόπο που γίνονται). Το ότι πχ ο ένας δεν μπορεί να τεστάρει ακόμα ένα μοντέλο ενώ ο άλλος το έχει εδώ και 6 μήνες δεν σημαίνει τίποτα για το πως παίζει...

Όλα αυτά = παραπλάνηση.
Προτιμώ λοιπόν να διαβάζω το πολύ ωραίο review σου ρε Νικόλα, να προσπαθήσω να ακούσω μαζί σου με βάση αυτά που γράφεις, αλλά τους πίνακες στο τέλος του κάθε περιοδικού δεν μπορώ να τους βλέπω, μου γυρνάνε τα άντερα δεν σου κάνω πλάκα.

Είχα πει και σε παλαιότερο thread, τότε που ο Σπύρος ο Μπλάτσιος είχε βρει την επεξήγηση της αγγλικής ορολογίας των reviewer, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιός γράφει. Αν δεν ξέρεις ποιός γράφει, αν δεν έχεις διαβάσει μερικά review του, αν δεν έχεις καταλάβει πως εκφράζεται, όσα νούμερα κι αν σου παραθέσει, με ότι ορολογία κι αν μιλήσει, δεν θα καταλάβεις αν του άρεσε η όχι. Και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο σφάλουν.

Τελικά είναι σίγουρο ότι θα προτιμούσα τα περιοδικά μας χωρίς βαθμολογίες ή με ένα πολύ γενικό μικρό σχολιασμό αντί βαθμολογίας.......
Σε αντίθετη περίπτωση χρειάζεται πολύ πιο οργανωμένο σύστημα από αυτά που βλέπουμε...
Αλλιώς θα διαβάζουμε βαθμούς και θα βαράμε αναβολή :lol:

Reaction score
7
Οταν θα βγεί ένα καλλίτερο, που θα αξίζει όντως την ανώτατη βαθμολογία η οποία και αντέχει κάποια χρόνια, τότε μπορεί ή να γίνει αναβαθμολόγηση ή να υπάρξει μία υπερκατηγορία, τα οποία είναι καθόλα αποδεκτά,γιατί είναι δυνατόν να υπάρχουν ανατροπές. Απο την άλλη όμως ουαί αν όλοι οι reviwers είχαν τα ίδια αποτελέσματα (άλοι χώροι, άλλες εμπειρίες, άλλες συνθήκες κλπ).

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.993
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas