Βασικές Γνώσεις για Ηχομόνωση – Ηχοαπορρόφηση

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Ηχομόνωση – Ηχοαπορρόφηση
Ο ήχος μπορεί να μεταδοθεί , να διαχυθεί , να απορροφηθεί, ή να αντανακλάται. Όταν μια επιφάνεια δωματίου, όπως πχ : ταβάνι , δάπεδο ή τοίχος, ‘’χτυπηθεί’’ από ένα ηχητικό κύμα, κάποια από την ενέργεια του ήχου θα αντανακλάται, κάποια θα απορροφάται εντός του υλικού και κάποια μεταδίδεται μέσα από το υλικό της επιφάνειας, όπως απεικονίζεται στην εικόνα.

ΕΔΩ δείχνεται πιο παραστατικά αυτό που δείχνω στη φωτογραφία:
Να μη συγχέονται οι όροι: ηχοαπορρόφηση και ηχομόνωση.
Να τονίσουμε ότι τα υλικά ηχοαπορρόφησης και ηχομόνωσης να μην επηρεάζονται από την υγρασία ,να μη προσβάλλονται από µούχλα, βακτήρια και µικροοργανισµούς αλλά και να μη τρώγονται από έντοµα και τρωκτικά.
Τα ηχομονωτικά υλικά (γυψοσανίδες , τσιμεντοσανίδες, διπλά τζάμια….) μειώνουν την ένταση του ήχου (ηχομόνωση).
Η ηχομόνωση απαιτεί υλικό με μεγαλύτερη μάζα και συνήθως διπλά χωρίσματα. (μέσα σ’ αυτά τα κενά των χωρισμάτων χρησιμοποιούνται ηχοαπορροφητικά υλικά)

Τα υλικά ηχοαπορρόφησης (Αυγοθήκες, τσόχες… ) έχουν μικρές ηχομονωτικές ιδιότητες . Απλά ρυθμίζουν και με καλή μελέτη μειώνουν αισθητά τις ανακλάσεις του ήχου που μπορούν να τον ‘’θολώσουν’’ ειδικά σε αίθουσες ακροάσεων και διασκεδάσεως που υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων αλλά και εκεί που υπάρχει (κέντρα διασκέδασης) αυξηµένο πρόβληµα χαµηλών συχνοτήτων (ΜΠΑΣΑ).
Τα υλικά ηχοαπορρόφησης μειώνουν την αντήχηση και τις ανακλάσεις του ήχου που μπορούν να ‘’θολώσουν’’ τον ήχο.
Το Izitherm(δείτε ΕΔΩ: ) το αναφέρω όχι για διαφημιστικούς λόγους αλλά γιατί η ιστοσελίδα δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες: Δίνει καμπύλη Απορρόφηση / Συχνότητα και δίνει τη δυνατότητα να το πειραματιστούμε (δεν το έχω χρησιμοποιήσει απλά μου το σύστησε ειδικός μηχανικός)

Ηχοαπορρόφηση
Οι λείες και σκληρές επιφάνειες έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν τον ήχο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται σημαντικά ο ήχος που παράγεται από εσωτερικές πηγές σε αυτούς τους χώρους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αντήχηση
Με την ηχοαπορρόφηση έχουμε βελτίωση του χώρου στον οποίο τοποθετούνται τα ηχοαπορροφητικά υλικά. Όταν λέω βελτίωση εννοώ την ακουστική του χώρου . Με την ηχοαπορρόφηση φτιάχνονται ηχοπαγίδες έτσι ελέγχεται καλύτερα η ισορροπία του ήχου και αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και ενίσχυση των resonanses. Τα ηχοαπορροφητικά υλικά μειώνουν το φαινόμενο των διαδοχικών ανακλάσεων του ήχου που δημιουργεί ,ως γνωστόν ,ενίσχυση του ηχητικού σήματος (πχ η ορχήστρα - τα μουσικά όργανα που είναι η ηχητική πηγή) και ακροατές σε ένα κέντρο διασκέδασης. Άρα τα ηχοαπορροφητικά υλικά ρυθμίζουν την αντήχηση και μειώνουν τον ενοχλητικό θόρυβο ειδικά σε χώρους όπου η συγκέντρωση πολλών ατόμων εντείνει το πρόβλημα της αντανάκλασης του ήχου.
Τοποθετώντας ηχοαπορροφητικά υλικά θα έχουμε καλύτερο και εύληπτο ήχο. Εφαρμογές: Αίθουσες ακροάσεων, Στούντιο ηχογραφήσεων / πρόβας, Αίθουσες συνεδριάσεων, Αμφιθέατρα, Home Theaters, κτλ.

Τα ηχοαπορροφητικά υλικά έχουν μικρές ηχομονωτικές ιδιότητες, δηλαδή αφήνουν τον ήχο να βγαίνει από το κέντρο διασκέδασης σχεδόν με την ίδια έντασή που είναι και μέσα στο κέντρο.
Τα υλικά αυτά περισσότερο προορίζονται για να λυθούν ηχοακουστικά προβλήματα ( απορρόφηση ηχητικού φάσματος και σωστή κατανομή του στο χώρο )
Ενώ η ηχομόνωση, με τα κατάλληλα ηχομονωτικά υλικά μειώνουν την ένταση του ήχου. Η ηχομόνωση απαιτεί υλικό με μεγαλύτερο βάρος και μάζα και συνήθως διπλά χωρίσματα. (Συνήθως μέσα σ’ αυτά τα κενά των χωρισμάτων χρησιμοποιούνται ηχοαπορροφητικά υλικά.

Φυσικά η ηχοαπορρόφηση και ηχομόνωση σε αίθουσα ακρόασης γίνεται σωστά μόνο από γνώστη μηχανικό ο οποίος όταν τελειώσει την κατασκευή ο ήχος του playback να είναι τέτοιος ώστε η αίθουσα να μην είναι παράμετρος από την οποία εξαρτάται η χροιά του . Με απλά λόγια η αίθουσα να παύει εντελώς να είναι ένα μεγάλο ηχείο.

Αποτέλεσμα:
Με την ηχοαπορρόφηση βελτιώνουμε τον ήχο όμως δεν εμποδίζεται να εισέλθει/εξέλθει ο ήχος από το συγκεκριμένο χώρο. Η ηχοαπορρόφηση συνεισφερει ελάχιστα στην ηχομονωση. Με την ηχομόνωση
ο ήχος που εισέρχεται/εξέρχεται σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο είναι ελάχιστης έντασης.

Ηχοαπορροφητικά υλικά :
Αυγοθήκες, κουβέρτες, τσόχες κλπ προσφέρουν ηχοαπορρόφηση (δηλαδή να μην ανακλάται ο ήχος στον τοίχο και ακούς ηχώ) και όχι ηχομόνωση.
Τα ηχοαπορροφητικά υλικά (πχ ricofon) διατίθενται σε διάφορα σχήματα :κυψέλες, πυραμίδες ….και ανάλογα το σχήμα αλλά κυρίως ανάλογα με την πυκνότητα τους παγιδεύουν ορισμένες συχνότητες του ήχου (τα μπάσα είναι το πιο δύσκολο να απορροφηθούν) .

Ηχομονωτικά Υλικά:
Γυψοσανίδες/τσιμεντοσανίδες/πετροβάμβακες για τους τοίχους και το ταβάνι και Υπόστρωμα laminate για το πάτωμα

Τσιμεντοσανίδες, γυψοσανίδες, ψευδοροφές ορυκτών ινών και λοιπά υλικά ξηράς δόμησης

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης ακανόνιστες εγκοπές για καλύτερη ανάκλαση, ενώ παράλληλα η εμφάνιση είναι εντυπωσιακή.

Να έχετε υπόψη ότι η προσθήκη γυψοσανίδας στους τοίχους προσθέτει 5-8 cm στον τοίχο , οπότε αν ο χώρος είναι ήδη μικρός θα συρρικνωθεί περισσότερο.
Τα υλικά ηχοαπορρόφησης θα μπορούσαμε να πούμε ότι ηχομονώνουν ελάχιστα.
Καλύτερη λύση στο πρόβλημα ηχομόνωσης για ένα δωμάτιο του σπιτιού μας είναι να έχει διπλά τζάμια. Επίσης αποτελεσματική μέθοδος είναι και το σφράγισμα χαραμάδων στις πόρτες , παράθυρα ακόμα και στη κλειδαρότρυπα!! .Τέτοια υλικά είναι τα γνωστά αεροστόπ λαστιχένια ή πλαστικά με αφρολέξ ....

Αν δεν κάνετε κάτι από τα παραπάνω και επιθυμείτε να μελετάτε όργανα όπως : Ηλεκτρική Κιθάρα , Τρομπέτα , Σαξόφωνο , Κλαρίνο , Ντραμς…τότε:

Πρώτα συνεννόηση με τους γείτονες (καλές εξηγήσεις , όχι παρεξηγήσεις) για το τι ώρες μπορείς να μελετάς χωρίς να τους ανησυχείς.
  • Στόλισε το δωμάτιο σου με ηχοαπορροφητικά υλικά - με παχύ χαλί στο πάτωμα , κουβέρτες στα παράθυρα και σε λείες επιφάνειες που αντανακλούν τον ήχο (πχ τραπέζι) .
  • Πήγαινε κάτω από κάποια κοντινή γέφυρα όταν ο καιρός είναι καλός ή στην εξοχή χωρίς πολλά σπίτια. Ο SonnyRollings μελετούσε σε γέφυρα για 2-3 χρόνια (1959-1962). Για την ακρίβεια στην Williamsburg Bridge. To 1962 έβγαλε τον δίσκο "The Bridge".
  • Βάλε στην καμπάνα του χάλκινου οργάνου χαλαρά πχ μια κάλτσα που εσύ θα ακούσεις για το που και πως τίθεται σωστά
  • Αγόρασε μια σουρντίνα τρομπέτας/σαξοφώνου – Η σουρντίνα αλλοιώνει τον ήχο και απαιτεί περισσότερο φύσημα
Μουσικά όργανα όπως το φλάουτο, τρομπετα θα μειώνουν περισσότερα db λόγω των υψηλών συχνοτήτων που παράγουν , όμως τύμπανα (70Hz) με έως 5KHz τα πιατίνια και το κοντραμπασο γύρω στα 30Hz ή ηλεκτρικό μπάσο ακόμα χαμηλότερα.

Συνεχίζεται...
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203

Δείτε πχ ΕΔΩ : κι ΕΔΩ :
http://www.acoustic.ua/st/disclaimer_AT_eng.pdf
http://www.gabriel.dk/media/2321/Runner_-_ISO_354_-_Acoustic_test_-_250610.pdf

ΦΟΡΗΤΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ (SOUNDISOLATIONBOOTHS) .Δείτε πχ ΕΔΩ :

Αυτά τα Περίπτερα ηχομόνωσης σχεδιάζονται για να μειώνουν σε μεγάλο βαθμό οποιοδήποτε εξωτερικό ήχο , επιτυγχάνοντας επαγγελματική ηχομόνωση αναγκαία για μελέτη και κυρίως για ηχογράφηση φωνής και μουσικών οργάνων.

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί τις δυνατότητες, τις προδιαγραφές και λεπτομέρειες σχετικές με τους φορητούς θαλάμους ηχομόνωσης μιας εταιρείας:


Room Treatment
Ο λόγος που αποτρέπει τους περισσοτέρους στο να προχωρήσουν στο όποιο room treatment είναι ότι πρέπει να είναι και αισθητικά αποδεκτό ειδικά από τις γυναίκες μας που αν της δώσετε την ευθύνη να επιλέξει το Décor που να καλύπτει τα διάφορα ηχομονωτικά/ηχοαπορροφητικά υλικά θα κάνει πιο σωστή επιλογή και μπορεί όχι μόνο να ταιριάξει αλλά και να προσθέσει επιπλέον θετικά στοιχεία στο αισθητικό αποτέλεσμα του δωματίου , σαλονιού….
Όμως για τo DIY Home Studio θα μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Οδηγός για Μεγάφωνα – Ηχεία - Παράμετροι αυτών
Οδηγός για ενισχυτές: Hi-Fi , PA , Μουσικών Οργάνων

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 
Last edited:

Μηνύματα
1.495
Reaction score
2.798
Ο λόγος που αποτρέπει τους περισσοτέρους στο να προχωρήσουν στο όποιο room treatment είναι ότι πρέπει να είναι και αισθητικά αποδεκτό ειδικά από τις γυναίκες μας...
Προσωπικά, επειδή δεν έχω τέτοιο θέμα, το μόνο πρόβλημα είναι το οικονομικό...
Όμως για τo DIY Home Studio θα μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.
Αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον...:)
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203

Όμως για τo DIY Home Studio θα μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.
Αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον...:)
Ήδη 'ανέβηκε'' εδώ: Home Studio (DIY)
 

Μηνύματα
154
Reaction score
34
Γειά σας !!! Φιαχνωντας ένα ηχείο μια καμπηνα ας πούμε αυτήν..το να μπει το υλικό της ηχοαποροφισης είναι σοστω ?
[DOUBLEPOST=1553590982][/DOUBLEPOST]
Γειά σας !!! Φιαχνωντας ένα ηχείο μια καμπηνα ας πούμε αυτήν..το να μπει το υλικό της ηχοαποροφισης είναι σοστω ?
 

Attachments




ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.563
Μηνύματα
2.865.673
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top