Βιντεοκάμερα: ερωτήσεις - απορίες

Reaction score
3
Αρχίζω εδώ αυτό το θέμα γιατί δυστυχώς δεν βρήκα απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο.
Ευελπιστώ ότι κάποιος κάτοχος βιντεοκάμερας θα ξέρει να μας απαντήσει.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Όταν γράφουμε βίντεο από μια βντεοκάμερα (AVCHD) σε κάρτα μνήμης (flash memory), μπορούμε να μεταφέρουμε το βίντεο στον Η/Υ από έναν αναγνώστη καρτών (card reader), ή πρέπει αποκλειστικά η μεταφορά να γίνει μέσω της κάμερας με το usb καλώδιο;
2. Αν χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, π.χ. το TSMuxer, και θέλουμε να γράψουμε το βίντεό μας σε DVD δίσκο, πρέπει να επιλέξουμε στο "Output" την επιλογή "Blu-ray disk" ή "AVCHD disk";
Δηλαδή, θα εξαρτάται η επιλογή μας από το τι αναπαράγει το Blu ray player*;
3. Αν έχουμε την δυνατότητα να γράψουμε βίντεο σε 1080p / 50fps (π.χ. με την Panasonic TM 700), το βίντεο που θα έχουμε μπορούμε να το γράψουμε σε δισκάκι DVD και να αναπαραχθεί σε Blu ray player* διατηρώντας τα 50fps;
4. Τι είναι καλύτερο ποιοτικά;
Να γράψεις σε 1080p στα 50fps ή 1080p στα 25fps;

Αυτά προς το παρόν.
Αν θέλουν οι συντονιστές και η Δ. Ο. και νομίζουν ότι θα διευκολύνει του ήδη κατέχοντες ή τους μελλοντικούς αγοραστές μιας βιντεοκάμερας, μπορεί να το κάνουν και υπόμνημα (sticky).

*: Με τον όρο Blu ray player αναφέρομαι πάντα σε ξεχωριστή επιτραπέζια συσκευή.

Reaction score
3
Απάντηση: Βιντεοκάμερα: ερωτήσεις - απορίες

Και για να κάνω μιαν αρχή, θα σας πω πως μπορείτε να κάνετε update το firmware για το μικρόφωνο της Canon SM-V1.
Το βρήκα εδώ, από κάποιον αγοραστή (βλέπε ποστ του Dhiraj Sahay), ο οποίος είχε την διάθεση να γράψει δυο λόγια. Πουθενά αλλού δεν το βρήκα!
Γράφει λοιπόν (σε μετάφραση):

1. Με τον διακόπτη λειτουργίας της κάμερας κλειστό. τοποθετείστε την κάρτα μνήμης (παρέχεται με το μικρόφωνο) στην υποδοχή της κάμερας. (Εάν η κάμερα έχει 2 υποδοχές, βάλτε την στην υποδοχή Α).

2. Με τον διακόπτη λειτουργίας ανοικτό, βάλτε την κάμερα σε θέση λειτουργίας για φωτογραφίες (photo playback).

3. Επιλέξτε αναπαραγωγή φωτογραφιών από την κάρτα μνήμης. Προσοχή γιατί όπως λέει και ο ίδιος, η κάμερα διαβάζει από την εσωτερική μνήμη σαν προεπιλογή!

4. Στα μενού εγκατάστασης (setup menu), επιλέξτε ρυθμίσεις (settings) firmware.
Θα εμφανιστεί η συγκεκριμένη έκδοση του firmware της κάμερας.

5. Επιλέξτε "ΟΚ".
Η κάμερα θα κάνει επανεκκίνηση και θα γίνει ενημέρωση του firmware.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσο θα διαρκεί η ενημέρωση του firmware. δεν πρέπει να διακόψετε την λειτουργία της κάμερας (γι αυτό συνιστάται να γίνει η ενημέρωση μέσω του παρεχόμενου τροφοδοτικού και όχι μέσω μπαταρίας).

Reaction score
54

1. Οποιοδήποτε αρχείο μπορούμε να το αντιγράψουμε από την κάρτα μνήμης στον υπολογιστή. Κάνε κόπυ -πέιστ ολόκληρο το φάκελο.
2. Με δισκάκια dvd φτιάχνουμε AVCHD δίσκους, που αναπαράγονται από blu ray συσκευές και περιέχουν high def υλικό. Blu ray γράφουμε μόνο σε blu ray.
3. Δεν ξέρω κανένα blu ray player, που να αναπαράγει 50 ή 60 fps. Αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα ,που θα χρησιμοποιήσεις θα στο μετατρέψει είτε σε 25fps, είτε σε 50i .
Αν θες 50 fps χρησιμοποίησε υπολογιστή για την αναπαραγωγή.
4. Στα 50 fps έχεις σαφώς καλύτερη κίνηση, αφού καταγράφονται 50 εικόνες το δευτερόλεπτο, αντί για 25.
Δεδομένου όμως ότι αναγκαστικά για να χωρέσουν 50 αντί 25 εικόνων στο μέγιστο bitrate του AVCHD (24mbps), θα εφαρμοστεί μεγαλύτερη συμπίεση , μπορεί να μειωθεί η ευκρίνεια. Το καλύτερο είναι να δοκιμάσεις και να δεις τα αρχεία σε ένα φουλ hd μόνιτορ και να κρίνεις ποιό σε ικανοποιεί περισσότερο. Φρόντισε όμως στις δοκιμές σου να τραβήξεις κια σκηνές με έντονη κίνηση.

Reaction score
3

Κατατοπιστικότατος, ευχαριστώ.
Αλλά στο 1ο ερώτημα, αν κατάλαβα καλά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαβάσει την κάρτα μνήμης το card reader του Η/Υ, αυτό δεν εννοείς;
Και το ρωτάω γιατί κάπου είχα διαβάσει ότι κάποια κάμερα δεν επέτρεπε την ανάγωνση κάρτας μνήμης, παρά μόνο από την ίδια!

Reaction score
54

Δε μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει κάμερα, που κλειδώνει τη μνήμη, ή τη φορμάρει ώστε να μη διαβάζεται , παρά μόνο από την ίδια....ίσως άλλοι φίλοι εδώ να ξέρουν.

Reaction score
7

Εγώ έχω μία canon hf200 και δεν έχω κανένα τέτοιο πρόβλημα με την κάρτα.

Μια και το έφερε η κουβέντα και ζητώ συγνώμη αν είμαι offtopic, ήθελα να ρωτήσω την διαφορά κυρίως στην κίνηση της εικόνας μεταξύ του 25fps και του 50i. Η αναπαραγωγή γίνεται από HTPC σε τηλεόραση LCD (οχι full HD).

Reaction score
3

Εγώ έχω μία canon hf200 και δεν έχω κανένα τέτοιο πρόβλημα με την κάρτα.

Μια και το έφερε η κουβέντα και ζητώ συγνώμη αν είμαι offtopic, ήθελα να ρωτήσω την διαφορά κυρίως στην κίνηση της εικόνας μεταξύ του 25fps και του 50i. Η αναπαραγωγή γίνεται από HTPC σε τηλεόραση LCD (οχι full HD).
Καθόλου offtopic.
Άλλωστε αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που άνοιξα το θέμα αυτό.
Να μάθουμε αυτά που δεν τα βρίσκουμε πουθενά στο διαδίκτυο.

Όσο για το ερώτημά σου, και μέχρι να μας πει κάποιος που ξέρει, θα σου πω τι μπορείς να κάνεις, για να διαπιστώσεις ο ίδιος τι είναι καλύτερο.
Τράβηξε 2 βίντεο με το ίδιο θέμα, π.χ. κίνηση σε ένα δρόμο.
Βάλε την κάμερα σε τρίποδα και απενεργοποίησε τον σταθεροποιητή της (stabilizer).
Στο 1o βίντεο, βάλε ρύθμιση στα 25p.
Στο 2o βίντεο βάλε ρύθμιση στα 50i.
Μετά παίξε και τα 2 βίντεο σε TV FullHD (μιας και δεν έχεις, σε κάποιο φίλο ή συγγενή ίσως).
Δεν ξέρω ποιά θα είναι η γνώμη σου, αλλά πιστεύω ότι σε πολύ γρήγορες κινήσεις θα είναι καλύτερα τα 25p, αλλά στη γενική εικόνα τα 50i θα δίνουν καλύτερη ποιότητα.

Reaction score
54

Όπως με ενημέρωσε ένας φίλος, μόνο οι ενσωματωμένες ,στις κάμερες, μνήμες είναι κλειδωμένες και διαβάζονται μόνο από την κάμερα.

Διαφορά 25p από 50i .
Είτε μιλάμε για 25p , είτε για 50i ,μιλάμε πάντα για 25 καρέ!
Στα 25p είναι progressive, έχουμε δηλαδή 25 καρέ (εικόνες) ανά δευτερόλεπτο.
Στα 50i είναι πεπλεγμένο το σήμα (interlaced), έχουμε δηλαδή 25 καρέ το δευτερόλεπτο, που το καθένα αποτελείται από 2 πεδία (fields), κάθε ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει τις μισές γραμμές της εικόνας. Έτσι από πεδίο ,σε πεδίο καταγράφεται μια μικροδιαφορά στην κίνηση, με άλλα λόγια από θέμα κίνησης είναι σα να είχαμε περισσότερα καρέ, άρα η κίνηση είναι ομαλότερη.

Reaction score
7

Όπως με ενημέρωσε ένας φίλος, μόνο οι ενσωματωμένες ,στις κάμερες, μνήμες είναι κλειδωμένες και διαβάζονται μόνο από την κάμερα.

Διαφορά 25p από 50i .
Είτε μιλάμε για 25p , είτε για 50i ,μιλάμε πάντα για 25 καρέ!
Στα 25p είναι progressive, έχουμε δηλαδή 25 καρέ (εικόνες) ανά δευτερόλεπτο.
Στα 50i είναι πεπλεγμένο το σήμα (interlaced), έχουμε δηλαδή 25 καρέ το δευτερόλεπτο, που το καθένα αποτελείται από 2 πεδία (fields), κάθε ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει τις μισές γραμμές της εικόνας. Έτσι από πεδίο ,σε πεδίο καταγράφεται μια μικροδιαφορά στην κίνηση, με άλλα λόγια από θέμα κίνησης είναι σα να είχαμε περισσότερα καρέ, άρα η κίνηση είναι ομαλότερη.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Πράγματι έχεις δίκιο. Μετά από δοκιμή, όπως προανέφερε ο kosdion, η κίνηση με 50i φαίνεται ομαλότερη.

Μια ακόμη ερώτηση: Πάιζει κανένα ρόλο ο χρονισμός της κάρτας video για την απεικόνιση στην LCD αν θα είναι 60Hz (που είναι το ανώτερο) ή 50Hz ? Μου φαίνεται πιο λογικό να είναι στα 50Hz λογω των 25 καρέ, που είναι ακριβώς το μισό από το 50. Ή μήπως δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο (που η λογική μου λέει οτι έχει σχέση)
Παρακαλώ τα φώτα σας.

Reaction score
54

Συνήθως οι κάρτες γραφικών κάνουν μια χαρά μετατροπές, πλέον. Αν ωστόσο το μόνιτορ που έχεις "σηκώνει" 50Hz , θεωρητικά θα έχεις καλύτερη απεικόνιση. Στην πράξη μπορεί να έχεις και χειρότερη. (πρόσεχε μόνο μήπως το μόνιτορ δε λειτουργεί στα 50 χερτζ και μετά δε θα δείχνει τίποτα και άντε να επαναφέρεις τον υπολογιστή!)

Reaction score
7

Συνήθως οι κάρτες γραφικών κάνουν μια χαρά μετατροπές, πλέον. Αν ωστόσο το μόνιτορ που έχεις "σηκώνει" 50Hz , θεωρητικά θα έχεις καλύτερη απεικόνιση. Στην πράξη μπορεί να έχεις και χειρότερη. (πρόσεχε μόνο μήπως το μόνιτορ δε λειτουργεί στα 50 χερτζ και μετά δε θα δείχνει τίποτα και άντε να επαναφέρεις τον υπολογιστή!)
Η απεικόνιση γίνεται σε μία LCD της PHILIPS, όχι fullHD. Δεν υπάρχει πρόβλημα στα 50Hz. Αλλά έχω την εντύπωση οτι παίζει πολύ πιο καλά σε αυτήν την συχνότητα απ'ότι στα 60Hz, έχω την εντύπωση οτι δεν κάνει σπασίματα σε γρήγορες κινήσεις του πλάνου.

Reaction score
54

Στα 50Hz απλά διπλασιάζονται τα 25 καρέ του βίντεο γι αυτό και δείχνει καλύτερα. Στα 60 χρειάζεται μετατροπή, όπου παίζει ρόλο και η κάρτα γραφικών και η ταχύτητα του υπολογιστή και κυρίως το πρόγραμμα αναπαραγωγής. Αφού όμως βλέπεις καλά στα 50, ποιος ο λόγος να ασχοληθείς περαιτέρω...

Reaction score
7

Στα 50Hz απλά διπλασιάζονται τα 25 καρέ του βίντεο γι αυτό και δείχνει καλύτερα. Στα 60 χρειάζεται μετατροπή, όπου παίζει ρόλο και η κάρτα γραφικών και η ταχύτητα του υπολογιστή και κυρίως το πρόγραμμα αναπαραγωγής. Αφού όμως βλέπεις καλά στα 50, ποιος ο λόγος να ασχοληθείς περαιτέρω...
Λογικό, λοιπόν, όπως το φαντάστηκα.
Ευχαριστώ!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491
Νεότερο μέλος
Δημήτριος Φάβας