Βιντεοκαμερα και Home Video

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.052
Reaction score
4.345
Τον περασμενο Αυγουστο κι ενω απολαμβαναμε ποτακι σε παραλια γνωστου νησιου των Κυκλαδων,ο Αγησιλαος,σαν νεοτερο μελος της παρεας,εριξε μια ιδεα...
-«Δεν θα ηταν ομορφο,να κανεις μια αναλυτικη κι οσο το δυνατον κατατοπιστικη αναλυση,για ολους εμας τους απλους χρηστες καμερας,παραβλεποντας οσο μπορεις τεχνικους και ισως δυσκολους ορους ;
Και παντα μεσα στα πλαισια ενος απλου χρηστη με οτι πιο ευκολο σε προγραμμα επεξεργασιας εχει...»



Μια πολυ καλη ιδεα λοιπον για ολους ανεξαιρετους τους βιντεοληπτες...
Ας ξεκινησουμε...

Υποθετοντας οτι εχουμε εξοικειωθει με την χρηση της καμερας μας,θα πρεπει να εχουμε αντιληφθει και τις λειτουργιες που ηδη εχουμε αναφερει σε αλλο θεμα:

1. Βασικές λειτουργίες κάμερας (εστίαση, ίριδας, ισορροπία λευκού, κλπ)
2. Εννοιες οπως διαμόρφωση, σύνθεση, και μεταβάσεις(transition)
3. Βασικοί τύποι shot (Wide-Shot, Close-Up, Cutaway, κλπ)


Μακροπρόθεσμος Σχεδιασμος
[FONT=&quot]

[/FONT]
Όπως έχουμε αναφέρει συχνά , ο σχεδιασμός είναι το παν. Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενος κουραστικου κι ενος βιντεο με αρκετο ενδιαφερον.

Τι συμβαίνει συνήθως, όταν βγαζουμε τη βιντεοκάμερα μας;
Αρκετοι άνθρωποι φαινεται σαν να επιτίθενται στα πλανα τους με οποιονδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από το να βιντεοσκοπησουν μια ταινία οπως συμβαινει ή να τραβηξουν καποια βίντεο απο τοπιο. Αυτή η τυχαία προσέγγιση είναι ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φοβούνται,τρεμουν βλέποντας το βίντεο στο σπίτι. Δεν λειτουργεί αυτη η κατασταση, οδηγεί σε αλλοπροσαλλα , αποσπασματικά βίντεο με κανένα σκοπό.

Μια κοινή παρατήρηση στα βίντεο υψηλής ποιότητας στο σπίτι είναι ότι εχουν μια καλη ροη. Ο λόγος είναι απλός, τα εν λόγω βίντεο έχουν σχεδιαστει με αυτόν τον τρόπο.

Όλα όσα πρέπει να βιντεοσκοπειτε πρεπει να ειναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Τα μεμονωμένα πλάνα είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας, έτσι πρέπει να ειστε σαφείς σχετικά με το τι ιστορία προσπαθείτε να πείτε, και πώς θα το πειτε.

Ρωτήστε τον εαυτό σας το εξής: Τι ακριβώς θέλετε να έχετε σε 5 χρόνια; Σε 25 χρόνια; Όταν τα εγγόνια σας θα είναι παππούδες;



Αν, για παραδειγμα, θέλετε τα επόμενα 50 χρόνια της ζωής της οικογένειάς σας , να «συμπιεστουν» σε 10 ώρες βίντεο, αυτο σημαίνει συσσώρευση 1 λεπτό του βίντεο ανά μήνα από εκείνη την εποχή. Αν, από την άλλη πλευρά, συμπληρώνετε καθε στιγμή σε μια 3-ώρη ταινία κάθε μήνα, στη συνέχεια, σε πενήντα χρόνια τα εγγόνια σας θα έχουν ένα εντυπωσιακό βιντεο απο 1.800 ώρες για να παρακολουθήσουν.
Δεν χρειάζεται να σχεδιαζετε για τοσο μπροστά, αλλά ετσι μαθαινουμε να αντιλαμβανομαστε την ευρύτερη εικόνα.




Συνεχιζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.052
Reaction score
4.345
Απάντηση: Βιντεοκαμερα και Home Video

Τα Μερη ενος Home Video

Τι μπορουμε να κανουμε λοιπον;

Ξεκιναμε ,δομωντας τα βιντεο σε μια σειρα απο «κομματια» ή «τμηματα»(segments). Για παράδειγμα, τα βίντεο σε διάστημα ενός έτους θα μπορούσαν να διαιρεθεθουν σε μια δωδεκάδα ή σε κομματια κάθε 5-15 λεπτά. Θα μπορούσαν να είναι πράγματα όπως: "Γενέθλια του Κανελλου", " οικογενειακές διακοπές", "Μια επίσκεψη στο σχολείο της Αγαθουλας", "Μια ξενάγηση του σπιτιού", και ούτω καθεξής.

Αντί για μια τυχαία συλλογή των βιντεοσκοπησεων που δεν κάνουν,δεν «φτιαχνουν» πραγματικά τη ροή του βιντεο, το αποτέλεσμα είναι ένα σπιτικο βιντεο :116: με ξεχωριστες "σκηνές". Κάθε κομμάτι θα μπορούσε να αρχίζει και να τελειώνει με ένα fade-to-black, για να ξεχωρίσει σε χρόνο από κάθε άλλο.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να προγραμματίσετε κάθε κομμάτι να ταιριάζει στους μακροπρόθεσμους στόχους σας.
Κι εδω ειναι που μπαινει ο βραχυπροθεσμος σχεδιασμος...

Αποκλειστικο βιντεο

Αν θέλετε να κάνετε ένα one-off project (όπως ένας γάμος), οι εκτιμήσεις είναι προφανώς διαφορετικές, και δεν θα έχουν τον ίδιο τύπο του μακροπρόθεσμου σχεδίου. Ακόμα, πρέπει να ξέρετε τι θέλετε να δειχνει το τελικό προϊόν. Αν δεν το κάνετε, τοτε στηριζεστε στη τυχη κι οτι προκυψει...
Γιατι ακριβώς θα χρησιμοποιηθει το βιντεο;; Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται; Πόση διαρκεια θα πρέπει να εχει; Ποια είναι τα σημαντικά πράγματα που πρεπει να περιλαμβάνει, τι μπορείτε να σβησετε, και ποια ειναι εκεινα τα τμηματα που θα κανουν το κοινό σας να κοιμηθεί;


Συνεχιζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.052
Reaction score
4.345
Απάντηση: Βιντεοκαμερα και Home Video

Βραχυπροθεσμος Σχεδιασμος


Ενας σχεδιασμος,προγραμματισμος για το τι θα βιντεοσκοπησουμε το συντομοτερο ή σημερα ακομη.
Αναρωτηθειτε, τι ειναι αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε σήμερα. Ακριβώς τι είδους υλικό σκοπεύετε να καταγραψετε, και πόσο από αυτό θα χρειαστείτε; Πώς θα ταιριάξει με τους μακροπρόθεσμους στόχους σας;

Σημείωση: Πριν να σχεδιάσετε οτιδήποτε, θα πρέπει να ξέρετε με ποιο τροπο θα πρεπει να επεξεργαστειτε το υλικό σας.
Να θυμάστε ότι όλα τα βίντεο είναι επεξεργασιμα, είτε πρόκειται για post-production ή μέσα στη μηχανή.

Βιντεοσκοπωντας ενα κομματι


Ας πούμε ότι είναι τα γενέθλια της Αγλαιας, και αυτή είναι που έχει το παρτυ. Η συνήθης ρουτίνα είναι να παρετε μερικά πλάνα από τα δώρα ,την τουρτα, κλπ κλπ. Μεχρι εδω ολα καλα, αλλά με λίγο προγραμματισμό, θα μπορούσατε να κάνετε ένα κομμάτι 10 λεπτών που ν’ αφηγείται μια ιστορία της συγκεκριμενης ημέρας.

Ξεκινήστε με ενα πλανο, το έξω μερος από το σπίτι μια καλή ωρα οπως η ανατολη.
Τα πρώτα πλάνα μέσα στο σπιτι νωρίς το πρωί, ίσως οταν σηκωνεται η Αγλαια , ή γύρω από το τραπέζι στο πρωινο να μιλουν για το παρτυ το απόγευμα.

Μην τραβηξετε πάρα πολύ από αυτό, είναι μόνο μια εισαγωγή για το main event. Αργότερα μερικά πλανα από τα άτομα που φθάνουν, αυτό δείχνει ότι το παρτυ έχει αρχίσει. Πάρτε 1 ή 2 πλανα από κάθε δραστηριότητα, με λίγο περισσότερα από τα πιο δημοφιλη. Η τούρτα και τα δώρα μπορεί να είναι τα κυριοτερα σημεία, έτσι ώστε να πάρετε πολλά από αυτά. Μερικα «αντίο» πλάνα καθως ολοκληρωνεται το παρτυ κι αποχωρουν οι καλεσμενοι σιγα-σιγα, και μερικά πλάνα το βράδυ τελειωνοντας η μέρα.

Καταγραψτε την Αγλαια να μιλαει με κάποιον σχετικά με την ημέρα αυτή, ανακεφαλαιώνοντας μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές. Πάρτε ένα πλανο τελους- ίσως το κλείσιμο της πόρτας του υπνοδωματίου με τη μαμάς της να μπαίνει μέσα.

Μην φοβάστε να "οργανώσετε" μερικά πλάνα.
Αυτό είναι! Μπορείτε να επινοήσετε τη δράση (σε διαφορετικό βαθμό), προκειμένου να προσθέσει σπινθήρα ή συνέχεια στο βίντεο.

Για παράδειγμα, αν το κομμάτι σας καλύπτει μια μέρα στην παραλία, θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα να αρχίσει με ένα πλανο της οικογένειας που φθάνει στο αυτοκίνητο.
Όταν φτάσετε στην παραλία, βγειτε έξω, στηστε και ρυθμίστε την κάμερα επάνω σε ένα τρίποδο και το πλανο να πλαισιώνεται με μια εγγραφη από το πάρκινγκ. Πατηστε το κουμπι εγγραφης, ξανα πίσω στο αυτοκίνητο, το αυτοκίνητο έξω από το πλανο και πάλι πίσω, αυτή τη φορά με τον καθένα να βγαινει έξω σαν να έχετε μόλις φτασει. Φυσικά, αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν μπορείτε να επεξεργαστείτε το κομματι στο post-production.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτου του είδος η εγγραφη είναι πιθανό να κάνει τους ανθρώπους ανυπόμονους, γι 'αυτό μην το παρακάνετε.



Συνεχιζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.052
Reaction score
4.345
Απάντηση: Βιντεοκαμερα και Home Video

Λίγες περισσότερες προτάσεις ...


Να είστε σαφεις σχετικά με το σκοπό του κάθε κομματιού. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα λόγος για το γεγονός ότι ειναι ένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το περιεχόμενο πρέπει να είναι κατι βαρυσήμαντο, θα μπορούσε να είναι ένα τμήμα για τη διατροφή του σκυλου.
Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένας λόγος, θέλετε μια εγγραφη του σκυλου σας, πώς αγαπαει το φαγητο, πώς τα παιδιά παιζουν μαζί του, κλπ.

Σχεδιάστε το κατά προσέγγιση μήκος του κάθε κομματιού. Είναι λογικό να έχετε ένα μεγαλύτερο τμήμα για τα γενέθλια της Αγλαιας από τη διατροφή του σκυλου. Δεν έχει σημασία πόσο χαριτωμένο το σκυλακι σας μπορεί να είναι εκείνη τη στιγμή, χρειάζεστε πραγματικά δέκα λεπτά, ή θα αρκουσε ένα λεπτό;

Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε CA(cutaways). Όχι μόνο βοηθούν τη ροή του βίντεο, αλλά θα σας αναγκάσουν να συμπεριλαβετε πλάνα από τα πράγματα που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή.
Εάν έχετε ενα πλανο από τη γιαγιά που διαβάζει ένα βιβλίο, ακολουθειστε με ένα πλανο πάνω από τον ώμο της στο βιβλίο, ή απο το σκυλο να κοιμάται στα πόδια της, ή από τις φωτογραφίες πάνω από το τζάκι.


Σχεδιάστε δημιουργικά, αλλά να θυμάστε να κινηματογραφειτε καθημερινά πράγματα. Μην «σβηνετε» το σπίτι μετά από δέκα χρόνια, τότε θα συνειδητοποιησετε ότι δεν εχετε κανένα βίντεο της οικογένειας στο σαλόνι ή την κουζίνα.

Σκεφτείτε για τα σημαντικά πράγματα στη ζωή του κάθε μέλους της οικογένειας. Σημειώστε τα πράγματα που ενδιαφέρονται τα παιδια, και να τα συμπεριλαβετε στο βίντεό σας. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε, από πλατσουρισματα στο μπάνιο μεχρι τα αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα.

Σκεφτείτε το ακροατήριό σας. Το περιεχόμενο του βίντεο σας πρέπει να είναι συναφες με το ακροατήριο. Οι άνθρωποι θα παρακολουθήσουν ευγενικά τις καλύτερες στιγμές των διακοπών σας στη Κρητη:116:, αλλά σε γενικές γραμμές, οι λεπτομέρειες δεν θα τους ενδιαφέρουν.

Να είστε έτοιμοι να επεξεργαστείτε ανελέητα. Υπάρχει ένα όριο στο εύρος προσοχής του κάθε κοινου, αν πάτε πέρα από αυτό το όριο, δεν έχετε εντυπωσιάσει κανέναν.

Κάντε το βίντεο να πει την ιστορία. Επεξηγήσεις δεν χρειαζονται κατά την προβολή. Ενα καλο πλανο στην αρχή της κάθε σκηνής (ίσως με ένα σημάδι ή κάποιο άλλο επεξηγηματικό χαρακτηριστικό) θα σας αποτρέψει από το να εξηγησετε στο κοινό, που το σκηνικό έχει στηθεί. Αν κάποιο είδος αφήγησης είναι απαραίτητο, βαλτε το μέσα στο βίντεο.

Δοκιμάστε να κάνετε μερικούς τίτλους. Αν δεν έχετε τον απαραιτητο εξοπλισμο, γινετε καινοτόμοι. Το να βιντεοσκοπησετε χειρόγραφους τίτλους σε ένα κομμάτι χαρτί μπορεί να είναι λίγο ερασιτεχνικό, αλλά είναι μια αρχή. Ενα προγραμμα σουιτας γραφειου κι ενας εκτυπωτης ,ειναι το επομενο βημα σας.


Συνεχιζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.052
Reaction score
4.345
Απάντηση: Βιντεοκαμερα και Home Video

Στο βασικό επίπεδο, κάθε τμήμα του βίντεο σας μπορει πιθανώς να επωφεληθει από το άνοιγμα ενός τίτλου που δείχνει τη θέση της σκηνης και την ημερομηνία.

Ωστόσο, με λίγη προσπάθεια, οι τίτλοι μπορεί να είναι πολύ περισσότερα. Καλοι τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά μέρη σε όλο το βίντεο, προσθέτοντας μια νότα επαγγελματισμού, καθώς και πολύτιμες πληροφορίες.

Φανταστειτε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι θα παρακολουθούν το βίντεο και πότε θα πρέπει να το παρακολουθουν. Αν το βίντεο θα πρέπει να το δουν ανθρωποι εκτος οικογενειακου περιβαλλοντος, μπορεί να μην γνωρίζουν κάποια από τα άτομα στο βίντεο.
Επίσης, αν θέλετε το βίντεο σας να διαρκεσει γενεές, τα δισέγγονα σας να μην ξέρουν τίποτα για τους ανθρώπους και τους τόπους που τραβάτε.
Εδω είναι όπου τοποθετούνται προσεκτικά οι τιτλοι ονοματων. Απλα κειμενα ονομάτων με μια πρόχειρη ημερομηνία είναι το μόνο που απαιτείται για να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το κοινό που παρακολουθει.

Επισης,τα προγραμματα επεξεργασιας ,περιλαμβανουν πια προσθηκη τιτλων ,οποτε ισως να εχετε λυσει κι αυτο το προβλημα.Εφφε τυπου συννεφακια ισως κανουν μια σκηνη πολυ πιο γλαφυρη και να δωσουν εναν τονο επαγγελματισμου...

Θα εχετε προσεξει τα τελευταια χρονια στην τηλεοραση ,που εμφανιζεται στο κατω μερος του πλαισιου ,ενα κινουμενο κειμενο που περιεχει ειδησεις συντομες,αναφορες,τιτλους του καναλιου κλπ...
Αυτο ονομαζεται lower third ,σαν να εχουμε χωρισει την εικονα σε 3 μερη κι εχουμε παρει για το πλαισιο το ενα.
Στην πραγματικοτητα,αφου το μηνυμα που δειχνει ειναι οπως αναφεραμε,δεν ειναι ακριβως ετσι,αλλα πολυ λιγοτερο.
Απο την αλλη ,περισσοτερες πληροφοριες που δεν χωρουν στο συγκεκριμενο πλαισιο,μας δινει την δυνατοτητα να προσθεσουμε μια πλαινη μπαρα πληροφοριων...






Οι άνθρωποι, οι οικογένειες και οι σχέσεις όλα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Βεβαιωθείτε ότι οι τίτλοι σας περιλαμβάνουν αρκετές πληροφορίες για ολο το κοινο που ενδεχομενως παρακολουθησει το βιντεο σας...

Ευχαριστω για τον χρονο σας
Να ειστε ολοι καλα


Υ.Γ
Αγαπητοι συμφορουμιτες,
Επιτρεψατε μου να σιωπησω για λιγες ημερες την πενα μου και ν'αφιερωσω τα παραπανω σε ενα "συμπολεμιστη" της καμερας και φανατικο φιλο της χωρας μας ,που "εφυγε" σημερα το απογευμα ...:122:
"Καλες ληψεις" αδελφε...
 

Μηνύματα
901
Reaction score
54
Απάντηση: Βιντεοκαμερα και Home Video

Ελπίζω - εύχομαι Άρη να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το παρόν.
Έχει πια καταντήσει αφάνταστα κουραστικό το μονοπλάνο, όπου η κάμερα πάει πέρα δώθε,πάνω κάτω και ζουμάρει ακατάπαυστα.

Και το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται μια έστω στοιχειώδης θεωρητική κατάρτιση (αυτό δηλαδή που προσπαθείς να προσφέρεις), γιατί καμία κάμερα δεν φτιάχνει ταινιάκια, όσο ακριβή, εξωτική ,ή HD εις την ν άπειρον και αν είναι.
Καλή συνέχεια όταν επιστρέψεις στην πένα σου.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.592
Μηνύματα
2.865.186
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top