Βοήθεια - αναβάθμιση audio για RAV4;

Reaction score
5
Χαιρετώ,

Θα ήθελα μια βοήθεια, σε σχέση με ηχητικά αυτοκινήτου, και ξέρω ότι είστε ειδικοί :D ενώ εγώ άσχετος.

Αναζητώ αναβάθμιση ηχοσυστήματος για RAV4 τρίθυρο του 2002. Από ότι έχω δει έχει 4 ηχεία από τη μαμά, με ραδιοCD της μαμάς ή ότι είχε βάλει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης (δεν έχει αγοραστεί ακόμα το αυτοκίνητο, αλλά είναι θέμα ημερών).

Η απορία μου είναι, τι θα μπορούσε να γίνει, σε λογικά πλαίσια τιμών, για να βελτιώσω την απόδοση;

Θα πρέπει να παίζει οπωσδήποτε CDs(ή DVDs?) με mp3s, να έχει υποδοχή για iPod και να έχει αξιοπρεπές ήχο. Α, και τελευταίο, να μην είναι σαν κάτι aiwa με πολύχρωμα φωτάκια και να γράφει "disco...disco..." όταν παίζει κάτι...με πιάνετε πιστεύω...ψάχνω κάτι καλαίσθητο.

Δεν με ενδιαφέρουν CDιέρες απαραίτητα, συμβιβαζόμαστε και με 1 slot, ή από αυτά που φορτώνουν 2-3-4 δισκάκια από το ίδιο slot (κάπου το διάβασα). Επίσης λόγω σχετικά μικρού πορτ-παγκάζ, δεν θα ήθελα να φορτωθεί με subwoofer και ενισχυτές κλπ. Αν δεν γίνεται να μπει το sub αλλού, καλύτερα να αντικαταστήσω απλά τα τωρινά ηχεία με καλύτερα και να μην μπει sub.
Δυστυχώς δεν ξέρω πόσα DIN (καλά το λέω;) είναι ο χώρος στο ταμπλώ. Μόνο που έχω βρει αυτό: http://www.incarelectrics.co.uk/product.asp?cookiecheck=yes&P_ID=365&numLanguageID=1

Οπότε, οποιαδήποτε πρόταση για αντίστοιχη κεντρική μονάδα και σετ 4 ηχείων, ευπρόσδεκτη. Ή κάποια links, συζητήσεις κλπ.

Από www.crutchfield.com που είναι όμως αμερικάνικο site, βρήκα ότι του ταιριάζουν κάτι σαν το Alpine CDA-9856, ή το Panasonic MXE CQ-C5401U κλπ. Φυσικά δεν χρειάζομαι HD-radio, ούτε XM/Sirius, οπότε προφανώς πάω για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα (ποιά;). Για ηχεία κάτι σε Infinity Reference 5010cs, Polk Audio db6500, Kenwood KFC-1660S κλπ (απλά για το μέγεθος τα λέω).

Τι υπάρχει διαθέσιμο στην ελληνική αγορά; Πόσο περίπου θα πάει το κοστούμι;

Help!

Ευχαριστώ πολύ
Ακης

Reaction score
51
Γειά σου Άκη!!!

Ξεκινάω από τα απλά....

Άκης said:
Η απορία μου είναι, τι θα μπορούσε να γίνει, σε λογικά πλαίσια τιμών, για να βελτιώσω την απόδοση;
Αυτό το "λογικά πλαίσια" πρέπει οπωσδήποτε να μου το ξεκαθαρίσεις......
Θέλω το min & max των χρημάτων που θέλεις να δώσεις για την αναβάθμιση που αναζητάς.......

Πες μου για να ξέρω με τι αναλογία θα παίξω.....

Προτείνω ένα καλό R-Cd MP3p + I-Pod interface(με αξιόλογη δυνατότητα ρυθμίσεων και απόδοση) και ένα καλό διαιρούμενο σετ ηχείων για μπροστά (mid-bass & tweeter + x-over) (πίσω ηχεία τα ξεχνάμε εντελώς φίλε.... :roll: :wink: Περισσότερο κακό θα κάνουν παρά καλό.....Άρα πεταμένα χρήματα.....)

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα χρήματα που θα μου πεις, θα δω αν μας παίρνει για κάποιον ενισχυτή και ίσως και για ένα 8άρι ή 10άρι sub (με καμπίνα λίγων λίτρων) για να ενισχύσεις το χαμηλό. Ίσως με κάποια πολυεστερική κατασκευή να σφηνώσει σε κάποιον θόλο και να γλιτώσεις τον χώρο αποσκευών......

Για πηγή μάλλον θα σου προτείνω κάποιο ALPINE (που έχει όλες τις παραπάνω δυνατότητες αλλά είναι και πολύ καλαίσθητα......)
Ααα...πάμε για πηγή 1-Din

Για τα ηχεία στις πόρτες πάντως είναι καλό που έχει χώρο για 6,5" (ή αλλιώς 16,5cm) αφού έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια.... :D

Περιμένω την απάντησή σου! :D

Reaction score
5
Δεν ξέρω...αμα πούμε 500 ευρώ είναι ικανοποιητικά; Δεν πάω για δυνατά, πάω για ποιοτικά.

Χρειάζομαι και καλύτερη καλωδίωση; Πάντως υποθέτω είναι κομματάκι δύσκολο να αλλαχτεί η μαμά έτσι;

Όταν λες διαιρούμενο, εννοείς ότι πρέπει π.χ. το tweeter να μπει ξεχωριστά στην πόρτα, και αν ναι πώς γίνεται αυτό; Απλά το κρεμάς; Ή κάνεις νέα τρύπα; Το λέω γιατί θα ήθελα να διατηρήσω το εσωτερικό χωρίς να το χαλάσω.

Από ασφάλεια τι γίνεται; Εννοώ εκτός από αποσπώμενες προσόψεις, υπάρχει τίποτα πιο καινούριο; Γιατί δεν με ενθουσιάζει να κουβαλιέται μια παραπάνω θήκη όπου πάει κανείς. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση βέβαια, να το συζητήσουμε.

many thanx!

Reaction score
51
Δεν ξέρω...αμα πούμε 500 ευρώ είναι ικανοποιητικά; Δεν πάω για δυνατά, πάω για ποιοτικά.
Τα 500 είναι μάλλον λίγα αν αλλάξουμε και πηγή........
Ακόμα περιμένω το min & max.....Μέχρι πόσα έχεις διάθεση να δώσεις??? :roll:

To δυνατά και το ποιοτικά δεν αναιρεί το ένα το άλλο.......Και μάλιστα είναι πιο εύκολο το "δυνατά" από το "ποιοτικά". Και πιο οικονομικό........Το ποιοτικό μπορεί να παίξει & δυνατά πάντως...... :roll: :wink:

Αν πάντως σταματάς στα 500€ πάμε για μια πηγή κάπου στα 250€ και άλλα τόσα για ένα καλό δίδρομο σετ 16,5cm για τις μπροστινές πόρτες. Και αργότερα βλέπουμε...... :roll:
Πες μου για να βρούμε και μοντέλα........ :wink:

Χρειάζομαι και καλύτερη καλωδίωση; Πάντως υποθέτω είναι κομματάκι δύσκολο να αλλαχτεί η μαμά έτσι;
Καλώδια δεν αλλάζεις αν δεν βάλεις extra ενισχυτή.......
Προς το παρόν δουλεύει κι έτσι.......
Όλα αλλάζονται φίλε Άκη...Δίαθεση, χρόνο & χρήμα να υπάρχει και όλα γίνονται.....
Έχεις καμιά φωτό (έστω και από κινητό) για να καταλάβω ποια πηγή έχει το τουτού???

Όταν λες διαιρούμενο, εννοείς ότι πρέπει π.χ. το tweeter να μπει ξεχωριστά στην πόρτα, και αν ναι πώς γίνεται αυτό; Απλά το κρεμάς; Ή κάνεις νέα τρύπα; Το λέω γιατί θα ήθελα να διατηρήσω το εσωτερικό χωρίς να το χαλάσω.
Το mid-bass μπαίνει κανονικά στην θήκη της πόρτας ενώ το tweeter συνήθως ψηλά. Στο 90% των περιπτώσεων στο τριγωνάκι του καθρέπτη. Ακόμα κι αν δεν έχει το εργοστάσιο πρόβλεψη, υπάρχουν βάσεις για tweeter που βιδώνονται στο τριγωνάκι ή κολλιούνται με αυτοκόλλητο διπλής όψης στο ταμπλό......

Από ασφάλεια τι γίνεται; Εννοώ εκτός από αποσπώμενες προσόψεις, υπάρχει τίποτα πιο καινούριο; Γιατί δεν με ενθουσιάζει να κουβαλιέται μια παραπάνω θήκη όπου πάει κανείς. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση βέβαια, να το συζητήσουμε.
Αφαιρούμενη πρόσοψη είναι ακόμα ο καλύτερος τρόπος.......Κάρτες, κωδικοί κ.ο.κ. περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά εξυπηρέτηση.......

many thanx!
Welcome Ak1s!! :D

Reaction score
5
Βρε σε μπελάδες μπήκα μου φαίνεται :) Πόσα να δώσω άραγε; Επειδή υπάρχει συνολικό budget για το τουτού, αν βρεθεί κάτι φθηνό μπορεί να πάμε και για 1000 ευρώ max. Για min ας πούμε τα 400. Αν μπορώ να έχω 2-3 προτάσεις για αυτά, τα λέμε τα άλλα.
Ευχαριστώ!

V

VIDEOMIX

Guest
Εγώ πάντως έχω ενα σαμπάκι 10άρι διπλοπινικό στα 150 ευρό και ενω κοστίζει τα διπλά. Το κέρδισα σε διαγωνισμό, είναι σφραγισμένο. Δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες στο θέμα πακέτου, αφού σε βοηθάει ο ειδικός. Εαν επιμήνεις, θα το κάνω πάντως.

Reaction score
5
Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Θα έχω φώτος για την πηγή και το υπάρχον σύστημα μέσα στις επόμενες μέρες.

Ευχαριστώ!

Reaction score
5
Τελικά, είδα ένα πιθανό, με factory (Toyota) πηγή, και Toyota in-dash 6-cd changer. Προφανώς είναι κάποια άλλη μάρκα (δεν νομίζω να τα βγάζει η Toyota), αλλά δεν συγκράτησα τα μοντέλα. Αύριο μάλλον θα ξέρω, για να δω αν παίζει mp3 (απίθανο βέβαια). Οπότε κοιτάμε για βελτίωση τoυ υπάρχοντος.

Reaction score
51
Άκη έβγαζε και η ΤΟΥΟΤΑ (αν θυμάμαι καλά) και 6-δισκη Cdιέρα πάνω στο ταμπλό....
Σχεδόν το αποκλείω να παίζει ΜΡ3!!

Δες τι παίζει και όταν είναι ξεκάθαρο το τοπίο ξεκινάμε μια αναζήτηση σε πηγή/ηχεία.... (αν και έχω ήδη κάποια στο μυαλό μου...)

Αυτό που θα ήθελα επίσης να μου πεις είναι το εξής:
Το i-Pod θες να το χειρίζεσαι μέσα από την πηγή του αυτοκινήτου ή απ' τα πλήκτρα του?? Σε ρωτάω γιατί κάποιες εταιρίες έχουν i-Pod adaptors (πλήρης) που σου δίνουν την δυνατότητα άμεσου και πλήρη χειρισμού του i-Pod μέσα από τα πλήκτρα της πηγής (στην περίπτωσή μας R-Cd)
Από την άλλη υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιες πηγές απλά να συνδέσεις με rca το i-Pod και να το χειρίζεσαι από τα πλήκτρα του ίδιου (και όχι από την πηγή....)
Βέβαια το κόστος στη 2η περίπτωση είναι σαφέστατα μικρότερο..... :wink: :roll:

Reaction score
5
Λοιπόοοοον...
έχουμε το TF 4301 radio-cassete receiver και το TM 0561 6-cd changer. Όλα στην κεντρική κονσόλα, όλα γράφουν Toyota επάνω. Έμαθα ότι μάλλον κατασκευάζονται από Matsushita ή Fujitsu. Πιο πιθανόν από την πρώτη. Δυστυχώς έφαγα το internet (σχεδόν κυριολεκτικά) και δεν μπορώ να βρω specs. Μάλλον είναι 4x35W. Anyway, από ήχο γενικώτερα δεν είναι άσχημο το όλο σύστημα, αλλά σίγουρα θα ήθελε νέα ηχεία τουλάχιστον.
Δέχομαι προτάσεις!

Επίσης για head unit, κάτι που να παίζει με τη CDιέρα, και να μπορεί να μπει RCA εύκολα (μπροστά ίσως;).

Αλλά πάμε πρώτα για ηχεία και βλέπουμε :)

Πολύ ευχαριστώ!
Ακης

Reaction score
5
Φυσικά Γιάννη, κάνε δουλειά σου.

Μια επί πλέον ερώτηση που μου ήρθε στο μυαλό...η εν λόγω CDιέρα διαβάζει κανονικά audio CDs γραμμένα από εμένα, δηλαδή CD-Rs. Αλλά θα μπορεί να διαβάσει CD γεμάτο με mp3s; Δεν πρέπει να έχει το κατάλληλο firmware για να διαβάσει data CDs (δηλαδή mp3); Ή το headunit κάνει όλη τη δουλειά, και ουσιαστικά οι CDιέρες δουλεύουν σαν transport; Αν είναι το δεύτερο σώσαμε αρκετά λεφτά, αν όχι, θα το σκεφτώ να αλλάξω headunit...

Διλήμματα...πολλά διλήμματα...(μάλλον ασχετοσύνη μου δηλαδή...)

Many thanx!

Reaction score
5
Λέω αύριο να πεταχτώ μέχρι ένα Καλογερόπουλο ή σε κάποιον αντίστοιχο.
Τι ηχεία να ζητήσω πάνω-κάτω;
Επίσης για νέο headunit. Μπορώ λέτε να κρατήσω τη CDιέρα, ή δεν θα μπορεί να διαβάσει mp3-CDs από αυτήν το νέο headunit;

Ευχαριστώ πολύ

Reaction score
51
Άκη, έμπλεξα και γιαυτό δεν σου απάντησα........

Αν θυμάμαι καλά το RAV πρέπει να παίρνει 16.5cm ηχείο μπροστά στις πόρτες....
Τι άλλο......
Χμμ...Ακόμα κι αν αλλάξεις πηγή και βάλεις κάποια που να παίζει ΜΡ3, αν η CDιέρα ΔΕΝ διαβάζει ΜΡ3 (που λογικά ΔΕΝ), ακόμα και μετά την αλλαγή της κεντρικής μονάδας δεν θα μπορεί να διαβάσει (κατά 99%)....

Επομένως πάρε μια καλή πηγή και αν θες ντε και καλά CD-Changer, βάζεις μια αργότερα.......

Για μπροστά ηχεία κοίτα κάποιο σετ της Peerless.....
Αν είναι 16.5άρι δες το D6 (Definition6) το οποίο θα παίξει πάρα πολύ καλά (εως άριστα θα έλεγα...)
Να ξέρεις βέβαια, ότι αν αργότερα το βάλεις και έναν ενισχυτή, θα δεις ακόμα καλύτερη απόδοση (ρίξε ρεύμα πάνω τους και άστα να παίζουν.... :wink: )

Αν πας στον Καλογερόπουλο πχ, ζήτα του να σου βγάλει ένα πακέτο συνολικά για το εργαλείο.Το τι εννοώ διάβασέ το πιο κάτω........ :wink:

Reaction score
51
Διάλεξε μια πηγή (ΜΡ3, WMA, I-pod ready)
Εγώ θα σου πρότεινα ένα ALPINE (που είναι και πολύ όμορφα....)
Αν βρεις σε προσφορά το CDA-9855R χτύπα το (κανονική τιμή 550€)
Είναι ΤΡΟΜΕΡΟ τόσο σε ήχο όσο και σε ρυθμίσεις.
Με ενσωματωμένο DSP, X-over, time all. κ.ο.κ
Και είναι και πολύ όμορφο σε εμφάνιση.......
Αν σε βοηθά, θα σου πω απλά ότι μόλις το αγόρασα κι εγώ γιατί στις επόμενες γενιές της η ALPINE καταργεί όλες τις "τρελές" ρυθμίσεις που έχει το μηχάνημα αυτό.....

Να σου προτείνει κάποιον οικονομικό ενισχυτή 4κάναλο (4*50rms minimum)
Αυτός θα οδηγήσει με τα δυό κανάλια το δίδρομο σετ εμπρός και τα άλλα δύο κανάλια γεφυρωμένα θα οδηγήσουν το παθητικό sub στο πορτμπαγκάζ (είτε 10" είτε 12" σε κλειστή κούτα)
Η κλειστή κούτα θα σου κλέψει πολύ λίγο χώρο από το πορτμπαγκάζ και τον ενισχυτή πιθανότατα να τον βολέψεις κάτω από κανένα κάθισμα..... :wink:

Για μπροστά σου είπα ήδη...
Ένα split σετ (16.5άρι mid-bass & tweeter στο τρίγωνο του καθρέπτη...)
Αν μπορείς για Peerless θα είσαι πολύ καλός.....

Υπολόγισε και κάποιο κόστος σε καλώδια (σήματος/ρεύματος) & ασφάλεια.......

Reaction score
51
Το έψαξα και τελικά το RAV στις πόρτες παίρνει 13άρι ηχείο....
Άρα πάμε σε οικονομικότερο σετ ηχείων.....

Για να ψάξω να δω τι παίζει κύριε....... :roll: :wink:

Reaction score
5
Γιάννης Δημητρόπουλος said:
Το έψαξα και τελικά το RAV στις πόρτες παίρνει 13άρι ηχείο....
Άρα πάμε σε οικονομικότερο σετ ηχείων.....
Για να ψάξω να δω τι παίζει κύριε....... :roll: :wink:
Το Definition5 είναι 13" από ότι βλέπω. Τι λέει?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.183
Members
38.667
Νεότερο μέλος
giorgos8907