Βοήθεια για διαβασμα του σχεδιου.!!

I

iason

Guest
Την καλησπέρα μου,
Επειδή δεν είμαι σίγουρος εάν διαβάζω ( καταλαβαίνω) το σχέδιο συγκεκριμένου κρός για αυτό ζητάω να βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει Petermeni η κάποιος άλλος που γνωρίζει παρακαλώ.Στο σχέδιο με το midrange εχουμε 3 πυκνωτές ειναι οι C3 ,C33 και ο C4.
H απορία μου είναι ο C4 είναι παράλληλα με το μεγάφωνο? οι άλλοι δύο είναι και οι δύο σε σειρά η μόνο ο C3?
Kαι στο σχέδιο με τα γούφερ η ίδια απορία εδώ εχουμε δυο σετ πυκνωτών είναι οι C5 ,C55 και οι C6,C66. Είναι ολοι παράλληλα με τα γούφερ οι είναι κάποιος σε σειρά.
Απο οτι γνωρίζω αξιζει να αλλαχθουν μόνο οσοι είναι σε σειρά με κάποιον καλύτερης ποιότητας η δεν είναι ετσι ?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,Φιλικά Ιάσων.
IMG_20160406_195105859_HDR.jpg
IMG_20160406_195032208.jpg

Reaction score
20.853
Ο C4 ειναι σε σειρά με την R4, και οι δύο μαζί παράλληλα με το midrange. Οι C3 και C33 είναι παράλληλοι μεταξύ τους, για να βγει μία συγκεκριμένη τιμή που δεν είναι διαθέσιμη στο εμπόριο και είναι σε σειρά με το μεγάφωνο και οι δύο.

Παρόμοια και στο γούφερ, C5 και C55 παράλληλοι μεταξύ τους, και σε σειρά με το γούφερ μαζί με τα πηνία L5 και L6, και C6 και C66 παράλληλοι μεταξύ τους και με το γούφερ, αλλά σε σειρά με την R5 και οι δύο.

ΥΓ. Έκανα μία μικρή διόρθωση σε αυτό που έγραψα αρχικά, γιατί έβαλα τους πυκνωτές και αντιστάσεις του midrange και στην αναφορά για το γούφερ! :rolleyes:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Την καλησπέρα μου,
Επειδή δεν είμαι σίγουρος εάν διαβάζω ( καταλαβαίνω) το σχέδιο συγκεκριμένου κρός για αυτό ζητάω να βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει Petermeni η κάποιος άλλος που γνωρίζει παρακαλώ.Στο σχέδιο με το midrange εχουμε 3 πυκνωτές ειναι οι C3 ,C33 και ο C4.
H απορία μου είναι ο C4 είναι παράλληλα με το μεγάφωνο? οι άλλοι δύο είναι και οι δύο σε σειρά η μόνο ο C3?
Kαι στο σχέδιο με τα γούφερ η ίδια απορία εδώ εχουμε δυο σετ πυκνωτών είναι οι C5 ,C55 και οι C6,C66. Είναι ολοι παράλληλα με τα γούφερ οι είναι κάποιος σε σειρά.
Απο οτι γνωρίζω αξιζει να αλλαχθουν μόνο οσοι είναι σε σειρά με κάποιον καλύτερης ποιότητας η δεν είναι ετσι ?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,Φιλικά Ιάσων. View attachment 57941 View attachment 57940
Κάποιο παλαιό Kef είναι το ηχείο?

Ο C3 με τον C33 είναι παράλληλα και σχηματίζουν έναν πυκνωτή που είναι εν σειρά με το σήμα.
Σαφέστατα και αξίζει το κόπο εδώ να μπει ένας υψηλής ποιότητας πυκνωτής αλλά καλό θα ήταν να διαβάσεις αυτό πριν προχωρήσεις.
Επίσης το άθροισμα της τιμής των δύο πυκνωτών μπορεί να υπάρχει σαν ένας πυκνωτής ή να μπορεί να σχηματιστεί από δύο ελαφρώς διαφορετικές τιμές.

Ο C4 με την αντίσταση R4 σχηματίζουν ένα φίλτρο RC που είναι παράλληλα στο μεγάφωνο.

Το ίδιο ισχύει και με τους παραλληλισμένους πυκνωτές των woofers.

I

iason

Guest
Να επανερθω με μια ερώτηση ακόμα.
Για τις αντιστάσεις ισχύει αυτό που ισχύει και για τους πυκνωτές δηλαδή ,
Η αντίσταση που είναι σε σειρά, με το τουίτερ αλλάζοντας την με μια άλλη καλύτερης ποιότητας πχ Mundorf supreme κερδίζουμε τίποτα σε ηχο η όχι ??
Η πρέπει να αλαχθούν και οι δύο ,αυτή σε σειρά και η παράλληλη.
Η καμία .......:errwhat:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Να επανερθω με μια ερώτηση ακόμα.
Για τις αντιστάσεις ισχύει αυτό που ισχύει και για τους πυκνωτές δηλαδή ,
Η αντίσταση που είναι σε σειρά, με το τουίτερ αλλάζοντας την με μια άλλη καλύτερης ποιότητας πχ Mundorf supreme κερδίζουμε τίποτα σε ηχο η όχι ??
Η πρέπει να αλαχθούν και οι δύο ,αυτή σε σειρά και η παράλληλη.
Η καμία .......:errwhat:
Δεν ξέρω αν διάβασες το άρθρο για τη βελτίωση ηχείου όπου αναφέρω τι ισχύει και τι όχι για τους πυκνωτές.
Ποιος είναι καλύτερος και ποιος όχι είναι σχετικό και έχει να κάνει με το γενικό πάντρεμα σε ένα σύστημα.

Για να καταλάβεις...
Αν μια πηγή ή ένας ενισχυτής τσιρίζει ψηλά στο φάσμα και εσύ βάλεις έναν καλό-αναλυτικό MKΡ πυκνωτή στο κροσόβερ του tweeter, το άκουσμα θα γίνει ενοχλητικό.
Αν του βάλεις έναν, θεωρητικά και πρακτικά, υποδεέστερο ΜΚΤ, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Μια αντίσταση μη επαγωγική με χαμηλές παραμορφώσεις είναι το ιδανικό για τη θέση που ψάχνεις.
Βέβαια πάντα υπάρχει η παραπάνω παγίδα...

I

iason

Guest
Δεν ξέρω αν διάβασες το άρθρο για τη βελτίωση ηχείου όπου αναφέρω τι ισχύει και τι όχι για τους πυκνωτές.
Ποιος είναι καλύτερος και ποιος όχι είναι σχετικό και έχει να κάνει με το γενικό πάντρεμα σε ένα σύστημα.

Για να καταλάβεις...
Αν μια πηγή ή ένας ενισχυτής τσιρίζει ψηλά στο φάσμα και εσύ βάλεις έναν καλό-αναλυτικό MKΡ πυκνωτή στο κροσόβερ του tweeter, το άκουσμα θα γίνει ενοχλητικό.
Αν του βάλεις έναν, θεωρητικά και πρακτικά, υποδεέστερο ΜΚΤ, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Μια αντίσταση μη επαγωγική με χαμηλές παραμορφώσεις είναι το ιδανικό για τη θέση που ψάχνεις.
Βέβαια πάντα υπάρχει η παραπάνω παγίδα...
Πέτρο για να μην γίνομαι κουραστικός ,ποιά αντίσταση είναι μη επαγωγική που αναφέρεις ?
Η απλά μια καλής ποιότητας ?
Τώρα οσο αναφορά το πάντρεμα είναι ρίσκο οντως αλλά, το πάθος είναι μεγαλύτερο. !!
Πάντως με εχεις βοηθήσει πάρα πολλές φορές και σε ευχαριστώ πολύ .
Φιλικά Ιάσων.

Reaction score
488
Μπορεις να βαλεις π.χ αντιστασεις VISATON 10W MOX ( Metal Oxide ) που ειναι χαμηλης αυτεπαγωγης και τις βρισκεις σε χαμηλες τιμες ! .

I

iason

Guest
– Low inductance <0,7 uH Χαρακτηριστικά από Jantzen superes 10 w .
Θεωρείται τεχνικά καλή αντίσταση ??

Reaction score
488
Φυσικα ειναι καλη , απο οτι ειδα ειναι wire wound , μπορεις να παρεις και απο τις δυο ( wire wound & Film ) και να δεις ποια σου αρεσει περισσοτερο ! .

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Καλά όλα αυτά που μας απασχολούν για τη βελτίωση ενός ηχείου, αρκεί να μπορούν να ανταποκριθούν οι μονάδες του και η κατασκευή του.

Το γράφω αυτό επειδή το κροσόβερ δείχνει να είναι από ηχείο της δεκαετίας του '80.
Αν σε ένα tweeter έχει ξεραθεί η ανάρτηση και οι προδιαγραφές του είναι κάποιας άλλης εποχής, δεν έχει ουσιαστικό νόημα να ψειρίζουμε τη μαϊμού.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.519
Νεότερο μέλος
mrkgeo