Βοήθεια για προενισχυτή

Juf

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλους. Πρώτο post από μένα και είναι ερώτηση (δεν γνωρίζω αν είναι στο σωστό forum, αν όχι παρακαλώ κάποιον mod να το μεταφέρει).

Λίγα εισαγωγικά. Ακούω κυρίως κλασσική και λίγη τζαζ. Άλλη μουσική παίζει μεν αλλά δεν με απασχολεί από πλευράς ηχητικής απόδοσης. Το ζητούμενο για μένα από το σύστημα μου είναι να μπορεί να αποδόσει καλά από πλευράς όγκου σε μεγάλες ορχήστρες ενώ ταυτόχρονα να διατηρεί μια γλύκα στη μουσική δωματίου, στις φωνές και στα μικρά τζαζ σχήματα. Παρόλο που ασχολούμαι ενεργά με την μουσική ουδέποτε είχα την τρέλα του εξοπλισμού. Απλά προσπαθώ να έχω έναν ήχο ικανοποιητικό γιατί γνωρίζω ότι αν μπω στο λούκι θα πρέπει να βγω στους πέντε δρόμους για να με ικανοποιήσω.

Μέχρι τώρα είχα έναν Unico που οδηγεί τα Β&W 805s (σχετικά μαζεμένος χώρος). Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στο ότι το ηχείο είναι ικανοποιητικό για μένα (και για τα λεφτά μου) και ότι πρέπει να αναβαθμίσω την ενίσχυση μου για να μου δώσει περισσότερα.

Επί του θέματος τώρα. Μόλις αγόρασα έναν Classe CA101 για την οδήγηση και κοιτάω για προ-ενισχυτή. Απ' ότι φαίνεται τα ηχητικά μου γούστα δένουν με την λάμπα στην προενίσχυση χωρίς όμως να είμαι απόλυτος σε αυτό. Απλά ότι άκουσα μέχρι στιγμής μη-λαμπάτο το απέρριψα για χάρη πολύ φθηνότερων λαμπάτων προενισχυτών.

Ψάχνω όλη μέρα για πιθανούς προενισχυτές στο δίκτυο αλλά άκρη δεν έχω βγάλει. Το budget πρέπει να περιοριστεί στα 2Κ. Οι γνώμες σας/ προτάσεις σας θα είναι υπερ-πολύτιμες.

Λόγω της ασχετοσύνης μου με τον χώρο (έμπορους, μαγαζιά, κτλ.), θα σας παρακαλούσα να μου πείτε που μπορώ να ακούσω τα εν λόγω μηχανήματα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Reaction score
298
Διότι λέει ότι έχει μία αδυναμία στις λάμπες και η Cj είναι καθιερωμένη εταιρεία στις λάμπες, με καλή ποιότητα κατασκευής και ήχου. Κάνω λάθος?

Juf

Reaction score
0
Σωστό, αλλά νομίζω ότι ξεκινούν από λίγο ψηλότερα από εκεί που κοιτάω (δυστυχώς ίσως).

Reaction score
250
1) TSAKIRIDIS ALEXANDER 850 Eu

http://www.tsakiridis-devices.com

2) PRIMALUNA PROLOGUE THREE 1350Eu

3) DARED SL 2000A 540 Eu

4) DARED DL 2000 1950 Eu http://www.dared.gr

Οι τιμές είναι ενδεικτικές και προφανώς γίνονται καλύτερες

υπό καθεστώς διαπραγμάτευσης .

Με όλους τους παραπάνω κάνεις επαρκέστατα την δουλειά σου !!!

Ειδικά ο τελευταίος είναι στην τιμή του εξαιρετικός !

Νομίζω επίσης ότι κάποια μοντέλα των CAYIN , Audio technologies,

silver note θα σε κάλυπταν πολύ ικανοποιητικά !

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821
Φιλε juf καλως μας ηρθες στην παρεα και καλα κουραγια με το χομπυ..........θΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕς ΑΝ ΣΟΥ ΔΙΝΟΤΑΝ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ να ακουγες τον 2.5 της VTL kai ton EAR του Pravincini.Και τα δυο ειναι τιμια μηχανακια για τα χρηματα τους.
Ομως δεν μας ειπες με τι πηγη ακους γιατι και αυτο ειναι απαραιτητογια το ματσαρισμα των συσκευων.....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νομίζω ότι οι καιροί που βάζαμε ταμπέλες στον ήχο μηχανών ανάλογα με την κατασκευαστική λογική τους, έχουν περάσει. Εννοώ ότι δεν μπορώ να καταλάβω πλέον την "αδυναμία" στις λάμπες ή στα transistor ή στα ψηφιακά κοκ.

Ίσως δηλαδή θα έπρεπε να ακούσεις μερικές μηχανές χωρίς προκαταλήψεις...
Ελπίζω σε κάθε περίπτωση, να βρεις πρόθυμους αντιπροσώπους να σου δανείσουν μηχανές για να τις βάλεις στο set up σου. Αν δεν το κάνεις αυτό, να μην προχωρήσεις σε αγορά.

Juf

Reaction score
0
Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις so far. Θα προσπαθήσω να τα ψάξω όλα. :cool_4:

Για τους κινέζους δεν έχετε επιφυλάξεις γενικά;
Οι Primaluna και Dared είναι και ομορφούληδες (τς, τς, ψωνάρα :happy_5: )

Η πηγή είναι audio analogue paganini και δεν αλλάζει προς στιγμή. Σε λίγο καιρό θα προσθέσω και ένα Gyrodec για να ξεσκουριάσουν και τα βυνίλια.

Juf

Reaction score
0
Νίκο δεν έχω κάποιο κόλλημα με τις λάμπες. Απλά απ' ότι άκουσα μέχρι στιγμής έχω βγάλει αυτό το προσωρινό (και ενδεχομένως λανθασμένο) συμπέρασμα. Μπορεί να έχω συνηθίσει και στην αντίληψη λόγω της προϋπηρεσίας του Unico που είναι υβρίδιο και να μου κάθονται καλύτερα.

Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά είναι τεράστια, τα περιοδικά δεν τα εμπιστεύομαι και ο χρόνος που έχω για να γυρίζω στα μαγαζιά ελάχιστος. Μακάρι να μπορούσα να ακούσω τα πάντα και να έπαιρνα την πιο αντικειμενικά- υποκειμενική μου επιλογή. Άλλο που δεν θέλω να ακούω μουσικές. Στην πράξη όμως είναι λίγο δύσκολα και για αυτό καταφεύγω στις συμβουλές σας.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Αν είσαι Αθήνα, νομίζω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα στο να πάρεις αρκετές μηχανές προς ακρόαση, οπότε θα βρεις εύκολα κάτι θα σου κάνει "κλικ"...

Reaction score
0
Φίλε Juf, πρόσφατα "ψάχτηκα" και εγώ για προενισχυτή, αι κατέληξα στον VTL 2.5. απλά εξαιρετικός. Αν μπορείς να τον δοκιμάσεις στο σύστημα πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσεις μια πλύ ευχάριστη έκπλξηξη. Και είναι και μεσα στο Budget σου.

Juf

Reaction score
0
Απλά μια μικρή ενημέρωση ότι κατέληξα :bravo: σε solid state τελικά (είμαι για γέλια το ξέρω :happy_5: ).

Άκουσα πολλά μηχανήματα αλλά νομίζω ότι έκανα την καλύτερη επιλογή όσο αφορά τη μουσική που μου αρέσει αλλά και το setup που έχω. Είμαι ευτυχισμένος κάτοχος πλέον ενός Classe CP60 μεταχειρισμένου που ολοκληρώνει προς στιγμή το σύστημα μου και προσδίδει μια ολοκληρωμένη εικόνα αίθουσας στη συμφωνική μουσική που αγαπώ.

Ευχαριστώ όλους σας για τις πολύτιμες συμβουλές αλλά και κάποια μαγαζιά του χώρου (που δεν ξέρω αν μπορώ να αναφέρω για λόγους διαφήμισης και πολιτικής του site) διότι με βοήθησαν πολύ στην επιλογή τόσο με τις συμβουλές τους όσο δανείζοντάς μου τα μηχανήματα για να τα ακούσω με το setup μου.

Επόμενο βήμα τα καλώδια αλλά με την ησυχία μου πλέον.

Καλές μου ακροάσεις.

Reaction score
0
Πολύ καλό μηχάνημα, δεν θα σου λείψει η λάμπα!!!

Καλές ακροάσεις ....

Περιμένουμε εντυπώσεις.

Juf

Reaction score
0
Ένα μικρό update για το case μου.

Με το σύστημα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος μέχρι στιγμής. Όποτε καταφέρνω να ξεφύγω από τη λογική του "reviewer" και να χαλαρώσω, ακούω πολύ όμορφα μουσική. Βέβαια ακόμα και σαν αδέκαστος κριτής δεν βρίσκω πράγματα που να αναπολώ σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Ωστόσο αδυναμίες υπάρχουν βέβαια και δεν μπορεί να θεωρηθεί τέλειο το σύστημα. Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:

1. ο ήχος είναι πολύ πιο πλούσιος και με πιο ολοκληρωμένα ηχοχρώματα σε όλο το φάσμα.
2. τα πρίμα σταμάτησαν να "ξυρίζουν" στις υψηλές στάθμες.
3. τα ηχειάκια έβγαλαν αξιοπρόσεκτο χαμηλό για το μέγεθος τους (και άγνωστο μέχρι τώρα σε μένα)
4. η σκηνή είναι τεράστια σε σχέση με πριν. Στα συμφωνικά έργα, απορώ κάθε φορά με τον όγκο που μπορούν να βγάλουν τέτοια ηχειάκια.
5. η μουσική δεν γίνεται ενοχλητική όσο και αν ανεβαίνουν οι στάθμες. Σε επίπεδα που δεν άκουγα ποτέ παλιότερα, συνεχίζω να ακούω και μάλιστα το ευχαριστιέμαι πάρα πολύ.
6. στις χαμηλές εντάσεις η απόδοση είναι άξια προσοχής και το σύστημα δεν "πνίγεται" τελείως (τηρουμένων των αναλογιών βέβαια).

Κατά:
1. Το υπέρ της μεγάλης σκηνής (4) σε μικρά σχήματα με μέτριες ηχογραφήσεις είναι λίγο ενοχλητικό. Νιώθω σαν να παίζεις φυσαρμόνικα στην σκάλα του Μιλάνου. Όταν η ηχογράφηση είναι καλή δεν εμφανίζεται και ο χώρος περιορίζεται.
2. Ενώ οι μέτριες ηχογραφήσεις ακούγωνται, οι κακές ηχογραφήσεις είναι απλά ανυπόφορες. Αυτό είναι μεγάλο κρίμα γιατί έχω πολύ όμορφες εκτελέσεις έργων που δεν είναι σε καλή κατάσταση από πλευράς παραγωγής.
3. Οι ολοένα και αυξανόμενες εντάσεις που ακούω θα με οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στην έξωση :happy_5: .
4. Ενώ τα classe θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω "γλυκά" όσο αφορά την απόδοση, στις μεσαίες κυρίως συχνότητες είναι λίγο πίσω σε σχέση με κάποιους λαμπάτους που είχα ακούσει.

99% αποφάσισα και για τα interconnect. Θα είναι απ' ότι φαίνεται τα Cross της Cardas. Είναι αρκετά "χρωματισμένα" καλώδια κατά την άποψη μου με έμφαση στις μεσοχαμηλές, χωρίς ωστόσο να θαμπώνουν έντονα από εκεί και πάνω. Αφού μάλλον θα μείνω με αυτά τα ηχεία (προς το παρόν τουλάχιστον) λίγο παραπάνω χαμηλό δεν μου κάνει κακό"happy_1" . Αν άκουγα πάντως με ένα πιο πλήρες ηχείο, θα πήγαινα για van de hul the first ή το neutral refference της Cardas.

Τελευταίο θέμα είναι η υπο συζήτηση αλλαγή player. Θα ακούσω πιθανότατα ένα Krell KAV 280 και μπορεί να κινηθώ προς τα εκεί αν ολοκληρώσει το ενισχυτικό με τον τρόπο που το φαντάζομαι. Το άκουσα σε άλλο σύστημα και ο ήχος του μου άρεσε πολύ. Τι λέτε;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
1. Το υπέρ της μεγάλης σκηνής (4) σε μικρά σχήματα με μέτριες ηχογραφήσεις είναι λίγο ενοχλητικό. Νιώθω σαν να παίζεις φυσαρμόνικα στην σκάλα του Μιλάνου. Όταν η ηχογράφηση είναι καλή δεν εμφανίζεται και ο χώρος περιορίζεται.
Νομίζω ότι πρέπει να πειραματιστείς με την τοποθέτηση των ηχείων σου. Αν σου είναι εύκολο, δώσε μας μερικά στοιχεία για την τωρινή θέση τους στον χώρο.

2. Ενώ οι μέτριες ηχογραφήσεις ακούγωνται, οι κακές ηχογραφήσεις είναι απλά ανυπόφορες. Αυτό είναι μεγάλο κρίμα γιατί έχω πολύ όμορφες εκτελέσεις έργων που δεν είναι σε καλή κατάσταση από πλευράς παραγωγής.
Αυτό είναι το χειρότερο από όσα αναφέρεις. Η αλήθεια είναι ότι ο monitor ήχος των συγκεκριμένων ηχείων δεν συγχωρεί τίποτα. Όμως ακόμη και οι πιο "κακές" ηχογραφήσεις δεν μπορεί να είναι ενοχλητικές. Κάθε ηχογράφηση κρύβει κάτι διαφορετικό. Πρέπει να εντοπίσεις ακριβώς τα σημεία στα οποία τα εν λόγω cd γίνονται ενοχλητικά και να δούμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

3. Οι ολοένα και αυξανόμενες εντάσεις που ακούω θα με οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στην έξωση :happy_5: .
Αυτό είναι πολύ καλό. Όχι η έξωση, η αντοχή του συστήματος - χώρου σε υψηλότερες εντάσεις.

4. Ενώ τα classe θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω "γλυκά" όσο αφορά την απόδοση, στις μεσαίες κυρίως συχνότητες είναι λίγο πίσω σε σχέση με κάποιους λαμπάτους που είχα ακούσει.
Εννοείς ότι σε γενικές γραμμές προτιμάς τις χροιές της λάμπας ή ότι είναι πιο layed back τα μεσαία? Πάντως και μόνον από το γεγονός ότι αναφέρεσαι στο αξιοσημείωτο χαμηλό σε σχέση με πριν, να ξέρεις ότι είναι λογικό τα μεσαία να σου φαίνονται... κάπως, οπότε μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Πολλοί την πατάνε όταν η έλλειψη χαμηλού προβάλει μεσαιοϋψηλές και νομίζουν ότι βρήκαν το νόημα της ζωής...

Τελευταίο θέμα είναι η υπο συζήτηση αλλαγή player. Θα ακούσω πιθανότατα ένα Krell KAV 280 και μπορεί να κινηθώ προς τα εκεί αν ολοκληρώσει το ενισχυτικό με τον τρόπο που το φαντάζομαι. Το άκουσα σε άλλο σύστημα και ο ήχος του μου άρεσε πολύ. Τι λέτε;
Εγώ θα πρότεινα να μην κάνεις αλλαγές πηγής σε αυτό το στάδιο.

Keep Walking! :cool_4:

Reaction score
3.576
juf, από αυτά που διάβασα στο τελευταίο σου μήνυμα φαίνεται ότι βαδίζεις σε καλό δρόμο. Ξεπέρασες κάποια βασικά προβλήματα αλλά τώρα έχουν βγεί στην επιφάνεια και κάποια άλλα που ενδεχομένως υπήρχαν και πριν, απλώς αυτά ήταν καλυμμένα από τα άλλα τα ποιο σημαντικά προβλήματα.

Το υπερβολικά μεγάλο μέγεθος "γιγαντισμός" της εικόνας είναι ένα φαινόμενο που πραγματικά ταλαιπωρεί πολλά, θα έλεγα ακόμα και πολύ ακριβά συστήματα.
Το αντιλαμβάνεσαι καλύτερα όταν τα όργανα επι σκηνής είναι λιγοστά. Εχοντας την αίσθηση του φυσικού μεγέθους αυτών των οργάνων όντως μας ξαφνιάζει το γεγονός πως είναι δυνατόν μια κλασική κιθάρα να ακούγεται τόσο μεγάλη σε μέγεθος σαν να ήταν ας πούμε ένα πιάνο.

Πιστεύω ότι κατά ποσοστό 70% σε αυτό ευθύνεται η μέθοδος που πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη ηχογράφηση και στη συνέχεια αυτή επεξεργάστηκε από τους ηχολήπτες στο studio.

Θα σου πω ένα κόλπο κατ' αρχάς για να δεις πάνω κάτω που οφείλεται το πρόβλημα που αναφέρεις.

Θα τροφοδοτήσεις τον προενισχυτή σου με μονοφωνικό πρόγραμμα.
Σημείωση: Εάν δεν έχεις τέτοιο CD, φτιάξε μια mono ηχογράφηση με την βοήθεια του Η/Υ και κάποιου προγράμματος σαν το Cool Edit.
Εάν ο προενισχυτής σου διαθέτει ήδη έναν επιλογέα για λειτουργία σε mono, απλώς ενεργοποίησε αυτή την επιλογή .

Και τώρα ακολουθεί το κουφό της δοκιμής μας, για να αρχίσουμε σιγά σιγά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

1. Θα ακούσεις προσεκτικά το μονοφωνικό πρόγραμμα και θα συγκεντρωθείς περισσότερο στη ίδια τη μουσική σκηνή (εικόνα) και λιγότερο έως κάθόλου στην εκτέλεση του ίδιου του μουσικού έργου.
Σημείωση: Αυτό το κάνουμε για να αποφύγουμε τις όποιες συναισθηματικές φορτίσεις και για να προετοιμάσουμε τα αυτιά μας να παίξουν για λίγο τον ρόλο ενός άψυχου μικροφώνου.

2. Το ηχητικό μας "σύστημα" , το οποίο αποτελείται από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές , τα ηχεία μας και τον χώρο μας είναι τώρα έτοιμο να συγκριθεί με το απόλυτο, ή εάν προτιμάς το ιδανικότερο "σύστημα" του κόσμου.

Το ιδανικό στερεωφωνικό σύστημα κατά την αναπαραγωγή μονοφωνικού και απλού προγράμμοτος είναι αυτό που μας δίνει την αίσθηση ότι η μουσική βγαίνει από μια πηγή μεγέθους κόκου φακής (σημειακή) . Η "φακή" θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα δύο ηχεία μας και σε συγκεκριμένο ύψος από το πάτωμα και περίπου στο ίδιο ύψος με την κεφαλή του παρατηρητή.

Κάθε απόκλιση από το ιδανικό αποτελεί πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε για να το διορθώσουμε.

Εχω κάνει αυτό το απλό πείραμα σε αρκετά σηστήματα. Πολλα από αυτά συνέχισαν να παίζουν σχεδόν στερεοφωνικά και με τεράστιο εύρος σκηνής σε όλες τις διαστάσεις.

Παρακαλώ θα ήθελα και τις δικες σας παρατηρήσεις, κατ' αρχάς εάν θεωρείτε σωστή αυτή τη μέθοδο.

ένα μόνος

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas