Βοήθεια με ΗΤPC 5.1 Ήχο

Reaction score
0
Χαιρετώ το φόρουμ,

λοιπόν το πρόβλημα μου είναι το εξής: Αλλαξα πρόσφατα PC και το παλιό μου PC το μετέφερα στο σαλόνι για να το κάνω HTPC. Το σύνδεσα μέσω DVI -> HDMI στην 42" samsung 40A558 και ο ήχος φεύγει απο την μητρική με SPDIF optical out στο HT-X520 επίσης samsung ενισχυτή/dvd. Δεν έχω με τίποτα 5.1 ήχο. Κάθε φορά που προσπαθώ να κάνω speaker setup μέσα απο τα windows παίζουν μόνο τα 2 ηχεία ούτε το κεντρικό ούτε woofer ούτε τα rear. Η μητρική έχει επάνω 7κάναλο σύστημα ήχου realteck AC97 είναι η Asus K8N for AMD. τι μπορώ να κάνω; το Manual δεν αναφέρει τίποτα για το αν ο ήχος δεν μεταφέρεται 5.1 μέσω της SPDIF αλλά δε μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο εφ'όσον είχα 5.1 ηχεία στο pc απευθείας μέσω των mini jack εισόδων και παίζανε. Μήπως πρέπει να αγοράσω κάρτα ήχου ξεχωριστή για να έχω surround ήχο; Στα μενού του ενισχυτή πάντως δε βρήκα καμμία ρύθμιση που να ενεργοποιεί 5.1 ήχο απο είσοδο. Η μοναδική άλλη είσοδος που υπάρχει είναι τα κλασσικά 2 καρφιά RCA αλλά αν πάρεις ήχο απο εκεί πιστεύω οτι αυτομάτως χάνεται το surround.

όποια βοήθεια είναι πολύτιμη ευχαριστώ πολύ!

Reaction score
1
Απάντηση: Βοήθεια με ΗΤPC 5.1 Ήχο

1ον καλυτερο ειναι να αγορασεις μια ξεχωριστη καρτα ηχου 5.1 ή και 7.1
2ον για την υπαρχουσα πρεπει να πας στις ρυθμισεις του ηχου στον πινακα ελεγχου αν δεν το εχεις κανει ηδη και βαλεις την επιλογη για surround ηχεια. Θα σου ελεγα και για BIOS αλλα εφοσον εχεις ηχο στα 2 μπροστινα λειτουργει η ενσωματωμενη που εχεις. Αρα ειναι ειτε θεμα windows ή driver. Τις ρυθμισεις του driver θα τις βρεις στα βοηθητικα εικονιδια διπλα στο ρολοι ή στο μενου εναρξη. Δεν υπαρχει κατι αλλο.

Μετα βαζεις το καλωδιο οπτικης ινας και μας λες αν ολα πηγαν καλα ή θες περισσοτερη βοηθεια!

Reaction score
0

καταρχήν σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

οτι ρυθμίσεις υπάρχουν απο τα windows τις έχω σκαλίσει, και αυτή τη στιγμή που ποστάρω είναι στην ρύθμιση surround speakers 5.1 αλλα ουδέν, o realtek audio manager δεν τεστάρει τα πίσω ηχεία, το γούφερ και το κεντρικό. Έχω περάσει και τους τελευταίους drivers για το AC97 και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως μια soundblaster που να γράφει στα specs Οτι δίνει SPDIF έξοδο 5.1 καθαρά και ξάστερα πάνω στο κουτί και να έχει σωστούς drivers να είναι η λύση;

Reaction score
1

Πριν την αλλαγη ειχες 5.1 ηχο? Κοιτα σιγουρα μια ξεχωριστη καρτα ηχου για ψηφιακο 5.1/7.1 ηχο θα ειναι κλασεις ανωτερη... Αν θελεις να ακους πολυ καλυτερο ηχο και εχεις τα εξτρα χρηματα θα στο προτεινα ανεπιφυλακτα.

Reaction score
0

απο άλλη πηγή (dvd, usb stick) ακούω μια χαρά 5.1 ήχο εφόσον υπάρχει. Το πρόβλημα είναι μόνο με την ψηφιακή έξοδο απο το pc (ίσως και στην ψηφιακή είσοδο του ενισχυτή;)

Reaction score
1

αφου ακους κανονικα 5.1 ηχο οπως λες απο διαφορετικη πηγη τοτε ειναι μαλλον θεμα του υπολογιστη και πιθανον της ενσωματωμενης καρτας ηχου. Ειπαμε εχει οπτικη εξοδο η μητρικη ετσι, Δεν πας με ανταπτορα στο mini jack εξοδου? Για πες μου και τον ενισχυτη σου να δω λιγο τα specs του.

Reaction score
0
Χαιρετώ το φόρουμ,

λοιπόν το πρόβλημα μου είναι το εξής: Αλλαξα πρόσφατα PC και το παλιό μου PC το μετέφερα στο σαλόνι για να το κάνω HTPC. Το σύνδεσα μέσω DVI -> HDMI στην 42" samsung 40A558 και ο ήχος φεύγει απο την μητρική με SPDIF optical out στο HT-X520 επίσης samsung ενισχυτή/dvd. Δεν έχω με τίποτα 5.1 ήχο. Κάθε φορά που προσπαθώ να κάνω speaker setup μέσα απο τα windows παίζουν μόνο τα 2 ηχεία ούτε το κεντρικό ούτε woofer ούτε τα rear. Η μητρική έχει επάνω 7κάναλο σύστημα ήχου realteck AC97 είναι η Asus K8N for AMD. τι μπορώ να κάνω; το Manual δεν αναφέρει τίποτα για το αν ο ήχος δεν μεταφέρεται 5.1 μέσω της SPDIF αλλά δε μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο εφ'όσον είχα 5.1 ηχεία στο pc απευθείας μέσω των mini jack εισόδων και παίζανε. Μήπως πρέπει να αγοράσω κάρτα ήχου ξεχωριστή για να έχω surround ήχο; Στα μενού του ενισχυτή πάντως δε βρήκα καμμία ρύθμιση που να ενεργοποιεί 5.1 ήχο απο είσοδο. Η μοναδική άλλη είσοδος που υπάρχει είναι τα κλασσικά 2 καρφιά RCA αλλά αν πάρεις ήχο απο εκεί πιστεύω οτι αυτομάτως χάνεται το surround.

όποια βοήθεια είναι πολύτιμη ευχαριστώ πολύ!
Μάλλον δεν δίνεις το σήμα κωδικοποιημένο προς τον ενισχυτή σου και κάνεις πρώτα αποκωδικοποίηση στο PC σου. Φαντάζομαι ότι τρέχεις Windows και έχεις εγκατεστημένο το AC3 filter μέσω κάποιου codec pack. Άνοιξε το λοιπόν και κοίτα τις φώτος.

Επίσης, από τον πίνακα ελέγχου, στο setup των ηχείων επέλεξε 2 ηχεία και όχι surround.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Βοήθεια με ΗΤPC 5.1 Ήχο

Μάλλον δεν δίνεις το σήμα κωδικοποιημένο προς τον ενισχυτή σου και κάνεις πρώτα αποκωδικοποίηση στο PC σου. Φαντάζομαι ότι τρέχεις Windows και έχεις εγκατεστημένο το AC3 filter μέσω κάποιου codec pack. Άνοιξε το λοιπόν και κοίτα τις φώτος. Επίσης, από τον πίνακα ελέγχου, στο setup των ηχείων επέλεξε 2 ηχεία και όχι surround.
τρέχω το K-lite codec pack αν αυτό λέει κάτι ο "ενισχυτής" μου είναι το dvd player του πακέτου home cinema samsung HT-TX250

πάντως απ'ότι είδα στο καλό μου pc απο το οποίο επίσης με ένα realtek σύστημα ήχου παίρνω 5.1 στα ηχεία έχει τελείως διαφορετικό software που περιλαμβάνει μια ολόκληρη καρτέλα με τις digital output
επιλογές και έχει την SPDIF output στο sensor sensing Κομμάτι. το HTPC δεν το έχει αυτό το κομμάτι, τσεκάρει μόνο τα jack. Στα πλαίσια αναβάθμισης του HTPC πήρα καινούρια mobo και μια σχετικά φτηνή κάρτα ήχου που μου προτείνανε οι πωλητές που βγάζει "digital output" σύμφωνα με τα specs του κουτιού την φοβερή και τρομερή terratec aureon 5.1 pci (πρώτη φορά την ακούω η φτηνότερη sounblaster Με SPDIF output είχε 300 ευρώ)

Reaction score
0
Οπα παιδιά... μπάχαλο...
Κοίτα πως έχει το πράγμα!

Απο την στιγμή που δίνεις ψηφιακό σήμα σε εξωτερικό ενισχυτή μέσω optical ή coaxial μέσω κάρτας ήχου (είτε Onboard ειτε pci κάρτα - δεν έχει σημασία) ...το αποτέλεσμα είναι το εξής:
1. Θα πρέπει να επιλέγεις SPIDF output στο κάθε πρόγραμμα στις ρυθμίσεις AUDIO (πχ POWERDVD - AUDIO output => Δεν διαλέγεις 4,5,6,7,8 speakers.. ΑΛΛΑ SPIDF OUTPUT!!) έτσι το σήμα θα περνάει στον ενισχυτή και αυτός θα σου βγάζει σήμα DD 5.1 ή DTS 5.1 αν έχει η ταινία και θα ΑΚΟΥΣ ΟΝΤΩΣ 5.1 ήχο!
Αν διαλέξεις οποιοδήποτε "αριθμό ηχείων" το αποτέλεσμα θα είναι να ακούς ΠΑΝΤΑ μόνο απο τα δυο ηχεία σου.
Αυτό σημαίνει οτι 5.1 μπορεις να ακούσεις ΜΟΝΟ απο DVD movies (δεν παω παραπέρα για να μην μπερδέψω τον κόσμο)
2. Θα μου πεις, τι γίνετε με την επιφάνεια εργασίας, τα παιχνίδια, τους ηχους των windows, τα τραγούδια, τα videaκια που κατεβάζω κ.ο.κ.
Αυτά λοιπόν φίλε μου οτι και να κάνεις λυπάμαι που θα στο πω αλλά θα τα ακούς ΠΑΝΤΑ μονο απο τα 2 ηχεια σου ...ΕΚΤΟΣ ΑΝ...
....αγοράσεις μια κάρτα ήχου που να έχει την τεχνολογία:...
+Dolby Digital LIvE
ή
+DTS Interactive
....οι οποίες δέχονται οποιοδήποτε σήμα απο τον υπολογιστή και μπορούν να το μετατρέπουν σε DD ή DTS, ώστε να μπορείς να ακούς τελικά 5.1 απο παιχνίδια, μουσική και οτιδήποτε άλλο θέλεις...
Αυτό σημαίνει πως ένας ήχος που είναι 5.1, αλλα δεν είναι γραμμένος σε μορφή AC3 (αν κανω λάθος στην ορολογία εδω παρακαλώ να με διορθώσει καποιος που τα ξέρει καλύτερα) - οπως τα games, θα μπορεις να τα ακούσεις 5.1 απο τον ενισχυτή σου!!!

Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό να μην μπορείς να ακούσεις κανένα άλλο εκτός απο τα 2 μπροστινά σου ηχεία με την κάρτα ήχου που έχεις...

Αυτός λοιπόν που σου πούλησε την κάρτα ήχου είχε μαύρα μεσάνυχτα....

Μερικές κάρτες με υποστήριξη DD Live ή DTS interactive είναι..
-Auzentech X-Plosion 7.1
-AuzenTech Preludio
-Asus Xonar
-Razer baracuda
-Καθώς και οι onboard ( REALTEK ALC889A ) σε μητρικές Gigabyte, οι οποίες προσφέρουν DTS Interactive..

Δεν σε ενδιαφέρει να έχει και DD live και DTS interactive..
Ενα απο τα δυο να έχει και είσαι ΟΚ. Απλά θα έχεις το ανάλογο σήμα στον receiver.

Κοίταξε λίγο εδώ...
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=55891
Η συγκεκριμένη δίνει DTS Interactive - επίσης είναι ΑΡΙΣΤΗ μητρική για AMD πλατφόρμα καθώς θα δέχεται και τους νέους Deneb επεξεργαστές που θα βγουν τον Φεβρουάριο.

Αν δεν θέλεις μητρική (αν θες μαζί με cpu) δίνω την δικιά μου Auzentech X-Plosion 7.1 (αγορασμένη 100 ευρά) στα 70 ευρά στο κουτί της με optical 2m.
Αυτά :)

Reaction score
0

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ έγινες κατανοητός. η Μητρική που αγόρασα για την αναβάθμιση του HTPC είναι η gigabyte GA-EP31-DS3L και στο εγχειρίδιο λέει οτι έχει REALTEK AC888 codec. Δυστυχώς δεν έχω κάνει ακόμα την αναβάθμιση λόγω έλλειψης χώρου. Λες να έχει το χαρακτηριστικό που αναφέρεις, DD live H DTS interactive?

Reaction score
0

φίλε PrinceOfPersia419 τι θα έλεγες γι αυτή την κάρτα;

(PER.802568) TRUST SC-7600 7.1 SURROUND SOUND CARD

Υψηλής ποιότητας 7.1 Surround κάρτα ήχου από την Trust ιδανική για όσους θέλουν να μετατρέψουν τον υπολογιστή τους σε πηγή ακουστικής ψυχαγωγίας. Με οπτικές συνδέσεις για είσοδο και έξοδο ψηφιακού ήχου καθώς και υποστήριξη Dolby σίγουρα αποτελεί την ιδανική ηχητική αναβάθμιση ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς του είδους!
# Κάρτα ήχου: 7.1 Surround Card με υποστήριξη Dolby και Blu-ray ή HD-DVD High Definition sound μέχρι 96 Khz.
# Τοποθέτηση: Εσωτερική PCI.
# Συνδέσεις: 1 x Optical-In, 1 x Optical-Out, 6 x Analog 3.5'' mini jack.
# Χαρακτηριστικα: Υποστήριξη Dolby Digital Live, Dolby Digital EX, DTS ES, 3D Sound.
# Ελάχιστες απαιτήσεις: Windows 2000/XP/XP MCE/VISTA, PCI Θύρα.
# Εγγύηση: 2 χρόνια.
# Συσκευασία: Retail.

μόνο 40 ευράκια...

Reaction score
0
Διαθέτει Dolby Digital Live... οπότε θα σου κάνει την δουλειά σου..

Αν και εγώ γενικά δεν θέλω να μπλέκω με "περίεργες" μάρκες, γιατί θέλω να έχω σωστούς drivers, κάτι το οποίο σπανίζει όλο και περισσότερο στις μέρες μας...

Timaras

Reaction score
2.181
Απο την στιγμή που δίνεις ψηφιακό σήμα σε εξωτερικό ενισχυτή μέσω optical ή coaxial μέσω κάρτας ήχου (είτε Onboard ειτε pci κάρτα - δεν έχει σημασία) ...το αποτέλεσμα είναι το εξής:
1. Θα πρέπει να επιλέγεις SPIDF output στο κάθε πρόγραμμα στις ρυθμίσεις AUDIO (πχ POWERDVD - AUDIO output => Δεν διαλέγεις 4,5,6,7,8 speakers.. ΑΛΛΑ SPIDF OUTPUT!!) έτσι το σήμα θα περνάει στον ενισχυτή και αυτός θα σου βγάζει σήμα DD 5.1 ή DTS 5.1 αν έχει η ταινία και θα ΑΚΟΥΣ ΟΝΤΩΣ 5.1 ήχο!
Αν διαλέξεις οποιοδήποτε "αριθμό ηχείων" το αποτέλεσμα θα είναι να ακούς ΠΑΝΤΑ μόνο απο τα δυο ηχεία σου.
Δηλαδή αν στο AC3 έχεις επιλέξει "use spdif" δεν θα περνάει ο ήχος από την optical έξοδο της κάρτας για να ακούω πολυκάναλα τον ήχο των ταινιών?Εγώ δεν θέλω να μετατρέπω όλα τα σήματα σε πολυκάναλα αλλά τα δικάναλα να τα ακούω δικάναλα όπως μουσική και τα πολυκάναλα πολυκάναλα

Reaction score
0
Η μετατροπή σε πολυκάναλο (των δικάναλων για παράδειγμα) θα γίνει εφόσον κάνεις χρήση το DD live. Αν όχι , τότε θα παίρνεις αναλογικό σήμα (LPCM ένδειξη στον ενισχυτή).
Το SPDIF , θα σου δώσει πολυκάναλο μόνο και εφόσον ο ήχος είναι πολυκάναλος απο τη φύση του...

Reaction score
0

Για να γίνει η χρήση του DD live πρέπει να κάνω κάτι στον ενισχυτή; δεν έχει τις ενδείξεις που αναφέρεις π.χ LPCM ένα απλό dvd player είναι που παίζει και τον ρόλο του ενισχυτή

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.634
Members
38.729
Νεότερο μέλος
roberto_portale