Βοηθεια Με ΝΤΕΣΙΜΠΕΛΟΜΕΤΡΟ και μετρυση θορυβων

Reaction score
0
Για σας παιδια

Πολυ καλο site με πολυ καλες πληροφοριες.
Εγω παιζω DRUMS και ακουω ερασιτεχνικα μουσικη , σε λογικες παντα εντασεις :102:

Προσφατα μου παραπονεθηκαν για θορυβο καποιοι γειτονες και ετσι προμηθευτικα ενα ντεσιμπελομετρο , ιδικοτερα το PrecisionGold N09AQ 4in1 environmental meter ή αλλιοτικα γνωστο και ως CEM DT-8820 4in1 environmental meter.
Τα specifications του ειναι τα εξεις :
Low 35-100dB
High 65-130dB
Frequency weighting A,C
Resolution 0.1dB
MAX HOLD & DATA HOLD functions
OL over range indication

Βασικα για να ειμαι ειληκρινεις εχω ΧΑΘΕΙ και ΠΕΛΑΓΩΣΕΙ λιγακι με το εργαλειο , μιας και πιστευα οτι θα ηταν απλοτερο στη χρηση.

Ποιο συγκεκριμενα με το που το "αναβω" στο low εμφανιζει ενδειξη ηχου που παιζει αναμεσα σε 39 και 41 ντεσιμπελ ( low 35-100δβ) σε σχετικα υσηχο δωματιο , χωρις μουσικη μονο με φυσικους θορυβους της γειτονιας. Δεν θα επρεπε να δειχνει 35 που ειναι και το μινιμουμ?? ή οντως ειναι τοσο δυνατοι οι φυσικοι θορυβοι?

Συμφωνα με την νομοθεσια αποτι εψαξα στο νετ ο επιτρπομενος θορυβος, συμφωνα με to Π.Δ. 1180/81 (ΦΕΚ 293/Α/6-10-1981), σε κατoικιες που συνορευουν (μεσοτοιχιες κτλ) ειναι 45db(A) (εδω το Α αναφερεται στο frequency Weighting???? Frequency weighting A,C??) . ΕΓΩ ΜΕ ΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ (Α,C - High, Low) του ντεσιμπελομετρου θα πρεπει να μετρησω τον θορυβο που παραγω?? Την ιδια ρυθμιση θα πρεπει να χρησιμοποιησω για να μετρισω και τα drums , και το hi-fi , ΚΑΙ τo subwoofer?????

το ξερω οτι πρεπει να σας μπερδεψα :120: αλλα ειμα και γω το ιδιο :140:

θα μπορουσε καποιος ιδικος ή καλος γνωστης του αντικειμενου να βοηθησει???

υγ. κατι ακουσα οτι τα ντεσιμπελομετρα εχουν συχνοτητες hz που διαβαζουν. Εγω δεν μπορω να βρω στα ποσα δουλευει το δικο μου. Επιρεαζει αυτο στην ακριβεια των μετρησεων???

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Να τα πάρουμε ένα-ένα...
Τα ντεσιμπελόμετρα έχουν ένα τυπικής (βλέπε πολύ μέτρια ποιότητας) μικρόφωνο με απόκριση που δεν ξεπερνάει τα 8,5 (το πολύ) KHz.
Από εκεί και πάνω γονατίζουν απότομα.

Και μόνο ο θόρυβος του περιβάλλοντος δικαιολογεί τα ντεσιμπέλ που αναφέρεις (39-41). Ιδίως αν βρίσκεσαι σε <<θορυβώδη>> περιοχή.
Δοκίμασε να κάνεις την ίδια μέτρηση στης 3 η ώρα το ξημέρωμα.

Ο επιτρεπόμενος από την νομοθεσία θόρυβος είναι μια αστεία υπόθεση. Εκεί στηρίζονται, όποτε ξεμείνουν από φράγκα, κάποιοι ασυνείδητοι και τσεπώνουν μέρος των εσόδων των καταστημάτων.:138:

Αν δεις στης οδηγίες χρήσεως έχει δύο καμπύλες απόκρισης.
Η μία ξεκινάει από χαμηλά (C) ενώ η άλλη (A) είναι αυτή που είναι κοντύτερα στην ευαισθησία του ανθρώπινου αυτιού.
Στη C θα κάνεις τις μετρήσεις σου.

Reaction score
0
Απάντηση: Βοηθεια Με ΝΤΕΣΙΜΠΕΛΟΜΕΤΡΟ και μετρυση θορυβων

Ευχαριστω για την ανταποκριση Peter!

Για τα kHz του μικροφωνου ξερω μοναχα οτι στο manual κανει αναφορα οτι απο τα 30 εως τα 10 khz οι καμπυλες A και C ειναι σχεδον ομοιομορφες, δινοντας ετσι την συνολικη ενδειξη εντασης ηχου (????)

Το κατοτατο οριο που πιανει η συσκευη ειναι 35 db (σε LOW) . Υπαρχει καποιος πρακτικος τροπος να ελενξω ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ του μηχανιματος??? Να το συκρινω με καποιο αλλο? Κατι ακουσα οτι θελουν και ρυθμιση τα ντεσιμπελομετρα...το δικο μου ειναι ψηφιακο...υπαρχει περιπτωση να εχει ξερυθμιστει??? Υπαρχει καποιου ιδους τεχνικος που θα μπορουσα να το παω ήτε για να μου το φτιαξει ήτε για να μου το ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ με αλλο ντεσιμπελομετρο???

Εγω φοβαμαι μηπως τα "τσεπωσουν" και απο μενα τιποτα γειτονες...γιαυτο και προμηθευτικα το εργαλειο...να ειμαι και με το νομο....

σε C τα αποτελεσματα μου βγαινουν καμια 3-4 ντεσιμπελ παραπανω...ειναι αυτο λογικο???

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Είναι λογικό να σου βγάζει μερικά db παραπάνω η κλίμακα C.
Στη C έχουμε πλήρη απόκριση, από χαμηλά, ενώ στην Α μόνο στη μεσαία περιοχή.

Καινούριο και να ξερυθμίστηκε είναι λίγο απίθανο.

Γενικά θέλουν ρύθμιση κατά καιρούς αλλά πρακτικά μόνο αν έχεις κάποιο ακριβείας, σαν αναφορά, ή αν έχεις μια πηγή σταθερής έντασης μπορείς να το ρυθμίσεις.

Reaction score
0

καμια ιδεα για το που θα μπορουσα να το παω να το ριξουν μια ματια??? κανεναν τεχνικο? δεν ειναι και καινουργιο , ενας φιλος μου το εδωσε :114:

Reaction score
10

Το ντεσιμπελόμετρο αυτό είναι πολύ καλό για τα λεφτά του.
Το high/low το χρησιμοποιείς όταν είσαι πάνω ή κάτω από την
περιοχή μέτρησης όπως την ορίζει ο κατακευαστής δηλαδή:
Low 35-100dB
High 65-130dB
και θα δεις ότι σου βγάζει ένδειξη όταν το βάλεις για παράδειγμα
στο low αλλά ξεπερνάς τα 100dB.
Η ένταση 45dB(A) που ορίζεται στον νόμο είναι αστεία, αλλά θα δεις
ότι με τα drums θα έχεις μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε dB(A) και dB(C),
λόγω των χαμηλών συχνοτήτων.
Αυτές όμως οι χαμηλές συχνότητες είναι που ενοχλούν τους γείτονες.

Αν θες ρεαλιστική μέτρηση ρύθμισέ το στο High/C weighting/slow averaging/max hold
βάλε το κάπου στο σημείο που συνορεύεις με αυτούς που ενοχλείς
και παίξε. Με το max hold σου κρατάει τις κορυφές της έντασης.
Κάνε το ίδιο με Α weighting για να δεις και τη διαφορά.
Τώρα ανάλογα με τον τοίχο και τη μόνωση που έχει μπορείς να
κάνεις μια υπόθεση για το πόσα dB φτάνουν στου γείτονες...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.842
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo