Βραχίονας για Technics 1200 MKII

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Χαιρετώ. Έχω ένα Technics 1200 MKII και θέλω να βάλω έναν καλύτερο βραχίονα από αυτόν που έβαλε η μαμά του. Μπορείτε να προτείνετε έναν μέχρι τα 500 Ευρώ; Να είναι ευθύς ή S; Θα χρειαστεί και ειδικό προσαρμογέα φαντάζομαι στην βάση του, αυτό τον δίνουν οι κατασκευάστριες εταιρίες ή τον φτιάχνουμε μόνοι μας;
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Φιλικά,
Γιάννης

Reaction score
1.685
Απάντηση: Βραχίονας για Technics 1200 MKII

Αν μπορουσες να βρεις εναν βραχιονα μεχρι 500 ευρω, αυτος δεν θα ηταν καλυτερος απο τον μαμισιο..

Σε αυτην την τιμη, το καλυτερο θα ηταν μια σοβαρη ανακαλωδιωση και ενα καλυτερο headshell στον original...

Reaction score
8.905

Από εμπειρία ακροατή, γιατί πολλοί φίλοι μου έχουν το mk2 και “έπαιξαν” πολύ μαζί του, εδω τα αποτελέσματα. Σίγουρα οι καλωδιώσεις του βραχίωνα είναι φτωχές... άλλα προσοχή στην ανακαλωδίωση, όχι VDH (πχ.MCS-150M) είναι σκληρά και λόγω των επιπλέον τριβών θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα μελλοντικά στον υπάρχων βραχίωνα. Αλλαγή Headshell δεν είναι απαραίτητο θα έλεγα μόνο στα καλώδια αυτής. Ο βραχίωνας δεν είναι κακός (οικονομικότερες εκδόσεις από κορυφαίες υλοποιήσεις της Matsushita πχ. από την σειρά EPA 100, φυσικά δεν λέω ότι είναι ίδιοι...), το Τechnics πάσχει μόνο από σασί, γιαυτό άνοιξε το και γέμισε (όλα τα κενά) με καλό (συμπαγή) αποσβεστικό υλικό, εάν πατάει σε ξύλινο έπιπλο (η γενικά σε "μαλακή" επιφάνεια και οχι) αντικατέστησε τα πόδια με ακίδες! Τώρα από κεφαλές και από προσωπική εμπειρία (και προσωπική άποψη) μακριά από MC* και ειδικά από τις φτηνές... εννοώ μέχρι τα 500e (άσε που τον τελευταίο καιρό αρχίζω να έχω αμφιβολίες και για ακριβότερες από τα 500) , δεν είναι με τίποτα καλύτερες από MM/I, υπάρχουν πολλές (απο 80s-90s παλιές καλές εποχές και τίμιες) που ο ήχος τους (ανάλυση – ταχύτητα – καθαρότητα κ.λ.π.) θα σε απογειώσει! Άσε που είναι και φτηνότερες, ακόμα και από τις νέες MM είναι επίσης καλύτερες.
* Τις MC τα phono pre (κοινώς equalizer) τις κάνουν να ακούγονται καλές... βάλε στο ίδιο phono ΜΜ και θα καταλάβεις τι εννοώ!

Reaction score
29.535

Δεν είναι equalizer το phono .
Μάλλον δεν εχεις ακούσει σοβαρές mc, για να λες οτι δεν παίζουν.Και δεν εννοώ ακριβές , αλλά σωστές υλοποιήσεις.Τέλος κατά την άποψή μου πάντα το sl σίγουρα δεν χάνει σε στο σασσί. Μπορεί να μην εχει πλατώ 40 κιλών , αλλά εχει ειδικό αποσβεστικό υλικό στον πάτο του , και αυτό θα το δείς , αν ανοίξεις ενα.Είναι πολύ καλά μελετημένο σαν μηχάνημα, και δεν πάσχει στην μάζα . Ενας καλύτερος βραχίονας σίγουρα εχει να του προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα , αλλά όπως πάντα κάπου χάνεις και κάπου κερδίζεις.Οπως είπε και ο παππας πιο πάνω μια βελτίωση πέραν της καλωδίωσης του βραχίονα είναι αλλαγή του σελ. Οχι όμως και των ποδιών του. Οι ακίδες δεν πρόκειται να βοηθήσουν καθόλου αυτό το πικάπ. Πιο πολύ μόδα είναι παρά κάτι άλλο. Εχω δοκιμάσει και στο δικό μου ακίδες και δεν είχε καμία διαφορά.Το ξύλινο σελ , όμως είχε. ΟΠως και η ανακαλωδίωση και του βραχίονα και των rca. Αυτά.

Reaction score
8.905

Αγαπητέ Γιάννη γεια σου.

Δεν είναι equalizer το phono
Περιαυτολογώντας το είπα... βάλε 2 pre (από διαφορετικές εταιρίες) ίδιας κατηγορίας τιμής, γιατί έχουν διαφορά στην τονικότητα? :201:

Μάλλον δεν έχεις ακούσει σοβαρές mc
Θα το πάω ανάποδα, εσύ έχεις ακούσει σοβαρές MM? Κάποια στιγμή που θα βρεθούμε θύμισε μου να σου φέρω μια... και μάλιστα Technics! Αλλά να έχεις ακριβές MC πάνω, γιατί δεν θέλω να νιώσω ότι κλέβω εκκλησία! :105:

Τέλος κατά την άποψή μου πάντα το sl σίγουρα δεν χάνει σε στο σασσί. Μπορεί να μην εχει πλατώ 40 κιλών , αλλά εχει ειδικό αποσβεστικό υλικό στον πάτο του...
Αυτό με τα 40 κιλά έχει απορριφθεί... δεν ισχύει πλέον, τα κιλά δεν κάνουν το χαρακτήρα! Και ενας πάτος :105: δεν φερνει την ανοιξη!

Οι ακίδες δεν πρόκειται να βοηθήσουν καθόλου αυτό το πικάπ. Πιο πολύ μόδα είναι παρά κάτι άλλο.
Το ανέφερα ήδη παραπάνω... ανάλογα που πατάει...κλπ οι ακίδες - Insulators κλπ. δεν θα σου φτιάξουν την ποιότητα (κατά την γενικότητα) τα σφάλματα θα σου μαζέψουν, ειδικα σε μεγαλες εντασεις, κυρίως στις μεσοχαμηλές, όπως παρατεταμένη έκταση χαμηλών χαμηλούς μικροφωνισμούς κ.λ.π.

Φυσικά είναι η άποψη μου (και κάποιων άλλων στο νετ) και δεν έχω σκοπό να διαπληκτιστώ με κανέναν για μη σοβαρά πράγματα... έτσι και αλλιώς πάντα βγαίνει το αποτέλεσμα (γιατί απλά κανείς δεν παραδέχεται εύκολα τον άλλον - άλλη γνώμη) ότι ο ήχος είναι προσωπικός... να είστε καλά! :610:

Reaction score
460

Καλημερα,ελπιζω(ειμαι σιγουρος) να καλυψεις τις αποριες σου διαβαζωντας στις "ηχητικες αποδρασεις" το θεμα "στην γωνια του antkots"προς το τελος θα δεις την τροποποιηση του μκ2 σε ολο το μεγαλειο και οχι μονο!Θα διαβασεις τεστ διαφορων phono και κεφαλων.
Στην διαθεση σου για οποια βοηθεια.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.979

Κατά πρώτον, το έχω πει χίλιες φορές, το έχω μετρήσει επανειλημένως, ότι ο βραχίονας του SL1200 είναι γεωμετρικά σωστός. Αν πρέπει να αλλαχθεί, ώστε να μπει κεφαλή υψηλότερης ενδοτικότητας, τότε εντάξει.

Κατά δεύτερον, και συγγνώμη δηλαδή, για ανακαλωδίωση του βραχίονα, άντε να το καταλάβω. Αλλά τί πρόβλημα έχει ένα αυθεντικό head shell της Panasonic σε σχέση με ένα καλύτερο; Πού είναι το δεύτερο καλύτερο;

Reaction score
29.535

Πουθενά Κώστα . Μόνο σε μερικούς υποτιθέμενους συντονισμούς .
Επειδή το έκανα εγω απο περιέργεια , δεν σημαίνει οτι πρέπει να το κάνουν και όλοι οι άλλοι.
Εγω απλά νομίζω , οτι ακούω καλύτερες ψηλές.That;s it.Ξέρεις το κόλπο με το διαφορετικό υλικό και την διαφορετική συχνότητα ιδιοσυντονισμού . Ετσι? ε , κάτι ανάλογο έκανα και εγώ.
Δεν σημαίνει οτι είμαι απαραίτητα σωστός . Μπορεί κάλλιστα να λέω μαλακίες. ε? !!!
Μάλλον λεω , θα μου πει τώρα ο Κωστας.

Reaction score
460

Κατά πρώτον, το έχω πει χίλιες φορές, το έχω μετρήσει επανειλημένως, ότι ο βραχίονας του SL1200 είναι γεωμετρικά σωστός. Αν πρέπει να αλλαχθεί, ώστε να μπει κεφαλή υψηλότερης ενδοτικότητας, τότε εντάξει.

Κατά δεύτερον, και συγγνώμη δηλαδή, για ανακαλωδίωση του βραχίονα, άντε να το καταλάβω. Αλλά τί πρόβλημα έχει ένα αυθεντικό head shell της Panasonic σε σχέση με ένα καλύτερο; Πού είναι το δεύτερο καλύτερο;
Μηπως εαν αλλαξεις head shell πχ ξυλινο (που ειναι ελαφρυτερο) η απο καποιο αλλο υλικο (κυκλοφορουν αρκετα) αλλαζει η συχνοτητα ιδιοσυντονισμου (αναλογα με τι κεφαλη θα βαλεις) συμφωνα με τον τυπο?Λογω αυξησης η μειωσης του βαρους του βραχιονα (αναλογα με τι σελ θα βαλεις).
Τωρα οσο αφορα την ακουστικη διαφορα ας μιλησει εκτενως ο Γιαννης που εχει αλλαξει αρκετα head shell.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.979

Δεκτόν, αλλά ο Κώστας μίλησε για καλύτερο, όχι διαφορετικό head shell. Και εκτός αυτού, πουθενά δεν αναθέρθηκε η κεφαλή που θα χρησιμοποιηθεί.

Reaction score
8.905

Πληροφοριακά... τα ξύλινα headshell είναι κατά πολύ βαρύτερα από τις Technics το original....!

Reaction score
460

Πληροφοριακά... τα ξύλινα headshell είναι κατά πολύ βαρύτερα από τις Technics το original....!
Ο Γιαννης εχει αλλαξει αρκετα σελ στο μκ2,και εαν θυμαμαι καλα,το τελευταιο ειναι ενα ξυλινο πανακριβο.
Μου ειχε πει οτι ειναι ελαφρυτερο απο το μαμισιο,για αυτο τον λογω αναφερω το ξυλινο σαν πιο ελαφρυ,καλυτερα να απαντησει ο Γιαννης(Μαρκου) επανω σε αυτο.

Reaction score
460

Από εμπειρία ακροατή, γιατί πολλοί φίλοι μου έχουν το mk2 και “έπαιξαν” πολύ μαζί του, εδω τα αποτελέσματα. Σίγουρα οι καλωδιώσεις του βραχίωνα είναι φτωχές... άλλα προσοχή στην ανακαλωδίωση, όχι VDH (πχ.MCS-150M) είναι σκληρά και λόγω των επιπλέον τριβών θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα μελλοντικά στον υπάρχων βραχίωνα. Αλλαγή Headshell δεν είναι απαραίτητο θα έλεγα μόνο στα καλώδια αυτής. Ο βραχίωνας δεν είναι κακός (οικονομικότερες εκδόσεις από κορυφαίες υλοποιήσεις της Matsushita πχ. από την σειρά EPA 100, φυσικά δεν λέω ότι είναι ίδιοι...), το Τechnics πάσχει μόνο από σασί, γιαυτό άνοιξε το και γέμισε (όλα τα κενά) με καλό (συμπαγή) αποσβεστικό υλικό, εάν πατάει σε ξύλινο έπιπλο (η γενικά σε "μαλακή" επιφάνεια και οχι) αντικατέστησε τα πόδια με ακίδες! Τώρα από κεφαλές και από προσωπική εμπειρία (και προσωπική άποψη) μακριά από MC* και ειδικά από τις φτηνές... εννοώ μέχρι τα 500e (άσε που τον τελευταίο καιρό αρχίζω να έχω αμφιβολίες και για ακριβότερες από τα 500) , δεν είναι με τίποτα καλύτερες από MM/I, υπάρχουν πολλές (απο 80s-90s παλιές καλές εποχές και τίμιες) που ο ήχος τους (ανάλυση – ταχύτητα – καθαρότητα κ.λ.π.) θα σε απογειώσει! Άσε που είναι και φτηνότερες, ακόμα και από τις νέες MM είναι επίσης καλύτερες.
* Τις MC τα phono pre (κοινώς equalizer) τις κάνουν να ακούγονται καλές... βάλε στο ίδιο phono ΜΜ και θα καταλάβεις τι εννοώ!
Τεινω να εχω διαφορετικη αποψη απο την δικη σου οσο αφορα τις κεφαλες,εκανα αρκετες δοκιμες με κεφαλες και διαπιστωσα το αντιθετο απο αυτο που αναφερεις.Η benz lp-s που παιζω τωρα ειναι αλλου.....παντου!!!
Παντα φιλικα.

Reaction score
8.905

... Παντα φιλικα.
Εννοείται και από μένα, πάντα!

Τείνε εσύ από τη μια, τείνω εγώ από την άλλη... αυτό σημαίνει, πάμε αντίθετα η θα συγκρουστούμε! :105::114:
Δυστυχώς για νου απαντήσω πρέπει να κάνω κάποια εισαγωγή – αναδρομή και... απόψεις μου.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει, ότι πληρώνεις αγοράζεις... Δυστυχώς (ειδικά στο χώρο αυτό) δεν ισχύει την σήμερον ημέρα.

Μέσα λοιπόν από κάποια υποτιθέμενα στάνταρ (ας πούμε κάτι σαν τύπου δεκάλογο) που έφτιαξαν “κάποιοι” και που κατευθύνουν τον καταναλωτή από περιοδικά-τύπο, διάφορα φόρουμ σήμερα κ.λ.π. ένα και από αυτά που μας έμαθαν τα τελευταία 20-30 χρόνια (αυτοί οι κάποιοι) είναι, ότι εάν θέλεις υψηλή ποιότητα είναι οι MC μονόδρομος και αυτό σημαίνει [είναι τα] λεφτά πολλά ['Αρη]! Πέραν από κάποιες σοβαρές εταιρίες του παρελθόντος που έχουνε απομείνει (δεν αναφέρω για να μην αδικήσω κάποιες ξεχνώντας τες) που και αυτές αναγκαστικά έχουν μπει στο παιχνίδι του τύπου πούλα ακριβά = καλό, εδώ λοιπόν βρίσκεις ένα κάρο βιοτεχνίες που σου πουλάνε χαρακτηριστικά (και αμφιβόλου) ενός προϊόντος και δεν ξέρεις εάν ισχύουν κιόλας!
Έρχομαι στα παλιά πάλι (που εδώ ίσχυε τότε το ρητό) λοιπόν, υπάρχουν κεφάλες MM/I, ψάξε και θα βρεις πολλά στοιχεία εκεί “έξω”, προτού αυτοί οι κύριοι (οι από πάνω που αναφέρω) τις αναγκάσουν να κλείσουν σιγά σιγά το κεφάλαιο αυτό, αλλά όμως να αφήσουν πίσω τους κάποιες κεφαλές που εάν διαβάσεις χαρακτηριστικά θα μήνης με ανοιχτό το στόμα! Για να σου δώσω και λίγο θέμα για καφέ και διάβασμα εδώ κάποιες απόψεις και από προσωπική (εν μέρη) εμπειρία συμφωνώ. Και προτού βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα για τον ξένο γράφων, σου λέω μόνο ότι αυτός και η παρέα του δεν είναι τυχαία άτομα!

ΥΓ. Το ίδιο ισχύει σε πολλά άλλα είδη του χώρου, όπως... άσε... στα άλλα είναι ειδικός ο κ. Κόγιας :116: :607: και γράφω σπάνια γιατί στο 95% με καλύπτει απόλυτα σε ότι γράφει, και μου αρέσει (με τα επιχειρήματά του) αυτή η ειρωνεία και απαξίωση που δείχνει σε κάποια πράγματα!

Reaction score
460

Καλημερα και καλη εβδομαδα,θα παρω τηλ τον χρηστο (καραβελ) να μου εξηγησει εν ολιγης τι σημαινει αυτο το Αγγλικο κατεβατο,γιατι δεν καταλαβα πολλα πραγματα, βασικα λογω της αδυναμιας μου στην μεταφραση.
Εαν θες και μπορεις να γραψεις ενα βασικο συμπερασμα,θα ηταν αποδεκτο εκ μερους μου,ευχαριστω.

Reaction score
2.248

Φυσικά και υπήρξαν πολύ καλές ΜΜ κεφαλές. Μάλιστα τόσο καλές ώστε μερικές σημερινές MC να μην μπορούν να τις ακολουθήσουν.
Oi στερεοεδρικές Pickering και Stanton που έλεγε ο φίλος Χρήστος, oi σουπερτράκερς της σειράς V15 της Shure, οι Shibata της AT καθώς και οι ΜΙ της London Decca είναι μερικά παραδείγματα. Ξεχώρισαν για ένα μόνο λόγο... ΑΚΙΔΑ

Σαν κινητήρες οι διαφορές τους είναι μικρές. Οι διαφορές τους όμως στις ακίδες είναι χαώδεις και εκεί οι MC πραγματικά υπερέχουν με τις line contact ακίδες. Micro line, SAS, HD, VDH, Micro Ridge κτλ ακίδες με στέλεχος βορίου δεν βλέπεις σε ΜΜ που έχουν μείνει ακόμα στις ελλειπτικές με στέλεχος αλουμινίου.
Οι ίδιοι οι κατασκευαστές λοιπόν που κατασκευάζουν κεφαλές έχουν ορίσει την γκάμα τους και έχουν τοποθετήσει τις πανάκριβες ακίδες στα MC μοντέλα τους.
Μόνο για τον λόγο "ακίδα" οι MC υπερέχουν και αυτό δεν είναι άποψη (όπως λέει κάποιος από εδώ μέσα)

Το ξύλο ακούγεται?
Ο φίλος ο John το εξήγησε... Διαφορετικό υλικό, διαφορετική ιδιοσυχνότητα. Δεν υπάρχουν μαγικά εδώ.... οπως δεν υπάρχουν μαγικά στους κατασκευαστές που βάζουν ξύλινα κελύφη στις κεφαλές τους (βενζ πχ) ή άλλα υλικά (Κοέτσου πχ) διατηρώντας τους ίδιους κινητήρες για να αλλάξουν ηχητικό χαρακτήρα τους.

Μην αναμασάμε συνέχεια ΜΜ vs MC. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές έχουν δώσει το στίγμα τους

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Βραχίονας για Technics 1200 MKII

Καλημέρα, στο δικό μου sl, όταν άλλαξα βραχίονα πάντως και έβαλα της origin live τον OL1 (rega ουσιαστικά), μου φάνηκε αισθητή η βελτίωση του ήχου προς το καλύτερο.
Με μία βέβαια μικρή παρατήρηση ότι το να ρυθμίσεις το ύψος του βραχίονα είναι πλέον αρκετά δύσκολο (χρησιμοποιείς αποστάτες) και δεν είχα ψάξει και πολύ για κεφαλή που να ταιριάζει με τον βραχίονα της technics.
Απ'ότι καταλαβαίνω είναι λίγο ιεροσυλία για κάποιους αυτή η αλλαγή αλλά προσωπικά μου κάθεται πιο καλά ο ήχος τώρα.

Reaction score
2.248

Το ότι είναι γεωμετρικά σωστός ο βραχίονας του technics δεν υπάρχει αμφιβολία. Ορίζει 2 σημεία μηδενισμού και αυτός οπώς το 99.9% των ακτινικών βραχιόνων της αγοράς.

Το εάν αρκεί αυτό??? Για μερικούς που πιστεύουν ότι η δουλειά του βραχίονα είναι να βιδώνει σφιχτά η κεφαλή σε σωστό γεωμετρικό, συγκεκριμένης ενεργής μάζας....... μάλλον είναι υπεραρκετό και τους προτείνω να μείνουν εκεί.

σσ: O κος Κώστας φυσικά και δεν το πιστεύει... άλλο τι γράφει. :105:

Για τους υπόλοιπους υπάρχουν και άλλες σημαντικότατες προδιαγραφές για έναν βραχίονα, όπως αυτές του κέντρου βάρους, πολικής και πλευρικής αδράνειας, στήριξης, φρίξιον, εφαρμογής αντιολίσθησης και βάρους ανάγνωσης, παραμόρφωσης λόγο δεύτερης αρμονικής, υλικού κατασκευής, καλωδίωσης κτλ κτλ.....

Reaction score
8.905

ακίδες με στέλεχος βορίου δεν βλέπεις σε ΜΜ
Καλήμερα σε όλους, στα τεχνικά τα πας πολύ καλά όχι όμως στην ιστορία... βορίου στέλεχος χρησιμοποιούσαν και κάποιες ΜΜ, εγώ έχω μια στην συλλογή μου ήδη, γρίφος λοιπόν, ποια κεφαλή είναι αυτή/ες? Όταν και ο ίδιος ο κύριος VDH τους έδωσε τον τίτλο state of the art! Και έκανε τότε $300 και όχι $30000! Εάν δυσκολεύεστε θα σας βοηθήσω....

Reaction score
460

Καλήμερα σε όλους, στα τεχνικά τα πας πολύ καλά όχι όμως στην ιστορία... βορίου στέλεχος χρησιμοποιούσαν και κάποιες ΜΜ, εγώ έχω μια στην συλλογή μου ήδη, γρίφος λοιπόν, ποια κεφαλή είναι αυτή/ες? Όταν και ο ίδιος ο κύριος VDH τους έδωσε τον τίτλο state of the art! Και έκανε τότε $300 και όχι $30000! Εάν δυσκολεύεστε θα σας βοηθήσω....
Ευχαριστως,καθε βοηθεια με ολοκληρωμενη αποψη ειναι ευπροσδεκτη,αλοιμονο εαν τα γνωριζαμε ολα.

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef