Γελα παλιατσο!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Στην "Κλασικη κομπακτ δισκοθηκη" που τελειωσε πριν 10 λεπτα περιπου
ο Νικος Κανελλοπουλος εκανε ενα μικρο αφιερωμα στον Luciano Pavarotti.

Απο το αφιερωμα αυτο ξεχωρισα μια αρια, απο την οπερα του Leoncavallo,
"Pagliacci"(oi παλιατσοι)

Δωστε λιγο χρονο και ακουστε την "τραγικη και ανατριχιαστικη"(οπως
την περιεγραψε ο Ν.Κ.) αυτη αρια.
[youtube]Ky271W94VHA[/youtube]

Οπως παντα, δωσατε σας παρακαλω ιδιαιτερη προσοχη στην ερμηνεια
κυριως στο τμημα που βρισκεται κοντα στην μεση του βιντεο.

Reaction score
26
Απάντηση: Γελα παλιατσο!

Ανατριχιαστικό.
Ενώ δεν μου ταιριάζει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο είδος τέχνης, το σέβομαι αφάνταστα πολύ και ο λόγος είναι παραπάνω από προφανής.
Αρκεί ένα τετράλεπτο για να σε αφήσει με την τρίχα κάγκελο.
Ελπίζω κάποια στιγμή να έχω την ευκαιρία να ασχολειθώ πιο διεξοδικά...

Reaction score
40

H '' Ι Pagliacci'' του R.Leoncavallo είναι όπερα μικρής διάρκειας πρόλογος(Pagliacci - Prologo) και 2 πράξεις χαρακτηριστική όπερα (verismo) μιας ιταλικής σχολής του 19ου αιώνα που χρησιμοποιεί θέματα παρμένα από την ζωή τα οποία παρουσιάζονται με αντικειμενικό τρόπο .Mια απάντηση στο ρομαντισμό που επικρατούσε στο μελόδραμα.
Είναι μία ιστορία πάθους, απιστίας, διαπλοκής και φόνου.
Ο απατημένος σύζυγος Κάνιο/παλιάτσος (εδώ ο κεντρικός ήρωας που είναι αρχηγός ενός θιάσου της Κομέντια ντελ Άρτε) είναι παντρεμένος με τη Νέντα/κολομπίνα.Ο Κάνιο μαθαίνει ότι τον απατά και σκωτώνει αυτή και τον εραστή της......
Η σχολή του βερισμού κράτησε μόνο 20 χρόνια λόγω της σκληρής θεματολογίας της.'Oχι παλάτια και Βασιλιάδες αλλά προβλήματα του απλού λαού.
Ο Κάνιο μπορεί να είναι ηθοποιός και να κάνει τους άλλους επί σκηνής να γελούν αλλά σίγουρα στην πραγματική ζωή δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν ανέχεται να τον περιγελούν και να του λένε ψέματα ''No, pagliaccio non son" Δεν είμαι παλιάτσος( τελευταία πράξη που γίνεται ο διπλός φόνος επί σκήνης και κλείνει δραματικά με τα τελευταία λόγια του Κάνιο ''η παράσταση έλαβε τέλος'' ''La commedia ? finita'' ).
Πόσο τραγικό είναι να πρέπει να γελάς ενώ η καρδιά σου κλαίει βουτηγμένη μέσα σε ένα ντελίριο απόγνωσης και ζήλιας....
Ο L. Pavarotti καταγράφει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το πραγματικό δράμα(αντίθεση) που μπορεί να βιώσει ένας θεατρίνος(κωμικός) σαν ένας άνθρωπος που δεν μπορεί συγκρατήσει τα πάθη του και αυτοκαταστρέφεται.

Η ζωή δεν είναι τραγική, είναι γελοία. Κι αυτό δεν αντέχεται. Θεατρίνος του ''Ίψεν''

Μήπως οι περισσότεροι άνθρωποι κάτω από το κοστούμι του καθωσπρεπισμού κάτω από το φόρεμα της κοκέτας κρύβουν έναν παλιάτσο και μία κολομπίνα ή έναν εκκολαπτόμενο Οθέλλο και μία αγνή Δησδαιμόνα?
Σίγουρα και τα δύο.......

Ridi pagliaccio, γέλα παλιάτσο κάτω από την άσπρη μάσκα σου, το δάκρυ σου δε θα φανεί,κανείς δε θα το δεί, κανένας δε νοιάζεται τη στιγμή που παίζεις το ρόλο σου γιατί παίρνουν αυτό που θέλουν από εσένα - το γέλιο......

Γέλα και θα γελούν όλοι μαζί σου-κλάψε και θα κλαις μόνος σου (old boy)

Reaction score
26

Γέλα και θα γελούν όλοι μαζί σου-κλάψε και θα κλαις μόνος σου (old boy)
Ευγε Fedra για το post σου.
Και η συγκεκριμένη ταινία είναι από τις καλύτερες που έχω δει, αν όχι η καλύτερη.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Faidra, οταν ξεκινησα το κειμενο βρισκομουν στην δουλεια και περιμενα
να επιστρεψω στην οικια μου για να γραψω μια μικρη περιληψη της οπερας
ωστε τα παιδια να αντιληφθουν πολυ καλυτερα το δρα.
Το εκανες πριν απο εμενα και πολυ καλυτερα απο οτι θα το εκανα εγω!
Σ' ευχαριστω πολυ λοιπον:615:

Reaction score
3

Από τότε, σχεδόν 20 χρόνια πριν, που πρώτη φορά στη ζωή μου άκουσα και μετά διάβασα την ''Ι Pagliacci'' είναι το μόνιμο soundtrack των πιο μαύρων αλλά και κάποιων πολύ ευτυχισμένων στιγμών μου. Όμως όσες φορές έχει τύχει να την ακούσω ακόμα και σε συναισθηματικά αδιάφορες στιγμές, με δυσκολία συγκρατώ τα σημάδια της έντονης συγκίνησης που μου προκαλεί. Εξαιρετική ψυχοθεραπεία φίλοι μου...

Reaction score
40

Πάντως. το αφιέρωμα θα συνεχιστεί και την Κυριακή 9-10 πμ.
Κύριε Κανελλόπουλε είδα ότι έχετε προσφέρει πολλά στην Ελληνική ραδιοφωνία ιδιαίτερα με τις γνώσεις σας και τις προτάσεις σας που αφορούν την κλασσική δισκοθήκη.

Δυστυχώς έχασα το αφιέρωμά σας σήμερα, ελπίζω το άλλο Σ/Κ να μην το χάσω γιατί σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον όλα όσα παρουσιάζετε στο πρόγραμμά σας.

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Γελα παλιατσο!

Faidra, οταν ξεκινησα το κειμενο βρισκομουν στην δουλεια και περιμενα
να επιστρεψω στην οικια μου για να γραψω μια μικρη περιληψη της οπερας
ωστε τα παιδια να αντιληφθουν πολυ καλυτερα το δρα.
Το εκανες πριν απο εμενα και πολυ καλυτερα απο οτι θα το εκανα εγω!
Σ' ευχαριστω πολυ λοιπον:615:
Είμαι σίγουρη πως θα έγραφες τα καλύτερα για την όπερα αυτή και το λέω αυτό γιατί όλο κάνεις το ''θαύμα'' σου να μας ''κεντρίζεις'' με τις μουσικές σου ανησυχίες και παρατηρήσεις.......:126:
Εγώ σε ευχαριστώ για την ''κινητήριο δύναμη'' της έμπνευσης.......
:444:

Reaction score
77

Κύριε Κανελλόπουλε είδα ότι έχετε προσφέρει πολλά στην Ελληνική ραδιοφωνία ιδιαίτερα με τις γνώσεις σας και τις προτάσεις σας που αφορούν την κλασσική δισκοθήκη.
Υπερβολές...
Απλώς κάνω το κέφι μου σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ερασιτέχνης, δηλαδή (ως "εραστής της τέχνης").
Αν χάσω το κέφι μου θα σταματήσω και τις εκπομπές.

Υ.Γ. Σ αυτό εδώ το φόρουμ έχω παρακαλέσει νε με αποκαλείτε Νίκο.
Ευχαριστώ

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Υποθετω πως δεν γνωριζετε πως καποιο ροκ κομματι εχει "σχεση"
με τα γραφομενα

Δειτε τι ανακαλυψα τυχαια στην wikipedia:

and paid homage to Enrico Caruso by playfully quoting the
latter's dramatic rendition of Recitar! ... Vesti la giubba from
Leoncavallo's I Pagliacci in the opening section of Queen's Its a
Hard Life.