Γεννηθητω Ηχος......


Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ηχοσ

Ήχος
α. Μια κυματική κίνηση που διεγείρει το μηχανισμό της ακοής και έχει ως αποτέλεσμα την αντίληψη του από τον οργανισμό.
β. Ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργείται από τη στιγμή που ένα υλικό σώμα πάλλεται. Για να μεταφερθεί ο ήχος πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε κάποιο ελαστικό μέσο (στερεό, υγρο, αεριο) και διαδίδεται με πυκνώματα και αραιώματα των μορίων του μέσου. Στον αέρα τα πυκνώματα και αραιώματα των μορίων του δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικροσκοπικές διακυμάνσεις της σταθερής ατμοσφαιρικής πίεσης (ενδεικτικά, μια στάθμη πίεσης ήχου 194dB πλησιάζει την ατμοσφαιρική πίεση και 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν θα άλλαζε τελείως την ατμοσφαιρική πίεση). Η πυκνότητα των μορίων και η θερμοκρασία του μέσου είναι στοιχεία που καθορίζουν την ταχύτητα που θα μεταδοθεί ο ήχος μέσα από αυτό.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Αυτί

Αυτί…
Το όργανο που μετατρέπει την ακουστική πίεση σε μηχανική και μετά σε ηλεκτρικά σήματα, ώστε να τα επεξεργαστεί ο εγκέφαλος.
Αλλά δεν είναι και τόσο απλό.
Ο ήχος μεταφέρεται με πυκνώματα και αραιώματα των μορίων του αέρα (αραιό μέσο – μεγάλη αντίσταση), αλλά τα νεύρα (στερεοβλεφαριδες) που μετατρέπουν τον ήχο σε ηλεκτρική ενέργεια, βρίσκονται μέσα σε υγρό (πυκνό μέσο – μικρή αντίσταση). Ποιο το πρόβλημα? Η διαφορετική ακουστική αντίσταση λόγω της πυκνότητας των υλικών, του αέρα και του υγρού με λόγο 4000:1. Απαραίτητα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή των αντιστάσεων και των πιέσεων, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη μεταφορά ενέργειας με τις λιγότερες απώλειες.
Η προσαρμογή αυτή γίνεται μηχανικά στο μέσω αυτί (πίσω από το τύμπανο) με τα 3 οστά του αυτιού (σφύρα, άκμονας, αναβολέας). Τα πυκνώματα και αραιώματα των μορίων του αέρα ταλαντώνουν το τύμπανο. Το τύμπανο έχει επιφάνεια 80τ.χιλ. και το ελλειψοειδές παράθυρο 3τ.χιλ., λόγος 80:3 (27:1). Η ταλάντωση όμως δεν μεταφέρεται άμεσα στο ελλειψοειδές παράθυρο, που βρίσκεται σε επαφή με το υγρό του έσω αυτιού, μειωμένη σύμφωνα με το λόγο της επιφάνειας 27 φορές, αλλά μηχανικά μέσω των τριών οστών, που λειτουργούν σαν μοχλοί (με μεταβλητή αναλογία από 1,3:1 ως 3:1), και έτσι η πίεση του τυμπάνου αλλάζει επάνω στο ελλειψοειδές παράθυρο τόσες φορές σύμφωνα με το λόγο του μοχλού 35-81 φορές, αριθμός που βρίσκεται μέσα στο όριο, επειδή ο λόγος των πιέσεων για την προσαρμογή τους, σύμφωνα με την ακουστική αντίσταση των υλικών (4000:1), θα ήταν περίπου 63:1.
Η αιτία που το αυτί είναι πιο ευαίσθητο σε κάποιες συχνότητες είναι το ακουστικό κανάλι του αυτιού, που λόγω του μήκους και της διατομής του λειτουργεί σαν ένας ακουστικός σωλήνας (σαν το σωλήνα στα bass reflex ηχεία ή καλύτερα τα ηχεία σαν το αυτί!!) ενός τετάρτου του μήκους κύματος (λ/4) των 3000Hz, προκαλώντας συντονισμό και ενίσχυση επάνω στο τύμπανο περίπου +10dΒ του ακουστικού σήματος των 3000Hz.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Αρμονική Παραμόρφωση

Αρμονική παραμόρφωση
Το αυτί είναι μια μη γραμμική συσκευή, με αποτέλεσμα να παράγει παραμόρφωση, όταν δεχθεί ήχους πάνω από μια συγκεκριμένη ηχηρότητα. Έτσι παράγει κάποιες επιπλέον αρμονικές που δεν περιλαμβάνονται στο ηχητικό σήμα που δέχεται, δηλαδή αν δεχτεί ένα υψηλό σε ένταση σήμα 1kHz μπορεί να το ακούσει σαν ένα συνδυασμό συχνοτήτων 1kHz, 2kHz, 3kHz, 4kHz..., το οποίο σημαίνει ότι οι ήχοι δεν ακούγονται ίδιοι σε όλες τις εντάσεις.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ακουστικό Φάσμα (bandwidth)

Ακουστικό Φάσμα (bandwidth)
Η κοινώς αποδεκτή περιοχή των συχνοτήτων που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί ως ήχο, και ορίζεται από 20Hz ως 20kHz (αδιαφορώντας για την ένταση της κάθε συχνότητας).
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
.......

Περιοχή Ακουστότητας
Η περιοχη του συχνοτικού φάσματος, που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί ως ήχο, σε σχέση με την καμπύλη SPL έντασης (dB) της κάθε μιας συχνότητας και της ευαισθησίας που έχει το αυτί για την κάθε συχνότητα (ηχηρότητα σε phon). Βρίσκεται μεταξύ του κατωφλίου της ακοής και του κατωφλίου της αίσθησης πόνου. Θεωρητικά… μια Συχνότητα 20Hz με στάθμη 20dB SPL το ανθρώπινο αυτί δεν θα την αντιληφθεί (παρά μόνο αν φτάσει στα 70dB SPL), ενώ μια Συχνότητα 200Hz με στάθμη 20dB SPL θα την ακούσει και αρκετά καλά μάλιστα.


Κατώφλι ακοής
Η κατώτερη στάθμη ήχου που μπορεί να γίνει αντιληπτή από το αυτί. ορίζεται ως τα 0dB SPL ή τα 20μPa (micro Pascal)

Κατώφλι πόνου
Η ανώτερη στάθμη ήχου που μπορεί να γίνει αντιληπτή από το αυτί (και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην ακοή). ορίζεται ως τα 120dB SPL πάνω από το κατώφλι ακοής.

Ηχηρότητα (loudness)
Δηλώνει το πόσο δυνατά ακούει κάποιος ακροατής έναν ήχο, μετριέται σε sone και είναι υποκειμενικός όρος. Έχει “υπολογιστεί” ότι η αύξηση της στάθμης πίεσης ήχου (SPL) κατά +6dB (κατά άλλους +10dB) μεταφράζεται από το αυτί ως διπλασιασμός της ηχηρότητας και η μείωση της SPL κατά -6dB (-10dB) ως μείωση της ηχηρότητας στο μισό.

Στάθμη Ηχηρότητας
Mετριέται σε phon (και έχει σαν Συχνότητα αναφοράς τα 1000Hz, που είναι 0 phon και 0 dB SPL) και είναι φυσικός όρος.

Στάθμη πίεσης ήχου (Sound Preasure Level - SPL)
Αυστηρά φυσικός όρος, μετριέται σε dB SPL και είναι μονάδα σύγκρισης της ακουστικής πίεσης ενός ήχου σε σχέση με την πίεση αναφοράς (0dB SPL στο 1m από την πηγή, κατώφλι ακοής).
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
........

Περίοδος (Τ)
Mια πλήρης ταλάντωση ενός κύματος, δηλαδή από το μηδενικό πλάτος να πάει στο μέγιστο θετικό, στο μηδενικό, στο μέγιστο αρνητικό και πάλι στο μηδενικό, μέσα στον ίδιο χρόνο από τη μια κατάσταση στην επόμενη.

Συχνότητα (frequency, F)
Ιδιότητα των περιοδικών κυμάτων που δηλώνει τον αριθμό των ταλαντώσεων στη μονάδα του χρόνου (sec), μετριέται σε hertz (Hz).

Πλάτος (amplitude, A)
Χαρακτηριστικό που δηλώνει την ένταση ενός ήχου

Tαχύτητα (velocity, V)
Η ταχύτητα του ήχου δεν είναι η ίδια όταν διαδίδεται από τα διάφορα μέσα. Στον ατμοσφαιρικό αέρα με θερμοκρασία 20°C και με πίεση 1 ατμόσφαιρα είναι ~347m/sec .

Μήκος κύματος (wave length, λ)
Η απόσταση που διανύει μια κυματομορφή σε χρόνο μιας περιόδου και μπορεί να εκφραστεί ως την απόσταση από ένα σημείο της κυματομορφής μέχρι το αντίστοιχο σημείο της επόμενης περιόδου. λ= 1/F.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Αρμονικες

Βασικη / Θεμελιωδης Συχνότητα
Η κεντρική συχνότητα ενός τόνου, μιας νότας (Πρώτη αρμονική).

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ
Τα άρτια ή περιττά πολλαπλάσια της βασικής-θεμελιώδους συχνότητας και είναι υπεύθυνες για τη χροιά του κάθε οργάνου. Η βασική και οι αρμονικές συχνότητες καθορίζουν το envelop (συχνοτικο περιεχόμενο) του κάθε οργάνου.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Combination Tones

Combination Tones (Συνδυασμένοι τόνοι)
Όταν το αυτί δεχτεί 2 ισχυρούς τόνους με διάφορα πάνω από 50Hz μεταξύ τους, τότε παράγει ένα σετ τόνων που δεν περιλαμβάνονταν στους 2 τόνους και είναι ίσο με το άθροισμα και τη διάφορα των 2 αρχικών τόνων και επίσης με το άθροισμα και τη διάφορα των αρμονικών τους.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Masking

Masking
Φαινόμενο κατά το οποίο ισχυρότερα ακουστικά σήματα σε πλάτος εμποδίζουν το αυτί να αντιληφθεί ασθενέστερα σήματα. Είναι ακόμα πιο έντονο όταν πρόκειται για κοντινές συχνότητες (ένας δυνατότερος τόνος 5kHz θα καλύψει ευκολότερα έναν ασθενέστερο στα 4,5kHz παρά έναν στα 1kHz) και μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τις αρμονικές του ίδιου τόνου (το 1kHz μπορεί να μην καλύψει εύκολα το 2,3kHz, αλλά η 2η αρμονική του στα 2kHz μπορεί να το κάνει). Το masking είναι ο κύριος παράγοντας για την χοροθέτηση των οργάνων και την συχνοτική εξισορρόπηση τους (equalization) κατά τη διαδικασία του remix ή σε live, διότι, ενώ ένα όργανο μπορεί μόνο του να παίζει καλά, αν συνδυαστεί με άλλα μπορεί να χαθεί ή να καλύψει κάποιο άλλο.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Beats

Beats
Φαινόμενο που οφείλεται στην ανικανότητα του αυτιού να διαχωρίσει δυο πολύ κοντινές νότες. Δημιουργείται, όταν 2 τόνοι με το ίδιο σχεδόν πλάτος (ένταση) αλλά με συχνοτική διαφορά μεταξύ τους μέχρι 50Hz φτάνουν στο αυτί και το αποτέλεσμα που ακουστικά προκύπτει είναι ένας 3ος τόνος, που αντιπροσωπεύει το άθροισμα (σε φάση) και τη διαφορά (εκτός φάσης) των 2 αρχικών τόνων και ακούγεται σαν επαναλαμβανόμενοι κυματιστοί τόνοι.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ανακλάσεις

Ανακλάσεις
Ο Ήχος από τη στιγμή που είναι ένα κύμα αν προσκρούσει επάνω σε μια επιφάνεια θα ανακλαστεί και μάλιστα με με γωνία τέτοια, που είναι ίση ή αντίθετη από την αρχική γωνία πρόσπτωσης πάνω στο εμπόδιο. Οι Ανακλάσεις δεν είναι άχρηστες, αλλά βοηθούν το αυτί να κατανοήσει το χώρο και το σημείο της πηγής του ήχου, και ανάλογα με το χρονικό σημείο που θα φτάσουν στο αυτί χωρίζονται σε…
1. Early reflections (Πρώιμες Ανακλάσεις):
Είναι οι ήχοι που φτάνουν στο αυτί μας 0-50msec μετά από τον απευθείας από την πηγή ήχο (direct sound) και δεν είναι πάνω από 10dB ισχυρότεροι από αυτόν και καθορίζουν τη διεύθυνση του ήχου. Αυτούς ο εγκέφαλος δεν τους θεωρεί ηχώ και τους επεξεργάζεται – συγχωνεύει έτσι, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι έρχονται από τη διεύθυνση της αρχικής πηγής και αποτελούν τμήμα του direct sound, προσδίδοντας επίσης μια πρόσθετη ηχηρότητα (φαινόμενο προβαδίσματος ή φαινόμενο Haas).
2. Reverberation (Αντήχηση):
Ο Ήχος που μένει στο χώρο μετά την παύση του τονικού ερεθίσματος της πηγής του ήχου ή φτάνει στο αυτί μας μετά από 50-100msec από τον direct sound.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Στάσιμα Κύματα

Στάσιμα κύματα
Συχνότητες που, όταν ανακλώνται στις παράλληλες επιφάνειες ενός κλειστού χώρου, διατηρούν την ενεργειακή τους κατάσταση σταθερή και ο ρυθμός απόσβεσης τους είναι πολύ αργότερος από τις άλλες συχνότητες τη δεδομένη στιγμή. Καθορίζονται ή εξαρτώνται από τη σχέση που έχει η απόσταση των παράλληλων επιφανειών του χώρου και το μήκος κύματος της συχνότητας. Από αυτή τη σχέση υπολογίζουμε και τη συχνότητα συντονισμού του κάθε χώρου.
Συνήθως είναι χαμηλές συχνότητες, επειδή έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και διαχέονται στο χώρο, ενώ όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε στο ακουστικό φάσμα, οι συχνότητες είναι πιο κατευθυντικές και με μικρότερη ενέργεια.
 

Μηνύματα
30.532
Reaction score
41
Re: - Γεννηθητω Ηχος......

Φίλε, κάν' τα sticky για να τα έχουμε ευκολοπροσβάσιμα πάντα!!

Πολύ καλά και χρήσιμα.
Μπράβο!!!
Ωραία δουλειά! :D
 


Μηνύματα
4.496
Reaction score
3
Re: - Γεννηθητω Ηχος......

Η μόνη διόρθωση που μπορώ να κάνω,είναι ότι ο ήχος διπλασιάζεται κάθε +3 db,ενώ αντίστοιχα υποδιπλασιάζεται κάθε -3 db.
Aκόμη ένα έστω και λίγο εκπαιδευμένο αυτί,μπορεί να ακούσει την διαφορά του +-1 db.
 


H

HomeCinema-Maniac

Guest
Re: - Γεννηθητω Ηχος......

Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Η μόνη διόρθωση που μπορώ να κάνω,είναι ότι ο ήχος διπλασιάζεται κάθε +3 db,ενώ αντίστοιχα υποδιπλασιάζεται κάθε -3 db.
Aκόμη ένα έστω και λίγο εκπαιδευμένο αυτί,μπορεί να ακούσει την διαφορά του +-1 db.
Σιγουρα !
Και εγω οταν το κατεβαζω απο τα - 20 στο - 19 καταλαβαινω αισθητη διαφορα!
Καποιοι αλλοι καμια!
Αφου μου λενε τρελος εισαι το ιδιο ακουγεται :shock: :shock:
Παντως αν παιξεις γενικα με τον ηχο και τις ρυθμισεις στην ενταση και ακους καθε μερα μετα γινεσαι ενα με τον ενισχυτη σου και καταλαβαινεις τα παντα !!! :lol:
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.280
Μηνύματα
3.007.182
Members
38.440
Νεότερο μέλος
Asterixx
Top