Για ποιο λόγο επιλέγουμε να ακούμε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής ?

Reaction score
6
Διάβαζα πριν από λίγο κάποια σχόλια για ένα είδος μουσικής και μου δημιουργήθηκε η απορία, για ποιο λόγο επιθυμούμε να ακούμε κάποιο/α συγκεκριμένο/α είδος/η μουσικής και να απορρίπτουμε κάποια άλλα.

Είναι η ίδια η μουσική σαν ήχος και μελωδία? Ή....

Eίναι η καταξίωση και η αίγλη που πιστεύουμε ότι αναδεικνύουν οι εκπρόσωποί της (συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργοί)?

Είναι η επιρροή που μπορεί ασυναίσθητα να ασκείται μέσας μας από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις?

Είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος μουσικής που επιλέγουμε είναι συνδεδεμένο με μια ευχάριστη περίοδο της ζωής μας, π.χ τα νεανικά, παιδικά μας χρόνια?

Είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος μουσικής που επιλέγουμε είναι συνδεδεμένο με τα χρόνια της "επανάστασής μας", των μεγάλων ιδανικών?

Είναι η επιρροή που μπορεί να ασκήσει πάνω μας, πάλι ασυναίσθητα, ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο, π.χ. οι γονείς μας, ο συντροφός μας, οι κολλητοί μας?

Είναι όλα τα παραπάνω ή τίποτα απ΄όλα?

Reaction score
1.844
Απάντηση: Για ποιο λόγο επιλέγουμε να ακούμε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής ?

.... Eίναι η καταξίωση και η αίγλη που πιστεύουμε ότι αναδεικνύουν οι εκπρόσωποί της (συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργοί)?

Είναι η επιρροή που μπορεί ασυναίσθητα να ασκείται μέσας μας από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις? ...
Κάποιος που επιλέγει (του αρέσει) μουσική γι' αυτούς τους λόγους, δεν ...
Και οι υπόλοιποι λόγοι, λογικοί για κάποιον στο ξεκίνημα. Στην πορεία, αρέσει ότι φέρνει όνειρα, ότι σε "ταξιδεύει".

Reaction score
1.213
Είναι η ίδια η μουσική σαν ήχος και μελωδία?
Εγω ξεκιναω απο εδω...

Και για αυτο το λογο δεν απορριπτω κανενα ειδος μουσικης αλλα κανω επιλογες μεσα απο αυτα που μου προσφερει το καθενα.

:137:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
1. Γιατί είμαστε πολύ γέροι και πολύ ξερόλες για πειραματισμούς.
2. Γιατί μαθαίνουμε να κρίνουμε την μουσική με λάθος τρόπο.
3. Γιατί βαριόμαστε να εκπαιδεύσουμε τα αυτιά μας.

Δεν υπάρχουν αποτυχημένα είδη μουσικής. Αποτυχημένα δείγματα υπάρχουν καθώς και αποτυχημένα... αυτιά.

...

Reaction score
1.213
2. Γιατί μαθαίνουμε να κρίνουμε την μουσική με λάθος τρόπο.
3. Γιατί βαριόμαστε να εκπαιδεύσουμε τα αυτιά μας.

Και πως γινονται αυτα ? Για πες να μαθαινουμε και εμεις οι νεοτεροι...:121: :138:

Reaction score
28
ειναι οι καταλληλες <υποδοχες> που εχει ο καθενας απο εμας και που τις ανακαλυπτουμε στην πορεια , και που ενεργοποιουνται ,αν ποτε ενεργοποιηθουν ,εξ αιτιας καποιων γεγονοτων και σταθμων στην ζωη μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Εγω αναρωτιεμαι εαν επιλεγουμε εμεις συσκεκριμενο ειδος μουσικης
η εαν επιλεγει αυτο εμας...

Reaction score
28
Εγω αναρωτιεμαι εαν επιλεγουμε εμεις συσκεκριμενο ειδος μουσικης
η εαν επιλεγει αυτο εμας...
οπως γραφω και πιο πριν μαλλον θελω να πιστευω οτι μαζι με την γεννηση μας και η ιδιαιτερη προτιμηση προς καποιο ειδος ,πρεπει ομως να τυχει να το ανακαλυψουμε ειτε με καταλληλη προετοιμασια και συνθηκες ειτε να το συναντησουμε τυχαια και αν καπου καπως καποτε.

Reaction score
28
και μια και το ειπα και ενα παραδειγμα απο την προσωπικη μου ζωη ,μικρος και επειδη ειμαι της 10ετιας του 50-60 οι γονεις μου ακουγαν διαφορα της εποχης απο ελαφρα ευρωπαικα -ελληνικα-κλασσικη και τα τοιαυτα ,εγω τα ακουγα σχετικα αδιαφορα εως με καποιο ψευτοενδιαφερον ,μολις ομως καπου στα 12-13 ακουσα ροκ κατι εκανε τσαφ μεσα μου ,χωρις να μεσολαβησει ουτε επιροη ουτε εκπαιδευση ,αργοτερα βεβαια κατανοησα και την κλασσικη που ακουγε ο πατερας μου και την αγαπησα ,πραγμα το οποιο το θεωρω φυσικη απορροια και καταληξη λογω της ενασχλησης μου με την μουσικη γενικως.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
ειναι οι καταλληλες <υποδοχες> που εχει ο καθενας απο εμας και που τις ανακαλυπτουμε στην πορεια , και που ενεργοποιουνται ,αν ποτε ενεργοποιηθουν ,εξ αιτιας καποιων γεγονοτων και σταθμων στην ζωη μας.
Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω... Συμπληρώνοντας, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, ότι το είδος της μουσικής που μας αγγίζει εξαρτάται από το τι περιμένουμε από τη μουσική γενικά, τι ρόλο της δίνουμε στη ζωή μας (δεν εννοώ πόσο σημαντικό, αλλά τι είδους):

Άλλος θέλει να χαλαρώσει.
Άλλος θέλει να συγκινηθεί.
Άλλος θέλει πνευματική ανάταση.
Άλλος θέλει να προβληματιστεί από το στίχο.
Άλλος περιμένει από τη μουσική να τον "ανεβάσει".
Άλλος θέλει αδρεναλίνη.
Άλλος θέλει να ξεχαστεί.

Ο καθένας από τους παραπάνω, κάποια στιγμή μπορεί να θέλει και κάτι από τα υπόλοιπα. Ωστόσο, πιστεύω ότι σε όλους κάποιο στοιχείο επικρατεί σε σχέση με τα άλλα...

Reaction score
28
συμφωνω απολυτως ,εξαρταται απο το ποια βαρυτητα παραχωρουμε στην μουσικη και ποιο ρολο της δινουμε να <παιξει> στην ζωη μας , μηπως ομως ουτε και αυτο δεν ειναι επικτητο αλλα ειναι εγγεγραμενο στο dna μας λεω μηπως?

Reaction score
6
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι μουσικές μας προτιμήσεις είναι στο DNA μας.

Θεωρώ ότι μας επηρρεάζουν κατά μεγάλο ποσοστό τα βιώματά μας. Γι' αυτό το λόγο μπορεί περνώντας τα χρόνια να ευρύνουμε τα είδη μουσικής που ακούμε.

Reaction score
6
Εγω ξεκιναω απο εδω...

Και για αυτο το λογο δεν απορριπτω κανενα ειδος μουσικης αλλα κανω επιλογες μεσα απο αυτα που μου προσφερει το καθενα.

:137:
Συγνώμη!! Πώς είπατε?!! Ορίστε?!!

Εγώ δεν έχω δει μέχρι στιγμής να έχετε βάλει κανένα ελληνικό τραγουδάκι! :142::142:

Reaction score
1.213
Συγνώμη!! Πώς είπατε?!! Ορίστε?!!

Εγώ δεν έχω δει μέχρι στιγμής να έχετε βάλει κανένα ελληνικό τραγουδάκι! :142::142:

Εγω βρε δεν ακουω ελληνικα τραγουδια ? :111:

Οριστε ...σου αφιερωνω αυτο...ετσι για να με αγαπας !!

[YOUTUBE]jdKr9noUM44[/YOUTUBE]

Reaction score
1.213
Θεωρώ ότι μας επηρρεάζουν κατά μεγάλο ποσοστό τα βιώματά μας. Γι' αυτό το λόγο μπορεί περνώντας τα χρόνια να ευρύνουμε τα είδη μουσικής που ακούμε.

Ποια βιωματα μας ?

Δηλαδη για να ακουσουμε ''χασηκλιδικα '' πρεπει να ειμαστε και εμεις μαστουρηδες , για να ακουσουμε ραπ πρεπει να εχουμε και εμεις καμμια δεκαρια bitches ,η για να ακουσουμε blues πρεπει να νιωθουμε και εμεις τον πονο των μαυρων ? :138:

Εκτος αν εννοεις βιωματα '' το 85 που ειμουνα φοιτητης ειχαμε παει σε ενα μπαρακι και ακουσα μια μπαντα δικε μου...'' :137:

Mελωδια (ρυθμος) μωρα μου , πρωτα αυτη σου γαργαλαει τα αυτακια και μετα ολα τα αλλα.
Καλλιτεχνες οπως οι Μetallica και ο Εμινεμ (πχ..μωρε ) ακουγονται απο το σχολιαροπαιδο , μεχρι τον γιαπη και την γραβατα του..λετε να ειχαν ολοι κοινα βιωματα ? :138:

Reaction score
6
Ποια βιωματα μας ?

Δηλαδη για να ακουσουμε ''χασηκλιδικα '' πρεπει να ειμαστε και εμεις μαστουρηδες , για να ακουσουμε ραπ πρεπει να εχουμε και εμεις καμμια δεκαρια bitches ,η για να ακουσουμε blues πρεπει να νιωθουμε και εμεις τον πονο των μαυρων ?
Οh mon Dieu! Καλέ τι λες?!!! :111: Μόνο αυτά είναι βιώματα?!!!

Για παράδειγμα, θα σου πω συνοπτικά ένα δικό μου βίωμα. Πριν φύγω για τα ξένα, άκουγα μόνο ξένη ροκ μουσική σε όλες της μορφές, hard rock, classic rock, heavy metal, jass rock... Rock να ήταν και ότι να ήταν. Φεύγοντας λοιπόν, και μη έχοντας την ευκαρία να έρχομαι συχνά στην πατρίδα μου, λάτρεψα κυριολεκτικά την ελληνική μουσική. Μου έλειπε! Μου έλειπε και η πατρίδα μου. Ήθελα να ακούω μόνο ελληνικά! Μου έλειπε η ελληνική γλώσσα τόσο, μέχρι το σημείο να βγω από την πόρτα του σπιτιού μου και να ακούσω κάποιον να πει "καλημέρα". Έτσι ξεκίνησα να ακούω παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα από cds που αγόραζα όταν ερχόμουν εδώ. Τα οποία και αγάπησα, και για τα λόγια τους αλλά και για τη μουσική τους. Τώρα αν με ρωτήσεις γιατί αυτά και όχι κάποια άλλα, δε θα απαντήσω γιατί αρκετά η ψυχανάλυση για σήμερα.:142:

Εκτος αν εννοεις βιωματα '' το 85 που ειμουνα φοιτητης ειχαμε παει σε ενα μπαρακι και ακουσα μια μπαντα δικε μου...''
Το παραπάνω παράδειγμα είναι σχεδόν άτοπο γιατί δε μπορεί να επιλέξει, ή να αγαπήσει αν θέλεις, κανείς ένα είδος μουσικής μόνο από μια μπάντα ή 2-3 τραγούδια. Εντούτοις όμως, μπορεί μια μπάντα, ακόμη και από το ραδιόφωνο, να γίνει το ερέθισμα για περαιτέρω "ψάξιμο" στο συγκεκριμένο μουσικό είδος.

Mελωδια (ρυθμος) μωρα μου , πρωτα αυτη σου γαργαλαει τα αυτακια και μετα ολα τα αλλα.
Στο παραπάνω συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και γι' αύτο, όπως έχω γράψει και σε κάποιο άλλο θέμα, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε ένα είδος.

Καλλιτεχνες οπως οι Μetallica και ο Εμινεμ (πχ..μωρε ) ακουγονται απο το σχολιαροπαιδο , μεχρι τον γιαπη και την γραβατα του..λετε να ειχαν ολοι κοινα βιωματα ?
Δυο άνθρωποι μπορεί να ακούν την ίδια μουσική όχι γιατί έχουν κοινά βιώματα αλλά γιατί μπορεί σε αυτά που έχουν ζήσει να περιέχεται το συγκεκριμένο είδος. Για πάραδειγμα το σημερινό σχολιαρόπαιδο να τα ακούει γιατί είναι πολύ cool, Metallica rules, φοράνε και τα μπλουζάκια Metallica και δε συμαζεύεται. Ο σημερινός γιάπης μπορεί να τα ακούει γιατί του θυμίζουν τα νιάτα του!

Φυσικά με ότι γράφω δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα συγκροτήματα. Απλά συνέχησα το παράδειγμά σου.

Και κάτι τελευταίο για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν απορρίπτω κάνενα, μα κανένα μουσικό είδος. Απλά πιστεύω ότι η προτιμήσεις μας στη ζωή γενικά επηρρεάζονται και από εξωγενείς παράγοντες χωρίς να το καταλαβαίνουμε πάντα.

Y.Γ. Και για την ιστορία, τα ρεμπέτικα δεν είναι μόνο τα χασικλίδικα!

Reaction score
17.547
Πριν φύγω για τα ξένα, άκουγα μόνο ξένη ροκ μουσική σε όλες της μορφές, hard rock, classic rock, heavy metal, jass rock... Rock να ήταν και ότι να ήταν. Φεύγοντας λοιπόν, και μη έχοντας την ευκαρία να έρχομαι συχνά στην πατρίδα μου, λάτρεψα κυριολεκτικά την ελληνική μουσική. Μου έλειπε! Μου έλειπε και η πατρίδα μου. Ήθελα να ακούω μόνο ελληνικά! Μου έλειπε η ελληνική γλώσσα τόσο, μέχρι το σημείο να βγω από την πόρτα του σπιτιού μου και να ακούσω κάποιον να πει "καλημέρα". Έτσι ξεκίνησα να ακούω παλιά λαϊκά
Προσυπογραφω τα παραπανω!Κοινη βιωματικη εμπειρια...:126:

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Για ποιο λόγο επιλέγουμε να ακούμε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής ?

Πσιιιιιιιιιι....Τι ειπε ο ανθρωπας!:140:

Eγραψες παλι!:114:
και ομως οσο το σκεφτομαι τεινω να συμφωνησω! :107:

θυμαμαι στα παιδικα μου χρονια ειχα εκτεθει σε ενα μπαραζ ελληνικης και ξενης μουσικης απο ραδιοφωνο, σχολειο, κλπ, φυσικα εννοειται παντα mainstream, ποτε μα ΠΟΤΕ δεν με συγκινησε ουτε μιση νοτα... μεχρι τα μεσα γυμνασιου δεν ειχα την παραμικρη ενασχοληση με τη μουσικη... το μονο που θυμαμαι ειναι τα θαυμαζω τα soundtrack απο καποιες ταινιες οταν τις εβλεπα στην τηλεοραση... και μετα οταν επεσε στα χερια μου μια κασετα με Μοτσαρτ και Μπετοβεν ηρθε για μενα η αποκαλυψη... το φως το αληθινον!

Ετσι ξεκινησε το ταξιδι μου στη μουσικη... μερικα χρονια αργοτερα, κατα τυχη παλι επεσε στα χερια μου μια κασετα με Iron Maiden, την ακουσα απο περιεργια και οταν εφτασε στο τελευταιο κομματι, το Hallowed Be Thy Name, μου ηρθε η δευτερη αποκαλυψη! επιτελους μετα απο καιρο βρηκα αλλο ενα ειδος μουσικης που περα απο πολυποικιλες συνθεσεις και θεατρικες ερμηνιες που με παρεπεμπαν στην κλασσικη, ειχε και ενα εντονο στοιχειο bombast που μου αρεσε τοσο και απο την κλασσικη και τα σαουντρακ αλλα ποτε δεν υπηρχε εκει στην αυθονια που ηθελα!

Αυτο ηταν για μενα... ημουν hooked for life! :107: Στην πορεια βεβαια ανακαλυψα και αλλα ενδιαφεροντα ειδη που αγαπησα και απολαμβανω, το καθενα για τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα του, ολα με κοινο παρονομαστη να εχει δωθει βαρος στη συνθεση.

Απο κει και περα το τι κανει κλικ στον καθενα ειναι προσωπικο θεμα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.947
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm