Για το ηλεκτρικό ρεύμα (AC Power)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
23.898
Reaction score
16.691
Απάντηση: Για το ηλεκτρικό ρεύμα (AC Power)

Δεδομένου πως η ισχύς ορίζεται και ως ανάλογη του τετραγώνου της τάσης και αντιστρόφως ανάλογη της αντίστασης, η χωρητική ισχύς με την οποίαν πρέπει να αντιδρά ο ενισχυτής, ώστε αυτή να ισοσκελίσει την επαγωγική του αντιδραστική ισχύ, είναι...Δηλαδή, ο ενισχυτής χρειάζεται στην είσοδο της τροφοδοσίας του, παράλληλα με το πρωτεύον του μετασχηματιστή του, χωρητική αντίσταση 226Ω, οπότε το αντίστοιχο χωρητικό φορτίο είναι...... όπου f είναι η συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, συνδέοντας παράλληλα με το πρωτεύον έναν πυκνωτή ΜΚΤ 14μF στα 630V, ο συντελεστής ισχύος του ενισχυτή θα πλησιάσει κατά πολύ τη μονάδα, θα είναι σχεδόν αμιγώς ωμικό φορτίο.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
23.898
Reaction score
16.691
Απάντηση: Για το ηλεκτρικό ρεύμα (AC Power)

Πόσο σταθερή τάση;

Αν η συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ελέγχεται και διατηρείται με μεγάλη ακρίβεια, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την τάση, τουλάχιστον στο μέτρο του τεχνικώς εφικτού. Μπορεί η ονομαστική τιμή της μονοφασικής τάσης να είναι 230VRMS, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς η τάση που παρουσιάζει στο δευτερεύον του ένας μετασχηματιστής, εκτός των άλλων εξαρτάται από την ισχύ του σε συνδυασμό το ρεύμα θα "τραβήξει" το φορτίο που οδηγείται από το δευτερεύον, δηλαδή συνολικά από αυτό που στη γλώσσα της ΔΕΗ ονομάζεται ζήτηση. Έτσι, δεδομένου πως η ζήτηση μεταβάλλεται συνεχώς, καθώς ανάβουν και σβήνουν φώτα, ξεκινούν και σταματούν τρυπάνια και ένας σωρός άλλων συσκευών που "βλέπει" κάθε φάση ενός μετασχηματιστή διανομής, η τάση θεωρείται λογικό και αναμενόμενο να κυμαίνεται κάποια βολτ πάνω ή κάτω από την ονομαστική τιμή της, ενώ σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί και να φθάνει σε κάποια άνω ή κάτω ακραία τιμή, πέραν της οποίας δημιουργούνται προβλήματα στα φορτία, αλλά και στο ίδιο το δίκτυο, (όπως είδατε παραπάνω, ο συντελεστής ισχύος εξαρτάται και από τη συχνότητα, και από την τάση του ρεύματος).

Το κύκλωμα κάθε συσκευής hi-fi είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο, φυσικά σε χαμηλότερη τάση, η διαχείριση της οποίας διαφέρει, καθώς άλλες συσκευές τροφοδοτούν το κύκλωμά τους με τάση, η οποία απλώς ανορθώθηκε, ενώ κάποιες άλλες έχουν την τάση σταθεροποιημένη με ενεργά στοιχεία. Αυτό το τελευταίο ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα στερεάς κατάστασης προενισχυτικά κυκλώματα, αλλά για οικονομικούς λόγους δεν ισχύει και για το κύκλωμα ισχύος ενός ενισχυτή. Έτσι, ειδικά αν ο ενισχυτής είναι λαμπάτος, ή κάποιος με τρανζίστορ, και με τιμή που τον κατατάσσει στην κατηγορία high end (...), συνήθως ο κατασκευαστής πλάθει και μια φιλοσοφία της συμφοράς για να δικαιολογήσει αυτήν την επιλογή του, ότι το κύκλωμά του είναι μίνιμαλ για χαμηλές παραμορφώσεις, ότι less is more, και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Στην πραγματικότητα, αν το κύκλωμα ισχύος τροφοδοτείται με μη σταθεροποιημενη τάση, αυτή η τάση θα κυμαίνεται ανάλογα με την τάση που εφαρμόζεται στο πρωτεύον του μετασχηματιστή τροφοδοσίας, οπότε, σε περίπτωση που η τάση του δικτύου πέσει ή ανέβει αρκετά, ανάλογη μείωση ή αύξηση θα έχει αντίστοιχα και η τάση τροφοδοσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση της λειτουργίας του σταδίου ισχύος έξω από την καμπύλη που θα έχει επιλέξει ο κατασκευαστής, με πιθανή αύξηση της παραμόρφωσης, αλλ' οπωσδήποτε αντίστοιχη αύξηση ή μείωση της ισχύος του κυκλώματος, καθώς επίσης και αύξηση της ευαισθησίας του. Έτσι, όταν η τάση της ΔΕΗ είναι στα κάτω της, είναι πιθανό να αντιληφθεί ο ακροατής πως ο ενισχυτής του δεν έχει "δυναμικά", ότι έχει χάσει τη "ζωντάνια του", και άλλα παρόμοια, που μπορεί να ανήκουν στη σφαίρα της αυθυποβολής, μπορεί όμως να είναι και πραγματικά. Στην περίπτωση που είναι πραγματικά και επαληθεύσιμα, τότε φυσικά αυτό το ελάττωμα του ενισχυτή θα μεταβληθεί αμέσως σε προτέρημα, αφού θα είναι πανάκριβος, και έτσι ο ιδιοκτήτης του θα πει πως ο ενισχυτής του είναι πολύ επιλεκτικός, πολύ αποκαλυπτικός των "αδυναμιών" του ρεύματος, ότι απαιτεί οπωσδήποτε πεντακάθαρο ρεύμα διότι είναι πραγματικά high end ενισχυτής, και άλλα παρόμοια.

Ενδέχεται, όμως, κάποιος άλλος ενισχυτής να έχει σταθεροποιημένη και την τάση του σταδίου εξόδου. Πώς γίνεται αυτό...Στην εικόνα αυτή αναπαρίσταται σχηματικά η διαδικασία σταθεροποίησης μιας τάσης συνεχούς ρεύματος. Η ανορθωμένη τάση Vin εφαρμόζεται στην είσοδο του κυκλώματος σταθεροποίησης, το οποίο παρουσιάζει στην έξοδό του σταθεροποιημένη τάση, με την οποία τροφοδοτείται το στάδιο εξόδου, και η οποία είναι βεβαίως χαμηλότερη, ενώ τη διαφορά των τάσεων πολλαπλασιασμένη με το ρεύμα, την αποβάλλει ως ισχύ υπό μορφή θερμότητας στον περιβάλλοντα χώρο. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κύκλωμα, πρέπει η διαφορά αυτών των δύο τάσεων να είναι μεγαλύτερη από κάποια ελάχιστη τιμή, αλλά και μικρότερη από κάποια άλλη, ώστε το κύκλωμα να σταθεροποιεί σωστά, και συγχρόνως να μην καταστραφεί από υπερθέρμανση. Πάντως, όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η μείωση της τάσης, τόσο πιο αυστηρό και αναίσθητο σε μεταβολές είναι το κύκλωμα. Έτσι, ακόμη κι αν ο ενισχυτής τροφοδοτείται με ρεύμα αρκετά χαμηλής τάσης από την πρίζα, η απόδοσή του δεν μεταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, πως υπ' αυτές τις συνθήκες το κύκλωμα σταθεροποίησης εξακολουθεί να λειτουργεί εντός των ορίων του. Έτσι, αυτός ο ενισχυτής δεν καταλαβαίνει και πολλά - πολλά από τα καπρίτσια της τάσης της ΔΕΗ, οπότε, κάποιος που είναι πιστός στις Αρχές και τις Αξίες της Χαϊεντικής Μπουρδολογίας, θα πει πως ο ενισχυτής είναι "αναίσθητος", δεν είναι "αποκαλυπτικός", κλπ., ενώ στην πραγματικότητα είναι μηχάνημα ανώτερης κλάσης, καθώς η ποιότητα του ήχου του παραμένει σταθερή σε ευρύτερα όρια τροφοδοσίας.

Βεβαίως, η σταθεροποίηση της τροφοδοσίας στα στάδια εξόδου είναι πολύ ακριβή υπόθεση, καθώς συνεπάγεται υλικά που έχουν κόστος, όγκο και βάρος. Πρακτικά, για έναν τρανζιστοράτο ενισχυτή με σταθεροποιημένη τροφοδοσία στην έξοδο, κάθε τρανζίστορ εξόδου απαιτεί άλλο ένα όμοιο, που το τροφοδοτεί με σταθεροποιημένη τάση. Πέραν αυτού, υπάρχει και ο πειρασμός της ισχύος. Άλλο πράγμα είναι να εκθέτει ένας κατασκευαστής τον ενισχυτή του με ανοικτό το καπάκι, όπου θα φαίνονται φαρδιά - πλατειά τα ας πούμε 40 τρανζίστορ εξόδου, που θα βγάζουν ας πούμε 500W στο κανάλι, κι αλλιώς είναι να πει στον υποψήφιο πελάτη πως ο ενισχυτής του έχει μεν 40 τρανζίστορ, αλλά τα μισά από αυτά δεν βγάζουν ήχο, αλλά τροφοδοστούν με σταθεροποιημένη τάση τα άλλα μισά, με ανάλογη βεβαίως μείωση της ονομαστικής ισχύος, ενώ για τον πελάτη, αυτά θα δουλεύουν "τζάμπα".

Θα μου πείτε πως έχει και το δίκιο του ο πελάτης που θα το πει αυτό, αφού, συνήθως, η τάση της ΔΕΗ είναι σε αξιοπρεπές επίπεδο, οπότε δεν χρειάζονται τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες. Συνήθως, όμως, όχι πάντα...
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
23.898
Reaction score
16.691
Απάντηση: Για το ηλεκτρικό ρεύμα (AC Power)

Τελειώνοντας, κι αν υποθέσουμε δηλαδή ότι δεν το έχω χάσει τελείως και δεν λέω ό,τι μου κατέβει, αν έχετε όλα αυτά υπ' όψιν, έχετε και μια πιο τεκμηριωμένη άποψη για το αν και πότε χρειάζονται όλα αυτά τα power conditioning προϊόντα, και τα καλώδια ρεύματος και οι επίχρυσες ασφάλειες, που πωλούνται μεγαλοσχήμως στην αγορά.
 

Μηνύματα
1.089
Reaction score
1.149
Απάντηση: Για το ηλεκτρικό ρεύμα (AC Power)

Τρομερότατο!!!!:111:
Άλλο ένα διαμαντάκι που το βρήκα τυχαία από το "αναζήτηση".........
Πιστεύω ότι σαν Sticky θα βοηθούσε και είναι κρίμα να είναι θαμμένο μέσα στις πολλές σελίδες.
Μερικά τέτοια θέματα σε φέρνουν στην όμορφη λογική και απομάκρυνση από τις κακίες δεισιδαιμονίες τους κόκκινους κίτρινους δράκους που υπάρχουν μέσα στις συσκευές μας....
ΤΥ ΚΚ άλλη μια φορά.
 

Μηνύματα
445
Reaction score
523
Περιδιαβαίνοντας τον κόσμο της υψηλής πιστότητας έγινε αντιληπτό εκ μέρους μου πως οι συσκευές (πχ ενισχυτές) πρέπει να συνδέονται στην πρίζα με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε ο αγωγός που διαθέτει το ρεύμα να συνδέεται με συγκεκριμένο ακροδέκτη του φις. Εφόσον το οικιακό ρεύμα είναι εναλλασσόμενο υπάρχει νόημα στην ανωτέρω σύνδεση; Μήπως είναι ένας ακόμα μύθος του hifi ;
 

TGD

Μηνύματα
2.455
Reaction score
2.170
Είναι ηλεκτρολογικό το θέμα, ο διακόπτης της συσκευής να κόβει τη φάση και όχι το ουδέτερο. Αν είμασταν σωστοί, θα έπρεπε όλοι να είχαμε εγγλέζικες πρίζες που είναι αδύνατον να μπουν ανάποδα, κι όχι σούκο...
Τυπικά και στο σούκο και στο IEC υπάρχει προδιαγραφή για το που συνδέεται η φάση και που ο ουδέτερος. Δεν έχω βρει ηλεκτρολόγο που να το ξέρει αυτό!
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
23.898
Reaction score
16.691
Περιδιαβαίνοντας τον κόσμο της υψηλής πιστότητας έγινε αντιληπτό εκ μέρους μου πως οι συσκευές (πχ ενισχυτές) πρέπει να συνδέονται στην πρίζα με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε ο αγωγός που διαθέτει το ρεύμα να συνδέεται με συγκεκριμένο ακροδέκτη του φις. Εφόσον το οικιακό ρεύμα είναι εναλλασσόμενο υπάρχει νόημα στην ανωτέρω σύνδεση; Μήπως είναι ένας ακόμα μύθος του hifi ;
Ναι, είναι ακόμα ένας μύθος...
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
23.898
Reaction score
16.691
Δύο ενδιαφέροντα ντοκυμανταίρ, ένα για το φράγμα στον ποταμό Γιαγκτσέ (η μεγαλύτερη υδροηλεκτρική μονάδα σήμερα, δυναμικότητας περίπου 2,5 φορές όσο ολόκληρο το ελληνικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής)...

 TGD

Μηνύματα
2.455
Reaction score
2.170
ένα για το φράγμα στον ποταμό Γιαγκτσέ
Εκεί έχω πάει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο είναι, Έχει κάνει τον μισό ποταμό μια λασπωμένη λίμνη. Μέχρι και στην πόλη του Chongqing που είναι περίσσότερα από 500 χιλιόμετρα στην ανάντη έχει ανέβει η στάθμη. Δούλευε μόνο η μία γεννήτρια εκείνο το πρωί και πάλι ο πίδακας ήταν απίστευτος.
 
Last edited:

Μηνύματα
1.900
Reaction score
3.164
Πολύ επίκαιρο το θέμα για μένα μιασ και ψαχνομαι ....
για να ξεμπερδέψουμε μιά και καλή με το ρεύμα πρέπει να πάμε σε On line ups με double conversion ?
ή αρκεί μία λύση με automatic voltage regulator ?
για να μην χαλάσω το Thread εάν πρέπει να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο
οι mod ασ το μεταφέρουν
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
4.907
Reaction score
5.146
Καλημέρα,

Επαναφέρω το θέμα:

Τελικά η χρήση του UPS στην αλυσίδα του ηχητικού συστήματος έχει νόημα ή όχι.
Και αν πράγματι, αξίζει να το συζητάμε, καλό θα ήταν να έχουμε μια γνώμη σχετικά με την επιλογή τύπου του Μηχανήματος (πχ online κλπ), καθώς και της ισχύος που θα πρέπει αυτό να διαχειρίζεται.
Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι είμαι άσχετος (όπως και πολλοί στο site φαντάζομαι). Όσο δε πιο πολύ ψάχνομαι στο διαδίκτυο τόσο πιο πολύ πελαγώνω.

Πολύτιμη λοιπόν η γνώμη των πιο ειδικών…
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
10.597
Reaction score
14.403
Ειδικός δεν είμαι σίγουρα, αλλά στο σύστημά μου, "παίζω" με 4 ενισχυτές Class D ([email protected]Ω έκαστος), turntable, προενισχυτή κεφαλής, προενισχυτή και το Lyngdorf RP-1. Όλες οι συσκευές είναι πάνω σε ένα online UPS της APC (αυτό) και παίζουν μια χαρά.

Βέβαια, το UPS δεν το πήρα για να ακούω μουσική όταν δεν υπάρχει παροχή ρεύματος, αλλά για να παρέχει "καθαρό" ρεύμα στις συσκευές.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
6.828
Reaction score
15.962
Και εγώ έχω το σύστημα μου πάνω σε Online UPS. Δεν έχω καμια σχέση με τα ηλεκτρολογικά αλλα όπως έχω μάθει από web και από φίλο ηλεκτρολόγο μηχανολόγο, είναι ότι καλύτερο γιατί είσαι απαλλαγμένος από όλα όσα θέτουν σε κίνδυνο ή κακή λειτουργία τα μηχανήματα.
Το ρεύμα καθαρίζεται, φιλτράρεται, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις, και έχει ασφαλιστικά υπέρτασης στην είσοδο του. Είναι η καλύτερη επιλογή αλλα και η ποιο ακριβή και σε αγορά και σε συντήρηση. Επίσης λόγο αδιάκοπης λειτουργίας των μπαταριών κάποια κάνουν αρκετό θόρυβο επειδή οι ανεμιστήρες δουλεύουν συνεχεια, οποτε η τοποθέτηση μέσα στο σαλόνι είναι κάπως.
Από την άλλη με ένα καλό Power conditioner είσαι OK, μόνο που δεν έχεις back up batteries. Θα βρείς και με ασφαλιστικά υπέρτασης αλλα δεν κάνουν τίποτα στην υπόταση, απλά κόβουν το ρεύμα μέχρι να επανέλθει. Μπορείς να το βρείς σαν πολυμπριζο ή σαν μηχάνημα που θέλει και αυτό το χώρο του διπλα στα άλλα.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.024
Reaction score
6.852
alexis καποια στγμη στην ζωη σου θα μαθεις τα
big toys for big boys
για την ωρα ζεις με αυτο που ξερεις ( οπως ελεγε η διαφημιση - αυτο ξερω αυτο εμπιστευομαι)
αργοτερα θα μαθεις τους αναγενητες ρευματος ...με πολλες διορθωσεις στο ρευμα......
αργοτερα ...οσο για τα pc υπαρχουν και με μπαταριες
αλλα ειπαμε ο καθενας λεει οσα ξερει......
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.024
Reaction score
6.852
οσο για το πως πρεπει να συνδεονται τα φις
μια δοκιμη θα μας ψησει
ποιος ξερει μπορει και εμεις να ακουσουμε διαφορες
και οι δοκιμες ειναι τσαμπα....
μετα βεβαια θα πρεπει να βρουμε το κουραγιο να πουμε την γνωμη μας....
γιατι συνηθως ακουλουθουν λιθοβολισμοι εξορκισμοι
και τοσα αλλα ωραια σε οσους νομιζουν οτι ακουνε διαφορα..........
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
10.597
Reaction score
14.403
...κάνουν αρκετό θόρυβο επειδή οι ανεμιστήρες δουλεύουν συνεχεια, οποτε η τοποθέτηση μέσα στο σαλόνι είναι κάπως.
Αυτό το πρόβλημα το έλυσα αντικαθιστώντας τα ανεμιστηράκια του ups με 2 του εμπορίου, αθόρυβα των οποίων τις στροφές ρυθμίζω με δύο ρυθμιστικά τάσης ειδικά για αυτή την λειτουργία. Το ups είναι στο σαλόνι, δεν ζεσταίνεται και δεν ακούγεται!
 

Μηνύματα
879
Reaction score
1.141
Βέβαια, το UPS δεν το πήρα για να ακούω μουσική όταν δεν υπάρχει παροχή ρεύματος, αλλά για να παρέχει "καθαρό" ρεύμα στις συσκευές.
είμαι λίγο τεμπέλης και πέρασα το άρθρο στα γρήγορα, αλλά το παραπάνω δεν το αναίρεσε ο Κόγιας?
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.024
Reaction score
6.852
στον ιδιο σπιτι πριν 10 χρονια αγορασα ενα exact power
μετα απο δοκιμες συγκρισεις με ενα ps audio, και ενα ακιουφεις
Tο δευτερο και τριτο μεταχειρισμενα,
ενα κλικ καλυτερο το exact και για αυτο εμεινε
ποσό 3 χαρτια (3000 ευρω)
ξεκουβαλοντας το συστημα και πηγαινοντας το στο υπογειο
παλι σε δικη του γραμμη το exact δεν προσθαφερουσε τιποτα στον ηχο
και απλα πουληθηκε ή πιο σωστα σφαχτηκε.....
μια δοκιμη το μονο που αφαιρει ειναι λιγο χρονος και ισως αλλαγη σκεψης
αξιζει να δοκιμασει κανεις......
...Οι δοκιμες ειναι τσαμπα ......και ετσι πρεπει να ειναι..............
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
161.141
Μηνύματα
2.552.062
Members
36.276
Νεότερο μέλος
dmitrisnpk
Top