Γυψοσανίδα

Reaction score
4
Υπάρχει μια κατασκευή από γυψοσανίδα και σκέφτομαι να την επενδύσω με κάτι με σκοπό να την "εξαφανίσω"...Είναι κάτι σαν πάγκος και ράφια.

Στο κάτω κομμάτι (πάγκος) θα πρέπει να βάλω πάνω του τα ηχεία και τα "ράφια" να μην "αντιδρούν" στα ηχητικά κύματα.

Έχετε κάποια πρόταση ;

Reaction score
1
Αν τα ράφια είναι από γυψοσανίδα όπως λες, τότε μάλλον τα ηχεία θα εξαφανίσεις.

Εκτός κι αν είναι PC-speakers... Από την άλλη, τι ηχητικά κύματα μπορούν να δημιουργούν αυτά;

Reaction score
4
Απάντηση: Γυψοσανίδα

Λοιπόν θα σας πω τις σκέψεις μου αλλά μην )( ... :happy_9:

Σκέφτομαι στην επιφάνεια που θα πατάνε τα ηχεία, πρέπει να καταφέρω να μην περνάνε οι δονήσεις στο κυρίως σώμα την κατασκευής.
Λέω λοιπόν να βάλω κάποιο υλικό (πετροβάμβακα ; ) και από πάνω κάποιο ανακλαστικό (τζάμι ή plexi) το οποίο θα πατάει σε πιχάκια με λάστιχο η κάτι ανάλογο, χωρίς να ακουμπάει πουθενά περιμετρικά.

Τα ράφια πρέπει να "ντύσω" με κάτι που να βοηθά στην ανάκλαση, σωστά ;

Reaction score
1
Τα ηχεία θα μπουν στο 47 υποθέτω. Η κατασκευή έχει γίνει με σκελετό από σιδηρογωνίες, λαμαρίνα ή αλουμίνιο; Υπάρχει γέμισμα από φελιζόλ; Δεν μπορώ να καταλάβω από τη φωτό.

Βοήθα λίγο...

Reaction score
4

Ναι στο 47 ύψος αλλά το βάθος θα γίνει 61.
Δυστυχώς δεν πρόβλεψα να γεμίσω την γυψοσανίδα.
Σκελετό δεν ξέρω αν έχει κάτι επιπλέον.....μάλλον είναι με το κλασικό τρόπο κατασκευασμένη (γωνιόκρανα ή κάπως έτσι τα λένε :crazy_10: )

Πάντως οι διαστάσεις αλλάζουν αν χρειαστεί...ήδη θα κάνω την πρώτη αλλαγή και θα μεγαλώσω το βάθος.

Reaction score
1
Αν είναι να προβείς σε αλλαγές, προτείνω ξυλαράκι του θεού. Μασίφ πράματα. Όχι μόνο για τους συντονισμούς, αλλά και για την αντοχή.

Γωνιόκρανο και αγέμιστο, με μια σφαλιάρα γκρέμιστο...

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Γυψοσανίδα

..
Γωνιόκρανο και αγέμιστο, με μια σφαλιάρα γκρέμιστο...
:happy_9:
αν είναι θέμα αντοχής δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αφού πραγματικά είναι 'στέρεο' :crazy_10:
Αλλά και πάλι αν αντικατασταθεί με ξύλο φαντάζομαι θα έχω ανάλογα προβλήματα.

Το θέμα 'επένδυση' του υπάρχοντος λες να το ξεχάσω ;
Πόσο λάθος είναι η παραπάνω σκέψη μου...;
αν βάλω κάτι 'αδρανές' για βάση δεν θα βοηθήσει την όλη κατάσταση ;

Και κάτι ακόμα ...πίσω από το σημείο που θα μπουν τα ηχεία (τοίχος) πρέπει να βάλω κάτι ηχο-απορροφητικό, έτσι...τι όμως ;

Reaction score
1
Η συμβουλή μου είναι να στήσεις πρώτα ότι είναι να στήσεις, και αν έχεις πρόβλημα τότε αποζητάς συγκεκριμένη λύση.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Γυψοσανίδα

..

Timbre, πόσο βαριά είναι τα ηχεία σου ?
Ακόμα δεν τα έχω και είμαι ανάμεσα σε 2-3, αλλά αλλάζει κάτι στην (μικρή) διαφορά βάρους (μεταξύ τους).

Θα ήθελα να έχω έτοιμο το κομμάτι αυτό πριν αρχίζω να στήνω γιατί τώρα είναι πιο εύκολο για τροποποιήσεις.
Για να ολοκληρωθεί ο χώρος (γεμίσει το δωμάτιο) θα περάσεις αρκετός καιρός οπότε πάει μακριά το θέμα..

Προσπαθώ να προβλέψω τα βασικά.
Ήδη με το 'γέμισμα' της γυψοσανίδας την 'πάτησα' :crazy_1:

Reaction score
4

Σκέφτομαι να ανοίξω κάποια σημεία της κατασκευής (όλα ίσως) και να την "γεμίσω".
Τι υλικό χρησιμοποιούμε ;

Reaction score
80
Re: Απάντηση: Γυψοσανίδα

Σκέφτομαι να ανοίξω κάποια σημεία της κατασκευής (όλα ίσως) και να την "γεμίσω".
Το γέμισμα της γυψοσανίδας με κάποια υλικά - πολλοί βάζουν πετροβάμβακα - δεν θα αποτρέψει την μετάδοση των κραδασμών από τα ηχεία.

Η γεωμετρία του σκελετού της κατασκευής, η ποιότητα των στρωτήρων της γυψοσανίδας ( ποιότητα υλικού στρωτήρα ), η χρήση ελαστομερών υλικών απόσβεσης μεταξύ στρωτήρων-γυψοσανίδας αλλά και η χρήση ειδικών αυτοκόλλητων "αντικραδασμικών" μεμβρανών κολλημένων στην γυψοσανίδα βοηθούν σημαντικά στην αντικραδασμική συμπεριφορά των κατασκευών γυψοσανίδας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ουσιαστικότερο που μπορείς να κάνεις είναι να "απομονώσεις" τα ηχεία - και κατά συνέπεια τους κτυπογενείς κραδασμούς - απο την όλη κατασκευή. Αυτό μπορεί να γίνει με την παρεμβολή αντικραδασμικών υλικών - πχ. ποδαράκια σορμποθάνης - μεταξύ ηχείων και γυψοσανίδας. Η ερώτηση μου σε προηγούμενο post για το βάρος των ηχείων εκεί αποσκοπούσε. Βέβαια η χρήση τέτοιων υλικών εισάγει άλλα προβληματάκια αλλά πιστεύω οτι αξίζει να το δοκιμάσεις.

Εάν μπορείς να ανοίξεις σε κάποια σημεία την γυψοσανίδα θα συνιστούσα να βάλεις όπου μπορείς αυτοκόλητες αντικραδασμικές μεμβράνες. Η χρήση ενός αυτοκόλητου ασφαλτόπανου δεν είναι και άσχημη ιδέα.

Επειδή η καθιερωμένη προσέγγιση του " βλέποντας και κάνοντας" έχει την αξία της, μήν αρπάξεις το σφυρί και τον κασμά πρίν δοκιμάσεις τα ηχεία στην πράξη.

Περιμένουμε εντυπώσεις.....

Reaction score
1.844
Re: Απάντηση: Γυψοσανίδα

Αφρό πολυουρεθάνης, φτηνό και αποτελεσματικό.
Δεν πρόκειται όμως να αποτρέψει πιθανούς συντονισμούς της επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με τα ηχεία. Εκεί βάλε κώνους ή κάποια παχιά μοκέτα.
Ωστόσο το φώλιασμα ηχείων σε "ράφια", καθώς και η μηδενική απόστασή τους απο τους πίσω και πλάγιους τοίχους σχεδόν πετυχαίνει κακή ηχητική απόδοση. Κι' όσο ανεβαίνουν οι εντάσεις το πράγμα επιδεινώνεται. wall_1
Εσύ κρίνεις.)(

Μόλις διάβασα και το σχετικό θέμα, χωρίς να αλλάξω γνώμη.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Απάντηση: Γυψοσανίδα

Πολύ σωστά όσα έγραψες.
Το σημαντικότερο υποθέτω είναι αυτό στο οποίο τώρα δεν γίνεται κάτι.
"...., η χρήση ελαστομερών υλικών απόσβεσης μεταξύ στρωτήρων-γυψοσανίδας ......
Επειδή όμως θέλω να "ντύσω" με κάποιο τρόπο την κατασκευή τι θα λέγατε αν έβαζα "κάτι" στο οριζόντιο επίπεδο και από πάνω του τζάμι ή plexi ή άλλο ... ?
Αυτό το 'κάτι' ψάχνω και σήμερα θα πάρω κάποια δείγματα για να τα εξετάσω από εδώ http://www.isoren.gr/site/index.php?subgroupid=160&groupid=58.

Τα "ελαστομερεί" υλικά που αναφέρεις, μάλλον θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και δεν θα είναι τόσο παχιά όσο ο πετροβάμβακας. Τι είναι όμως και που τα βρίσκω ;

Από την άλλη είναι πιο λογικό να "απομονώσω" τα ηχεία και πιο ευκολο, έτσι σκέφτομαι τον συνδιασμό αυτών. Αυτό λέτε να δουλέψει ; http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_image/product/ed204b90b2eab3eebd4e2d3afd30d6c4.jpg

Πέρα από το κομμάτι αυτό μένει και η μόνωση των τοίχων πίσω ίσως και πλάϊ των ηχείων. Εκεί τι κάνουμε ;

@anemelos
Αυτός είναι και ο λόγος που σκέφτομαι "ενεργά" ηχεία (τοποθέτηση)
Αν έχεις κάποια ιδέα ευχαρίστως την ακούω (στο άλλο τοπικ).

Σας ευχαριστώ :cool_4:

Reaction score
1.844
Καλύτερα κώνοι, λόγω της φύσης της κατασκευής. Ακόμα και φτηνούς ν' αγοράσεις, σαν τους δυό τελευταίους, θα πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα απο οποιοδήποτε σκέτο ηχοαπορροφητικό. Καλύτερα ακόμα συνδυασμός των δύο. Όπως σου είπα, μια χοντρή μοκέτα (που δεν είναι απαραίτητο να κολληθεί, ώστε να βγαίνει για πιο "επίμονο" καθάρισμα) και πάνω της οι κώνοι. Το γυαλί εγκυμονεί κινδύνους συντονισμού, αν έχει κενά (έστω και μη ορατά) με την κάτω επιφάνεια.
Για τους πίσω και πλαϊνούς τοίχους δεν ξέρω μόνωση που να είναι θετική στο w.a.f. :happy_9:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
auralex.com διαβασε λιγο γιατι αν αρχισω.......... και δεν εχω καμμια διαθεση να λεω τα ιδια και τα ιδια
διαβασε ο ηχος σε τι μετατρεπεται οταν ερχεται σε επαφη με μια επιφανια και τι προτεινουν.
Κτυπογενιες κραδασμους? oh god τι αλλο θα διαβασουμε

Reaction score
80
φίλτατε timbre,

Πολύ θεωρία έχει πέσει στο συγκεκριμένο θέμα, και δοκιμή επί της ουσίας δεν βλέπω να γίνεται.

Κάποια στιγμή πρέπει να δοκιμάσεις - έστω και πρόχειρα - ένα συστηματάκι να δείς "τί παίζει".

Ειδάλως, μπορούμε να θεωρητικολογούμε "εις τον αιώνα τον άπαντα"

Φίλτατε argi,

Λυπάμαι που τα γραφόμενα μου δεν τυγχάνουν της εγκρίσεως σου.

Δεν γνωρίζω τί "άλλο θα διαβάσεις" αλλά εγώ αυτά διάβαζα όταν έδινα εξετάσεις στο μάθημα " Ταλαντώσεις και Δυναμική Μηχανών " στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. :beer:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
u do not copy
το να μεταφαζουμε κατι καπως γιατι αλλιως δεν γινεται δεν σημαινει οτι ειναι ωραιο
αλλο ωραιο- αλλο σωστο
εγω μεταφερω τι λεει η auralex ,απο την οποια οτι εχω δοκιμασει δουλευει
καποια στιγμη θα ανεβασω τους πελατες της:cool_4:
φιλικα αρτζι και δεν εγραψες μονο εσυ, ασχετα αν σχολιασα μονο εσενα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ