Featured Δημιουργία πολυχρηστικού media room

Reaction score
55
ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ! μπορω να μεινω στο ξενωνα εστω; θα ακουω και θα βλεπω απο κει οτι περισσευει ! δε θελω ουτε να φαω ουτε να πιω !

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.448
Οι εργασίες στο σπίτι προχωρούν. Ολοκληρώθηκε η βαφή του ισογείου και μαζί του media room.
Το χρώμα που επιλέχθηκε είναι γκρι-μπεζ, στον πιο ανοιχτό τόνο της παλέτας για τους τοίχους και τρεις τόνους πιο σκούρο για την πλευρά της οθόνης και την οροφή του home-cinema. Η οροφή και η γυψοσανίδα του κρυφού φωτισμού στην πλευρά του καθιστικού βάφτηκαν λευκά ώστε να μη σκουρύνει υπερβολικά.

Βαμένο1.jpg

Βαμένο2.jpg

Βαμένο3.jpg

Η ηχητική του χώρου είναι καλή, αλλά νομίζω ότι βελτιώθηκε κι άλλο με την τοποθέτηση των ηχοαπορροφητικών. Περισσότερα θα ξέρουμε στο τέλος βέβαια, όταν θα μπουν έπιπλα, χαλιά και κουρτίνες και θα γίνουν οι μετρήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι η διάτρητη γυψοσανίδα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή οπτικά, με τη χρωματική εναλλαγή από το γκρι-μπεζ της εξωτερικής βαφής, στο λευκό του γύψου και στο μαύρο του ηχοπερατού υφάσματός της στο πίσω μέρος!

Διάτρητη 2.jpg

Έχουν μπει αναμονές για γραμμικό φωτισμό περιμετρικά, αλλά μάλλον δε θα τον τοποθετήσω, γιατί δε μου μοιάζει ταιριαστός στο συγκεκριμένο χώρο. Έχετε κάποια πρόταση για φωτιστικό στο κέντρο; Θα πρέπει να είναι μάλλον κάτι σαν πλαφονιέρα σε μοντέρνο στυλ. Αν έχει και κάποια εφέ που να ταιριάζουν σε home-cinema (πχ starlight), ακόμα καλύτερα!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.424
Έχουν μπει αναμονές για γραμμικό φωτισμό περιμετρικά, αλλά μάλλον δε θα τον τοποθετήσω, γιατί δε μου μοιάζει ταιριαστός στο συγκεκριμένο χώρο.
Κι όμως, είναι ότι καλύτερο.
Βάλε μια λεντοταινία περιμετρικά, ντιμαριζόμενη (πρόσεξε να μην "βουΐζει" ο μετασχηματιστής του), και θα δεις ότι αυτό το φωτισμό θα χρησιμοποιείς τελικά, ασχέτως άλλου κεντρικού φωτισμού που έχεις κατά νου.

Προφανώς (το γνωρίζεις) το ανοιχτόχρωμο δάπεδο θα αντανακλά σημαντικό φως στην οθόνη, και θα χαλάει το κοντραστ, χρειάζεται στο χώρο θέασης να είναι σκουρόχρωμο το δάπεδο.

Ταυτόχρονα, η πολύ ισχυρή αντανάκλαση του σκληρού αυτού δαπέδου, θα "ακούγεται" στα ανώτερα μεσαία και πρίμα.

Χρειάζεται λοιπόν μια λύση και για το δάπεδο, που να κόψει τόσο τις ανακλάσεις φωτός, όσο και αυτές του ήχου.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως μια πολύ λεπτή μοκέτα είναι άριστη λύση για αυτό το θέμα.

Reaction score
2.823
Οι εργασίες στο σπίτι προχωρούν. Ολοκληρώθηκε η βαφή του ισογείου και μαζί του media room.
Το χρώμα που επιλέχθηκε είναι γκρι-μπεζ, στον πιο ανοιχτό τόνο της παλέτας για τους τοίχους και τρεις τόνους πιο σκούρο για την πλευρά της οθόνης και την οροφή του home-cinema. Η οροφή και η γυψοσανίδα του κρυφού φωτισμού στην πλευρά του καθιστικού βάφτηκαν λευκά ώστε να μη σκουρύνει υπερβολικά.

View attachment 391939

View attachment 391940

View attachment 391941

Η ηχητική του χώρου είναι καλή, αλλά νομίζω ότι βελτιώθηκε κι άλλο με την τοποθέτηση των ηχοαπορροφητικών. Περισσότερα θα ξέρουμε στο τέλος βέβαια, όταν θα μπουν έπιπλα, χαλιά και κουρτίνες και θα γίνουν οι μετρήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι η διάτρητη γυψοσανίδα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή οπτικά, με τη χρωματική εναλλαγή από το γκρι-μπεζ της εξωτερικής βαφής, στο λευκό του γύψου και στο μαύρο του ηχοπερατού υφάσματός της στο πίσω μέρος!

View attachment 391943

Έχουν μπει αναμονές για γραμμικό φωτισμό περιμετρικά, αλλά μάλλον δε θα τον τοποθετήσω, γιατί δε μου μοιάζει ταιριαστός στο συγκεκριμένο χώρο. Έχετε κάποια πρόταση για φωτιστικό στο κέντρο; Θα πρέπει να είναι μάλλον κάτι σαν πλαφονιέρα σε μοντέρνο στυλ. Αν έχει και κάποια εφέ που να ταιριάζουν σε home-cinema (πχ starlight), ακόμα καλύτερα!
Πολυ ωραιο το αποτελεσμα.
Κριμα που δεν εβαλες οπτικες ινες στις τρυπες για starlight εφε. Ρωτησες αν μπορουσαν να το κανουν?

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.448
Κι όμως, είναι ότι καλύτερο.
Βάλε μια λεντοταινία περιμετρικά, ντιμαριζόμενη (πρόσεξε να μην "βουΐζει" ο μετασχηματιστής του), και θα δεις ότι αυτό το φωτισμό θα χρησιμοποιείς τελικά, ασχέτως άλλου κεντρικού φωτισμού που έχεις κατά νου.

Προφανώς (το γνωρίζεις) το ανοιχτόχρωμο δάπεδο θα αντανακλά σημαντικό φως στην οθόνη, και θα χαλάει το κοντραστ, χρειάζεται στο χώρο θέασης να είναι σκουρόχρωμο το δάπεδο.

Ταυτόχρονα, η πολύ ισχυρή αντανάκλαση του σκληρού αυτού δαπέδου, θα "ακούγεται" στα ανώτερα μεσαία και πρίμα.

Χρειάζεται λοιπόν μια λύση και για το δάπεδο, που να κόψει τόσο τις ανακλάσεις φωτός, όσο και αυτές του ήχου.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως μια πολύ λεπτή μοκέτα είναι άριστη λύση για αυτό το θέμα.
Γραμμή ρεύματος και διακόπτης υπάρχει, είναι πολύ πιθανό να προστεθεί γραμμικός στην πορεία. Παρόμοιος είναι προγραμματισμένο να μπει στο επάνω μεγάλο καθιστικό, οπότε θα έχουμε γνώμη από πρώτο χέρι.
Για το πλακάκι έχεις δίκιο φυσικά. Το σχέδιο είναι να βάλω κάποια καλά χαλιά που έχω ήδη και ταιριάζουν αισθητικά. Παρόλο που είναι μεγάλα, δεν καλύπτουν όλη την επιφάνεια βέβαια, αλλά κατ' αρχήν αυτό είναι επιθυμητό για λόγους αισθητικής. Η τοποθέτηση μοκέτας δεν αποκλείεται επίσης στο μέλλον, αλλά ας χαρούμε λίγο πρώτα τα καινούργια πλακάκια και βλέπουμε στην πορεία. :)

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.448
Πολυ ωραιο το αποτελεσμα.
Κριμα που δεν εβαλες οπτικες ινες στις τρυπες για starlight εφε. Ρωτησες αν μπορουσαν να το κανουν?
Ο ηλεκτρολόγος μου δε είχε ξαναβάλει τέτοια -ούτε είχε ξαναδεί διάτρητη γυψοσανίδα- οπότε είπα να μη μάθει στο... δικό μου κεφάλι. 😛 Μαζί με την επιφύλαξη τι θα γίνει όταν (νομίζω όχι "αν") χαλάσει κάποια στιγμή, με έκαναν να προτιμώ μια εξωτερική λύση.

Reaction score
2.823
Ο ηλεκτρολόγος μου δε είχε ξαναβάλει τέτοια -ούτε είχε ξαναδεί διάτρητη γυψοσανίδα- οπότε είπα να μη μάθει στο... δικό μου κεφάλι. 😛 Μαζί με την επιφύλαξη τι θα γίνει όταν (νομίζω όχι "αν") χαλάσει κάποια στιγμή, με έκαναν να προτιμώ μια εξωτερική λύση.
Αν και εχεις δικιο να μην θες να γινεις πειραματοζωο θεωρω οτι ο ηλεκτρολογος σου δεν στροφαρει αρκετα. Υπαρχουν πες του χαιρετισματα καπακια που ανοιγουν για προσβαση και καθ οτι τα φωτιστικα με οπτικες ινες αποτελουνται απο δυο ξεχωριστα τμηματα, τη LED λαμπα και τις οπτικες ινες που κουμπωνουν πανω στο LED.
Οι οπτικες ινες δεν χαλανε. Το LED μπαινει σε μια γωνια με καπακι για προσβαση διπλα του. Οταν θα χαλασει, θα ανοιξει το καπακι και θα αλλαξει το LED. Αλλα ΟΚ...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.448
Υποθέτω εννοείς θυρίδα πρόσβασης; Έχουμε βάλει μια μικρή (20Χ20 εκ.) για το τροφοδοτικό του -μελλοντικού- γραμμικού φωτισμού στην πίσω αριστερή γωνία, όπου κρύβεται από το δοκάρι και είναι εκτός οπτικού πεδίου.
Λόγω της μικρής απόστασης από την οροφή και της ύπαρξης των στρωμάτων ηχοαπορροφητικά υλικών από πάνω, μιλάμε ρεαλιστικά για τοποθέτηση στα δύο κεντρικά φύλλα γυψοσανίδας, με τη light engine στο κέντρο. Αν βάζαμε θυρίδα εκεί, θα ήταν πολύ εμφανής και έκρινα ότι δεν είναι αποδεκτή αισθητικά.
Τέλος πάντων, κάθε λύση έχει υπέρ και κατά...

Reaction score
80
Φαίνεται πολύ ωραίο, η αντίθεση με το λευκό έδωσε ήδη ένα χαρακτήρα και ας είναι ακόμα άδειο.

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα για τον κρυφό φωτισμό. Κάντο και στο κάτω κάτω, αν δε σου αρέσει, ένας διακόπτης είναι.

Γενικά για το φωτισμό, το κεντρικό που λες, η μόνη του χρήση είναι για να κάνουμε δουλειές. Δεν κολακεύει, και κάτι όμορφο είναι συνήθως κρεμαστό. Θα έβαζα κάτι για πρακτικούς λόγους και θα έπαιζα με επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά.

Αν προχωρήσεις με αυτή τη λύση θα πρέπει να προσέξεις να είναι μαλακό το φως. Μπορείς να βάλεις όσα φωτιστικά θέλεις και θα μπορείς να παίζεις με συνδυασμούς. Απαραίτητα όλες οι λάμπες θα είναι 2700 kelvin, το ίδιο ισχύει και για τον κρυφό φωτισμό.

Έτσι θα δημιουργήσεις ένα ζεστό χώρο που μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις περιπτώσεις και διαθέσεις. Το φως είναι πολύ σημαντικό.

Κριμα που δεν εβαλες οπτικες ινες στις τρυπες για starlight εφε.
Straight to jail.

Όσον αφορά το χαλί, το ιδανικό είναι μπροστά να εφάπτει με το πηχάκι και πίσω να πιάνει μέχρι και το πίσω μέρος του καναπέ. Αν δε γίνεται, τουλάχιστον μέχρι κάτω από το μπροστά μέρος καναπέ. Μοντέρνο (π.χ. nordic knots) ή παραδοσιακό, σε ένα βαθύ χρώμα να κάνει αντίθεση με το λευκό. Αποφεύγουμε τα σύγχρονα, γκρι, distressed κτλ. Το καλοκαίρι, ίδιο μέγεθος, άλλου τύπου.

Έτσι γλυτώνεις τις αντανακλάσεις με στυλ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
178.347
Members
38.817
Νεότερο μέλος
Xarhskaddas