Διάρκεια ζωής των προβολέων.

Reaction score
11
Όταν αγοράζουμε μια συσκευή όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην πάθει κάποια βλάβη και να την έχουμε για χρόνια.
Η εμπειρία δείχνει οτι δεν έχουν όλες οι συσκευές την ίδια διάρκεια ζωής.
Ένας ενισχυτής για παράδειγμα εκτός απροόπτου μας προσφέρει πολλές ώρες απόλαυσης χωρίς να πέφτει καθόλου ή σχεδόν καθόλου η ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχει.
Η τηλεόραση κι αυτή είναι μια συσκευή που λειτουργεί απροβλημάτιστα για πολλά χρόνια και πολλές ώρες λειτουργίας.
Να μην πάω και σε άλλες ηχεία,ψυγεία κουζίνες κτλπ.
Πάντα είχα την εντύπωση οτι οι προβολείς είναι σαν τα κουνούπια (7 μέρες ζωής μόνο!)
Διαβάζω κατά καιρούς οτι στους lcd με τον καιρό φθείρονται τα φίλτρα που έχουν με άσχημες συνέπειες στην εικόνα.
Στους DILA κάτι συμβαίνει με το gama με συνέπεια να πέφτει επίσης η ποιότητα της εικόνας.
Σκεφτείτε οτι είναι συσκευές που τις χρησιμοποιούμε τις λιγότερες ώρες απ΄όλες και τα χρήματα που ζητάνε δεν είναι καθόλου λίγα.
Στο δικό μου homecinema είναι η ακριβότερη συσκευή. 5000€ πριν από ένα χρόνο.
Στις φθορές δεν υπολογίζω καθόλου στην λάμπα που έτσι κι αλλιώς είναι αναλώσιμη και αλλάζοντάς τη επανέρχεται ο προβολέας στην προηγούμενη κατάσταση,
ούτε σε βλάβες που μπορούν εύκολα να διορθωθούν αντικαθιστώντας ένα ανταλλακτικό.
Μήπως τελικά με την πάροδο 4-5 ετών ο αγαπημένος μας προβολέας πάθει βλάβες ανεπανόρθωτες που θα υποβαθμίσουν δραματικά την εικόνα του;
Μη μου πείτε οτι σε τόσα χρόνια θα αλλάξω προβολέα γιατί δεν σκοπεύω να το κάνω, εκτός κι αν αναγκαστώ γιατί μετά καταλήξει από dila να δείχνει σαν epson περασμένης δεκαετίας.
Αλλά κι αν τον αλλάξω δεν θα τον πετάξω στα σκουπίδια κάποιος άλλος θα τον βάλει στο σαλόνι του.
Τι λέτε είναι δικαιολογημένη η ανησυχία μου;

Reaction score
15.548
Απάντηση: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

φιλε μου το σπορ αυτο θελει και αναβαθμιση.....
Οπως και ολα τα σπορ.....

Εαν βλεπεις αρκετα θα ερθει γρηγορα και η αναβαθμιση ......

Reaction score
11
Δεν απάντησες στο ερώτημα.
Γιατί θα αναβαθμίσω;
Θα ξαναδώσω πάλι 5 χιλιάρικα; 4;
Η εικόνα που έχω είναι καλύτερη και από κινηματογράφο.
Δεν το σκέφτομαι καν.

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

Δεν απάντησες στο ερώτημα.
Γιατί θα αναβαθμίσω;
Θα ξαναδώσω πάλι 5 χιλιάρικα; 4;
Η εικόνα που έχω είναι καλύτερη και από κινηματογράφο.
Δεν το σκέφτομαι καν.
ποσες ωρες βλεπεις το μηνα ?

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.817

Thomas, τα προβλήματα που αφορούν τα πάνελ έχουν ξεπεραστεί με τη χρήση ανόργανων υλικών. Για τους DLP δεν έχω υπόψη μου κάτι που να φθείρεται, τουλάχιστον με ταχείς ρυθμούς.

Γενικά ισχύει πως χαλάει συχνότερα ότι έχει κινούμενα μέρη, ότι ζεσταίνεται πολύ κι ότι περνάνε μέσα του υψηλές τάσεις/εντάσεις ρεύματος.
Νομίζω ότι κι εδώ τη λύση θα δώσουν οι νέες πηγές φωτός, όπως είναι τα LED. Το βασικό τους προτέρημα είναι βέβαια ότι θ' αντικαταστήσουν τις λάμπες HID που είναι η κύρια πηγή όχι μόνο φωτός, αλλά και των... τριών κακών της μοίρας των σημερινών προβολέων. Θα κάνουν όμως παρελθόν και μια σειρά άλλα προβλήματα:
  • θα είναι απαλλαγμένες από την υπεριώδη ακτινοβολία που βγάζουν οι HID (κι είναι αυτή που καταστρέφει τα οργανικά πάνελ κλπ) κι από την παραγωγή του διαβρωτικού όζοντος ως παραπροϊόν
  • θα είναι ψυχρές, με αποτέλεσμα τη μικρότερη θερμική καταπόνηση των εξαρτημάτων του προβολέα και την ανάγκη για μικρότερους -ή και καθόλου- ανεμιστήρες, άρα λιγότερα κινούμενα μέρη
  • θα καταργήσουν το χρωματικό τροχό στους DLP -και πάλι λιγότερα κινούμενα μέρη
  • απαιτούν μικρότερη τάση και ισχύ -άρα μικρότερα ρεύματα- με ότι αυτό συνεπάγεται
Συμπέρασμα; Για μια ακόμη φορά: αμήν και πότε! :142:

ΥΓ Πάντως μια που το έθεσες, νομίζω πως το πραγματικό πρόβλημα με τους προβολείς σήμερα δεν είναι η μηχανική, αλλά η τεχνολογική γήρανση: σ'ένα σχετικά ανώριμο προϊόν, η τεχνολογική εξέλιξη είναι ραγδαία. Και η αλλαγή μοντέλου γίνεται συνήθως όχι επειδή το παλιό χάλασε, αλλά επειδή βγήκε ένα καινούριο πολύ καλύτερο -σαν τα κομπιούτερ ένα πράγμα!

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

40 με 50
δλδ.....500 ωρες το χρονο.....

πιστευω δυσκολα θα ξεπερασεις τριετια.....
Εμπειρικα στο λεω.....δεν υπαρχει κατι συγκεκριμενο που το λεω..

Και παντα με το σκεπτικο οτι θελεις να εχεις μια καλη ποιοτητα εικονας..

Reaction score
11
Πολύ καλή απάντηση.
Όσο για το τελευταίο μακάρι να βγουν τόσο καλοί προβολείς που οι σημερινοί να φαντάζουν άχρηστοι μπροστά τους και να είναι και πιό φθηνοί βέβαια.

Reaction score
11
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

δλδ.....500 ωρες το χρονο.....

πιστευω δυσκολα θα ξεπερασεις τριετια.....
Εμπειρικα στο λεω.....δεν υπαρχει κατι συγκεκριμενο που το λεω..

Και παντα με το σκεπτικο οτι θελεις να εχεις μια καλη ποιοτητα εικονας..
Το θέμα δεν είναι αν θα τον αλλάξω επειδή τον βαρέθηκα ή επειδή βγήκαν πολύ καλύτεροι αλλά μην τον αλλάξω επειδή μετά από 3 χρόνια θα παίρνω μόνο το 50% της απόδοσης που έχει σήμερα.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.817
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

Το θέμα δεν είναι αν θα τον αλλάξω επειδή τον βαρέθηκα ή επειδή βγήκαν πολύ καλύτεροι αλλά μην τον αλλάξω επειδή μετά από 3 χρόνια θα παίρνω μόνο το 50% της απόδοσης που έχει σήμερα.
Το 50% της σημερινής απόδοσής του αφορά μόνο τη λάμπα Thomas. Το οδυνηρό ερώτημα είναι πόσο τοις εκατό θα πιάνει, σε σχέση με την απόδοση των προβολέων που θα πωλούνται σε μια τριετία.
Οπότε -αν θες τη συμβουλή μου- βλέπε όσο πολύ θέλεις, τώρα που αξίζει και μη στεναχωριέσαι τι και αν φθείρεται! Οι προβολείς είναι σαν τα ψάρια: τρώγονται φρέσκοι! :142:

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

Το 50% της σημερινής απόδοσής του αφορά μόνο τη λάμπα Thomas. Το οδυνηρό ερώτημα είναι πόσο τοις εκατό θα πιάνει, σε σχέση με την απόδοση των προβολέων που θα πωλούνται σε μια τριετία.
Οπότε -αν θες τη συμβουλή μου- βλέπε όσο πολύ θέλεις, τώρα που αξίζει και μη στεναχωριέσαι τι και αν φθείρεται! Οι προβολείς είναι σαν τα ψάρια: τρώγονται φρέσκοι! :142:

Πολύ καλό!!! :142::142::142:

Φιλικά
Γιώργος.

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

Τριετια Κωστα , για αλλαγη λαμπας φανταζομαι ε ? . Αληθεια Κωστη, εσυ ποσες ωρες εχεις γραψει με τον in focus σου ?
Εγω τον εχω 4+ χρονια και εχω γραψει με 2λαμπες + αυτη που φοραει τωρα,1500 ωρες.
Απο περυσι το καλοκαιρι εως τωρα που μιλαμε...πρεπει να επαιξε 20 ωρες περιπου.....λιγοτερες ναι...περισοτερες οχι...

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

Απο περυσι το καλοκαιρι εως τωρα που μιλαμε...πρεπει να επαιξε 20 ωρες περιπου.....λιγοτερες ναι...περισοτερες οχι...
Για δες τον.......

Είναι ακόμα εκεί που τον άφησες ή βαρέθηκε και έφυγε????:116::116:

Reaction score
6

Thomas, τα προβλήματα που αφορούν τα πάνελ έχουν ξεπεραστεί με τη χρήση ανόργανων υλικών.
Δημήτρη αυτό αφορα μόνο τους sxrd οι και της τελευταίας γενιάς lcd;

Εχεις καποιο λινκ;

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διάρκεια ζωής των προβολέων.

Για δες τον.......

Είναι ακόμα εκεί που τον άφησες ή βαρέθηκε και έφυγε????:116::116:
:116::116: εκει ειναι.....

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.817

Δημήτρη αυτό αφορα μόνο τους sxrd οι και της τελευταίας γενιάς lcd;

Εχεις καποιο λινκ;
Ανδρέα τα LCD πάνελς, που κατασκευάζονται από την Epson, είναι ανόργανα από το D6 και μετά. Δεν είναι τελείως άτρωτα στην UV ακτινοβολία, αλλά υποτίθεται ότι αντέχουν δέκα φορές περισσότερο από τα οργανικά.

Τα SXRD/DILA είναι όλα ανόργανα, απ'όσο γνωρίζω.

Reaction score
362
Τι λέτε είναι δικαιολογημένη η ανησυχία μου;
Είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Και εγώ όταν τον αγόρασα (CRT 7ιντσος με πολύ περισσότερα εξαρτήματα για πιθανή βλάβη - πλακέτες, τροφοδοτικά, 5 ανεμιστήρες, μηχανικά μέρη για τη σύγκλιση, 3 φακούς... - ) είχα την ίδια ανησυχία πιθανής βλάβης κάποιου εξαρτήματος. Και πλήρωσα και παραπάνω από όσα έδωσες για τον δικό σου. Μάλιστα σκεφτόμουν και για πιθανή αγορά ενός σετ 3 καθοδικών λυχνιών για "όταν" θα πέσουν οι original μετά από 10-15.000 ώρες. Το κόστος τους θα κυμαινόταν κοντά στα 2.000 ευρώ και για τις 3 λυχνίες.

Όμως το σκέφθηκα ρεαλιστικά, και ειδικότερα βλέποντας το τι γίνεται τριγύρω μας, δεν με ξανααπασχόλησε.
(Ειδικά για τις λάμπες, υπολόγισα ότι αφού από τον Απρίλιο του 2005 που τον τοποθέτησα και άρχισα να τον χρησιμοποιώ, μέχρι σήμερα έχει γράψει 560 ώρες, και που μεταφράζεται σε περίπου 180-200 ώρες το χρόνο, θα τη βγάλει (εκτός άλλης ζημιάς βέβαια που είναι και ο βασικός προβληματισμός σου) για θεωρητικά 50 έτη:142: Το σίγουρο είναι ότι εγώ θα παρακολουθώ (αν...) ταινίες από αλλού...

Άμα χαλάσει χάλασε, και αν επισκευάζεται, καλώς, διαφορετικά δεν θα σκάσω κιόλας. Την υγειά μας νά 'χουμε.
Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τέτοιους προβληματισμούς και περνάει γρήγορα.

Θα τον χαρώ και όπου πάει.

Reaction score
1

Για τους DLP δεν έχω υπόψη μου κάτι που να φθείρεται, τουλάχιστον με ταχείς ρυθμούς.

Δημήτρη μου, ξεχνάς το "φαινόμενο του φωτοστέφανου" που κάνει αισθητή τη παρουσία του σε αρκετούς προβολείς, ειδικά μάλιστα σε DLP προβολείς το έχουμε νιώσει πάνω στο πετσί μας! :141:

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου εξελίσσεται ταχύτατα με το πέρασμα του χρόνου και είναι ικανό από μόνο του να καταστρέψει παντελώς την εικόνα ενός βιντεοπροβολέα. Τρανό παράδειγμα ο δικός μου BenQ 8700+ που καταγράφει πλέον ένα τραγικό 35:1 ANSI contrast στο πατερνάκι μισό λευκό και μισό μαύρο! :111: Το φαινόμενο εξελίχθηκε ταχύτατα και μέσα σε 1.000 ώρες λειτουργίας περίπου είχε καταστρέψει πλέον ολοκληρωτικά την εικόνα του προβολέα! Η αντικατάσταση της λάμπας με μια φρέσκια, δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση, εννοώ ότι δεν επηρεάζει καθόλου το πόσο έντονα παρουσιάζεται το φωτοστέφανο σε έναν προβολέα.

Ελάχιστα μέλη έχουν προσέξει ή έχουν αναφερθεί στο φαινόμενο του φωτοστέφανου, είτε επειδή δεν διαθέτουν την εμπειρία να το διακρίνουν, είτε επειδή το πόσο έντονα εμφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου, διαφέρει δραματικά από προβολέα σε προβολέα.

Δεν έχω κυριολεκτικά ιδέα ποιοι ακριβώς είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσο το φαινόμενο του φωτοστέφανου θα χειροτερέψει με το πέρασμα του χρόνου σε ένα προβολέα, αλλά έτρεμα κυριολεκτικά, και εξακολουθώ να τρέμω, με την ιδέα ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί και στον Sharp 21000 με τον τρόπο που έκανε την εμφάνισή του στον BenQ 8700+.

Επειδή κάποια στιγμή υποψιάστηκα ότι η σκόνη ή η τσιγαρίλα που μπορούν να εισχωρήσουν στο οπτικό σύστημα και ειδικά στο εσωτερικό του φακού, μπορεί να ευθύνονται για το φαινόμενο, έβαλα το έτερον ήμισυ και έραψε από τη πρώτη στιγμή ένα υπέροχο "κάλυμμα-κουστουμάκι" για τον Sharp 21000 από μαύρο βελούδο, μάλιστα με διπλή επίστρωση υφάσματος, που σκεπάζει παντελώς τον προβολέα από όλες τις μεριές και τον απομονώνει ουσιαστικά εντελώς από το εξωτερικό περιβάλλον, όλες τις ώρες που δεν βρίσκεται σε λειτουργία!

Στο πατερνάκι στο οποίο μετράω εγώ το ANSI contrast στους προβολείς και που σας επισυνάπτω, σας έχω κυκλώσει με κόκκινο την περιοχή του μαύρου που θα επηρεαστεί άμεσα από το φαινόμενο του φωτοστέφανου. Το πατερνάκι αυτό υπάρχει στο DVE αλλά και στο DVE HD-DVD. Αν το προβάλετε στον προβολέα σας και παρατηρήσετε ότι η συγκεκριμένη περιοχή του μαύρου σας φαίνεται πολύ πιο γκρι, ξεθωριασμένη, γενικά πολύ λιγότερο μαύρη από ότι το υπόλοιπο μαύρο στο πάνω μέρος από το πατρνάκι, τότε δυστυχώς...

καλώς ήρθατε στον υπέροχο μαγικό κόσμο του φωτοστέφανου... :137:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.300
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale