Διαφορές Data και Video Προβολέων

Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Η αγορά της οικιακής βιντεοπροβολής μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Ολοένα και περισσότεροι φίλοι του κινηματογράφου παίρνουν καθημερινά την απόφαση να φτιάξουν το δικό τους home cinema. Μια απόφαση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με ένα σωρό διλήμματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το οικονομικό. Σε περιπτώσεις περιορισμένου budjet, οι data (ή business) προβολείς, ανάλυσης VGA (640x480) ή SVGA (800x600), αποτελούν, συχνά, πόλο έλξης του υποψήφιου αγοραστή λόγω της δελεαστικής τιμής τους.

Σημ.: Οι προβολείς ανάλυσης XGA (1024x768) ή WXGA (1280x768) έχουν αυξημένο κόστος, αντίστοιχο με εκείνο των προβολέων video, συνεπώς τα όποια επιπρόσθετα χαρακτηριστικά τους δεν θα ληφθούν υπ' όψιν.

Όταν, λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής ζητήσει μια γνώμη για την επικείμενη αγορά του, η στερεότυπη απόκριση είναι του στυλ: "ο προβολέας data δεν ενδείκνυται για θέαση ταινιών".

Θα προσπαθήσω να αναπτύξω και να αιτιολογήσω συνάμα αυτήν την άποψη, ξεκινώντας με έναν παραλληλισμό: Ένα τζιπ 4χ4 και ένα κλασσικό sedan, ανήκουν στην κατηγορία αυτοκίνητο. Εάν για μας προέχει η κίνηση με άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα στις εθνικές οδούς, θα προτιμήσουμε την "κούρσα". Εάν, όμως, μας αρέσει η περιπέτεια της κίνησης off-road ή συχνά διανύουμε δύσβατους δρόμους, τότε θα επιλέξουμε το τζιπ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στους προβολείς. Εάν ο προβολέας προορίζεται για θέαση ταινιών, θα επιλέξουμε έναν της κατηγορίας video (ή home cinema). Εάν τον χρειαζόμαστε για τις εταιρικές μας παρουσιάσεις, τότε σαφώς και θα επιλέξουμε κάποιον από την κατηγορία data (ή business).

Οι δύο τύποι προβολέων έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας, όπως άλλωστε και οι δύο τύποι αυτοκινήτων. Οι διαφορές τους είναι στα επι μέρους χαρακτηριστικά τα οποία διαμορφώνονται με βάση τη χρήση για την οποία προορίζονται.

LCD vs DLP

Οι προβολείς συνθέτουν μια εικόνα σύμφωνα με το χρωματικό μοντέλο RGB, όπως και οι τηλεοράσεις. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, όλα τα χρώματα ορίζονται ως μία συνισταμένη 3 βασικών χρωμάτων: του κόκκινου (R), του πράσινου (G) και του μπλε (B). Η ένταση των χρωμάτων αυτών μετριέται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 255.


Σημ.: Η κλίμακα 0-255 είναι γνωστή και ως “PC levels”. Λόγω τεχνικών περιορισμών στην αρχική τεχνολογία εκπομπής video (NTSC Broadcasting), και προς χάριν συμβατότητας με αυτήν, η επικρατούσα κλίμακα στην αλυσίδα αναπαραγωγής video/film είναι 16-235, γνωστή και ως “video levels”.

Οι προβολείς τεχνολογίας LCD (Liquid Crystal Display), χρησιμοποιούν ξεχωριστό πάνελ υγρών κρυστάλλων για κάθε ένα από τα βασικά χρώματα, σύνολο 3 πάνελ. Το κάθε πάνελ (ένας πίνακας από εικονοστοιχεία, τόσα όσα και η ανάλυσή του) προβάλλει το τμήμα της εικόνας που του αντιστοιχεί και μέσω του ανάλογου φίλτρου πόλωσης, όλα μαζί συγκλίνουν ώστε να σχηματίσουν την τελική εικόνα. Η ανάγκη σύγκλισης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της τεχνολογίας καθώς η παραμικρή απόκλιση (δέκατα του χιλιοστού) ενός ή περισσοτέρων πάνελ μεγεθύνεται και έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα συγκεχυμένη, με μειωμένη ευκρίνεια και κατά συνέπεια κουραστική.

Οι προβολείς τεχνολογίας DLP (Digital Light Processing), χρησιμοποιούν ένα πάνελ κατασκευής της Texas Instruments, που λέγεται DMD (Digital Micromirror Device). Τα φίλτρα πόλωσης αποτελούν τους τομείς ενός τροχού (color wheel) ο οποίος περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι τοποθετημένος μεταξύ της λάμπας και του πάνελ. Το πάνελ είναι συγχρονισμένο έτσι ώστε κάθε φορά να προβάλλει το τμήμα της εικόνας που αντιστοιχεί στο φίλτρο που είναι τη δεδομένη στιγμή μπροστά από τη λάμπα. Συνεπώς, στους DLP η τελική εικόνα δεν αποτελεί προϊόν σύνθεσης, όπως στους LCD, αλλά προϊόν οφθαλμαπάτης. Βλέπουμε, δηλαδή, διαδοχικά το ένα χρώμα μετά το άλλο, σε τέτοια όμως ταχύτητα που το μάτι μας ξεγελιέται και νομίζει ότι βλέπει μία πλήρη και συμπαγή εικόνα. Δυστυχώς, όμως, μια μερίδα θεατών δεν ξεγελιέται όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τη (κατά περίπτωση) θέαση χρωματικών τεχνουργημάτων, γνωστών ως RBE (Rainbow Effect), ή ακόμη και τη ζάλη (μετά από παρατεταμένη θέαση). Το πρόβλημα αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο στις στατικές εικόνες, εντείνεται όμως όταν το προβαλλόμενο υλικό περιέχει κίνηση.

Κι εδώ ακριβώς έγκειται η πρώτη διαφορά των προβολέων data και video, βασισμένων στην τεχνολογία DLP.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, οι κατασκευαστές αυξάνουν τόσο το ρυθμό περιστροφής του τροχού όσο και των αριθμών των τομέων από τους οποίους αποτελείται. Ο σκοπός τους είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη διαδοχή των προβαλλόμενων χρωμάτων ώστε να μειωθούν οι παρενέργειες.

Σύμφωνα όμως με τα παραπάνω, οι παρενέργειες αυτές προκαλούνται σε υλικό με κίνηση (όπως οι ταινίες) και όχι σε στατικό υλικό (όπως τα slides των παρουσιάσεων). Συνεπώς, ο κατασκευαστής ενός προβολέα data, δεν έχει το κίνητρο ή την ανάγκη αν θέλετε να προβεί σε αυτές τις παρεμβάσεις, ενώ αντίθετα, ο κατασκευαστής ενός προβολέα video (που συχνά είναι ο ίδιος), επιβάλλεται να το κάνει αφού αυτό χαρακτηρίζει το προϊόν του.

Για τους ίδιους λόγους ένα άλλο πρόβλημα της τεχνολογίας DLP (πιο σπάνιο και λιγότερο ενοχλητικό), το λεγόμενο motion dithering (ένα είδος αλλοίωσης της εικόνας όταν η κάμερα κάνει “panning”), είναι ιδιαίτερα αυξημένο στους προβολείς data που βασίζονται σε αυτήν την τεχνολογία. Το motion dithering αντιμετωπίζεται με πάνελ τελευταίας γενιάς και πιο εξελιγμένο λογισμικό ελέγχου (firmware). Αυτά όμως, όπως και στην περίπτωση του RBE, δεν απασχολούν τον κατασκευαστή ενός προβολέα data, ιδιαίτερα της χαμηλής κατηγορίας τιμών.

ΚΑΔΡΟ

Κατά κανόνα, οι προβολείς data προβάλλουν σε κάδρο με λόγο πλάτους:ύψους 4:3, ενώ οι video 16:9. Αυτό είναι πολύ λογικό δεδομένου ότι, οι μεν πρώτοι καλούνται να προβάλλουν υλικό που κατασκευάστηκε στον προσωπικό μας υπολογιστή, ενώ οι δεύτεροι προορίζονται για προβολή κινηματογραφικών ταινιών. Τα συνηθέστερα κάδρα με τα οποία το υλικό video (film για την ακρίβεια) φυλάσσεται στους δίσκους DVD, είναι το 16:9 και το 2.35:1

Εάν υποθέσουμε ότι ο προβολέας data θα προβάλλει DVD σε οθόνη ανάλογη με το φυσικό του κάδρο (όπως είναι και το σωστό), δείτε τι θα συμβεί:


Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα των γκρι λωρίδων, το οποίο όμως έχει επίδραση στην ποιότητα της εικόνας όπως την αντιλαμβανόμαστε, υπάρχει και ένα πιο ουσιαστικό: στην 1η περίπτωση αξιοποιούμε περίπου το 75% του πάνελ, ενώ στη δεύτερη περίπου το 57%. Με άλλα λόγια, σε προβολή υλικού 2.35:1, σχεδόν το μισό πάνελ του προβολέα είναι ανενεργό. Το ζήτημα αυτό μπορεί κανείς να το εξετάσει από πολλές πλευρές:

  • γιατί να πληρώσουμε για κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσουμε;
  • η κάθετη ανάλυση του προβολέα δεν έχει πλέον τόση σημασία όσο η οριζόντια, η δε τελική ανάλυση (που ορίζεται ως το γινόμενο των επί μέρους αναλύσεων) μειώνεται
  • απώλεια πάνελ σημαίνει και απώλεια προσληπτόμενης φωτεινότητας
  • το ενεργό κομμάτι του πάνελ “γηράσκει” με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι το ανενεργό

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το κάδρο των προβολέων data δεν εξυπηρετεί σε θέαση ταινιών γιατί αφενός είναι διαφορετικό από το κινηματογραφικό κάδρο, αφετέρου δημιουργεί πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα.

ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο είδη φωτεινότητας: η φυσική, αποτέλεσμα της ενέργειας που εκπέμπει η λάμπα του προβολέα (luminance), και η τεχνητή, η οποία προκύπτει κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας του σήματος (το γνωστό μας ρυθμιστικό brightness). Εδώ, θα μας απασχολήσει η πρώτη περίπτωση.

Η φωτεινότητα της λάμπας του προβολέα μετριέται σε lumens. Είναι ένα μέγεθος που δε λείπει από κανένα φύλλο προδιαγραφών και συνοδεύεται κατά κανόνα από την αντίθεση.

Σημ.: Συχνά διαβάζουμε μετρήσεις φωτεινότητας σε nits, cd/m2, foot-lamberts, κλπ. Η μονάδα lumens αφορά τη φωτεινότητα της πηγής, δηλαδή της λάμπας. Οι υπόλοιπες μονάδες αφορούν τη μέτρηση της φωτεινότητας που αντανακλάται από μία επίπεδη επιφάνεια (η οθόνη), συγκεκριμένου εμβαδού, όπως 1m2.

Η φωτεινότητα των προβολέων data οφείλει να είναι μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 1.5 φορά από τους αντίστοιχους video, τηρουμένων των αναλογιών. Έτσι, ενώ σε έναν προβολέα video μια φωτεινότητα της τάξης των 1100 lumens θεωρείται αρκετή, εάν αυτός προοριζόταν για αίθουσα παρουσιάσεων, η φωτεινότητά του θα έπρεπε να ανέβει τουλάχιστον στα 1650 lumens. Ο λόγος είναι απλός, και ακούει στο όνομα “περιβάλλων φωτισμός”. Ο προβολέας video καλείται να λειτουργήσει σε σκοτεινό δωμάτιο ενώ ο data σε φωτεινή αίθουσα παρουσιάσεων. Ο περιβάλλων φωτισμός είναι ο μεγάλος εχθρός της καλής εικόνας. Φανταστείτε ότι ο στον περιβάλλοντα φωτισμό περιλαμβάνεται και η ποσότητα φωτός που αντανακλάται από τους τοίχους και τα έπιπλα της αίθουσας ακόμη κι όταν αυτή είναι σκοτεινή!

Η μεγάλη φωτεινότητα δεν είναι - από μόνη της - μειονέκτημα. Απεναντίας, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, αποτελεί ατού σε θεάσεις με περιβάλλοντα φωτισμό. Επίσης, χρησιμεύει και ως απόθεμα ασφαλείας στη φυσική φθορά της λάμπας, καθώς η φωτεινότητά της φθίνει με την πάροδο του χρόνου καθ' όλη τη διάρκεια του βίου της, που κυμαίνεται στις 2000 ώρες. Τέλος, η ένταση της φωτεινότητας σχετίζεται και με το χώρο, την απόσταση προβολέα-οθόνης καθώς και με τη διάσταση της οθόνης προβολής.

Το πρόβλημα με τη φωτεινότητα έγκειται στον έλεγχό της. Το ζητούμενο στην εικόνα δεν είναι η άπλετη φωτεινότητα. Το ζητούμενο είναι η συγκεκριμένη φωτεινότητα. Συγκεκριμένη ώστε συνδυαζόμενη με τις υπόλοιπες βασικές παραμέτρους, όπως η αντίθεση (contrast) και ο κορεσμός των χρωμάτων (saturation ή tint), να δώσει την επιθυμητή εικόνα. Άλλωστε, η υπερβάλλουσα φωτεινότητα – ειδικότερα σε σκοτεινές συνθήκες θέασης – καθιστά επίπονη έως αδύνατη τη θέαση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κι εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα με τους προβολείς data: ο περιορισμένος έλεγχος.

Ο έλεγχος που προσφέρουν οι προβολείς data, περιορίζεται σε κάποιες προκαθορισμένες τιμές έντασης της λάμπας τους, που στα οικονομικότερα μοντέλα είναι συνήθως δύο: πλήρης ένταση και το 80% αυτής. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας την τάση τροφοδοσίας.

Από την άλλη, ο έλεγχος που προσφέρουν οι προβολείς video είναι πολύ μεγαλύτερος. Κατ' αρχάς διαθέτουν και αυτοί τη δυνατότητα ελέγχου της έντασης της λάμπας τους σε σχέση με την τάση λειτουργίας της. Όμως, διαθέτουν και ειδικούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως φωτοφράχτες, τα γνωστά μας από τον κόσμο των φωτογραφικών μηχανών κλείστρα. Στους προβολείς, επικρατεί ο όρος ίριδα (iris).

Υπάρχουν δύο ειδών ίριδες: η αυτόματη και η χειροκίνητη. Στους περισσότερους video προβολείς θα βρείτε και τους δύο τύπους. Η αυτόματη ίριδα, λειτουργεί με βάση το περιεχόμενο του υλικού προβολής, σε επίπεδο καρέ. Στα σκοτεινά καρέ κλείνει ώστε να περιορίσει το φως της λάμπας, στα δε φωτεινά ανοίγει. Η χειροκίνητη ίριδα ρυθμίζεται από εμάς στο κατάλληλο επίπεδο που παραμένει ίδιο ανεξάρτητα από το υλικό προβολής.

Αν και η χειροκίνητη ίριδα δεν θεωρείται υπερβολή σε σχέση με τους προβολείς data, η αυτόματη είναι. Δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης σε ένα μέσο που προορίζεται για προβολή ενός slide-show κατασκευασμένου σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως αυτό του Powerpoint.

ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Εάν και η αντίθεση αντιμετωπίζεται ως μία διακριτή παράμετρος της ποιότητας μιας εικόνας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από τη φωτεινότητα κάτω από συγκεκριμένη οπτική γωνία. Η αντίθεση, ως φαινόμενο, είναι η διαφορά του φωτεινότερου σημείου μιας εικόνας με το λιγότερο φωτεινό. Εάν, μάλιστα, επεκτείνουμε τη δειγματοληψία μας έτσι ώστε αυτή να περιλαμβάνει και όλα τα ενδιάμεσα στάδια, τότε έχουμε την περίφημη “κλίμακα του γκρι” (grayscale), η οποία εάν αποτυπωθεί στον άξονα ΧΥ, τότε μας δίνει την εξίσου περίφημη καμπύλη gamma.

Όπως και στην περίπτωση της φωτεινότητας, έτσι κι εδώ, έχουμε δύο είδη αντιθέσεων: τη φυσική, ως τη δυνατότητα του προβολέα να ελέγχει τη φωτεινότητα της λάμπας του, και την τεχνητή, η οποία προκύπτει κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας του σήματος (το γνωστό μας ρυθμιστικό contrast). Εδώ, θα μας απασχολήσει η πρώτη περίπτωση, η οποία είναι γνωστή ως “Contrast Ratio”.

Υπάρχουν δύο τρόποι μέτρησης του λόγου αντίθεσης (CR):

Ο πρώτος αφορά τη μέτρηση της ανακλούμενης φωτεινότητας από ένα τετραγωνικό μέτρο (ή πόδι) οθόνης (θυμηθείτε, σε nits) κατά την προβολή του λευκού (όπου όλα τα εικονοστοιχεία του πάνελ είναι ενεργά), διαιρούμενη με την αντίστοιχη μέτρηση κατά την προβολή του μαύρου (όπου όλα τα εικονοστοιχεία του πάνελ είναι ανενεργά). Εάν, για παράδειγμα, η μέτρηση του λευκού μας δίνει 500 nits, και η μέτρηση του μαύρου .5, τότε το CR είναι 500/.5 = 1000:1. Αυτός ο τρόπος μέτρησης λέγεται “on/off”, για ευνόητους λόγους.

Ο δεύτερος, και πιο αξιόπιστος, αφορά την εξαγωγή του CR με βάση την εικόνα που ακολουθεί:


Λαμβάνεται ο μέσος όρος φωτεινότητας από τα λευκά και μαύρα τετράγωνα αντίστοιχα, και η διαίρεση των μέσων όρων μας δίνει το ζητούμενο. Αυτός ο τρόπος μέτρησης λέγεται “κατά ANSI”.

Σημ.: Οι κατασκευαστές έχουν κάθε λόγο να προτιμούν τη μέτρηση on/off, καθώς αυτή δίνει πολύ μεγαλύτερο λόγο αντίθεσης απ' ότι η ANSI.

Με την παρούσα τεχνολογία είναι αδύνατον να προβάλλουμε μαύρο (δηλαδή, να μην προβάλλουμε τίποτα), και να έχουμε μέτρηση 0 nits στην οθόνη μας, κάτι που θα οδηγούσε το CR στο άπειρο ανεξάρτητα από τη μέτρηση του λευκού! Αυτό οφείλεται στη δομή των πάνελ τα οποία ακόμη και στην περίπτωση που όλα τους τα εικονοστοιχεία είναι ανενεργά, επιτρέπουν τη διαφυγή μέρους της φωτεινής ενέργειας της λάμπας. Σε αυτόν τον τομέα, υπερτερεί η τεχνολογία DLP, δεδομένου ότι η κατασκευή του πάνελ της (DMD) είναι τέτοια που της το επιτρέπει.

Η αντίθεση παίζει εξέχοντα ρόλο στην ποιότητα της προβολής. Η απουσία της δημιουργεί εικόνες “επίπεδες”, χωρίς αίσθηση του βάθους και του περιβάλλοντος φωτισμού. Η παρουσία της δημιουργεί εικόνες “ανάγλυφες”, τρισδιάστατες, “ζωντανές”. Η αντίθεση ορίζει το “δυναμικό εύρος” της εικόνας, το σύνολο δηλαδή των περιοχών με διαφορετική φωτεινότητα. Όπως αντιλαμβάνεστε, το δυναμικό εύρος δεν είναι μονοσήμαντο. Αφενός, πρέπει το υλικό να φέρει την απαιτούμενη πληροφορία, αφετέρου ο προβολέας να μπορεί να την υποστηρίξει. Φανταστείτε το δυναμικό εύρος ότι είναι ανάλογο με το εύρος της χρωματικής παλέτας (gamut), σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από χρώματα, στον κόσμο της φωτεινότητας (ή της κλίμακας του γκρι).

Το τυπικό CR για έναν προβολέα data είναι 2000:1, ενώ για έναν προβολέα video (τηρουμένων των αναλογιών) είναι 2.5 φορές μεγαλύτερο, ήτοι 5000:1. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:

  • Συνθήκες φωτισμού
    Ο προβολέας data καλείται να λειτουργήσει σε συνθήκες περιβάλλοντος φωτισμού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να διακρίνει διαφορές στην αντίθεση που ξεπερνούν το λόγο 400:1.
    Επίσης, το περιβάλλον φως φωτίζοντας τις σκοτεινές περιοχές της οθόνης, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τις φωτεινές, μειώνει το λόγο αντίθεσης καθιστώντας την όποια προσπάθεια του προβολέα “δώρον-άδωρον”.
  • Δυναμικό εύρος
    Η πληροφορία video/film έχει σαφώς μεγαλύτερο εύρος από την data. Ένα τυπικό καρέ ταινίας δύσκολα αποδίδεται με λιγότερο από 64 τόνους του γκρι, ένα τυπικό slide φαίνεται “πλούσιο” μόλις με 16.
  • Αυτόματη ίριδα
    Όπως είδαμε και στα περί φωτεινότητας, η αυτόματη ίριδα είναι εκ των ουκ άνευ στους προβολείς video με σκοπό τον έλεγχο του μαύρου. (Στην κυριολεξία, η ενέργεια είναι το φως και όχι το σκοτάδι, το οποίο ορίζεται από την απουσία φωτός. Συνεπώς, ο έλεγχος του φωτός έχει σαν επακόλουθο τον έλεγχο του μαύρου.)
  • Τεχνολογία πάνελ
    Οι κατασκευαστές των πάνελ που χρησιμοποιούνται στους προβολείς (κυρίως η Epson για τα LCD και αποκλειστικά η Texas Instruments για τα DMD) επιδίδονται σε έναν αγώνα βελτίωσης, παράγοντας νέες σειρές με μεγαλύτερη ανάλυση, μεγαλύτερη πυκνότητα εικονοστοιχείων και καλύτερο έλεγχο του φωτός (με συνέπεια το βαθύτερο μαύρο και αυτομάτως την αύξηση του CR). Όλα αυτά αφουγκραζόμενοι την αγορά των προβολέων video. Οι προβολείς data δεν συγκινούνται από αυτές τις εξελίξεις και αρκούνται σε πάνελ παλαιότερης γενιάς, και άρα οικονομικότερα.

Όπως και στην περίπτωση της φωτεινότητας που εξετάσαμε, το ζητούμενο δεν είναι η άπλετη αντίθεση. Θέλουμε τόση αντίθεση όση χρειαζόμαστε.


ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στις ενότητες που προηγήθηκαν αναφέρθηκα στις πλέον σημαντικές διαφορές των προβολέων data και video: το αυξημένο RBE (εφόσον πρόκειται για προβολέα τεχνολογίας DLP και μόνον για όσους είναι επιρρεπείς σε αυτό), το κάδρο, τη φωτεινότητα και την αντίθεση.

Ως λιγότερο σημαντικές διαφορές, αναφέρω τις εξής:

  • Ψηφιακή είσοδος εικόνας
    Η ψηφιακή είσοδος HDMI (ή DVI) ενώ θεωρείται απαραίτητη στους προβολείς video, απουσιάζει (συνήθως) από τους data.
  • Ήχος
    Οι προβολείς data έχουν κατά κανόνα εσωτερικό μεγάφωνο καθώς και εισόδους/εξόδους ήχου.
  • Χειριστήριο
    Το χειριστήριο των προβολέων data διαθέτει συνήθως laser point. Επίσης, προγραμματίζεται με βάση το λογισμικό παρουσίασης (π.χ powerpoint) έτσι ώστε να είναι δυνατή η πλοήγηση στο slide-show.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι σκοπός μου ήταν η ενημέρωση και όχι η αποτροπή. Θέλω να ενημερώσω τον υποψήφιο αγοραστή ενός οικονομικού SVGA προβολέα data, και όχι να τον αποτρέψω από την αγορά του.

Ελπίζω να μην πέρασα το μήνυμα ότι ο προβολέας data είναι “ο κακός” ενώ ο video “ο καλός”. Υπάρχουν εξαιρετικοί προβολείς data καθώς “μαύρα πρόβατα”. Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη οικογένεια. Δεν πρέπει όμως να σας διαφεύγει ο προσανατολισμός τους. Μην φαντάζεστε ότι ανοίγοντας έναν προβολέα data και συνδέοντάς τον με το DVD player, θα δείτε κάτι που θα θυμίζει powerpoint. Απεναντίας, θα δείτε κάτι που θα θυμίζει ταινία και αν είναι η πρώτη σας επαφή με το hobby, ίσως και να σας ενθουσιάσει. Αυτό, με την προϋπόθεση ότι υποστηρίζει – με βάση τις προδιαγραφές του – υλικό video και δεν ανήκει στα μαύρα πρόβατα που προανέφερα. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν μπορεί να αντέξει τη σύγκριση με έναν αμιγώς κινηματογραφικό προβολέα. Όπως και ο τελευταίος, δεν θα μπορέσει να σταθεί επάξια σε μια αίθουσα παρουσιάσεων.

Καθείς εφ' ώ ετάχθη!
 


ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Ζoglair, απαιχτος και πολλα συγχαρητηρια.
Αν ηξερες απο ποσα με γλυτωνεις, που πρεπει να απαντω σε καθημερινη βαση και δεν εννοω μεσα στο AVSite... :wink:
 

Μηνύματα
16.004
Reaction score
14
zoglair τι να πώ.... αρτιότατο

τα σέβη μου και μια υπόκλιση σε εσάς όταν συναντηθούμε

ΕΥΓΕ! :p :p
 


Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Φανταστική δουλειά zoglair!
Περιεκτικό και ευκολονόητο. Μπράβο φίλε...

Stick this asap!!
 



Μηνύματα
2.310
Reaction score
22
"Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες" λέει έυστοχα μια διαφήμηση!

Οι Video στο ταβάνι μας , οι data στο γραφείο μας .....και O zoglair στην κατηγορία projectors , να δίνει ρέστα!! :D :D
 


Μηνύματα
567
Reaction score
0
Οι πιο όμορφες είναι οι ''απλές'' αναλύσεις!!!!!!!!!!!
Μπράβο κ. Συντονιστά!!!!!!!!!!!!! :D :D
Συνεχίστε στην πεπατημένη σας....
 


Μηνύματα
50
Reaction score
0
Συγχαρητήρια για την άψογη ανάλυση του θέματος και την κατανοητή περιγραφή. Μία ερώτηση: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά προβολείς multifunction, δλδ κατάλληλοι και για τις δύο χρήσεις, με αξιοπρεπή αποτελέσματα ένθεν και ένθεν; Ασχέτως κόστους, αναλύσεως κ.τ.λ. Ρωτώ, γιατί μπορεί να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που να θέλουν να το παίξουν σε δύο ταμπλώ. Και για εργασία και για home entertaiment. Εγώ π.χ. την επόμενη δευτέρα, θα ξεκρεμάσω τον προβολέα μου για να τον πάω σε μία παρουσίαση σε ένα νοσοκομείο. Αν ήταν αυτό το ζητούμενο για μένα, τι επιλογές θα είχα; (εκτός φυσικά απο το να αγοράσω 2 προβολείς..).
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.183
Reaction score
27.657
Καταπληκτική δουλειά σύντροφε.
Ξεκίνησες με γκόλ απ΄τα αποδυτήρια.
Ακόμη κι ο μηχανουργός απέναντί μου διαβάζοντάς το κατάλαβε πολλά πράγματα, σαν νεοεισερχόμενος στους προβολείς.
Μόλις απέκτησε έναν Infocus X3 και ψάχνεται.
 


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Σας ευχαριστώ θερμά για την ψήφο εμπιστοσύνης!
Με κάνατε να ξεχάσω τις ατέλειωτες ώρες που χρειάστηκα ώστε να βάλω τις σκέψεις μου σε μια τάξη...


@Markos Pentheroudakis

Τυπικά, το 99% των προβολέων σήμερα μπορεί να δεχτεί σήμα data και video. Ουσιαστικά, όμως, παραμένει το ζήτημα της φωτεινότητας. Εάν, δηλαδή, μπορούσαμε εύκολα να αλλάζουμε τη λάμπα στον προβολέα μας, τότε θα χρειαζόμασταν δύο λάμπες και όχι δύο προβολείς.

Η απαιτούμενη φωτεινότητα είναι συνάρτηση του περιβάλλοντος φωτισμού και του μεγέθους της αίθουσας:

  • Ανυπαρξία εξωτερικού φωτισμού
    1000 lumens
  • Τεχνητός φωτισμός
    1500 lumens
  • Τεχνητός + φυσικός φωτισμός (ήλιος)
    2000 lumens
  • Μεγάλη φωτιζόμενη αίθουσα (π.χ. αμφιθέατρο)
    3000 lumens

- Με την ίδια λάμπα, ένας LCD είναι πιο φωτεινός από έναν DLP, λόγω του ότι το πάνελ LCD λειτουργεί ως pass-through ενώ το πάνελ DMD λειτουργεί ως ανακλαστήρας. Υπολογίστε μια διαφορά της τάξης του 25%.

- Όταν λέω τεχνητό φωτισμό, εννοώ ότι τα φώτα θα πρέπει να είναι μακρυά από την οθόνη ή να μην την φωτίζουν άμεσα. Διαφορετικά, ακόμη κι ένα κερί είναι ικανό να "ξεπλύνει" την εικόνα.

- Όταν λέω φυσικό φωτισμό, δεν εννοώ προβολή σε υπαίθριο χώρο. Αναφέρομαι σε ανοιχτά παράθυρα, διαφανείς κουρτίνες, μισάνοιχτα στόρια, κλπ.


Για να γίνω περισσότερο σαφής, ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν τυπικό video προβολέα 1000 lumens, που προβάλλει στα 5 μέτρα, σε μια μικρή αίθουσα (~25 τμ). Μια λάμπα 60w στα 4 μέτρα από την οθόνη, θα εξαφανίσει το 40% περίπου της εικόνας. Αν η λάμπα είναι στο 1 μέτρο, τότε θα βλέπετε κάτι που θα σας θυμίζει ότι ο προβολέας είναι ανοιχτός!
 

Μηνύματα
50
Reaction score
0
Eυχαριστώ για την απάντηση, να υποθέσω ότι ουσιαστικά είναι αρνητική η προοπτική χρήσης τέτοιου μηχανήματος, εξαιτίας της απαιτούμενης φωτεινότητας.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.125
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top