Διαφορετικα μηκη καλωδιων προς τα ηχεια?

Reaction score
786
Λοιπον... Εχει γινει προεγκατασταση καναλιων για να περαστουν καλωδια στα πισω ηχεια. Δυστυχως απο κακη συννενοηση με τον αρμοδιο ηλεκτρολογο, τα καναλια περνανε απο την μια πλευρα του δωματιου, με αποτελεσμα το πισω δεξι ηχειο να χρειαζεται περιπου 8 μετρα καλωδιο ενω το πισω αριστερο περιπου 14 μετρα!

Γνωριζω τον (απαραβατο?) κανονα περι ιδιου μηκους καλωδιων στα ηχεια, αλλα καθως η λυση του να "κουλουριασω" επιπλεον 6 μετρα καλωδιο για το πισω δεξι ηχειο ειναι λιγο μπακαλιστικη, αναρωτιεμαι τι διαφορες στον ηχο θα επιφερουν αυτα τα 6 μετρα επιπλεον καλωδιο που απαιτει το ενα απο τα δυο πίσω ηχεια.
Ειναι θεμα απλα διαφορας στην ενταση το οποιο μπορει να λυθει με τις ρυθμισεις του ενισχυτη ή κατι πιο σοβαρο οπως αλλαγη τονικου χαρακτηρα κλπ?

Ευχαριστω

Reaction score
7
Θεμη και εγω εχω 4 μετρα παραπανω για το ενα, και ειναι και κουλουριασμενα, λογω αυτου του "κανονα".
Μεσα στο καλοκαιρι ομως θα τα περασω εξαρχης κατω απο το πατωμα -μολις φυγουν για διακοπες- απλα για να μην περνανε μπροστα απο την πορτα, αλλα τα μηκη ουσιαστικα δε θα αλλαξουν. Θα γινουν πιο κοντα ολα τα καλωδια, αφου θα κοψω τα μποσικα που περνουν μπροστα απο την πορτα για να ανοιγει και μαλιστα θα κοψω και τα 4 παραπανω μετρα του ενος ηχειου και ας ειναι και πιο κοντο....
Δε νομιζω οτι θα ακουσω καποια διαφορα.
Ετσι κι αλλιως 5-10-15μ παραπανω δεν αλαζουν κατι σημαντικο.
Τι αντισταση να προσθετουν τα 15μ επιπλεον; 0,00κατι Ω ;
Τι απωλεια σε dB λογο μηκους; (στα καλωδια μετριεται σε dB/100μ)
Τι χρονοκαθυστερηση θα εχει το σημα; Ποσα msec; Ή μηπως ειναι nsec; Σιγα μη χασω καμια εκρηξη.....

Καλο ειναι το θεωρητικο και το ιδανικο, αλλα δε ζουμε σε εναν ιδανικο κοσμο. Χαλαρωσε, και απολαυσε την ταινια και οχι το μεσο! Αυτο εχω αρχισει να κανω, και ειμαι καλα....

Reaction score
786
Wise words, those you speak... :)

Απλα σκεφτομαι οτι αν μπορω να γλιτωσω κατι που θα με προβληματισει στο μελλον, καλο ειναι να το κανω τωρα παρα να εχω ραβε-ξηλωνε μετα.

Reaction score
7
Σημαντικο ειναι...
Να μην περπατανε τα καλωδια ηχου και εικονας κοντα και παραλληλα με του ρευματος
Τα καλωδια απο την μια ακρη μεχρι την αλλη να ειναι συνεχομενα χωρις καμια ενωση σε καποιο κουτι διακλαδωσης
Ο σωληνας διελευσης να χωραει τα καλωδια και να μην ειναι στριμωγμενα -για μελλοντικη αλλαγη, προσθεση κλπ.

Reaction score
786
Γιωργος Ανδρεαδης said:
Σημαντικο ειναι...
Να μην περπατανε τα καλωδια ηχου και εικονας κοντα και παραλληλα με του ρευματος
Ωχ... Την πατησα! Το καναλι που θα περασουν τα καλωδια των ηχειων ειναι τελειως παραλληλο με αλλα δυο καναλια που κουβαλουν ρευματα, για περιπου 5 μετρα... :(
Και του τα'λεγα του μαστορα, αλλα αυτος εκανε τα δικα του...
Σε αυτην την περιπτωση θα εχω βούισμα και τετοια ε? Μαλλον παω για θαψιμο κατω απο το πατωμα αν ειναι ετσι...

Reaction score
50
Τέτοιους σωλήνες για καλώδια από πού μπορούμε να βρούμε; Σε καταστήματα ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών;

Reaction score
429
Θεμιστοκλή, στο δικό μου κανάλι τα καλώδια ήχου και εικόνας περπατάνε παράλληλα με το καλώδιο ρεύματος για 10 μέτρα.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Καλό είναι όμως για να είσαι και ψυχολογικά εντάξει, να χρησιμοποιήσεις καλώδιο ρεύματος με καλή μόνωση.

Reaction score
786
Μανο, τα "καναλια" που αναφερω ειναι οι κλασικοι ηλεκτρολογικοι σωληνες που υπαρχουν σε ολα τα καταστηματα ηλεκτρολογικου εξοπλισμου.

Sothoms, μου δινεις μια μικρη παρηγορια...

Reaction score
7
Μπρούτζος Θεμιστοκλής said:
Γιωργος Ανδρεαδης said:
Σημαντικο ειναι...
Ωχ... Την πατησα! Το καναλι που θα περασουν τα καλωδια των ηχειων ειναι τελειως παραλληλο με αλλα δυο καναλια που κουβαλουν ρευματα, για περιπου 5 μετρα... :(
Σε αυτην την περιπτωση θα εχω βούισμα και τετοια ε? Μαλλον παω για θαψιμο κατω απο το πατωμα αν ειναι ετσι...
Για αυτό και εγώ την εγκατάσταση την έκανα μόνος μου

Μάνος Σταυρόπουλος said:
Τέτοιους σωλήνες για καλώδια από πού μπορούμε να βρούμε; Σε καταστήματα ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών;
Γενικά τα ασθενή ρεύματα (καλώδια κεραίας και ηχείων) περνούν κάτω από το πάτωμα όπως και οι σωληνώσεις του καλοριφέρ. Για αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιείς το κλασικό σπιραλ σωλήνα καλωδίων, αλλά σπιραλ προστασίας καλωδίων για μπετό, τα γνωστα SIBI. Είναι ανθεκτικά ακόμα και αν περάσει αυτοκίνητο από επάνω. Τέτοιουσ σωλήνες θα τους βρείς σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού

Reaction score
7
Μπρούτζος Θεμιστοκλής said:
Αυτο δεν ειναι κατι δεδομενο αλλα μια πιθανοτητα. Μπορει να εχεις μπορει και οχι. Και φυσικα δε θα εχεις βουισμα στα ηχεια επειδη περναει κατευθειαν το παρασιτο απο το καναλι του ρευματος στο ηχειο, αλλα (μπορει να εχεις) επειδη το παρασιτο θα μεταφερεται στις υπολοιπες συσκευες απο τα καλωδια των ηχειων...

Reaction score
786
Γιωργος Ανδρεαδης said:
Αυτο δεν ειναι κατι δεδομενο αλλα μια πιθανοτητα. Μπορει να εχεις μπορει και οχι. Και φυσικα δε θα εχεις βουισμα στα ηχεια επειδη περναει κατευθειαν το παρασιτο απο το καναλι του ρευματος στο ηχειο, αλλα (μπορει να εχεις) επειδη το παρασιτο θα μεταφερεται στις υπολοιπες συσκευες απο τα καλωδια των ηχειων...
Γιώργο δυστυχως δεν ειμαι βεβαιος οτι καταλαβαινω τι εννοεις...

Παντως απο σοβαρο μαγαζι σχετικο με το αθλημα, μου προτειναν καλωδια μεγαλης εταιριας σε καλη τιμη, με την διαβεβαιωση οτι δεν θα υπαρχει προβλημα. Λεω να το ρισκαρω λοιπον και ο Θεος βοηθος...

Reaction score
7
Εννοω οτι η υπαρξη παρεμβολων απο τα καλωδια ρευματος δεν ειναι σιγουρο οτι θα υπαρχει με τη συνυπαρξη των καλωδιων.
Επισης το παρασιτο που "βγαινει" απο τα καλωδια ρευματος ειναι πολυ μικρης ισχυος, αρα και να περασει απο τα καλωδια των ηχειων δε θα μπορεσει να διεγειρει τα ηχεια και να ακουστει "υπερνικωντας" την ενταση του σηματος των ηχειων.
Μπορει ομως να περασει στον ενισχυτη και να περασει ετσι και σε αλλες συσκευες που ειναι συνδεμμενες επανω του. Υπαρχουν βεβαια τα διαφορα φιλτρα που το κανουν δυσκολο. Επισης τα καλωδια μεταφορας σηματος (ασθενη σηματα) εχουν μπλενταζ γειωση, οποτε και απο εκει ειναι δυσκολο να περασει θορυβος.

μην υπερβαλεις στο κοστος των καλωδιων με εξτρα την "προστασια" απο παρασιτα.....

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.126
Members
38.533