Διαχείριση HTPC απο άλλο δωμάτιο

Reaction score
0
Φίλοι μου γειά σας ,
κατασκευάζω μεγάλο σπίτι σε 3 επίπεδα και θα ήθελα αρκετές συμβουλές.
Στο υπόγειο θα έχω δωμάτιο home cinema οπου και θα έχω το HTPC και τον ενισχυτή τον ΗD δορυφορικό δέκτη και όλα τα άλλα. Στην κουζίνα και στο υπνοδωμάτιο θα έχω τηλεοράσεις, στο γραφείο και τηλεόραση και ηχεία και στο σαλόνι και στον κήπο θα έχω μόνο απο δύο ηχεία χωρίς τηλεόραση.Σκέφτομαι τα εξής γιατί απο Σεπτέμβριο ξεκινάω καλωδιώσεις.
α) Για την μεταφορά εικόνας θα χρησιμοποιήσω utp cat5 και μετατροπείς hdmi-utp μέσω του ενσύρματου lan του σπιτιού. Σωστά?ή να τραβίξω ξεχωριστά utp?
β) Για την μεταφορά ήχου στα ηχεία του γραφείου , του κήπου και του σαλονιού θα περάσω καλά καλώδια απο τον ενισχυτή του υπογείου μέχρι κάθε ηχείο. Σωστά?
γ)Το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι ο τηλεχειρισμός όταν δεν είμαι στο υπόγειο.
1. Σαλόνι - κήπος. Εδώ έχω μόνο ηχεία. Άρα δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την τηλεόραση σαν οθόνη να βλέπω το HTPC και να χρησιμοποιώ τα αρχεία και τα προγράμματά του.Σκέφτομαι λοιπόν ένα pda που μέσω του lan θα συνδέεται με το HTPC το οποίο θα τρέχει windows home server και με remote desktop καταρχάς θα μπορώ να βλέπω τα dir με τα αρχεία της μουσικής που θα έχω στο HTPC και θα εκινώ και θα αλλάζω τραγούδια απο εκεί. Τώρα για να χειρίζομαι τον ενισχυτή και ότι άλλο θέλω εκτός του HTPC εδώ έχω πρόβλημα. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το pda με ΙR booster σαν universal remote control αλλα τότε πως φτάνουν οι εντολές στο απόμακρο υπόγειο? με IR transmiter καλωδιακό?μεσω lan στο HTPC και απο εκεί με κάποιο ΙR να στοχεύει τον ενισχυτή? (υπάρχει κάτι τέτοιο?θα ήταν ιδανικό) να πάρω RF control? το RF πως το μετατρέπω σε IR μετά? να πάρω ενισχυτή που δέχεται lan και το cd και τα άλλα πως θα τα χειρίζομαι?Το pda τι θα τρέχει windows mobile?και αν ναι είναι συμβατά με remote desktop? Αν ο ενισχυτής δεν αλλάζει σετ ηχεία απο το τηλεκοντόλ τι προτείνετε να κάνω δεδομένου ότι έτσι και αλλιώς κάποιο μηχάνιμα σαν spliter ήχείων θα χρειαστεί να αγοράσω αφού τα A και Β ηχεία δεν μου φτάνουν αφού θέλω να τα στείλω σε πέντε διαφορετικά δωμάτια.
2. Δωμάτια με τηλεόραση και με ή χωρίς ηχεία. Εδώ νομίζω μπορώ και θέλω να χρησιμοποιήσω την τηλεόραση σαν οθόνη να βλέπω το HTPC. Πως γίνεται αυτό. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι πως θα επικοινωνούν με το HTPC που θα είναι στο υπόγειο? υπάρχουν δικτυακά? Όσο αφορά τα ηχεία υπάρχουν πάλι τα ίδια προβλήματα τηλεχειρισμού με πριν μόνο που τώρα δεν θα έχω pda αλλά τηλεόραση και πληκτρολόγιο. Να σημειώσω ότι θα έχω παντού εγκατάσταση Instabus αλλά δεν ξέρω αν βοηθάει κάπως αυτό σε αυτόν το τομέα. Σας κούρασα? Συγνώμη. Όμως τόσες απορίες έχω. Ανέτρεξα σε όσα παλιά θέματα μπορούσα αλλά δεν βρήκα σχετικές απαντήσεις. Όποιος θέλει ας βοηθήσει. Ευχαριστώ.

Reaction score
4
Απάντηση: Διαχείριση HTPC απο άλλο δωμάτιο

Προτείνω να αφήσεις τους πειραματισμούς και να απευθυνθείς σε μια εταιρεία ή σε κάποιον ειδικό του Home Entertainment.
Λύσεις που κάνουν αυτά που θες υπάρχουν αρκετές. Ειδικά στον τομέα του multi-rooμ ήχου, δεν θα έχεις πρόβλημα.
Στο θέμα εικόνας αλλά και χειρισμού των πηγών (αλλαγή καναλιών, χειρισμός PVR, κτλ) επίσης υπάρχουν λύσεις.

Εχε υπόψιν σου, ότι μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, η πολυπλοκότητα έστω και μικρού βαθμού, θα αποβεί μοιραία.... θα καταντήσεις να χρησιμοποιείς σπάνια αυτό που έφτιαξες....

Πάντως έχε υπόψιν σου ότι ο αριθμός των πηγών περιορίζει και τον αριθμό των συσκευών εξόδου... δηλ. με 1 HTPC ή δορυφορικό δέκτη, δεν θα μπορείς να βλέπεις διαφορετικά κανάλια σε 2 διαφορετικά δωμάτια, απο την ίδια πηγή....

Reaction score
384

Θελεις να εχεις διαφορετικη μουσικη σε καθε δωματιο, η οχι?
Πρεπει να καθορισεις ποσες πηγες και ποσες ζωνες εχεις πρωτα.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Διαχείριση HTPC απο άλλο δωμάτιο

Προτείνω να αφήσεις τους πειραματισμούς και να απευθυνθείς σε μια εταιρεία ή σε κάποιον ειδικό του Home Entertainment.
+1

@ftsig, όσο κι αν κατέχεις τεχνικές λεπτομέρειες είναι αδύνατον να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα αν δεν είσαι της δουλειάς. Για παράδειγμα, μιλάς για Cat5 κάτι που είναι λάθος και θα το βρεις μπροστά σου στο πρώτο streaming ενός "γερού" HD. Το Cat5 παίζει (αν στηθεί σωστά, που δεν πρόκειται) στα 100MHz/100Μbit ενώ το hdmi 1.3 στα 340MHz/10.2Gbit. Δηλαδή, ήδη αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είσαι εκτός προδιαγραφών, πόσο μάλιστα στα επόμενα χρόνια.

Reaction score
384

Σκεψου επισης πως το συστημα θα ειναι επιτυχημενο εαν ολη η οικογενεια μπορει να το χρησιμοποιησει και οχι μονο εσυ.

Σε ενα τετοιο συστημα θα ειχα hardwired τα παντα με touchpanels. Θα εβαζα 2-3 enterprise class access points, ωστε οι wireless clients να αλλαζουν access points χωρις να χανεται η συνδεση. Το ιδανικο προιον: Pakedge.

To μερος του audio θα το ελεγχα με touchpanels, iphone, laptop, web tablets. Ολα τα προηγουμενα επισης θα ειχαν interface σε καμερες, θερμανση, φωτισμο. Αρα στον κηπο οποιοσδηποτε με ενα laptop, iphone, etc βαζει μουσικη, βλεποντας τα εξωφυλλα,κλπ. Εαν υπαρχει και touchpanel, και απο εκει ισως.

Το μερος του video θα το περναγα σε ενα matrix. Θα ειχα Philips TSU's να ανοιγουν τις τηλεορασεις με RS232, να ελεγχουν το matrix αλλα και τις διαφορες πηγες. Ετσι θα ελεγχα και το HTPC απο οποιοδηποτε δωματιο. Tα Philips τωρα θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν και για το multi room audio, εαν δεν ειχα πανελ στον τοιχο σε καποιο χωρο.

Πολλα μπορεις να κανεις και να συνδυασεις, πρεπει ομως να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος με τις απαιτησεις απο το συστημα. Σε ενα μεγαλο σπιτι, πολυ πιθανο για παραδειγμα να χρειαστεις 4 ραδιοφωνικους δεκτες. Σκεψου εαν θελεις μουσικη στα μπανια, κλπ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.881
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis