Διενίσχυση

I

iason

Guest
Καλησπέρα σε ολους,
Οπως λεει και ο τιτλος Διενίσχυση....
Ερωτηση μπορούμε να κανουμε διενισχυση με 2 ολοκληρωμένους αν ναι πως ?
Χρειαζόμαστε rca spliter ?
Εάν εχουμε την ενταση ανοικτή στο ενα θα μπορουμε να αυξομειωνουμε μονο από τον ενα ενισχυτή?
Γινεται και με τελικο ενισχυτή και με ενα ολοκληρωμενο?
Αυτά ......τα λιγα , καλό βραδυ.

Φιλικά Ιάσων:)

Reaction score
3.093
Καλησπέρα σε ολους,
Οπως λεει και ο τιτλος Διενίσχυση....
Ερωτηση μπορούμε να κανουμε διενισχυση με 2 ολοκληρωμένους αν ναι πως ?
Χρειαζόμαστε rca spliter ?
Εάν εχουμε την ενταση ανοικτή στο ενα θα μπορουμε να αυξομειωνουμε μονο από τον ενα ενισχυτή?
Γινεται και με τελικο ενισχυτή και με ενα ολοκληρωμενο?
Αυτά ......τα λιγα , καλό βραδυ.

Φιλικά Ιάσων:)
Μπορείς,αλλά δεν αξίζει τον κόπο.Εκτός και πας σε ενεργά κροσόβερ

I

iason

Guest
Ευχαριστώ πολύ παιδιά από ότι καταλαβαίνω δεν αξίζει τον κόπο να το συνεχίσω. Βαθαίνει το παιχνίδι.

Reaction score
29.670
Ότι σου είπε πιο πάνω ο ΛΕΟ . Μόνο αν πας σε ενεργό κροςς , αλλά και πάλι θες ένα ενισχυτή ανά μεγάφωνο.
Δλδ ενεργό κροςς όσους ενισχυτές όσα τα μεγάφωνά σου πολύς πειραματισμός και ταλαιπωρία , τα οποία δεν αξίζουν αν δεν έχεις τις γνώσεις.
Εγώ το έχω κάνει με τετράδρομο ηχείο , τέσσερις τελικούς ενεργό κρός παλαιάς κοπής , αναλογικό , που όμως μου δίνει πολλές συχνότητες αποκοπής για τον κάθε δρόμο , όπως ήθελα.
Είναι ιστορία και έχει τρελά έξοδα.
Δες και το σύστημά μου για να πάρεις μία ιδέα.

I

iason

Guest
Ότι σου είπε πιο πάνω ο ΛΕΟ . Μόνο αν πας σε ενεργό κροςς , αλλά και πάλι θες ένα ενισχυτή ανά μεγάφωνο.
Δλδ ενεργό κροςς όσους ενισχυτές όσα τα μεγάφωνά σου πολύς πειραματισμός και ταλαιπωρία , τα οποία δεν αξίζουν αν δεν έχεις τις γνώσεις.
Εγώ το έχω κάνει με τετράδρομο ηχείο , τέσσερις τελικούς ενεργό κρός παλαιάς κοπής , αναλογικό , που όμως μου δίνει πολλές συχνότητες αποκοπής για τον κάθε δρόμο , όπως ήθελα.
Είναι ιστορία και έχει τρελά έξοδα.
Δες και το σύστημά μου για να πάρεις μία ιδέα.
Ευχαριστώ John.

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Η ενεργή διενίσχυση είναι σαφώς μία τροπολογία που απευθύνεται σε πολύ ακριβές υλοποιήσεις για πραγματικά αποτελέσματα! Τώρα η διπλοενίσχυση και εφόσον το συστήνει ο κατασκευαστής του ηχείου μας είναι μία αναβάθμιση που όλοι θα θέλαμε να είχαμε αλλά δεν ...το πνεύμα πρόθυμο το σώμα όμως; ......:king:
Επαναλαμβάνω προυπόθεση τα ηχεία και τα συνοδά να μπορέσουν να αναδείξουν τήν διαφορά.Στίς χαμηλές κατηγορίες δεν αξίζει να ξοδευτούμε!
Τα οφέλη σαφώς και έχουν υποθεί πολλές φορές απλά και έγω παραθέτω τις εμπειρίες μου.
Αρχική αίσθηση ο ήχος ξεπηδά αβιάστα από τα ηχεία
Το χαμηλό γινεται πιό στηβαρό
Η εικόνα γίνεται τρισδιάστατη
Οι μικρολεπτομέρειες αναδεικνύονται
κτλ κτλ κτλ
Τώρα δύο ολοκληρωμένοι ενισχυτές μάλλον χαμηλής κατηγορίας που δεν θα έχουν σαφώς και power out πιθανόν δεν γίνονται διενίσχυση ,εκτός έαν υπάρχει κάτι που κάποιος άλλος γνωρίζει παραπάνω.

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
714
Μόνο και μόνο για το παιχνίδι, το χαβαλέ της υπόθεσης, θα μπορούσες.

α) Συνδέεις την πηγή σου στον ένα ολοκληρωμένο, μέσω tape out πηγαίνεις στο δεύτερο ολοκληρωμένο.
Στη συνέχεια συνδέεις τον ένα ολοκληρωμένο -αφού βγάλεις τα λαμάκια πίσω από τα ηχεία- στον κλάδο των μεσοχαμηλών (κάτω ζευγάρι) και το δεύτερο στις υψηλές (άνω ζευγάρι).
Αν έχεις τρία ζεύγη, τότε βάλε τον ένα να οδηγεί τις χαμηλές (κάτω ζευγος) και τον άλλο τις μεσαίες-υψηλές (μεσαίο και άνω ζεύγη, χωρίς να αφαιρέσεις τα λαμάκια).
Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να παίξεις με 2 ποτενσιόμετρα για την ένταση του 1ου και του 2ου ανά κλάδο. Θα μπορούσες αρχικά, με τη βοήθεια ενός ντεσιμπελόμετρου να έχεις ελέγξει την ένταση και τη διαφορά θέσης στο ποτενσιόμετρο έντασης που απαιτείται για ισορροπία.

β) Αν ο ένας ενισχυτής έχει έξοδο προενίσχυσης και ο άλλος έχει παράκαμψη, γίνεται πιο εύκολο αφού γλυτώνεις τα δύο ποτενσιόμετρα. Ο 1ος θα παίξει το ρόλο προενισχυτή-ενισχυτή και ο 2ος το ρόλο τελικού.

Καλά παιχνίδια ;)

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.335
Τα οφέλη με διενίσχυση μέσω φθηνών ενισχυτών που αντικαθιστούν ένα φθηνό ενισχυτή, είναι (υπερ)πολλαπλάσια αυτών με διενίσχυση μέσω ακριβών ενισχυτών που αντικαθιστούν ακριβό ενισχυτή.
Αυτό επειδή αμέσως - αμεσως διπλασιάζεις τα τροφοδοτικά, και οι φθηνοί ενισχυτές στο τροφοδοτικό (και τις ψύκτρες) τους είναι που ωφείλουν κατά μέγιστο μέρος την φθήνεια τους, ενώ ο ακριβός ενισχυτής συνήθως έχει στιβαρή τροφοδοσία.
Υπ' όψιν οτι κατά μία (κυρίαρχη ΙΜΟ) οπτική γωνία, η μέγιστη στιγμιαία ισχύς δεν διπλασιάζεται με την διενίσχυση αλλά τετραπλασιάζεται. Τα δε σημαντικά ωφέλη από την απομόνωση των κλάδων υψηλών και χαμηλών παραμένουν στο ακέραιο. Ακόμα - σημαντικότατο - με την παθητική διενίσχυση διατηρείται το παλιό κροςς, και μαζί του τυχόν επι μέρους διορθώσεις των χαρακτηριστικών των μεγαφώνων πέραν του διαχωρισμού, ενώ με την απλή προσθήκη ενός συνηθισμένου ενεργού κροςς, αυτές χάνονται
Εκεί που το πράγμα δυσκολεύει είναι στην ρύθμιση της έντασης αν δεν υπάρχει pre-out, και όταν οι ενισχυτές δεν είναι ίδιοι (πιθανή αλλοίωση της χρονικής ευθυγράμμισης του κροςς). Με λίγο DIY (ή πρόσθετο παθητικό προ), το πρώτο αντιμετωπίζεται εύκολα, το δευτερο αρκετά πιο δύσκολα, αλλά μπορεί και να είσαι τυχερός (να μην προκύπτει θέμα)

Reaction score
6.607
Σε διδρομο ηχειο πολύ αμφιβάλω πόσο μπορεί να βελτιωθεί ασχέτως οικονομικής κατηγορίας, μιας και τα φορτία πέφτουν στο μεγάφωνο των χαμηλών.
Είχα δοκιμάσει από πολυκαναλο ολοκληρωμένο av, σε διδρομο, με ίδια τελικά στάδια σε τέτοια επιλογή biamp και τα οφέλη ήταν στα όρια της ψυχολογικής βελτίωσης....

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.335
Ετσι όμως δεν διπλασιάστηκε η τροφοδοσία (που για μουσική είχε περιθώρια, αφού κανονικά ήταν προορισμένη για πολλαπλά κανάλια HT). Η ίδια τροφοδοσία ήταν στην δικάναλη stereo, η ίδια στην τετρακάναλη διενισχυμένη.
Επίσης τι ισχύ είχε ο AV; Μήπως ήταν κανένα γαϊδούρι 7x150 οπότε τι διαφορά να φανεί;
Ενώ με διενισχυμένους δύο φθηνούς 2x35 παίζεις (ΟΚ, χοντρικά) κορυφές ένός αντίστοιχης κατηγορίας 2x140.

Last edited:

Reaction score
2.484
Έχω ασχοληθεί για λίγο (ευτυχώς) με το «έργο».

Στην αρχή εντυπωσιάζεσαι γιατί βλέπεις (ακούς) διαφορές.

Μετά από μερικές ώρες (η περίπτωση μου) διαπιστώνεις ότι προσπαθείς να μετατραπείς σε σχεδιαστή ηχείου με :

• Ακατάλληλο χώρο.
  • Ανύπαρκτα μέσα.
  • Ελλιπείς γνώσεις.
Ο σίγουρος αθροιστικός συνδυασμός όλων των παραπάνω προφανώς καταλήγει σε τραγελαφικά αποτελέσματα.

Reaction score
7.104
Bοηθαει,αλλα αν υπολογισεις το κοστος για τον δευτερο ενισχυτη,τα διπλα καλωδια ηχειων,το καλωδιο συνδεσης αναμεσα στους δυο ενισχυτες,τοτε απλα πουλας τον ενισχυτη που εχεις και αγοραζεις εναν καλυτερο και ξεμπερδευεις.Θα συμφωνησω ομως οτι στην χαμηλη κατηγορια μπορει η διπλοενισχυση να φανει πιο χρησιμη απο οτι με ακριβες συσκευες. Απλα το πραγμα θελει προσοζη στο ματσαρισμα,οχι μονο οσο αφορα την ισχυ των ενισχυτων,αλλα και του ηχου που βγαζουν (στην χαμηλη κατηγορια αυτο ειναι πιο εντονο). Αν μπορεις να δανειστεις εναν ενισχυτη με ειδοσο για τελικο (απο οσο ξερω στην χαμηλη κατηγορια οι NAD εχουν αυτη τη δυνατοτητα) και αν περιαματιστεις καλως,διαφορετικα δεν αξιζει να ρισκαρεις καποια αγορα,κανεις αυτο που προτεινα στην αρχη.Εγω παντως πριν χρονια ,οταν ειχα προσθεσει στον ολοκληρωμενο μου audiolab 8000S εναν τελικο ενισχυτη audiolab 8000P,ειχα εντυπωσιαστει απο το αποτελεσμα (εστω και αν τα ηχεια δεν ηταν ιδιαιτερα απαιτητικα σε ενισχυτη).Απλα ττοτε υπηρχαν τα χρηματα για πειραματισμους.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.439
Παιδιά, τζάμπα παιδεύεστε.

Πάρτε ενεργά.

Been there, done that.

Go active.

Reaction score
6
bi-amp να φανταστω στα ανγκλεζικα σωστα;
εμενα ο ενισχυτης που έχει επιλογη bi-amp & bi-wire τι θα επιλεξω και γιατι;
τα καλωδια ειναι οπως στο σχεδιο horizontal biamping απλα αντι για δυο ενισχυτες εγω τα βαζω σε εναν ειναι σωστο;

Reaction score
6
Εσύ δες πρώτα πώς θα ακούς και άσε τη διενίσχυση.
τα εχω ηδη συνδεσει high + - kai low + - απο ενα σετ καλωδια στο καθενα και στον ενισχυτη εβαλα την επιλογη biamp

ενω εχει και επιλογη biwire ειναι σωστο;

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.980
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas