Δικάναλος Ενισχυτής για Monitor Audio RS8

Reaction score
782
Καλησπέρα σε όλους,

είναι καιρός που παρακολουθώ συζητήσεις μέσα απο αυτό το site και ομολογώ πως έχω εκπλαγεί απο τις γνώσεις και το μεράκι αρκετών μελών, αλλά και συντονιστών.:622:

Κυρίως, όμως, έχω εντυπωσιαστεί ευχάριστα και απο την διάθεση που υπάρχει απο πολλούς να μοιραστούν αυτή τη γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, πράγμα δύσκολο για τις μέρες που διανύουμε.

Πήρα λοιπόν το θάρρος να ρωτήσω ποιόν δικάναλο ενισχυτή (ολοκληρωμένο, ht passthrough) θα μου προτείνατε ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τα παρακάτω ηχεία.

Ζητούμενο, να ακούσω επιτέλους καθαρά και δυνατά ρόκ..

Budget: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες..! Δεκτές προτάσεις σε νέα αλλά και σε παλαιότερα μοντέλα αλλά και μεταχειρισμένα.

Έχω στην κατοχή μου τα Monitor Audio RS8 (μπροστινά) τα οποία, μαζί με το RS-CLR (κεντρικό), SFX (surround), RS1 (surround back) και RSW12 (sub), όλα της Monitor Audio, καλύπτουν τον ήχο στο οικιακό μου σινεμά.

Τα ηχεία οδηγούνται απο έναν Denon AVR-2809 ο οποίος ενώ τα καταφέρνει μιά χαρά στην δουλειά του όσον αφορά τις ταινίες-blueray, στην μουσική φαίνεται κατώτερος των περιστάσεων.

Τελευταία αποκτήθηκε και ένα DAC και συγκεκριμένα το Kingrex T20U + PSU ενώ υπάρχει και ένα CD Player το Marantz CD5001.

Οι μουσικές μου προτιμήσεις κυμένονται ανάμεσα σε Rock, Hard Rock και Metal ακούσματα. :602:

Για πηγή χρησιμοποιώ κυρίως το PC με συλλογή απο mp3 (≥ 192kbps) ενώ γίνεται και προσπάθεια τελευταία για "χτήσιμο" συλλογής FLAC στα είδη μουσικής που προανέφερα.

Εντάσεις απο μέτριες εώς υψηλές, δεδομένου του χώρου.

Διαστάσεις δωματίου 15m² (3.20m επί 4.80m).

Παρακαλώ καταθέστε προτάσεις..!
:619:

Τα χαρακτηριστικά των Monitor Audio RS8 (μέσα απο το official site):

Frequency Response: 33 Hz - 30 KHz
Sensitivity (1W@1M): 91 dB
Nominal Impedance: 6 Ω
Power Handling (RMS): 175 W
Recommended Amplifier Requirements (RMS): 40-175 W
Tweeter Crossover Frequency: 3 KHz

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743
Απάντηση: Δικάναλος Ενισχυτής για Monitor Audio RS8

Καλησπερα φιλε μου. Καταρχας να σου πω οτι τα ηχεια σου ειναι τεραστια για 15τμ, λογικα θα ακους μπουμαρισμα και βουητο στα χαμηλα και γενικα ενα μπερδεμα απο αντηχησεις, στασιμα κλπ επειδη το ηχειο διεγειρει πολυ το χωρο και αυτος ειναι ο λογος που δεν ακους "καθαρα" οπως λες. Δεν χρειαζεσαι πολλα βατ για να γεμισεις τοσο μικρο χωρο με τοσο μεγαλα ηχεια, παρολα αυτα επειδη τα MA τα συγκεκριμμενα εχουν τσιμπημενα κ λιγο τα πριμα, κοιτα εναν μαλακο υψηλα ενισχυτη, τον Roksan Kandy K2 http://www.stereophile.com/integratedamps/roksan_kandy_k2_integrated_amplifier/index.html . Η τιμη του ειναι κοντα στο 1000ρικο.

Reaction score
782
Καλησπέρα φίλε tyler, ακριβώς αυτό λαμβάνω σάν άκουσμα. Ευχαριστώ για την πρόταση σου, θα μπορούσες να μου πείς και κανέναν ακόμα?

Θέλω να έχω 1-2 προτάσεις ταιριαστές με αυτά τα ηχεία ώστε να πάω με κάποιον σχετικό μπούσουλα για ακρόαση.

Επίσης, πώς κρίνεις τα συγκεκριμένα ηχεία όσων αφορά την συμπεριφορά τους σε δικάναλη ακρόαση μουσικής?

:107:

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

το ηχειο σου ακομα κι αν αλλαξεις ενισχυτη, αν παραμεινει στα 15τμ θα εχεις τα ιδια προβληματα τα οποια οφειλονται στο χωρο ή μαλλον στην λανθασμενη επιλογη τοσο μεγαλου ηχειου για το χωρο. Στα 15τμ θα ακουγες καθαρα με ενα βασης με 6.5αρι μεγαφωνο. Για να σου δωσω να καταλαβεις, ακριβως οπως εισαι τωρα, αν παρεις τον ενισχυτη κ τα ηχεια σε ενα χωρο 30-35τμ θα ακουσεις εντελως αλλο πραγμα, πολυ καθαροτερα και μεγαλυτερη στερεοφωνικη εικονα οπως ακριβως ονειρευεσαι. Τα ηχεια αυτα ειναι για τετοιους χωρους οπου απαλλαγμενα απο πισω κ πλαινους τοιχους με τη σωστη τοποθετηση και τον χωρο να "αναπνευσουν", δημιουργουν την τεραστια εικονα που μπορουν. Ο καινουριος ενισχυτης δεν θα σε απαλλαξει απο αυτο που συμβαινει στα 15τμ. Εγω μπορω να σου πω κι αλλον ενισχυτη, τον Creek Destiny II.

Αυτο που θα εκανε τη διαφορα και που ειναι κ η κατευθυνση που θα χα στην περιπτωση σου , ειναι η αλλαγη χωρου αν ειναι δυνατον. Ισως να μην χρειαζεσαι καν ενισχυτη, με τη λογικη οτι δεν εχεις ακουσει τα ηχεια να παιζουν αυτο που μπορουν στο σωστο χωρο, με τον ιδιο ενισχυτη. Κατα τ'αλλα για τα ακουσματα σου, με προυποθεση το χωρο οπως προειπα, μια χαρα ειναι τα RS8

Reaction score
782
Φίλε Tyler, σε ευχαριστώ καταρχήν για την τεκμηριωμένη απάντησή σου. Αυτά που γράφεις μου φαίνονται πολύ λογικά και έτσι πρέπει να είναι.

Τα ηχεία αγοράστηκαν με την λογική να μπούν σε 40 τετραγωνικά dedicated room, κάτι που δυστυχώς δέν έγινε και έχουν μείνει να ασφικτυούν στα 15 τετραγωνικά. Στο σέτ του home cinema που έχω θα μπορούσα να καλύφθώ με τα RS1 για μπροστινά (πάνω σε βάσεις) και να δώσω τα RS8.

Απλά είμαι σε δύσκολη κατάσταση αυτή την στιγμή για να αλλάξω και ηχεία και ενισχυτή για ακρόαση μουσικής. Αλλαγή σε μεγαλύτερο χώρο, δύσκολο και αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον.

Για αυτό προσπαθώ να βρώ μία λύση συμβιβασμού..

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

Κατανοητο, απλα να ξερεις οτι σε αυτο που ακους τωρα, την ελαχιστη εως κ καθολου ευθυνη φερει ο Denon. Δεν θα αλλαξει τιποτα απο ολα αυτα με το να δωσεις 1000 ευρω για εναν ολοκληρωμενο ενισχυτη. Πολυ μεγαλυτερο οφελος θα εχεις αν πας σε downsizing ηχειων, και δεν θα χεις και χασουρα σε χρημα.
Οφειλω να σε προιδεασω για την αλλαγη του ενισχυτη, να εισαι επιφυλακτικος γιατι θα πας να ακουσεις καποιον σε εναν χωρο καταστηματος εντελως διαφορετικο απο το δικο σου, θα τον παρεις σπιτι κ δεν θα ακουσεις αυτο που ακουσες στο καταστημα, και ειναι κριμα κανεις εξοδα αυτη την περιοδο που δεν περισσευουν σε κανεναν μας, που να μην εχουν αντικρυσμα στην πραγματικη βελτιωση που προσδοκας.

Ισως ειναι πιο συνετο να μεινεις ως εχεις κ να περιμενεις μηπως ερθουν οι προυποθεσεις να πας σε μεγαλυτερο χωρο, ωστε να εκμεταλλευτεις στο επακρο το υπαρχον συστημα χωρις περεταιρω κοστος.

Reaction score
782
Re: Απάντηση: Δικάναλος Ενισχυτής για Monitor Audio RS8

Θα λάβω σοβαρά υπόψιν μου όλα αυτά που μου λές φίλε μου περί downsizing..

Σχετικά με τα ακούσματά μου, τα 15 τετραγωνικά του δωματίου μου και με δεδομένο ότι (τουλάχιστον στην αρχή) θα παίξουν με τον Denon, τί ηχεία θα πρότεινες και ποιά?

Παλαιότερα είχα ακούσει κάποια Klipsch άλλα δέν θυμάμαι ποιά ήταν και μου άρεσε ο ήχος τους.

Συγνώμη για τις αλεπάλληλες ερωτήσεις άλλα βλέπω πως βγάζω άκρη σιγά-σιγά με αυτά που μου λές.

:119:

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

Καταρχας κανε εναν κοπο και κανε τη δοκιμη να βαλεις τα μικροτερα ηχεια που εχεις γαι back, στη θεση των RS8, και σε στερεοφωνικη λειτουργεια να παρεις μια ιδεα πως θα ακουστει κ να ξερεις τι περιπου να περιμενεις. Τωρα για Klipsch με το RB-61 θα εισαι πληρης, αν θες να παραμεινεις στον ηχο της Monitor Audio τσεκαρε το RX2, και αλλο ενα allrounder ηχειο ειναι το B&W 685. Το μονο μικρο δαπεδου που υπαρχει μια πιθανοτητα να κατσει εκει μεσα ειναι το μικρης καμπινας κ μεγαφωνων Dali Zensor 5. Απλα το συγκεκριμμενο να το επιλεξεις μονο αν βρεθει τροπος να το ακουσεις στο χωρο σου για να μειωθει το ρισκο.

Reaction score
782
Αυτό που λές σχετικά με τα RS1 είναι καλή ιδέα. Η λύση δλδ είναι ηχεία βάσης μπροστά μέχρι 100w (RMS). Σχετικά με τα RS8, άν τους έδινα αέρα σχετικά με τον πίσω και πλαινό τοίχο δέν θα είχα διαφορά?

Υπάρχει και μία σκέψη να μπούν τα RS1 σε zone2 και να κάνω εναλλαγές side by side.

Δέν ξέρω άν όμως με την επιλογή αυτή (zone2) πέρνω το μέγιστο σε 2-ch ακρόαση. Θέλω να πώ, θα έχω το ίδιο ρεύμα εξίσου και στα δύο ζεύγη ηχείων?
Όχι να παίζουν ταυτόχρονα και οι δύο ζώνες.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός..

:114:

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

δεν εχουν σημασια τα watt των ηχειων, σημασια εχει το σωστο μεγεθος ηχειου-μεγαφωνου για να διεγειρει σωστα το χωρο. Το να φερεις τα RS8 μπροστα, αποφευγεις τον πισω τοιχο αλλα τα φερνεις πιο κοντα στον απεναντι που ειναι ηδη κοντα οποτε τα στασιμα κυματα θα κανουν παρτυ, αν δε τα φερεις πιο κοντα μεταξυ τους λες αντιο στην εικονα και εχεις αλλα παρομοια θεματα. Δυστυχως τα 15τμ παραμενουν. Βεβαιως μπορεις να δοκιμασεις, να δεις με ποιες παραχωρησεις μπορεις να ζησεις.

Τα περαιτερω που αναφερεις για zone 2 και που αφορουν AV, δεν τα γνωριζω μιας και δεν εχω ασχοληθει με πολυκαναλα συστηματα. Θα σου πουν αλλοι φιλοι συμφορουμιτες που κατεχουν το αντικειμενο καλα.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.434

Θέλω να πώ, θα έχω το ίδιο ρεύμα εξίσου και στα δύο ζεύγη ηχείων?
Όχι να παίζουν ταυτόχρονα και οι δύο ζώνες.
Λογικά δεν θα έχει κάποια διαφορά στην ισχύ αλλά κοίταξε στο μανιουαλ του ενισχυτή για σιγουριά.

Reaction score
782
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

Σε περίπτωση που τοποθετηθούν (και μείνουν τελικά) τα RS1 μπροστά, υπάρχουν κάποιες βάσεις αξιόλογες για αυτά?

Μιλάμε για κάτι ανάλογα της ποιότητας των συγκεκριμένων ηχείων και όχι κάτι εξεζητημένο (και παράλληλα πολύ ακριβό).

Υπάρχει κάποια πρόταση δοκιμασμένη (κάτι που να καλύπτει ίσως και τα Klipsch RB-61 II)?

:116:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.434

Kοίτα γενικά για βάσεις της Atacama.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743
Απάντηση: Re: Δικάναλος Ενισχυτής για Monitor Audio RS8

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

Σε περίπτωση που τοποθετηθούν (και μείνουν τελικά) τα RS1 μπροστά, υπάρχουν κάποιες βάσεις αξιόλογες για αυτά?

Μιλάμε για κάτι ανάλογα της ποιότητας των συγκεκριμένων ηχείων και όχι κάτι εξεζητημένο (και παράλληλα πολύ ακριβό).

Υπάρχει κάποια πρόταση δοκιμασμένη (κάτι που να καλύπτει ίσως και τα Klipsch RB-61 II)?

:116:
Atacama nexus κοιτα απο βασεις, περιπου στα 60-70 εκατοστα. Οσον αφορα το "δοκιμασμενη λυση" που λες, δεν μπορω να καταλαβω τι εννοεις, οι προτασεις που σου εγιναν οσον αφορα τα ηχεια δεν εγιναν τυχαια. Η μονη δοκιμασμενη λυση οπως την αντιλαμβανομαι εγω ειναι το ηχειο που θα δοκιμαστει σε ρεαλιστικες συνθηκες του χωρου σου και στο συστημα σου.

Reaction score
782
Re: Απάντηση: Re: Δικάναλος Ενισχυτής για Monitor Audio RS8

Atacama nexus κοιτα απο βασεις, περιπου στα 60-70 εκατοστα. Οσον αφορα το "δοκιμασμενη λυση" που λες, δεν μπορω να καταλαβω τι εννοεις, οι προτασεις που σου εγιναν οσον αφορα τα ηχεια δεν εγιναν τυχαια. Η μονη δοκιμασμενη λυση οπως την αντιλαμβανομαι εγω ειναι το ηχειο που θα δοκιμαστει σε ρεαλιστικες συνθηκες του χωρου σου και στο συστημα σου.
Δοκιμασμένη λύση σε βάση ηχείου εννοούσα, όχι στο ίδιο το ηχείο. Όσον αφορά για τις προτάσεις στα ηχεία, τις βάζω σε προτεραιότητα και μόλις βρώ χρόνο θα κάνω και κάποιες ακροάσεις.

Σε περίπτωση που καταλήξω κάπου μετά απο ακρόαση σε μαγαζί, υπάρχει περίπτωση να δοκιμάσω ώς demo τα ηχεία και στον χώρο μου?

Reaction score
782
Καλησπέρα, έκανα την κίνηση να φέρω τελικά τα πίσω ηχεία (Monitor Audio RS1) μπροστά όπου και εξαφανίστηκε το μπουμάρισμα που άκουγα με τα RS8. Μετά απο ακροάσεις που έκανα σε διάφορα καταστήματα για ηχεία βάσης κατέληξα στα Klipsch RB-61 II. Τα ηχεία μπορώ να πώ πως με ενθουσίασαν και για αυτό τα αγόρασα, όχι απο την ελληνική αγορά, αλλά απο την Γερμανία (μέσω ebay). Η παραγγελία ήρθε γρήγορα, η συσκευασία ήταν απολύτως άψογη και η τιμή τους πολύ συμφέρουσα. Όποιος φίλος θέλει να μάθει περισσότερα μπορώ να τον κατατοπίσω μέσω pm.

Reaction score
782
Έβγαλα λοιπόν τα ηχεία απο τις συσκευασίες τους και χάριν πειραματισμού, τα σύνδεσα με έναν ενισχυτή Onkyo A-801 που είχα αγοράσει 16-17 χρόνια πρίν μαζί με ένα tuner της Sony SAE3ES και οδηγούσε ένα ζευγάρι KEF Coda 8.

Το αποτέλεσμα δέν μπορώ να πώ πως με ενθουσίασε καθώς θεωρώ πως τα ηχεία είναι ακόμα άστρωτα για να βγάλω συμπέρασμα, ούτε φυσικά περιμένω να ακούσω τον ήχο που άκουσα στο κατάστημα κατά την ακρόασή τους. Άλλος χώρος, άλλος ενισχυτής/πηγή.

Το θέμα που προκύπτει είναι άν μπορεί να με ικανοποιήσει ο Onkyo που πολύ φοβάμαι πως θέλει το φρεσκάρισμά του. Σίγουρα θα χρειαστεί χέρι στους πυκνωτές του. Ενώ παίζει κανονικά σε ένταση, κάποιες φορές -σπανίως- πέφτει η ένταση κατακόρυφα και επανέρχεται μόνος του.

Δέν ξέρω τί άλλο θα μπορούσε να αλλαχτεί απο εξαρτήματα και άν αξίζει τον κόπο για να του δώσει την ζωντάνια που είχε.

Άν γνωρίζει κανένας φίλος κάποιες πληροφορίες για αυτή την σκέψη θα με βοηθούσαν οι γνώσεις του στην παρούσα φάση.

Reaction score
782
Onkyo A-801 Specs (from the original manual):

40 watts per channel, min, RMS, at 8 ohms, both channels driven from 20 Hz to 20 kHz, with no more than 0.08% THD.

2 x 65 watts at 4 ohms, 1 kHz (DIN)
2 x 50 watts at 8 ohms, 1 kHz (DIN)
0.08% at rated power
0.08% at rated power
40 at 8 ohms
15 - 30.000 Hz (+- 1dB)

Phono: 2.5 mV/50 kohms
Tuner/CD/AUX, Video: 150 mV/50 kohms
Source Direct: 150 mV/50 kohms
Tape/Play: 150 mV/50 kohms
Tape/Rec: 150 mV/3 kohms
(phono)