Δικάναλο VS Πολυκάναλο Audio

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Ξεκινώ αυτό το θέμα συζήτησης για βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητα τον δύο αντιπάλων.
Μια απλή λογική προσέγγιση στο θέμα αναφέρει ότι για να έχω την αντίστοιχη ποιότητα σε πολυκάναλο πρόγραμμα πρέπει να πληρώσω πέντε φορές περισσότερα χρήματα σε μηχανήματα. Είναι όμως αρκετό αυτό η εμπεριέχει και αρκετές παγίδες?

Θα ξεκινήσω με μερικές ερωτήσεις που πιστεύω μέσα εμπεριέχετε όλη η ουσία του θέματος.

Έχετε ποτέ συνδέσει στο δικαναλο σας audio δύο διαφορετικά ηχεία? Και αν το κάνατε που πήγε η στερεοφωνική εικόνα, και η υψηλή πιστότητα του ήχου?

Πόσοι έχετε συνδέσει ένα sub στο δικαναλο σύστημα σας με μεγάλα ηχεία και καταφέρατε να το ρυθμίσετε τέλεια ώστε να ακούγεται σαν η φυσική συνέχεια τον δύο ηχείων και όχι πλαδαρό και με ουρές?

Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα που κάποιος που θέλει να προχωρήσει σε ένα πολυκάναλο σύστημα πρέπει να δώσει απαντήσεις ώστε να περιμένει και την αντίστοιχη ποιότητα.

Πιστεύω το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί πολύ εύκολα συγκρίνοντας το ίδιο σύστημα ανεξαρτήτου τιμής φτάνει να έχουμε λύση όλα τα πρακτικά προβλήματα
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
..........Πόσοι έχετε συνδέσει ένα  sub στο δικαναλο σύστημα σας με μεγάλα ηχεία και καταφέρατε να το  ρυθμίσετε τέλεια ώστε να ακούγεται σαν η φυσική συνέχεια τον δύο ηχείων και όχι πλαδαρό και με ουρές?.....
Το εχω κανει και ακουγεται καλα και παρεα με τα front.
Απλα παιζει σε ιδια ενταση (το ρυθμισα με dB μετρο, αλλα θα το ξαναρυθμισω επειδη θα του αλλαξω θεση) και απενεργοποιησα το οποιοδηποτε bass-boost για να φυγει και η ουρά....

Παντως για μουσικη προτιμω 2 καναλο...αντε και ενα συνοδευτικο sub...
Εκτος και αν ειναι dvd music
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα αναπαραγωγής ήχου από το δικάναλο.
Φαίνεται όμως ότι στα επόμενα χρόνια αρκετοί θα ρίξουν νερό στο κρασί τους, μιας και το μέλλον θα μας "σπρώξει" σε πολυκάναλα συστήματα ακόμη και για τον ήχο. Η αλλαγή όμως και η καταξίωση των πολυκάναλων φορμά αλλά και συστημάτων στα "αυτιά" των audiophiles θα αργήσει τόσο που μπορεί και να μην την προλάβουμε.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε τρόπος αναπαραγωγής μουσικής έχει την δική του μαγεία. Το δικάναλο είναι το γνώριμο, το άνω άκρο της πιστότητας. Το πολυκάναλο όμως έρχεται με τον αέρα του διαφορετικού και μάλιστα ενός τρόπου αναπαραγωγής μουσικής που επηρεάζει περισσότερες αισθήσεις και αφήνει ισχυρότερες εντυπώσεις στον έμπειρο ή όχι ακροατή. Και όσο hi endάς και να είναι κάποιος αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. Πιστεύω ότι στο μέλλον τα πολυκάναλα συστήματα - φορμά, σε συνδιασμό με μελετημένα set up χώρων να μπορούν να δώσουν ίσως και καλύτερα αποτελέσματα από τα δικάναλα συστήματα με την έννοια πάντα του ήχου που πλησιάζει περισσότερο στο πραγματικό.

Άρα σε επίπεδο ποιότητας, ο δικάναλος ήχος είναι ότι καλύτερο μπορεί να ακούσει κανείς αυτή τη στιγμή. Μη θέτοντας τον εν λόγω όρο όμως, η πολυκάναλη αναπαραγωγή μουσικής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Δεν νομίζω να υπάρχει μουσικόφιλος που να μην του άρεσαν πολλά από τα μουσικά DVD που αναφέρθηκαν σε άλλα thread ή κάποια SACD, πάντα αναφερόμενος στην συνολική αίσθηση. Και σίγουρα το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

p.s. Στο σπίτι δεν έχω sub μιας και τα ηχεία μου είναι ενεργά (έχουν και υποδοχές LFE) και καλύπτουν τις ανάγκες σε χαμηλές συχνότητες σε μουσική και ταινίες. Κοινώς δεν έχω ένα sub, έχω δύο... :wink:
 

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιώργο!

Έχω κι εγώ Sub, το οποίο λόγω τηλεχειρισμού, μπορώ εύκολα να το ρυθμίσω να παίξει σωστά με τα δύο main!(και μάλιστα απ' την θέση μου και κυρίως αναλόγως την μουσική και ανα κομμάτι!!)
Απλά, αυτό που έχω δει είναι ότι σε δικάναλο ήχο (μουσική) χαμηλώνω λίγο Gain & Freq στο Sub, ενώ σε ταινίες τα ανεβάζω.


Είναι σαφές ότι μουσική προτιμώ στερεοφωνική ακρόαση (εκτός από τα music DVD, τα οποία σε DTS είναι αποκάλυψη...........Ακούστε το "Hotel California" απ' το "THE HELL FREEZES OVER" των EAGLES σε DTS και θα με θυμηθείτε.............)
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Γιάννη ακριβός αυτό είναι το ερώτημα δικάναλη η πολυκάναλη ηχογράφηση?

Εγώ δεν πιστεύω ότι ο πολυκάναλη ηχογράφηση είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο αλλά υπάρχουν ορισμένα πρακτικά προβλήματα με τα ηχεία μας τα οποία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Στο πολυκάναλο dvd audio και sacd προνοούνται πέντε ίδια μεγάλα ηχεία δαπέδου η πέντε μικρά και ένα sub, αυτό και μόνο σημαίνει ότι με λίγη προσπάθεια στην τοποθέτηση μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα πιστότητας και ομοιογένειας όλων το καναλιών.

Το παράδειγμα που ανάφερα πιο πάνω με δύο διαφορετικά ηχεία στον στερεοφωνικό ήχο ακούγεται γελοίο αλλά πολλοί όταν κρίνουμε πολυκάναλη μουσική το αγνοούμε η το προσπερνάμε αδιάφορα.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.492
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top