Διπλοκαλωδίωση...?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Από ότι είδαμε εδώ, αρκετοί φίλοι χρησιμοποιούν διπλοκαλωδίωση στα ηχεία τους.

Προσωπικά όσες φορές έκανα το test δεν είδα σοβαρά αποτελέσματα, για την ακρίβεια δεν είδα καθόλου αποτελέσματα. Φυσικά μπορεί να φταίνε τα συγκεκριμένα καλώδια που δοκίμασα.

- Τι πιστεύετε από την εμπειρία σας ότι είναι πιο σωστό, κανονική καλωδίωση με ένα πολύ καλό καλώδιο ή διπλοκαλωδίωση με λίγο χειρότερο?
- Αν πει κάποιος να υλοποιήσει διπλοκαλωδίωση με καλά καλώδια, θέλει μια περιουσία... Αξίζει τον κόπο?

Reaction score
14
Αξίζει τον κόπο...και το χρήμα;

Πολύ σχετικό ερώτημα...αυτό που αξίζει για εμένα είναι ...άχρηστο για κάποιον άλλο...και το αντίθετο.

Προσωπικά έχω κάνει διπλοκαλωδίοση ...αρκετά χρόνια πίσω, με σχετικά φθηνό καλώδιο και τα αποτελέσματα σε δίδρομο ηχείο (ιδιοκατασκευή) ήταν αρκετά ....αισθητά θα μπορούσε να πει κανείς.
Και λέω αισθητά διότι οι διαφορές ήταν στα σημεία. Σημεία τα οποία εγώ θεωρώ σημαντικά και όχι ο καθένας. Γα εμένα λοιπόν η διπλοκαλωδίωση 18 χρόνια πίσω...με τα monster cable της εποχής είχε ακουστό αποτέλεσμα. Σαφώς προς το καλύτερο.
Και με ελάχιστη δαπάνη.

Σήμερα, με την χρήση πολύ πιο εξελιγμένων καλώδιων, μπορεί όντως να μην παίζει κανέναν ρόλο.
Ειδικότερα...αν έχει γίνει χρήση πανάκριβου καλωδίου...τότε μάλλον μιλάμε για πέταμα χρημάτων. (μιλάμε...λέω εγώ δηλαδή)

Reaction score
5
Διαφορές υπάρχουν αλλά δεν νομίζω αυτό να ονομάζεται βελτίωση.

Και πάντα με ίδιο καλώδιο για tweeter και woofer.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
το αποτέλεσμα είναι σχετικό. Έχει να κάνει κυρίως με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του καλωδίου και του ηχείου...

Σε ηχεία με ομαλή εμπέδηση (σύνθετη αντίσταση) θα παρατηρήσει κανείς λίγες διαφορές, αλλά στα δύσκολα ηχεία αυτές θα γίνουν σημαντικότερες. Τώρα το αν οι αλλαγές θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο έχει να κάνει και με τα γούστα κάποιων...

Όσοι είναι περίεργοι για το τι μπορεί να αλλάξει κάντε το εξής τεστ. Διπλοκαλωδιώστε και το ένα ηχείο και αφήστε μονοκαλωδιομένο το άλλο. Βρείτε μια καλή μονοφωνική ηχογράφηση (υπάρχουν αρκετές κλασσικής μουσικής) και "παίξτε" με το balance ώστε να παίζει μία το ένα ηχείο και μία το άλλο. Έτσι θα καταλάβεται άμεσα την διαφορά...

Όσο αναφορά το καλώδιο καλό θα είναι να πάει το ίδιο και στα δύο τμήματα του crossover (ίδιο καλώδιο, ίδια μήκη), αν και πάλι μπρείτε να πειραματιστείτε με μονόκλωνο στα χαμηλά και stranded στα ψηλά...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Σήμερα, με την χρήση πολύ πιο εξελιγμένων καλώδιων, μπορεί όντως να μην παίζει κανέναν ρόλο.
Ειδικότερα...αν έχει γίνει χρήση πανάκριβου καλωδίου...τότε μάλλον μιλάμε για πέταμα χρημάτων.  (μιλάμε...λέω εγώ δηλαδή)
Κι εγώ αυτό νομίζω, αν και τα αποτελέσματα από ηχείο σε ηχείο είναι πολύ διαφορετικά.

Αυτό έκανα εγώ με τα goertz πάντως και παίζει πολύ καλύτερα από διπλοκαλωδίωση με άλλα καλώδια...:

Reaction score
7
Ποιος ο λογος να στειλεις απο ΜΙΑ εξοδο ενισχυτη το ΙΔΙΟ σε συχνοτητες σημα μεσα απο ΔΥΟ (ιδια ή οχι - επειδη ''υποτιθεται'' :?: οτι οι χαμηλες και οι ψηλες συχνοτητες μεταφερονται διαφορετικα. Οι ψηλες ''πρεπει'' απο πολυκλωνο με λεπτους αγωγους και οι χαμηλες απο χοντρους και λιγοτερους αγωγους) καλωδια και να το συνδεσεις σε ΔΥΟ ζευγη εισοδων ηχειου?
Μεσα απο το ΙΔΙΟ crossover θα περασει...

Reaction score
14
Ποιος ο λογος να στειλεις απο ΜΙΑ εξοδο ενισχυτη το ΙΔΙΟ σε συχνοτητες σημα μεσα απο ΔΥΟ (ιδια ή οχι - επειδη ''υποτιθεται''  :?:  οτι οι χαμηλες και οι ψηλες συχνοτητες μεταφερονται διαφορετικα. Οι ψηλες ''πρεπει'' απο πολυκλωνο με λεπτους αγωγους και οι χαμηλες απο χοντρους και λιγοτερους αγωγους) καλωδια και να το συνδεσεις σε ΔΥΟ ζευγη εισοδων ηχειου?
Μεσα απο το ΙΔΙΟ crossover θα περασει...

Χμμμ...

Όχι αν τα crossovers είναι διακριτά και βρίσκονται στην έξοδο του ενισχυτή... :wink:

Δηλαδή.... αν οδηγείς καθαρά υψηλό ή καθαρά χαμηλό σήμα σε όλο το μήκος των καλωδίων...

Με τέτοιου είδους διπλοκαλωδίωση και με την χρήση πολύ ...γήινων υλικών είχα πολύ καλά αποτελέσματα.

Reaction score
14
αν δηλ. το διαχωρισμο τον κανει ο ενισχυτης... ειτε σε παθητικο crossover στην εξοδο ειτε με ενεργο στους προενισχυτες...?
Κοίταξε...αν είχα ακόμη την διάθεση, το διαθέσιμο για ήχο χρήμα και τον χρόνο να το ψάχνω...μάλλον κάτι τέτοιο θα έκανα. Διαχωρισμό αμέσως μετά την προενίσχυση και οδήγηση "καθαρών" σημάτων μέχρι το ηχείο. Τώρα που το σκέφτομαι σε τέτοιο σχήμα μπορεί να παίξει κάλιστα και διενίσχυση.
Και μετά ξυπνάω από το κρύο στο σπιτάκι του σκύλου....γιατί μετά από κάτι τέτοιο εκεί θα καταλήξω να κοιμάμαι.....σίγουρα! :p

Αυτό που είχα κάνει ήταν παθητικό crossover στην έξοδο ολοκληρωμένου με το Α κανάλι ηχείων να οδηγεί μόνο υψηλές και το B μόνο χαμηλές.
Το ηχητικό αποτέλεσμα και ο έλεγχος σε δίδρομο ηχείο ιδιοκατασκευή δικαίωνε απόλυτα την επιλογή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.989
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas