Δορυφορική λήψη με απλά λόγια...

Status
Not open for further replies.

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Η τεχνολογία προχωρά συνεχώς καθώς νέες δυνατότητες ξεπηδούν καθημερινά.

Η δορυφορική λήψη τείνει να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.



Νέες τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς δίνοντας σε εμάς τη δυνατότητα να τις απολαύσουμε και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε τον κόσμο, τα ήθη και τα έθιμα του από το σαλόνι μας.

Θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε πολλές από αυτές δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον απλό χρήστη να μπει στο μαγικό κόσμο της δορυφορικής λήψης αλλά και της απαιτητικής ποιότητας εικόνας και ήχου πλέον.

Οι σημερινοί δορυφορικοί δέκτες διαφέρουν κατά πολύ από της προηγούμενης γενιάς αναλογικούς δέκτες.



Η μετάδοση πλέον ακολουθεί τα πρότυπα της ψηφιακής μετάδοσης δεδομένων όπως πχ ένα DVD disk μεταφέρει τα στοιχεία του προς τον αποκωδικοποιητή (DVD - player), όπου αυτό με τη σειρά του τα μετατρέπει σε εικόνα και ήχο.

Η ψηφιοποίηση και η μετάδοση προς το δορυφόρο γίνεται με ειδικές συσκευές όπου πλέον μπορούμε μέσα από μία συχνότητα να περάσουμε μεγάλο όγκο δεδομένων , συνεπώς πολλά κανάλια εικόνας και ήχου.

Ειδικές συσκευές κάνουν αυτή την πολυπλεξία δεδομένων (multiplexing) , τα γνωστά «μπουκέτα», όπως πχ του NOVA.



Κατόπιν αυτά εκπέμπονται προς τον δορυφόρο όπου αναμεταδίδονται σε ένα μεγάλο γεωγραφικό φάσμα που μπορεί να έχει διάμετρο όσο μια ήπειρος.

Το αποτύπωμα της δορυφορικής δέσμης που εκπέμπεται από τον δορυφόρο λέγεται foot print.
Για τον «δικό μας» δορυφόρο τον Hellas-Sat 2, το αντίστοιχο footprint καλύπτει περίπου 28 χώρες, με πληθυσμό περίπου 400 εκατομμύρια κατοίκους...



Η δορυφορική λήψη πραγματοποιείται με ένα σύστημα κεραίας - αποκωδικοποιητή (δέκτη) και πάντα βρίσκεται συντονισμένη προς τον δορυφόρο που είναι μέσα στα όρια του foot print.

Η κεραία είναι κοίλη και κυκλική δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κάτοπτρο όπου αντανακλά το δορυφορικό σήμα. Αυτό κατόπιν εστιάζεται στο LNB , (Low Noise Block-downconvertor - χαμηλού θορύβου μετατροπέας - διαιρέτης συχνότητας) που με την σειρά του μεταφέρει τα δεδομένα προς το δορυφορικό δέκτη μέσα από ένα υψίσυχνο καλώδιο.



Για να υπάρχει σωστή λήψη θα πρέπει το δορυφορικό πιάτο να βρίσκεται εντός των ορίων αυτού του αποτυπώματος. Όταν βρίσκεται κοντά στο κέντρο θέλει μικρότερη διάμετρο, πχ 60 - 80 εκατοστά, αλλά όσο απομακρύνεται προς τις άκρες του αποτυπώματος πρέπει να μεγαλώνει η διάμετρος του πιάτου, φτάνοντας πολλές φορές και τα 2 η 3 μέτρα..

Οι δορυφόροι εκπέμπουν σε πάρα πολύ υψηλές συχνότητες της τάξεως των 9 -11 Ghz, προς την γη το σήμα τους για να υπάρχει μεγάλη διασπορά αλλά και χαμηλές ισχύος εκπομπές προς την γή. Το LNB μετατρέπει αυτό το σήμα σε 900- 1000 Mhz για να μπορέσει να το διαχειριστεί καλύτερα ο δέκτης αλλά και να μην δημιουργεί διάφορα προβλήματα.



Το φέρον σήμα οδηγείται προς τον δέκτη όπου και αποδιαμορφώνεται κρατώντας μόνο εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την μετατροπή των δεδομένων σε εικόνα και ήχο. Η μεταφορά αυτών των δεδομένων χαρακτηρίζεται από μια ταχύτητα που ονομάζεται Symbol Rate, κάτι σαν Baud per second (Bps) όπως περίπου στα modems που όλοι γνωρίζουμε.



Όσο πιο γρήγορη είναι τόσο πιο καλή ποιότητα σε εικόνα και ήχο έχουμε , χωρίς ενοχλητικά σπασίματα ή διακοπές.
Έτσι με αυτό τον τρόπο έχουμε την ποθητή εικόνα και ήχο στον τηλεοπτικό μας δέκτη.

 



Status
Not open for further replies.

Staff online

  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.818
Μηνύματα
3.028.991
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos
Top