Δορυφορικός εξοπλισμός

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Mε αφορμή το topic που άνοιξε ο Πάνος για τους MPEG4 δέκτε, ας ρωτήσω κάποια πράγματα.

Θέλω να κάνω μία δορυφορική εγκατάσταση για το σπίτι μου. Το σπίτι είναι νοικιασμένο οπότε δεν είμαι για πολλά πολλά. Θέλω λοιπόν να στήσω έναν mpeg4 δέκτη, ο οποίος θα κινεί ένα περιστρεφόμενο κάτοπτρο (κατα προτίμηση τοποθετημένο στο μπαλκόνι μου).

Το θέμα είναι ποιος δέκτης, ποιο μοτέρ, ποιο κάτοπτρο και σε τι διάμετρο, και ποια καλωδίωση είναι τα καλύτερα για μια τέτοια εγκατάσταση???

Και κάτι ακόμη...

Έχω απευθυνθεί ήδη σε 2-3 "τοπικούς ήρωες" για την εγκατάσταση αλλά απ' ότι διαπίστωσα ο ένας δεν ήξερε καν τι είναι το mpeg4 ενώ ο άλλος για να προωθήσει τους δέκτες που πουλάει μου έβγαζε όλους τους άλλους σκάρτους (άσε που δεν ήξερε ούτε καν ποιοι είναι οι εισαγωγείς των δεκτών που πουλούσε). Οπότε οι "τοπικοί ήρωες" διαγράφονται από το καρνέ μου και μάλλον την τοποθέτηση θα την κάνω εγώ ο ίδιος. Είναι δύσκολο???

Τι θα πρέπει να προσέξω??

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Σπύρο.... κατ'αρχήν θα πρέπει να εχεις συχνά το βλέμα στραμένο στην κατηγορία αυτή...!!!

Το θέμα στην εγκατάσταση ενος δορυφορικού δέκτη είναι τοσο απλό όσο φαίνεται... εκτός απο ενα παράγοντα... τον συντονισμό του πιάτου (κατόπτρου).

Η σύνδεση γίνεται ως εξής , παίρνεις ενα πιάτο 1,10 διάμετρο εαν θέλεις να το βάλεις στο μπαλκόνι, προτιμάς αλουμινένιο για καλύτερη απόδοση και μικρότερο βάρος.
Παίρνεις ενα μοτέρ Diseqc και το στηρίζεις στον μεταλικό λούκι (ιστός), που έχεις βάλει ήδη σε ενα σημείο του μπαλκονιού και επάνω σε αυτό τοποθετείς το πιάτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ στην σωστή στήριξη, γιατι χειμώνας είναι, φυσάει πολύ, μην ψάχνεις το πιάτο στο κεφάλι κανενός ανύποπτου περαστικού...!!!
Χρησιμοποίησε αρκετές δαγκάνες ασφαλείας για την στήριξη του ιστού με τα κάγκελα.

Φυσικά ΠΡΕΠΕΙ παντα το πιάτο να έχει σημάδι τον ΝΟΤΟ, αφού εκεί ειναι οι δορυφόροι που βλέπουμε εμείς.
Εαν το μπαλκόνι σου ΔΕΝ βλέπει νοτο τότε sorry NO BONUS. Θελει ταράτσα.

Τοποθετείς στην άκρη του πιάτου, το LNB 0,3db τουλάχιστον, που θα έχεις αγοράσει.
Συνδέεις το LNB, με το Diseqc μοτέρ, με F-type connector. Ειναι πολύ απλή αυτή η σύνδεση καθότι ξεγυμνώνεις το καλώδιο και βιδώνεις τον κονέκτορα στο καλώδιο.

Κατόπιν συνδέεις το μοτέρ με τον δορυφορικό δέκτη...

ΤΟΣΟ απλά.Τα δύσκολα είναι στη ρύθμιση.

Εαν θέλεις μεγαλύτερο πιάτο τότε πηγαίνεις σε ACTUATOR, δηλαδή μηχανισμό κίνησης με positioner και αλλάζει τελείως η εγκατάσταση και σαφώς δεν γίνεται στο μπαλκόνι.

Βεβαια καλό είναι να κάνει την εγκατάσταση και το συντονισμό ΜΟΝΟ της κεραίας κάποιος έμπειρος, αλλά νομίζω ώς χρήστες του AVsite και ερασιτέχνες ΔΕΝ έχουμε ανάγκη τέτοιες εξυπηρετήσεις...

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Αφού λοιπόν εγκαταστήσεις την κεραία, επιλέγεις ενα δέκτη , ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Mpeg4, και ξεκινάς τον συντονισμό, αφού συνδέσεις τον δέκτη με την κεραία....!!!!

Σε αυτή την περίπτωση για τον δέκτη απαιτείται να υποστηρίζει Diseqc 1,2 για κίνηση μοτερ.

Πιθανότεροι τέτοιοι δέκτες είναι ο Reelbox Lite και ο Humax PR-HD1000 , απο αυτούς που υπάρχουν ήδη στην αγορά ή περιμένεις ακόμη λίγο για τους υπόλοιπους...

Μπαίνεις λοιπον στο menu installation και εκει επιλέγεις το πρωτοκολλο Diseqc 1,2 για κίνηση.

Μετακινείς με εντολή το πιάτο στο 0 position και το κατόπιν το περιστρέφεις με κάποιο γαλλικό κλειδί, ώσπου να βρείς τον Hotbird στους 13.

Κατόπιν επιλέγεις τον κοντινοτερο δορυφόρο πχ. ASTRA στις 19ο, πατάς δεξιά ή αριστερά τα βελάκια για να περιστρέψεις το κάτοπτρο και μόλις τον βρείς σαν σήμα τότε το αποθηκεύεις σαν θέση στον δέκτη. Μετα συνεχίζεις για τους υπόλοιπους δορυφόρους....

Εχεις πολλή δουλειά ώσπου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και καλό θα ήταν να εχεις δίπλα στο πιάτο το δέκτη και μια τηλεόραση για να βλέπεις ώσπου να τα ρυθμίσεις .

Απλό ε...???

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Ευχαριστώ πολύ Πάνο!!!

Έχω μερικές ερωτησούλες ακόμα...
Για δέκτη και εγώ έκλεινα προς τον Humax. Τώρα για κάτοπτρο και LNB να προτιμίσω κάποια συγκεκριμένα?

Δυστυχώς μάλλον η εγκατάσταση θα γίνει στην ταράτσα γιατί δεν έχω και τόσο καλή θέα προς τον Νότο (με κόβει μία πολυκατοιία μπροστά). Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μήκος του καλωδίου που θα κατεβάσω προς τα κάτω???

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Το Invacom LNB noice 0,3 db Φλάντζας ,θεωρείται αποα καλύτερα (τέτοιο έχω και εγώ) και κοστίζει 60 ευρώ.

Εχουν βγεί και κάποια με 0,2 db θόρυβο αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει.

Για κάτοπτρο καλό είναι αυτο το σετ για ταράτσα με :

Παραβολικό Κατοπτρο 1.80
Βάση δαπέδου
Feed horn
Lnb Invacom 0.3 db

και τιμή 600 ευρώ το σετ

Πάντως εναλλακτκά μπορείς να βάλεις αυτό που σου ανέφερα πιο πάνω, με πιάτο Gibertini 1,10 και Μοτερ MOTEC στα 89 ευρώ.

Αλλά για ταράτσα προτείνεται μεγάλο πιάτο και λόγω χώρου, εαν φυσικά επιτρέπεται.

Για το μήκος του καλωδίου δεν υπάρχει ιδιαίτερο (!) πρόβλημα, έχει και ενισχυτές γραμμής σήματος, σε κανονικές συνθήκες χωρίς ενισχυτή είναι γύρω τα 30-40 μέτρα, αναλόγως καλωδίου.

Σεραφείμ δεν γνωρίζω εαν έχει εισάγει η αντιπροσωπεία τον Humax PR-HD 1000 SAT, πάντως στο site της εταιρίας δεν αναφέρεται.

Μπορείς όμως να το παραγγείλεις απο το Ιντερνετ ΕΔΩ

Reaction score
5
600 ευρώ έχει μόνο το κάτοπτρο με το LNB και τη βάση; Χωρίς δέκτη; Σαν πολλά ακούγονται...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Λοιπόν τελικά βρήκα κάποιον που ήξερε τι του γινόταν και μου πρότεινε τον ακόλουθο εξοπλισμό:

Κεραία με μοτέρ Diseqc και κάτοπρτο 1,10m με Lnb edision 0,2dΒ και τιμή 115€ ή εναλλακτικά την wavefrontier με 3 lnb και τιμή 180€.

Δέκτης της επιλογής μου αλλά όχι Mpeg4. (ενδεικτικά τον dreambox 7020 μο τον δίνει 485€ ενώ κάποια ποιο απλά μοντέλα της edision με CI γύρω στα 120€)

Κόστος Εγκατάστασης 50€

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορα διαθέσιμοι δέκτες mpeg4 σκέφτηκα να κάνω την εγκατάσταση της κεραίας και να περάσω έναν απλό δέκτη μέχρι να βγεί κάτι καλύτερο.

Οπότε εχω δύο ερωτήματα.
α) την κεραία με το μοτέρ η την wavefrontier
β) ποιος φθηνός δέκτη μπορεί να πατσαριστεί εκολότερα (για εκπαιδευτικούς πάντα σκοπούς)

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Ak1s μην ξεχνάς ότι το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης δεν είναι απλό.

Ισχύει πάντα ο νόμος "ότι πληρώσεις παίρνεις" ...

Σπύρο είναι σχετικό. Το κινούμενο πιάτο σε αυτή την διάσταση είναι καλό για επιλογή διαφορων τροχιακών θέσεων, αλλά λόγω ανέμων πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα αποσυντονισμού. Το wave frontier είναι σταθερό.

Θα προτιμούσα να πάρεις κινητό, δεν χρειάζεσαι παρά μόνο 1 lnb και 1 μοτέρ και όχι πολλαπλά lnb με multiswitch.

Αν αποσυντονιστεί μερικές φορές το ξανασυντονίζεις, απλές είναι οι εντολές.
Δεν θα σου πρότεινα να πάρεις "ονειροκούτι" παρα μόνο εαν σε εντυπωσιάζει η ιδέα να πειραματιστείς σε "νέα" δεδομένα.

θα προτιμούσα τον edition με CI γιατι εχει κάποια καλα κολπα, αλλά περισσότερο απο όλα τον Commander 6000 που είναι γεννημένος για αυτά και φτηνούλης και εχει και irdeto ενσωματωμενο για nova.

minas

Πισιά
Reaction score
4.223
Έχει κανείς γνώμη για μέγεθος πιάτου στην Κρήτη?
Εναλλακτικά, προσπαθώ να βρω κανένα καλό σετ από footprints, για Astra, Hotbird κλπ...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.006
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos