Δυναμικη Ιριδα

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Πριν καμμια 10αρια ημερες ειχα μια συζητηση με γνωστες του χωρου επανω στα πλεονεκτηματα που δυναται να προσφερει η δυναμικη ιριδα.
Τον ιδιο ακριβως καιρο ειδα συζητησεις σε φορα, και στις δυο πλευρες του Ατλαντικου, να θεριευουν επανω στο εν λογω θεμα.

Γνωριζετε κατ'αρχας τι ειναι η δυναμικη ιριδα?
Ποιος ξεκινησε πρωτος?
Πως , μετα τους LCD την εχουν υιοθετησει και οι DLP?
Εχετε δει δυναμικη, η ακομα και χειροκινητη ιριδα(ματι της γατας)?
Τελος, ποσο μπορει να επηρρεασει το μελλον της βιντεοπροβολης?

Ας κανουμε μια συζητηση με θεμελιο την ανταλλαγη γνωσεων αλλα και αποριων... :wink:

Εαν δεν γνωριζετε, σας παρακαλω μην φοβηθητε να ρωτησετε.
Κανεις δεν γεννηθηκε μαθημενος...

'

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Πω πω προθυμιες!
Καλα κανεις δεν γνωριζει τιποτα?
Η μηπως τα περιμενετε ολα στο πιατο? :lol:

Μηπως θα βοηθουσε εαν σας ελεγα πως ειναι μια εφευρεση της Panasonic και πως- αν και υπηρχε σε μια μορφη στον 500- θα την δουμε ολοκληρωμενη στον 700?

Reaction score
7
Να μαντεψω-υποθεσω οτι....
προκειται για μια ιριδα που θα ειναι active την ωρα της προβολης ωστε με καποιο τροπο θα ''ανοιγοκλεινει'' ωστε να βοηθαει το μαυρο - φωτεινοτητα ?
Ή πηγα μακρυα...?

Reaction score
51
Για να προσπαθήσω κι εγώ!

Ο τίτλος μου δίνει την αίσθηση ότι θα είναι κάτι σαν τον αισθητήρα φωτός των φωτογραφικών μηχανών.
Δηλαδή, πάνω στο σώμα του βιντεοπροβολέα, θα υπάρχει ένα "παραθυράκι" (σαν αυτό που διαβάζει τις εντολές από το τηλεχειριστήριό μας, αλλά με διαφανές κάλυμα) το οποίο θα "διαβάζει" πόσο φως υπάρχει στο δωμάτιο προβολής.

Αν υπάρχει αρκετό φως (πχ επαγγελματική παρουσίαση σε αίθουσα συμβουλίου) η ίριδα θα ανοίγει εντελώς για να ανέβει η φωτεινότητα του προβολέα με στόχο βέβαια την δυνατότητα παρακολούθησης των θεατών (αφού το φως της αίθουσας είναι αρκετό και αν η φωτεινότητα ήταν χαμηλή δεν θα μπορούσαν να δουν)

Αν όμως το φως είναι λιγοστό, (πχ σε ένα σαλόνι με σβηστά φώτα, για θέαση ταινίας) η ίριδα κλείνει με σκοπό να μειωθεί η φωτεινότητα, να αυξηθεί η αντίθεση για βελτίωση του μαύρου και κατά συνέπεια, η ποιότητα της εικόνας να βελτιωθεί (απαραίτητο, μια και μιλάμε για ταινία)

Επομένως, η δυναμική ίριδα, λειτουργεί ακριβώς αντίθετα με το φωτόμετρο των φωτογραφικών μηχανών (ψηφιακών ή αναλογικών) αφού εκεί ο φωτοφράκτης κλείνει στο πολύ φως (ενώ η ίριδα ανοίγει) και ανοίγει στο λιγοστό φως (ενώ η ίριδα.....κλείνει)

Αν πάμε μακρυά την βαλίτσα, η δυναμική ίριδα λειτουργεί ανάποδα σε σχέση με το πως αντιδρά το μάτι του ανθρώπου στο φως (θα έλεγα ουσιαστικά ότι το το ανθρώπινο μάτι λειτουργεί όπως και ο φωτοφράκτης των φωτογραφικών μηχανών που ανέφερα παραπάνω!!)

Πάντως η δυναμική ίριδα, μου θυμίζει τον αισθητήρα που έχουν μερικές τηλεοράσεις (και συνήθως το ονομάζουν: Dynamic contrast) το οποίο μέσω αισθητήρα στην πρόσοψη της τηλεόρασης "διαβάζει" τις συνθήκες περιβάλλοντος φωτισμού και επεμβαίνει στο contrast της τηλεόρασης για να είναι ευκολότερη και καλύτερη η θέαση)

Ακούω φίλε Αντρέα..........
Τι ψάρια έπιασα στα δίχτυα μου?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Πολυ μεγαλο ψαρι :D

Για να δουμε πως πιστευετε πως αυτο θα επηρρεασει το μελλον της βιντεοπροβολης?

Reaction score
7
Πάντως η δυναμική ίριδα, μου θυμίζει τον αισθητήρα που έχουν μερικές τηλεοράσεις (και συνήθως το ονομάζουν: Dynamic contrast) το οποίο μέσω αισθητήρα στην πρόσοψη της τηλεόρασης "διαβάζει" τις συνθήκες περιβάλλοντος φωτισμού και επεμβαίνει στο contrast της τηλεόρασης για να είναι ευκολότερη και καλύτερη η θέαση)
TELEFUNKEN TV εχεις ή ειχες? :roll:

________
Στο θεμα μας τωρα...
Σαφως και θα επηρεασει την βιντεοπροβολη...
Αλλωστε ειναι ενοχλητικο καθε φορα να σηκωνεσαι για να ρυθμισεις την ιριδα τις διφορετικες ωρες της μερας που βλεπεις...

Υποθετω ομως οτι ο sensor θα πρεπει να παιρνει σαν αναφορα την ποσοτητα του φωτισμου που υπαρχει οχι σε ολη την αιθουσα αλλα επανω στην επιφανεια προβολης, γιατι σε ενα ''φωτεινο'' δωματιο αν δεν πεφτει φως κατευθειαν επανω στην επιφανεια προβολης δεν επηρεαζεται τοσο πολυ η εικονα...

Και για να εχουμε καλο ρωτημα...

[scroll]π ο σ ο π α ρ α π α ν ω θ α τ ο π λ η ρ ω σ ο υ μ ε α υ τ ο ?[/scroll]

Reaction score
51
TELEFUNKEN???? Που τις θυμήθικες? :shock:

Όχι Γιώργο! PHILIPS έχω (29PT8306/12R 100Hz, είναι αυτή που έγραφα στην ερώτηση που είχες κάνει για το πως ξεκινήσαμε στον χώρο του Home Cinema)

Γιώργος Ανδρεάδης said:
Υποθετω ομως οτι ο sensor θα πρεπει να παιρνει σαν αναφορα την ποσοτητα του φωτισμου που υπαρχει οχι σε ολη την αιθουσα αλλα επανω στην επιφανεια προβολης, γιατι σε ενα ''φωτεινο'' δωματιο αν δεν πεφτει φως κατευθειαν επανω στην επιφανεια προβολης δεν επηρεαζεται τοσο πολυ η εικονα...
Φίλε, και ΒΕΒΑΙΑ επηρεάζεται η εικόνα του βιντ/λέα αν υπάρχει φως στο δωμάτιο ανεξάρτητα αν το φως πέφτει πάνω στο πανί ή όχι! Απλά αν το φως χτυπά στο πανί το πρόβλημα είναι πολύ εντονότερο (και βεβαίως ακόμα και την σούπερ-ντούπερ δυναμική ίριδα να φτιάξουν δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα γιατί ΔΕΝ είναι πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι βιομηχανίες.
Είναι πρόβλημα του μυαλού του χρήστη, που βάζει μια λάμπα να σημαδεύει το πανί!

Γιώργος Ανδρεάδης said:
π ο σ ο π α ρ α π α ν ω θ α τ ο π λ η ρ ω σ ο υ μ ε α υ τ ο ?
Χε,χε,χε
Αν υποθέσω ότι πάλι............κότσους θα μας πιάσουν, μάλλον δεν θα πέσω έξω!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εγώ πάλι ρε παιδιά δεν καταλαβαίνω τι σόι καινοτομία είναι τούτη...
Αν κατάλαβα σωστά η δυναμική ίριδα είναι αυτό που είπε ο Γιάννης. Συνεπώς δεν προσθέτει ή αφαιρεί κάτι από τις υπάρχουσες δυνατότητες της συσκευής παρά μόνο ένα extra ρυθμιστικό που αν είναι και auto σαφώς αποτελεί ευκολία. Απο την άλλη μεριά όμως όταν ακούω "auto" δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα... Ένα έμπειρο μάτι και φυσικά ένα΄μάτι που έχει συνηθίσει το μηχάνημά του ξέρει πολύ καλύτερα απο το ..."auto", που πρέπει να ρυθμίσει την φωτεινότητα και το contrast :wink: .

Μπορεί να μην κατάλαβα και καλά οπότε διορθώστε με please...

Reaction score
7
Εγώ πάλι ρε παιδιά δεν καταλαβαίνω τι σόι καινοτομία είναι τούτη...
Αν κατάλαβα σωστά η δυναμική ίριδα είναι αυτό που είπε ο Γιάννης. Συνεπώς δεν προσθέτει ή αφαιρεί κάτι από τις υπάρχουσες δυνατότητες της συσκευής παρά μόνο ένα extra ρυθμιστικό που αν είναι και auto σαφώς αποτελεί ευκολία. Απο την άλλη μεριά όμως όταν ακούω "auto" δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα... Ένα έμπειρο μάτι και φυσικά ένα΄μάτι που έχει συνηθίσει το μηχάνημά του ξέρει πολύ καλύτερα απο το ..."auto", που πρέπει να ρυθμίσει την φωτεινότητα και το contrast :wink: .

Μπορεί να μην κατάλαβα και καλά οπότε διορθώστε με please...
Εδω δε μιλαμε για ενα ποιοδηποτε ματι...
Μιλαμε για...
το ματι της γατας

:lol: :lol:

Reaction score
0
Εγώ πάντως νόμιζα ότι δυναμική ίριδα είναι το σύστημα που ελέγχει από το σήμα το πόσο φωτεινό ή σκοτεινό θα είναι το καρέ και ανάλογα προσαρμόζει ένα φωτοφράκτη για να αυξήσει το κοντραστ. Αν είναι η δυναμική ίριδα αυτό στο οποίο αναφέρεστε πιο πάνω τότε πολύς ντόρος για το τίποτα.

Reaction score
51
Tσαρουχάς Νίκος said:
Απο την άλλη μεριά όμως όταν ακούω "auto" δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα... Ένα έμπειρο μάτι και φυσικά ένα΄μάτι που έχει συνηθίσει το μηχάνημά του ξέρει πολύ καλύτερα απο το ..."auto", που πρέπει να ρυθμίσει την φωτεινότητα και το contrast
Συμφωνώ και επαυξάνω Νίκο!

Καλά τα αυτόματα ρυθμιστικά αλλά φθάνουν μέχρι ένα συμπαθητικά καλό σημείο και τίποτα παραπάνω!
Αν κανείς θέλει να κάνει λεπτομερή ρύθμιση (σε οτιδήποτε....) πρέπει να επέμβει με τον παλιό καλό manual τρόπο!

Πάρα πολλές φορές πχ στην ψηφιακή φωτογραφική, όταν είχα το auto οι φωτογραφίες δεν έβγαιναν πολύ καλές. Όταν όμως έβαζα τον manual χειρισμό, επεμβαίνοντας σε κάποιες παραμέτρους το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο!!

Να κλείσω λέγοντας ότι (πιστεύω πως) το σύστημα αυτό μάλλον θα καθιερωθεί στους LCD projectors κυρίως!

Georgis George said:
Εγώ πάντως νόμιζα ότι δυναμική ίριδα είναι το σύστημα που ελέγχει από το σήμα το πόσο φωτεινό ή σκοτεινό θα είναι το καρέ και ανάλογα προσαρμόζει ένα φωτοφράκτη για να αυξήσει το κοντραστ. Αν είναι η δυναμική ίριδα αυτό στο οποίο αναφέρεστε πιο πάνω τότε πολύς ντόρος για το τίποτα.
Γιώργο, ένα τέτοιο σύστημα κατ' αρχήν θα ήταν πανάκριβο.
Απ' την άλλη θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα στα μάτια μας ΔΕΝ θα ήταν καλό.
Φαντάσου πχ στην στιγμή μιας έκρηξης, ο βιντ/λέας να "κατεβάζει" την φωτεινότητα "διαβάζοντας" μεγάλη τιμή επεμβαίνοντας με σκοπό να εξισώσει την μεγάλη τιμή της (στην έκρηξη) με την τιμή πριν από αυτή..................Τότε απλά θα ξενερώναμε! Γιατί στο πανί ΔΕΝ θα βλέπαμε μια έκρηξη που θα μας εντυπωσίαζε (και αυτό ήταν βέβαια ο στόχος του σκηνοθέτη) αλλά κάτι χαλαρο.
Συνεπώς.............χάθηκε η μαγεία της ταινίας!!!

Τέλος, το ονομάζουν "Μάτι της γάτας" γιατί και στην γάτα, το μάτι δουλεύει (στο άνοιγμα-κλείσιμο" της ίριδας) με βάση τις συνθήκες ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Reaction score
51
Γιώργος Ανδρεάδης said:
Εδω δε μιλαμε για ενα ποιοδηποτε ματι...
Μιλαμε για...
το ματι της γατας
Φανταστείτε να το ονόμαζαν και........."το μάτι του κυκλωνα". Θα κόστιζε τόσο πολύ που θα..........."σάρωνε" τα πορτοφόλια μας!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Reaction score
0
"Γιώργο, ένα τέτοιο σύστημα κατ' αρχήν θα ήταν πανάκριβο.
Απ' την άλλη θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα στα μάτια μας ΔΕΝ θα ήταν καλό.
Φαντάσου πχ στην στιγμή μιας έκρηξης, ο βιντ/λέας να "κατεβάζει" την φωτεινότητα "διαβάζοντας" μεγάλη τιμή επεμβαίνοντας με σκοπό να εξισώσει την μεγάλη τιμή της (στην έκρηξη) με την τιμή πριν από αυτή..................Τότε απλά θα ξενερώναμε! Γιατί στο πανί ΔΕΝ θα βλέπαμε μια έκρηξη που θα μας εντυπωσίαζε (και αυτό ήταν βέβαια ο στόχος του σκηνοθέτη) αλλά κάτι χαλαρο."

Ένα τέτοιο σύστημα ΔΕΝ είναι όσο ακριβό πιθανόν να ακούγεται. Πχ. Σε μια φωτογραφική μηχανή η ίριδα, είπανε (εγώ δεν είμαι φωτογράφος για να ξέρω ούτε έχω αναλογική φωτογραφική μηχανή) ανοίγει στο επιθυμητό μέγεθος μετά το πάτημα του κουμπιού για την λήψη του καρέ. Επομένως το θέμα κόστος βγαίνει off.
Στην περίπτωση της έκρηξης τώρα αυξάνοντας το contrast δεν είναι απαραίτητο ότι θα πάρεις μια πιο soft εκδοχή της (παρόμοια φίλτρα λειτουργεί και το WinDVD PowerDVD) αλλά θα αποφύγεις το "κάψιμο" λόγω της υπερβολικής φωτεινότητας. Η έκρηξη θα παραμέινει έκρηξη. Απλώς αντί να δεις ένα κόκκινο πράγμα θα μπορέσεις να διακρίνεις και φλόγες π.χ.

Και από αλγοριθμικής άποψης μπορείς να περιορίσεις την λειτουργία του φίλτρου θέτοντας ένα άνω όριο αυξησης ή μείωσης ή εφαρμόζοντας κάποια λειτουργία μέσου όρου, ώστε να μην "βγάζουν μάτι" οι αλλαγές.

Επομένως το ερώτημα μου παραμένει, ως έχει.

Reaction score
0
Το παρακάτω απόσπασμα είναι από ένα post του Κου Βογιατζάκη στο avforum.gr .Νομίζω ότι πλέον δεν τίθεται ζήτημα αμφιβολίας για το πως λειτουργεί η δυναμική ίριδα. Είναι νομίζω προφανές ότι "διαβάζει" το καρέ.

"Δυναμική ίριδα: Δυστυχώς οριστικοποιείται ότι λειτουργεί μόνο στην υψηλή σκάλα της λάμπας και όχι και στη χαμηλή. Κάνοντας pause σε σκοτεινές σκηνές και με την ίριδα ενεργοποιημένη, απενεργοποιώντας την ίριδα ανέβαινε η φωτεινότητα και χανόταν ένα μέρος από τις λεπτομέρειες στις σκιές (shadow detail), πράγμα που δείχνει ότι η ίριδα κάνει καλά τη δουλειά της. Οι απόψεις των μελών του review πάντως διίστανται στο σημείο αυτό. Άλλοι έδειχναν πολύ ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δυναμικής ίριδας, ενώ άλλοι είπαν ότι θα περίμεναν περισσότερα."

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
George δεν εχεις αδικο(ουτε ο κ.Βογιατζακης στην συγκεκριμενη περιπτωση)

Πρεπει να ομολογησω ομως πως ενω ημουν πολυ επιφυλακτικος δοκιμαζοντας το Α.Ι. του Panasonic 500(πρωιμη μορφη) και καθως οι επιφυλαξεις μου επικεντρωθηκαν ως προς τον χρονο αντιδρασης η αλλαγης της αντιθεσης, κατι τετοιο δεν συνεβη.

Το προβλημα του shadow detail ομως υφισταται και στους βιντεοπροβολεις με χειροκινητη ιριδα.
Νομιζω πως απο καποιο σημειο και μετα αυτο ειναι υποκειμενικο το κατα ποσο δηλαδη προτιμουμε τα λιγο καλυτερα μαυρα απεναντι στις λεπτομερειες των σκοτεινων σημειων.
Αλλωστε, οπως συνηθιζω να λεω πολλες φορες, ποτε δεν ξερουμε στην πραγματικοτητα πως θελει ο σκηνοθετης να φανει μια σκηνη. :wink:

Ισως η ελευση του Panasonic 700 λυσει καποια ερωτηματα λειτουργικοτητας....

Reaction score
0
Νομίζω ότι στην περίπτωση του ΑΕ700 αλλά και του HS-51 μιλάμε για μηχανικό σύστημα (διάφραγμα που ανοιγοκλείνει) ενώ το ΑΙ του ΑΕ500 είναι απλώς ένα σύστημα επεξεργασίας της εικόνας (φίλτρο και όχι κάποια μηχανική κατασκευή). Επομένως και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα το ένα σύστημα με το άλλο. Πάντως με η χωρίς ίριδα οι LCD θα συνεχίσουν να είναι λίγο πίσω στα μαύρα σε σχέση με τους DLP (οι οποίοι μπορούν άνετα να υιοθετήσουν αυτό το σύστημα και να εξανεμιστεί η σημερινή πρόοδος των LCD)

Το θέμα είναι τι άλλο ετοιμάζουν γιατί από πλευράς Texas έχουν μείνει στάσιμοι πολύ καιρό. Και εννοώ ότι το να μεγαλώσεις ένα panel ή να το βάψεις μαύρο δεν απαιτεί και πολύ μυαλό να το σκεφτείς. Η τελευταία σοβαρή βελτίωση ήταν η επιλογή των 12 μοιρών. Δηλαδή η ίδια η τεχνολογία έχει παραμέινει στάσιμη πολύ καιρό (χωρίς να πέφτουν θεαματικά οι τιμές). Η LCD σαν τεχνολογία προχωράει (μειώνουνε τα interpixel gaps, κάνουν τους αγωγούς πόλωσης πιο δυσδιάκριτους ίσως να δοκιμάζουν και διαφορετικά υλικά για τα panel) υπάρχει δηλαδή "τρεχάλα". Βέβαια δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι και η Texas μπορεί να έχει κάτι στα σκαριά και να είναι top secret, απλώς λέω ότι βλέπω.

Reaction score
51
Γιώργο, ομάδα που κερδίζει (ή στην περίπτωσή μας πουλάει) την αλλάζεις? Όχι!
Και μάλλον το ίδιο σκέφτονται και στην Τ.Ι. :(

Απ' την άλλη όταν μονοπωλείς την αγορά, πουλάς ακριβά και ανα περιόδους ρίχνεις και ψίχουλα στον κόσμο.....έτσι για να γίνεται κουβέντα!! :wink:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.112
Members
38.654
Νεότερο μέλος