Δύο κεφαλές, δύο βραχίονες, δύο πικάπ , τρεις ηχογραφήσεις

Reaction score
1.265
Μιας και κλειστήκαμε μέσα, έκανα συγκρίσεις μεταξύ ηχογραφήσεων του ίδιου κομματιού.
Για όποιον ενδιαφέρεται να ανιχνεύσει διαφορές, εδώ βρίσκεται ένα link:

Ελπίζω να λειτουργεί.

Οι δύο ηχογραφήσεις που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους είναι με κεφαλή κατηγορίας τιμής 1.500-2.000 ευρώ. Στη μία περίπτωση ο βραχίονας είναι unipivot τιμής 2.500 Ευρώ και ο άλλος απλός βραχίονας τιμής 500 Ευρώ περίπου.

Η τρίτη ηχογράφηση είναι με κεφαλή τιμής κάτω των 400 Ευρώ με τον πιο οικονομικό βραχίονα.

Όποιος δε βαριέται, γράφει εντυπώσεις για το αν καταλαβαίνετε διαφορά μεταξύ 1 & 2 που να δικαιολογεί τη διαφορά τιμής βραχίονα και αντίστοιχα μεταξύ 2&3 με ίδιο βραχίονα και διαφορετικές κεφαλές.

Τα πικάπ είναι και τα δύο ακριβούτσικα belt drive 6 ετών περίπου.

Reaction score
191
Καλησπέρα,
για εμένα η ηχογράφηση 2 ακούγεται καλύτερα από τις τρεις, μετά η 3 και τελευταία η 1.
Δεν ξέρω αν δικαιολογείται η τιμή πραγματικα.

Reaction score
1.265
Καλησπέρα,
για εμένα η ηχογράφηση 2 ακούγεται καλύτερα από τις τρεις, μετά η 3 και τελευταία η 1.
Δεν ξέρω αν δικαιολογείται η τιμή πραγματικα.
Η τρίτη μοιάζει αρκετά με τη 2η στα χαμηλά και ψηλά, αλλά δεν έχει τόσο γλυκιά φωνή. Και η φωνή του Christopher Cross σε μεγάλη σχετικά ηλικία είναι ομολογουμένως μία γλυκιά φωνή. Στην 3η ηχογράφηση σημειώνω ότι το headshell είναι ένα ακριβό προϊόν , το LH9000 της Ortofon και ίσως τη βοήθησε κάπως να προσεγγίσει τη 2η.

Reaction score
1.265
Και για να μη δημιουργούμε και σασπένς, τα μηχανήματα ήταν τα εξής:

1. Πικάπ Bauer DPS 2 ,βραχίονας Bauer carbon fiber unipivot, κεφαλή ZYX R100 ultimate 0.48mv με carbon fiber cantilever.
2. Πικάπ Luxman PD 171 με τον δικό του βραχίονα που είναι βασισμένος στον Jelco 250s και κεφαλή την ίδια ZYX R100. To headshell είναι Luxman μαγνησίου με ρύθμιση αζιμουθίου.
3. Πικάπ Luxman PD 171 ίδιο με τη 2η ηχογράφηση και κεφαλή Denon DL103R. Headshell Ortofon LH9000 μαγνησίου με ρύθμιση αζιμουθίου.

Όλοι οι συνδυασμοί είχαν ρυθμιστεί με χρήση του δίσκου feickert analogue.

Δεν περίμενα ότι η Denon θα έφτανε τόσο κοντά στη ZYX. Είχα και απλές DL103 παλαιότερα , αλλά ότι η R θα ήταν τόσο καλύτερη από τις απλές ήταν ευχάριστη έκπληξη. Ο ήχος της με το βαρύτερο headshell σε σχέση με ένα ελαφρύ μαμίσιο Technics ήταν αρκετά βελτιωμένος.
Θα ασχοληθώ περισσότερο με τις ρυθμίσεις της σε βάρος και αντίσταση (ίσως να την είχα κάπως ψηλά την αντίσταση ) και αν προκύψει βελτιωμένος ήχος θα ανεβάσω νέα ηχογράφηση.

Reaction score
1.265
Το never3 το πρώτο στην σειρά, για μένα το καλύτερο, πολύ πιο πλούσιο σε όλα...
Αυτό ήταν η Denon.
Για να δώσω πιο ολοκληρωμένη εικόνα , τα ξανανέβασα όλα σε flac 24/96 και προσέθεσα καλύτερη ηχογράφηση της Denon με χαμηλότερη αντίσταση 220 Ohm και μεγαλύτερο βάρος 2.5 γρ.
Επίσης προσέθεσα και την καλύτερη κεφαλή ΜΜ που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ για σύγκριση, την Jico MM1 αλλά το phono stage ήταν διαφορετικό (υποδεέστερο) γιατί το κύριο phono stage μου δεν παίρνει ΜΜ.
Σε 2-3 λεπτά θα βρίσκονται όλα στο cloud με ονόματα αρχείων που προδιορίζουν το κάθε σύστημα.
Έτσι για να υπάρχουν σε ένα ποστάρισμα οι διαφορετικές ηχογραφήσεις , τόσο για όσους λένε ότι όλα ακούγονται το ίδιο όσο και για όσους τους ακούγονται τα πιο ακριβά πάντοτε καλύτερα 8-)

Reaction score
666
Καλύτερο το 5, πιο φυσικό το άκουσμα. Μετά το 1 αλλά νομίζω ότι δεν ταιριάζει τόσο με τον βραχίονα η ZYX.

Από τις Denon καλύτερο στα 220 Ohms. Στο 1K σκληραίνει κάπως.

Το 2 είναι πλούσιο όπως αναφέρθηκε παραπάνω αλλά θεωρώ ότι απέχει από το πραγματικό.

Πάω να βάλω τη δική μου κόπια να δω πώς ακούγεται.

Reaction score
1.265
Ε
Καλύτερο το 5, πιο φυσικό το άκουσμα. Μετά το 1 αλλά νομίζω ότι δεν ταιριάζει τόσο με τον βραχίονα η ZYX.

Από τις Denon καλύτερο στα 220 Ohms. Στο 1K σκληραίνει κάπως.

Το 2 είναι πλούσιο όπως αναφέρθηκε παραπάνω αλλά θεωρώ ότι απέχει από το πραγματικό.

Πάω να βάλω τη δική μου κόπια να δω πώς ακούγεται.
Εμένα μου αρέσει περισσότερο ο συνδυασμός Luxman ZYX και μετά ο Bauer ZYX αλλά εδώ η σύγκριση με Luxman Denon στα 220 ωμ έχει θετικά και αρνητικά. Η Denon ακούγεται πιο ενεργητική αλλά χρωματίζει κιόλας, τη φωνή κυρίως και το σαξόφωνο μετά.
Ίσως και το ακριβότερο headshell της Denon να τη βοηθάει.
Η Jico έρχεται προς τη ZYX, προς πιστότερη μεταφορά της ηχογράφησης. Αν είχα καλύτερο phono stage αντί για το ενσωματωμένο στον προενισχυτή ίσως να ακουγόταν καλύτερα.

Reaction score
666
Εσύ ακούς τιε κεφαλές πολύ πιο συχνά και σε διάφορα είδη μουσικής οπότε έχεις και μεγαλύτερη εξοικείωση με τον ήχο τους.

Οι Denon είναι δύσκολες στο ταίριασμα με βραχίονες λόγω χαμηλής ενδοτικότητας. Η συχνοτητα συντονισμού παίζει σημαντικό ρόλο στο ταίριασμα κεφαλής βραχίονα.
Ο δικός μου βραχίονας rega δεν μπορεί να δουλέψει σωστά τις κεφαλές Denon.

Reaction score
1.265
Εσύ ακούς τιε κεφαλές πολύ πιο συχνά και σε διάφορα είδη μουσικής οπότε έχεις και μεγαλύτερη εξοικείωση με τον ήχο τους.

Οι Denon είναι δύσκολες στο ταίριασμα με βραχίονες λόγω χαμηλής ενδοτικότητας. Η συχνοτητα συντονισμού παίζει σημαντικό ρόλο στο ταίριασμα κεφαλής βραχίονα.
Ο δικός μου βραχίονας rega δεν μπορεί να δουλέψει σωστά τις κεφαλές Denon.
Κατανοώ ότι πολλοί συμφορουμίτες έχουν ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα και εντρυφήσει στη σχέση compliance - effective weight και δεν τους αμφισβητώ.

Οφείλω όμως να καταθέσω την εμπειρία μου η οποία δεν ταυτίζεται με την πλειοψηφία των πιο ειδικών.

Το ένα ζητούμενο είναι η μέγιστη γραμμική επιτάχυνση της βελόνας. Αν είναι μέχρι 0.05g, όλα καλά. Αν μία κεφαλή έχει χαμηλή ενδοτικότητα (π.χ. Denon DL103 στα 5 μm/mN ) ,είναι δηλαδή σκληρή η ανάρτησή της και ο συνδυασμός βραχίονα headshell είναι ελαφρύς, οι λακούβες του δίσκου (η μουσική σα να λέμε) αντί να κινούν τη βελόνα όσο επιβάλλει η ηχογράφηση, κουνάνε ολόκληρη την κεφαλή πάνω κάτω. Η κάθετη διαδρομή λοιπόν της βελόνας είναι μικρότερη από την αρμόζουσα και επειδή αυτό συμβαίνει σε χαμηλές συχνότητες οι ακροατές δηλώνουν ότι δεν έχει μπάσα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις , αν ο βραχίονας αλλάζει headshell μπορούμε με ένα πιο βαρύ να δώσουμε στο βραχίονα την αδράνεια που χρειάζεται για μια κεφαλή χαμηλής ενδοτικότητας.

Από το headshell του Technics στο LH9000 της Ortofon η διαφορά βάρους είναι 10 γραμμάρια. Αλλάζουν σημαντικά οι υπολογισμοί.

Ο Rega RB300 με τα 8.5 γραμμάρια βάρους και την ενδοτικότητα 5 μm/mN μιας Denon DL103 , δίνει μέγιστη γραμμική επιτάχυνση 0.125 g στα 20-30 Ηz που είναι δυόμισυ φορές πάνω από το όριο. Γι αυτό δεν πρόκειται να ακούσεις ποτέ μπάσο με το συγκεκριμένο συνδυασμό.

Αν του μοντάρεις όμως μία ZYX R100 με 5 γραμμάρια βάρος και ενδοτικότητα 12 μm/mN , η επιτάχυνση πάει στα 0.55 g που δεν είναι τέλεια αλλά κοντά στο άνω όριο.

O Jelco 250s με μία Denon DL103R και ένα headshell των 17 γραμμαρίων η επιτάχυνση υπολογίζεται στα 0.0365 g που είναι απολύτως αποδεκτά , γι αυτό βγάζει μπάσα. Με ένα headshell 6.5 γραμμάρια η επιτάχυνση ανεβαίνει στα 0.075 g και τα χάσαμε τα μπάσα παλικάρι!

Άλλο ένα ζητούμενο είναι η μέγιστη κάθετη διαδρομή του headshell σε σχέση με την επιφάνεια του δίσκου. Αν είναι μεγάλη, πάνω από 0.1 χιλιοστά, σημαίνει ότι έχουμε ανεπιθύμητο συντονισμό σε χαμηλές - μη ακουστές - συχνότητες και ότι η βελόνα καταγράφει υπερβολικά μεγάλες διαδρομές, τις οποίες η κεφαλή μεταφράζει σε ηλεκτρικό ρεύμα που δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της ηχογράφησης. Ειδικά αν αυτό το μπαλατζάρισμα απλώνεται σε εύρος αρκετών Hz χαμηλά. Αν περιορίζεται σε ένα στενό εύρος συχνότητας και όσο πιο χαμηλά είναι δυνατόν, δεν πολυπειράζει.

Τα αρνητικά αποτελέσματα λοιπόν σε έναν δίσκο που δεν είναι απόλυτα επίπεδος είναι αρκετά. Οι μαγνήτες (η τα πηνία για ΜΜ) παλεύουν να καταγράψουν μικροσκοπικές κινήσεις υψηλότερων συχνοτήτων βρισκόμενοι εκτός βέλτιστης γεωμετρίας. Ο ενισχυτής ζορίζεται για να ενισχύσει σημαντική ένταση σε υποηχητικές συχνότητες. Τα μεγάφωνα - ειδικά αν είναι μικρής διαμέτρου- εξαντλούν τη διαδρομή τους τζάμπα και αδυνατούν να αναπαράγουν τις υπόλοιπες συχνότητες. Αν η κεφαλή είναι υψηλής ενδοτικότητας μπορεί να τερματίσει η ανάρτηση και να χτυπήσει στα στοπ το αμορτισέρ σα να λέμε. Επίσης μειώνεται η ζωή της κεφαλής. Γι αυτό υπάρχουν εργαλεία υπολογισμού.

Εν κατακλείδι, με προσεκτική μελέτη πριν την αγορά κεφαλής και έναν βραχίονα που αλλάζει headshell συνήθως βρίσκεται η άκρη. Ένας "βαρύς" βραχίονας μπορεί να δείχνει ότι είναι η εύκολη λύση, επιφέρει όμως άλλα θέματα.

Sorry για την πολυλογία 8-)

Reaction score
666
'Εχω τον Rega RB-2000 στα 11 gr. Η Denon 103R όπως και άλλες ιαπωνικές κεφαλές π.χ. Audio Technica έχει compliance μετρημένο στα 100Hz άρα να υπολογίζεις 1,5 με 2 φορές περισσότερο κάνοντας αναγωγή στα 10hz.

Θα δοκίμαζα μια Denon 103 αλλά για αυτόν το λόγο και επειδή έχει κωνική ακίδα δεν το επεχείρησα.

Είχα την ZΥΧ R50 bloom3 με tinbase και ήμουν ευχαριστημένος.
Μετά πήγα σε Audio Technica AT-33SA λόγω καλύτερης ακίδας και καλύτερου vfm γενικότερα.

Last edited:

Reaction score
1.265
'Εχω τον Rega RB-2000 στα 11 gr. Η Denon 103R όπως και άλλες ιαπωνικές κεφαλές π.χ. Audio Technica έχει compliance μετρημένο στα 100Hz άρα να υπολογίζεις 1,5 με 2 φορές περισσότερο κάνοντας αναγωγή στα 10hz.

Θα δοκίμαζα μια Denon 103 αλλά για αυτόν το λόγο και επειδή έχει κωνική ακίδα δεν το επεχείρησα.

Είχα την ZΥΧ R50 bloom3 με tinbase και ήμουν ευχαριστημένος.
Μετά πήγα σε Audio Technica AT-33SA λόγω καλύτερης ακίδας και καλύτερου vfm γενικότερα.
Ακόμη και έτσι, η απλή DL103 εχει ενδοτικότητα 5Χ1.5=7.5 μm/mN και ο υπολογισμός δίνει επιτάχυνση 0.07 g και υπερβολικές διαδρομές μεταξύ 0-13 Ηz. H 103R ταιριάζει καλύτερα. Η κωνική ακίδα όντως είναι μία αρνητική παράμετρος.

det

Reaction score
104
Θα ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Απορρίπτω την 5η ηχογράφηση παντελώς. Δεν υπάρχει σώμα ούτε και ευκρίνεια.
Μαρέσουν πολύ οη 2η και 3η ηχογράφηση. Τα αρχεία τα άκουσα όλα με IFI ZEN DAC kai AKG K52.. Για τη 1η και 4η ηχογράφηση δεν έχω άποψη.

Reaction score
1.265
Θα ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Απορρίπτω την 5η ηχογράφηση παντελώς. Δεν υπάρχει σώμα ούτε και ευκρίνεια.
Μαρέσουν πολύ οη 2η και 3η ηχογράφηση. Τα αρχεία τα άκουσα όλα με IFI ZEN DAC kai AKG K52.. Για τη 1η και 4η ηχογράφηση δεν έχω άποψη.
Έκπληξη! Σου άρεσε περισσότερο η Jico από την Denon!
Φαντάσου αν είχα ένα καλύτερο phono για MM! To phono stage μέσα στον προενισχυτή μου (McIntosh c2200) είναι με λυχνίες, και μάλιστα οι συγκεκριμένες είναι οικονομικές και αρκετά δουλεμένες.

• Like
Reactions: det

det

Reaction score
104
Ψυχολογικό θρίλερ είναι αυτά ξέρεις πολύ καλά πως λειτουργούν. Κάποτε κατά το παρελθόν παίξαμε κάπου το παιγνίδι με τις κουρτίνες και όλοι μας ηττηθήκαμε εκτός από αυτόν που όριζε το παιγνίδι. Μιλάμε για συστηματα ήχου υψηλής αξίας. Άβυσσος η ψυχη του ανθρώπου ! 😉

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.890
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης