ΕΜΕΙΣ ΟΙ ...ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΟΙ!

Μηνύματα
4.869
Reaction score
3.929
Ειπα να φτιαξω ένα θρηντ για εμας που εχουμε ξεφυγει από τα στερεοτυπα και καναμε ένα βημα διαφορετικο. Να λεμε τα εσωψυχα μας, να βαζουμε τις μουσικες μας και να τις σχολιαζουμε. Που και που αν υπαρχει κατι ενδιαφερον τεχνολογικα να εχουμε ένα βημα για μεταξυ μας ενημερωση και ανταλλαγη αποψεων.

Δεν χρειαζεται αυτους που τους αφηνει αδιαφορους ο συγκεκριμενος τροπος ακουσματος να μπαινουν εδώ μεσα.

Εμεις ουτως η αλλως προς το παρων ειμαστε τρεις και ο κουκος. Μικρη παρεα αλλα θελω να πιστευω ότι αποκτησαμε μια δυναμικη αρκετα αξιολογη. Εχουν εξηγηθει κατ επαναληψη το τι είναι πολυκαναλη μουσικη (ιμερσιβ) και σιγουρα θα πουμε κι αλλα πραγματα απ αυτό το βημα. Κατα κανονα κανουμε και καποιες παρεμβασεις στο χωρο (στο βαθμο του δυνατου)

Πανε χρονια από τοτε που ένα καλοκαιρι βρισκομουν σε ταβερνουλα στα Λαδαδικα κι ετρωγα με το αισθημα το αγαπημενο μου μπακαλιαρο, όταν μια μπαντα περιπλανωμενων μας στρυφογυρισαν κι αρχισαν να παιζουν τα γνωστα τσιφτετελια για να παρουν το μπουρμπουαρ. Αθιγγανοι η ρομα (μην τους πουμε και γυφτους και μας ερθει καμμια μηνυση) εμοιαζαν.

Δεν μου καθοταν να τους διωξω, αλλα μ επιασε το ιδεολογικο μου και μ ένα συγκεκριμενο κουνημα του χεριου μου τους σταματαω. Μου λενε αν θελω να παιξουν κατι άλλο. Τους λεω τι γινεται ρε παιδια, είναι δυνατον να παιζουν αλλοι πισω μου αλλοι στο πλαι κι αλλοι μπροστα? Δεν εχετε ακουσει για την στερεοφωνια? Ε και τι να κανουμε? Ο ενας μπροστα μου αριστερα, ο άλλος δεξια, οι υπολοιποι στοιχηθειτε πισω τους και μονο ο τραγουδιστης στη μεση. Λιγο παραξενο τους φανηκε αλλα προκειμενου να μην χασουν το μπουρμπουαρ ακολουθησαν την οδηγια μου. Το διασκεδασαν.

Φευγοντας το αισθημα με ρωτησε, όταν παμε στο μεγαρο το ιδιο θα πεις και στον διευθυντη ορχηστρας? Κατι ερωτησεις που κανουν οι γυναικες μερικες φορες.

Τωρα πλεον περασαμε σ άλλο επιπεδο. Ακουμε τη μουσικη να ερχεται από παντου. Κι αυτό χωρις τυψεις συνειδησεως. Όπως πχ βλεπεις μια ταινια και σου ερχονται ηχοι από παντου. Κι εκει θυμαμαι οταν πρωτοηρθε αυτη η μοδα επεσε μπολικος προβληματισμος κατα ποσο ειναι σωστο η οχι. Για τη μουσικη ομως? Είναι καλο αυτό? Είναι ...παντα καλο? Ενταξει στην αρχη είναι το διαφορετικο, εντυπωσιαζει. Όμως μετα από καποιο διαστημα τι γινεται?
(Επεται συνεχεια).........
COBHAN.jpg

Μπορω να πω ότι εχω ακουσει υπερβολικα πολλες ωρες μουσικη τον τελευταιο μηνα. Ηδη υπαρχει μια διαμορφωμενη αποψη. Να σημειωσω επειδη μπορει να διαβασουν και καποιοι που κανουν σκεψεις για μια στροφη προς πολυκαναλο ότι οι αποψεις μου είναι καθαρα προσωπικες. Ότι αρεσει σ εμενα η και το αντιθετο δεν σημαινει ότι αποτελει θεσφατο για τους υπολοιπους. Επισης το προβλημα του χωρου δεν ειναι καθολου ευκολο να λυθει στις περισσοτερες περιπτωσεις.

Ξεκινοντας λοιπον τις εντυπωσεις μου, να πω ότι ακουω από 5 ηχεια ενεργα ADAM A7X (όλα ιδια) σε αποσταση μικροτερη των 2 μετρων (1.80). Τα 3 εμπρος και τα δυο περιπου σε μια ακτινα 110-120 μοιρες από τη θεση ακροασης. Σαμπ μονο ένα στουντιακο το FOCAL SUB6 (11 ιντσων). Τα υπολοιπα, metric, Arvus, και δυο πηγες Sony 700 & Oppo 103. Καλωδια XLR, HDMI, και ρευμα της μανας τους. Χωρος αποκλειστικα για μουσικη και ταινιες 20 τμ, με στησιμο κατα πλατος και οχι κατα μηκος. Σ αυτο τον χωρο βρισκομαι καθημερινα 6-8 ωρες τουλαχιστον.

Οπως ειπωθηκε κι αλλου, υπαρχει στα αρχεια που ακουμε ενα εξ αρχης πλεονεκτημα. Οτι τα sacd κατα κανονα ειναι πολυ πιο προσεγμενα στις εγγραφες απ οτιδηποτε αλλο μεσο. Οχι οτι δεν υπαρχουν κι εδω μαυρες κηλιδες, αλλα αναλογικα εχεις πολυ πολυ περισσοτερες καλες εγγραφες. Επισης σ αυτα που ακουμε συμπεριλαμβανονται τα dvd a και blu ray. Στα πλην ειναι οτι κι εδω υπαρχει καποιος περιορισμος στον ογκο μουσικης. Δηλαδη υπαρχουν διαμαντια της μουσικογραφιας που δεν εχουν εγγραφει σε καποιο απο τα μεσα που περιγραφω πιο πανω. Αυτα λοιπον μπορεις να τ ακουσεις απο tidal, spotify η οτι αλλο τραβαει η ψυχη σου (σιντι, σκληροι δισκοι κλπ)

Πως ακουγεται ομως η δικαναλη μουσικη? ....Δικαναλη!
Δηλαδη ενω παιζουν και παραγουν ηχο ολα τα ηχεια, εχεις την αισθηση οτι παιζουν μονο το μπροστα κι εχεις μια πολυ καλη περιγραφη του ηχου. Εαν λοιπον εχεις ενα δικαναλο με δυο δορυφορους των 7 ιντσων, εδω η μουσικη ακουγεται απο 5 δορυφορους των 7 ιντσων (στην περιπτωση μου) συν το σαμπγουφερ. Δηλαδη δεν εχεις ενα κοινο δικαναλο ενεργο συστημα. Αλλα ενα ογκο πολυ πολυ μεγαλυτερο απο τα προαναφερομενα ηχεια. Τα πλαινα με τα εμπρος ηχεια δημιουργουν μια συνεχεια ηχητικη κι ανοιγει περισσοτερο σε εκταση η ορχηστρα, ενω το κεντρικο ηχειο δεν αφηνει περιθωρια οτι το κεντρο θα ειναι απολυτα εστιασμενο εκει.

..........................
Diana Krall.jpg
 
Last edited:

Μηνύματα
4.869
Reaction score
3.929
Παμε ομως σταδιακα στα ακουσματα της πολυκαναλης μουσικης.

Αν καποιος ξεκινησει τ ακουσματα με τους Πινκ Φλουντ τοτε αυτοματα θα πει ΤΕΛΟΣ! Εδω ειμαστε. Αυτο δεν ειναι δυνατο ν ακουστει απο κανενα απολυτως δικαναλο συστημα ανεξαρτητως τιμης. Οντως αυτο σε συναρπαζει, δεν ειναι μονο η αρχικη εντυπωση αλλα ειναι και παντοτινη.
Προσωπικα μενω στους δυο δισκους Wish You Were Here & The Dark Side Of The Moon. Κι οταν λεω δισκους εννοω ολο το αλμπουμ και οχι μονο ενα δυο κομματια. Εδω δεν βρισκω καποιο ψεγαδι.

Κανοντας ακροασεις στην αρκετα πλουσια πλεον συλλογη sacd, οπου σαφως καποια αλμπουμ ειναι πολυ εντυπωσιακα (θ αναφερθω σ αυτα καποια αλλη φορα) θα σταθω σε μια αλλη ορχηστρα που ηταν και απαρχη καποιων προβληματισμων και η αιτια που με οδηγησε να ξεκινησω αυτο το νημα.

Το συγκροτημα ειναι οι Los Angeles Guitar Quartet. Τα αλμπουμ: LAGQ Brazil, AGQ Latin, Spin. Εδω λοιπον τι γινεται. Υπαρχει 4 ατομα που παιζουν κιθαρα. Το καθε ατομο ειναι σε ενα ηχειο. Ετσι τα 4 ηχεια παιζουν το καθενα τον συγκεκριμενο κιθαριστα. Υπαρχει και καποιος που παιζει κατι αλλους ηχους κι ακουγεται στο κεντρικο ηχειο. Εδω λοιπον εχεις το απολυτο. Το τελειο. Οι ηχοι ειναι τοσο καθαροι και με τον σωστο ογκο που λες αυτο το πραγμα δεν γινεται να ακουσθει καλυτερα. Γελαν και τα μουστακια σου!
Los Angeles Guitar Quartet.jpg


Κι αυτοματα ερχεται ο αυτονοητος προβληματισμος. Και πως θ ακουσθει τελεια η κλασικη μουσικη? Πως θ ακουσθει τελεια κομματια οπου υπαρχει οχι μονο πολυμελη ορχηστρα αλλα και που παιζουν πολλα και διαφορετικα οργανα. Παμε λοιπον στην ηττα.

Εβαλα να παιξει σε blue ray: Hans.Zimmer.Live.in.Prague.2017.1080p.Atmos.7.1. Εδω υπαρχει πολυμελης ορχηστρα. Προσπαθησω ν εστιασω την προσοχη μου στα οργανα ενα - ενα που επαιζαν. Κατα ποσο μπορει οταν παιζουν ολα μαζι να ξεχωρισεις τους ηχους ολων των οργανων. Παρολο που η διαιρεση ολων αυτων γινεται σε 5 ηχεια, ωστοσο δεν ηταν σαφης η εικονα ολων των οργανων. Μπορει σαν εργο να σ αρεσει αλλα δεν εχεις αυτο που παιρνεις απο ορχηστρες 4-5 οργανων. Σε καποια φαση ενα βιολι που επαιζε δεν ακουγοταν καθολου. Μετα απο καποια λεπτα ακουγοταν κανονικα.

Δεν ξερω αν ειναι δουλεια αυτου που κανει το μαστεριγκ η οχι. Αλλα φυσικα ακολουθουν κι αλλες σκεψεις σαν προεκταση του προβληματισμου. Για ν ακουσεις τετοιες ορχηστρες με τον τροπο που ακους ολιγομελεις ορχηστρες θα πρεπει η εγγραφη να ειναι οχι 5.1 η 7.1 αλλα 20.1 (τυχαιο νουμερο). Βεβαια κατι τετοιο δεν ξερω αν ποτε γινει και ποσους θ ενδιαφερει.

Χτες στην πολυ ενδιαφερουσα του Χατζησταμου μιλοντας για δικαναλη μουσικη διαχωρησε τα ενεργα με τα παθητικα σε σχεση με την κλασικη μουσικη. Προφανως θα ηθελε να πει οτι η μικρη καμπινα των ενεργων δεν ειναι δυνατο ν αποδωσουν την κλασικη οπως η μεγαλη καμπινα των παθητικων (ελπιζω να καταλαβα καλα το συλλογισμο του).

Προσωπικα θα ελεγα οτι στην κλασικη μουσικη γινεται υποχρεωτικα συμβιβασμος. Παιζεις μονο με το μεγεθος του συμβιβασμου. Αντιθετως στο γνωστο Kraftwerk - Minimum - Maximum, παρολο που υπαρχει εξαιρετικα μεγαλος ογκος μουσικων δρωμενων, ωστοσο τα οργανα που παιζουν ειναι σαφως λιγοτερα και στο πολυκαναλο ειναι βουτηρο στο ψωμι τους.
Joe Henderson.jpg
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.328
Ωραίο πράγμα η καραντίνα! :drinks:

Έχουμε λιώσει στη μουσική...

Όντως, οι πολυκαναλες παραγωγές δείχνουν τα δόντια τους στην ποιότητα ηχογράφησης, είναι προσεγμένες στην συντριπτική πλειοψηφία τους.

Εννοείται, φανταστικά πολυκαναλα μάστερινγκς οι Πινκ φλοϊντ..
 

Μηνύματα
1.491
Reaction score
2.788
Από το 2000 περίπου που έστησα το πρώτο μου πολυκάναλο 7.1 σύστημα, οι (λίγες τότε) πολυκάναλες εγγραφές με είχαν συναρπάσει κι ας είχα ηχεία ΓΤΠΚ τότε. Δυστυχώς οι τότε αλγόριθμοι upmix ήταν για τα πανηγύρια οπότε δεν έπαιζε το σενάριο.
Τώρα πλέον με πολύ καλύτερο σύστημα και DSU upmixing, οι στερεοφωνικές ακροάσεις μηδενίστηκαν εντελώς...
Άντε και σε Atmos σε κάποια φάση να μπούμε στο immersive, αφού προηγουμένως προστεθούν άλλα δύο Presonus T10...!!
 


Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Από το 2000 περίπου που έστησα το πρώτο μου πολυκάναλο 7.1 σύστημα, οι (λίγες τότε) πολυκάναλες εγγραφές με είχαν συναρπάσει κι ας είχα ηχεία ΓΤΠΚ τότε. Δυστυχώς οι τότε αλγόριθμοι upmix ήταν για τα πανηγύρια οπότε δεν έπαιζε το σενάριο.
Τώρα πλέον με πολύ καλύτερο σύστημα και DSU upmixing, οι στερεοφωνικές ακροάσεις μηδενίστηκαν εντελώς...
Άντε και σε Atmos σε κάποια φάση να μπούμε στο immersive, αφού προηγουμένως προστεθούν άλλα δύο Presonus T10...!!
Και εγώ το ίδιο!
Το DSU upmixing ποιος πολυκάναλος το έχει;;
 


Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Έχεις δοκιμάσει και με τα upmixing της dolby και dts και δεν σου άρεσαν;
 


Μηνύματα
12.851
Reaction score
10.067
Χτες στην πολυ ενδιαφερουσα του Χατζησταμου μιλοντας για δικαναλη μουσικη διαχωρησε τα ενεργα με τα παθητικα σε σχεση με την κλασικη μουσικη.
Εδώ δεν σε κατάλαβα. Στη ποιά; Πότε και πού;
 




Μηνύματα
4.869
Reaction score
3.929
Εδώ δεν σε κατάλαβα. Στη ποιά; Πότε και πού;
Πετρο σου παραθετω ενα αποσπασμα απ αυτα που ειχε γραψει.

......Δεν υπάρχει κανένας κανόνας πως ένα παθητικό σύστημα είναι κατώτερο απο ενεργό. Κάθε ένα έχει + και -
ανάλογα το budget, το στύλ μουσικής ( κλασσική απο ενεργό το ξεχνάς , Rock ποιό εύκολα θα πάιξει ενεργό ), το χώρο, την απόσταση ακρόασης και βέβαια ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ....
 


Μηνύματα
4.869
Reaction score
3.929
Στις σελιδες 94 και 95 βρισκοται η παρεμβαση του.
Θεωρω οτι η γενικα η καμπινα παιζει ρολο οσον αφορα το μεγεθος. Και υπο αυτη την ενοια τα δαπεδου απο της βασης εχουν ενα πλεονεκτημα σε μεγαλα συμφωνικα εργα. Ομως δαπεδου και δαπεδου εχουν διαφορες τεραστιες οπως και αντιστοιχα σε ηχεια βασης.

Για παραδειγμα τα δεκαιντσα KRK που αγοραστηκαν προσφατα απο μελη του φορουμ σαφως κι εχουν αλλες δυνατοτητες.

Τελος παντως το ζητουμενο σ αυτο το νημα δεν ειναι τι κανουν τα ενεργα η γενικα τα δικαναλα.
Εγω θα επανελθω να γραψω κι αλλες εντυπωσεις απο τα ως τωρα ακουσματα.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.328
Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από το πολυκάναλο μαστερινγκ των δύο αυτών δίσκων της αγαπημένης μου Bjork:

Screenshot_20200414_133024_com.roon.mobile.jpg
Screenshot_20200414_133036_com.roon.mobile.jpg


Ο καθένας, με το δικό του τρόπο, είναι μοναδικός, και η εμπειρία ακρόασης φοβερή.

Η χρήση όλων των καναλιών είναι έντονη, και η αίσθηση περιέλιξης εκπληκτική.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.606
Reaction score
27.948
Εγώ όπως έχω πει είχα πάθει πλάκα με τα soundtracks στις ταινίες στους τίτλους τέλους. Τη ωραία που ακουγόταν όλο αυτό. Remastering σε πολυκάναλα ένα οποιοδήποτε τραγούδι που αρχικά γράφτηκε 2ch. Μιλάμε για χρονολογίες 2000 και μετά. Και τότε super ήταν.
Τότε ξεκίνησα και τις πρώτες αγορές BluRay Audio. SACD player δεν είχα και ακόμα δεν έχω. Πρέπει να πάρω ξέρω.
Από τα διαθέσιμα up mixers του Anthem αυτό που μου αρέσει αρκετά είναι το Dolby PLII. Eχει και ένα δικό της η Anthem αλλά μου κάνει κάπως. Είναι πολύ άδειο το κεντρικό.
Με τον Υamaha A2 που είχα για μερικά χρόνια (πριν έρθει ο Anthem), αρκετές φορές έβαζα και ένα upmix 5ch stereo ή κάπως έτσι δεν θυμάμαι. Βασικά άκουγες από παντού το ίδιο. Πλάκα είχε. Ωραίο για parties η αλήθεια.


Έλα να παίρνουμε και παρουσίες οι πολυκάναλοι, μη μας λένε και μειοψηφία (που ήμαστε αλλά λέμε τώρα :roflmao:).

@alexis
@costas EAR
@Dimifoot
@vastsar
@anton
@Petros_Dalipis
@Alfee24
👇
.
.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.328
έχω πει είχα πάθει πλάκα με τα soundtracks στις ταινίες
Έχει όντως πολύ ωραίες μουσικές στα σάουντρακ, και αν και παλιό, του '82, είναι εξαιρετικό:
Screenshot_20200414_161250_com.roon.mobile.jpg


Σε αυτόν, το τελευταίο κομμάτι, οι τίτλοι τέλους, ίσως να είναι και το πιο απολαυστικό... Έχεις δίκιο. ;)

Κι άλλα παλιά μου άρεσαν, όπως:

Screenshot_20200414_161309_com.roon.mobile.jpg


Screenshot_20200414_161446_com.roon.mobile.jpg


Screenshot_20200414_161209_com.roon.mobile.jpg

Screenshot_20200414_161147_com.roon.mobile.jpg

Βεβαίως, κάποια πιο σύγχρονα, είναι αλλού, τελείως...

Screenshot_20200414_161129_com.roon.mobile.jpg


Screenshot_20200414_160906_com.roon.mobile.jpg


Τρομερές παραγωγές...


Όμως τα παλιά ή περίεργα, παραμένουν αγαπημένα:

Screenshot_20200414_161018_com.roon.mobile.jpg



Όλα τους, σε πολυκαναλα SACD τα έχω ακούσει, όλα είναι εξαιρετικές παραγωγές.
 
Last edited:

Μηνύματα
1.491
Reaction score
2.788
Μιας και αναφέρατε soundtrack και ταινίες, το εισαγωγικό live τραγούδι της ταινίας A Star Is Born είναι "ανατριχιαστικά" ζωντανό και άψογη παραγωγή, νιώθεις ότι είσαι πάνω στη σκηνή και ειδικά οι μποτιές σου ταρακουνάνε τα εντόσθια !!
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.602
Μηνύματα
2.865.611
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top