Είναι Απαραίτητο Το Thx?

Reaction score
0
Τελικά είναι απαραίτητο να προτιμήσουμε κάποιον ενισχυτή και αντίστοιχα ηχεία συμβατά με THX?
Αν έχει ακούσει κάποιος με και χωρίς κάποιο σύστημα τι συμπεράσματα βγάζει? Διαφέρει τόσο καλά ο ήχος προς το καλύτερο?

Reaction score
5
THX δίχως τα ανάλογα πιστοποιημένα ηχεία δεν γίνεται. Το μόνο που κερδίζεις με πιστοποιημένους ενισχυτές μόνο, είναι μια εγγύηση καλής σχετικά ποιότητας ανάλογα με ποια πιστοποίηση THX δόθηκε στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Ιδικά για τα πιστοποιημένα ηχεία πιστεύω ότι είναι μια σημαντική εγγύηση ότι θα ακούσεις τουλάχιστον σωστό πολυκάναλο ήχο ανάλογα φυσικά και με την ποιότητα και των υπόλοιπων μηχανημάτων.

Reaction score
5
Από προσωπική εμπειρία όταν είχα Tag Mclaren AV32 και μετά με ΑV192, το ΤΗΧ είναι overhyped. Κάτω από ιδανικές συνθήκες απορροφητικού δωματίου, ιδανικών components κλπ, μπορείς να ακούσεις την ταινία όπως ακριβώς ήθελε ο filmmaker. Θεωρητικά αυτό ακούγεται σωστό, αλλά πρακτικά η επεξεργασία του σήματος που χρειάζεται κάνει τις τρίχες να σηκώνονται σε μερικούς purists που ξέρω :D
Άσε που υποκειμενικά καμμιά φορά η ταινία ακούγεται καλύτερα χωρίς αυτό.
Αλλά σαν σύστημα εναρμόνισης και προτυποποίησης είναι καλή προσπάθεια.
Πάντα βέβαια 'ΙΜΗΟ' :wink:

Φιλικά
Akis

Reaction score
49
compaq said:
Τελικά είναι απαραίτητο να προτιμήσουμε κάποιον ενισχυτή και αντίστοιχα ηχεία συμβατά με THX?
Αν έχει ακούσει κάποιος με και χωρίς κάποιο σύστημα τι συμπεράσματα βγάζει? Διαφέρει τόσο καλά ο ήχος προς το καλύτερο?
Η προδιαγραφή ΤΗΧ απαιτεί αρκετές ιδιαιτερότητες τόσο στην διαρύθμιση του χώρου όσο και στα ηχεία (αν υποθέσουμε πως ο ενισχυτής είναι ΤΗΧ)

Πρακτικά ένα καλό σύστημα 5.1 που θα μπορεί να παίξει DD & DTS είναι ό,τι πρέπει για το σαλόνι μας.
Ακόμα και ένα σύστημα 6.1 αρχίζει να χαλά την λειτουργικότητα του χώρου μας, κυρίως γιατί θα είναι προβληματική η τοποθέτηση του πίσω κεντρικού ηχείου!! :roll: :wink:

Reaction score
0
Από ότι καταλαβαίνω δεν είναι απαραίτητο να διαθέσω κάποια λεφτά παραπάνω για ένα φορμά που δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα σε ένα σαλόνι.

Reaction score
5
Σε γενικές γραμμές ένα πιστοποιημένο THX σύστημα πρέπει να τηρεί ορισμένες προδιαγραφές οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι η ακόλουθες.

Ένα σύστημα THX πρέπει να είναι ικανό να αναπαράγει εξαιρετικά δυνατά σε ρεαλιστικές στάθμες δίχως ακουστή παραμόρφωση, συμπίεση, και ανεπιθύμητους θορύβους. Να είναι ικανό να αναπαράγει εκτεταμένη απόκριση συχνότητας σε μεγάλες στάθμες χωρίς να προκαλεί την κόπωση της ακοής.

Η σκηνική παρουσία του ήχου πρέπει να πανομοιότυπη με αυτήν που ακουστικέ στο dubbing room. Που απαραίτητα οι διάλογοι πρέπει να είναι καθαροί η μουσική και effect πρέπει να τοποθετούνται τέλεια στο χώρο για να δημιουργείται η επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Ένα μεγάλο μέρος το προδιαγραφών αφορά κυρίως τα ηχεία τα οποία πρέπει να είναι εντελώς πανομοιότυπα όσον αφορά τα τρία μπροστινά ηχεία. Για να γίνει αυτό πρακτικά κατορθωτό τα ηχεία είναι συνήθως μικρά η μεσαίου μεγέθους και τοποθετούνται στους τοίχους του δωματίου.
Πρέπει να έχουν μεγάλη οριζόντια διασπορά για να μπορούν να καλύψουν ηχητικά μεγαλύτερο αριθμό ακροατών στον οριζόντιο άξονα.

Τα περιφερειακά ηχεία πρέπει να είναι dipolar για να δημιουργούν την αίσθηση ότι ο ήχος δεν βγαίνει από κάποιο συγκεκριμένο σημείο από το χώρο του δωματίου.
Με τον τρόπο αυτό να αυξάνεται η ατμόσφαιρα της σκηνής όπως ακριβώς συμβαίνει στης μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες.

Reaction score
49
Αλλά και δύο subwoofer.........
Γενικά είναι πολύ δύσκολο (εώς ακατόρθωτο) να ικανοποιεί όλες τις προδιαγραφές του ΤΗΧ ένα σπιτικό σύστημα (ιδιαίτερα αν μιλάμε για σαλόνι και όχι αυτόνομο δωμάτιο......)

Το μόνο καλό ότι ένας ενισχυτής με προδιαγραφές ΤΗΧ είναι πιο αυστηρά κρινόμενος οπότε πιο κοντά στις προδιαγραφές που δηλώνει (πχ στα watt κ.ο.κ.) :roll: :wink:

Reaction score
7
ειδικα 7,1 ηχεια...
τοποθετημενα σε αυστηρες θεσεις και υψος...
ΤΗΧ ποιοτητα κλπ κλπ.

Τρεις τριχες μαλλινες και δυο μπαμπακερες (που λεει ενα φιλος).

Εδω κανουμε αμαν με τις γυναικες για να βαλουμε 5 ηχεια...

Αλλωστε ποσες ταινιες ειναι γραμμενες ως ΤΗΧ?

Reaction score
5
IMHO θα πρότεινα να χαλάσεις τα λεφτά σε receiver που περιέχει σύστημα acoustic compensation για τις ατέλειες των δωματίων. Πλέον οι περισσότερες γνωστές μάρκες έχουν. Είναι ένα feature που ξεκίνησε από το high-end, αλλά είναι τόσο λογικό και πρακτικό που το θεωρώ καλύτερη επένδυση από 200 ή 300+ ευρώ παραπάνω για έναν THX-certified receiver. Έχω εμπειρία από ένα Tag Mclaren receiver που είχα πριν κάτι φεγγάρια και το room equalisation όντως κάνει θαύματα.
Η πρόταση μου λοιπόν είναι να δεις πως θα σετάρεις τον receiver σου καλύτερα μέσα στο δωμάτιο, για να αποδίδει όπως πρέπει, παρά να πάρεις receiver με features που μπορεί και να μην χρησιμοποιήσεις. Και κάποιο πιεσόμετρο ήχου δεν πάει χαμένο :D
(αλήθεια πως μεταφράζεται το sound pressure meter??)

Reaction score
7
Για εσας το ειπα... τους παντρεμενους...

Εγω τα 5.1 ηχεια τα εχω βαλει...

Εγω για την ωρα εχω υποψηφια γυναικα under training.

Αλλο ''μελλουσα'' και αλλο υποψηφια...

Reaction score
49
Χε,χε.....
Κι εγώ έχω 5.1
Και είμαι έτοιμος (όταν βρω χρόνο και διάθεση....) να το κάνω και 7.1 (έχω και τα ηχεία αλλά και ο AV είναι stand-by............)

Θα σε δω αργότερα πόσο καλό training κάνεις........

Θα πετύχει, ή θα την πατήσεις σαν τον.......D. Washington στο "Training Day"?? :roll: :lol:
(τουλάχιστον θα πάρεις.......oscar!!! :lol: :lol: :lol: :lol: )

Reaction score
49
Πες τα ρε Σπύρο μπας και φάμε κανα κουφέτο από τον Ανδρεάδη........ :twisted:

Γιώργο, κανόνισέ το για καλοκαίρι που θα έχουμε περισσότερο χρόνο.... :wink:

Reaction score
0
λοιπον αν και παντρεμενος εχω 7.2 το να παιζεις THX δεν απαιτει δισκακι αναλογο
γιατι δουλευει οπως το prologic ιιΧ δηλ κανει οποιοδηποτε 2καναλο σε 5.1 η 6.1 η 7.1
αρα αυτο με το δισκακι δεν ισχυει αναφορες υπαρχουν στα εγχ/α των πιστοποιημενων ενισχυτωνγια τα παραπανω. Το τι ειναι απαραιτητο το οριζουν τα αυτια σου ακου και αποφασισε

Reaction score
5
I digress but...όταν είπα στην γυναίκα ότι θέλω να βάλω 7.1, και projector στο ταβάνι, στο καθιστικό του σπιτιού ΤΗΣ, μου είπε "έχω και Black&Decker για να ανοίξουμε τρύπες"...την παντρεύεσαι τώρα ή δεν την παντρεύεσαι??? :D

Πάντως μου αρέσει και εμένα να είναι όσο το δυνατόν 'κρυμμένο' το home theatre, οπότε δεν πρόκειτα να μαλώσουμε λόγω διαφοράς viewpoint! 8)

argiris said:
το να παιζεις THX δεν απαιτει δισκακι αναλογο
γιατι δουλευει οπως το prologic ιιΧ
Βέβαια τον THX receiver τον θες για τα DVDs που είναι mastered σε THX (δεν είναι τόσο λίγα όσο λέγεται, δείτε http://www.thx.com/mod/products/dvd/dvdFind.html)...αλλιώς το IIx κάνει πολύ καλή δουλειά έτσι κι αλλιώς!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός