Είναι δύσκολα τα mp3 tags

Reaction score
17
Καλησπέρα σας. Προσπαθώ να βρώ έναν όμοιο τρόπο να φτιάξω σωστά τη συλλογή flac mp3 που έχω. ΄

Έχω όμως πολύ μεγάλες δυσκολίες και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας να με βοθήσετε.
Προσπαθώ να κάνω το απλό να περάσω σωστά τα πεδία
Track
Artist
Album

Να μερικά προβλήματα που έχω ως τώρα:
Στο πεδίο καλλιτέχνης τι βάζω; Τραγουδιστή, Μαέστρο, Ορχήστρα, Συνθέτης

Στο πεδίο Τίτλος τι βάζω; Ακολουθεί παράδειγμα:
Έχω τα τραγούδια του Schumann
- (τα οποία είναι χωρισμένα σε κύκλους).
- Έχω λοιπόν ένα cd που περιλαμβάνει τον κύκλο Frauenliebe und -leben και τον κύκλο Dichterliebe.
-Κάθε τραγούδι από αυτόυς τους κύκλους έχει δικό του μοναδικό τίτλο
-... και το όνομα του κύκλου δεν συμπίπτει με το όνομα του άλμπουμ.
-ο κάθε κύκλος τραγουδιέται απο διαφορετικό τραγουδιστή

Πως θα συμπληρώνατε σε αυτήν την περίπτωση τα πεδία Track, Album, Artist?

Θα ήταν ενδιαφέρο να διαβάσω ίσως και ένα σχετικό οδηγό να ενημερωθω παραπάνω για σωστές καταγραφές στα tags.

Σας ευχαριστώ πολυ΄για το ενδιαφερόν σας.

Αλ.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.334
Απάντηση: Είναι δύσκολα τα mp3 tags

Προφανώς, στο πεδίο artist βάζεις τον τραγουδιστή (ή τον μαέστρο, αν πρόκειται για κάτι μεγάλο, όπως μια όπερα ή συμφωνία, ακολουθούμενο από την ορχήστρα, έστω σε συντομογραφία, BPO, LSO, CSO), και ο συνθέτης πάει στο πεδίο composer. Από εκεί και μετά, στο album βάζεις τον τίτλο του album, και εννοείται πως ξέρεις ποιο album περιέχει τον κύκλο Dichterliebe, ή όποιον άλλο. Πάντως, η οργάνωση της κλασσικής έχει ένα σχετικό πονοκέφαλο. Προσωπικά, την έχω ομαδοποιημένη χοντρικά κατά περίοδο, (Μεσαίων, Μπαρόκ, Κλασσική, Ρομαντισμός, Σύγχρονη, και με την όπερα σε χωριστό φάκελο), και μέσα σε κάθε φάκελο το επόμενο κριτήριο είναι ο συνθέτης, και μέσα στο συνθέτη κάθε έργο σε χωριστό φάκελο.

Reaction score
17
Re: Απάντηση: Είναι δύσκολα τα mp3 tags

Προφανώς, στο πεδίο artist βάζεις τον τραγουδιστή (ή τον μαέστρο, αν πρόκειται για κάτι μεγάλο, όπως μια όπερα ή συμφωνία, ακολουθούμενο από την ορχήστρα, έστω σε συντομογραφία, BPO, LSO, CSO), και ο συνθέτης πάει στο πεδίο composer. Από εκεί και μετά, στο album βάζεις τον τίτλο του album, και εννοείται πως ξέρεις ποιο album περιέχει τον κύκλο Dichterliebe, ή όποιον άλλο. Πάντως, η οργάνωση της κλασσικής έχει ένα σχετικό πονοκέφαλο. Προσωπικά, την έχω ομαδοποιημένη χοντρικά κατά περίοδο, (Μεσαίων, Μπαρόκ, Κλασσική, Ρομαντισμός, Σύγχρονη, και με την όπερα σε χωριστό φάκελο), και μέσα σε κάθε φάκελο το επόμενο κριτήριο είναι ο συνθέτης, και μέσα στο συνθέτη κάθε έργο σε χωριστό φάκελο.
Ένα ακόμα θέμα που δεν γνωρίζω και θα ήθελα το σχολιό σου, είναι το τι κάνεις με τα filenames. Έχεις κάποιο συγκεκριμένα τρόπο να ονομάζεις τα αρχεία σου βάση των πεδίων artist,title,album καθώς και τους υποκαταλόγους;

Τα περισσότερα προγράμματα αναπαραγωγής εμφανίζουν τις πληροφορίες του κομματιού βάση των tags να υποθέσω.
Τέλος mp3 και flac tags είναι τα ίδια; (έτσι φαίνονται σε μένα)

Ευχαριστώ
Καλη κυριακή

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.334
Απάντηση: Re: Απάντηση: Είναι δύσκολα τα mp3 tags

Ένα ακόμα θέμα που δεν γνωρίζω και θα ήθελα το σχολιό σου, είναι το τι κάνεις με τα filenames.
Εξαρτάται από τον προορισμό των αρχείων. Για mp3 προσωπικά ακολουθώ την πεπατημένη 'καλλιτέχνης - τίτλος κομματιού', μιας και έτσι είναι εύκολος ο εντοπισμός τους στις φορητές συσκευές. Για παίξιμο από τον υπολογιστή, τα ονόματα των αρχείων δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, από τη στιγμή που κάθε άλμπουμ είναι σε δικό του φάκελο, αλλά και πάλι, η παραπάνω μορφή τίτλου βολεύει αφάνταστα, ώστε να μπορεί να εντοπίσει κανείς συγκεκριμένο αρχείο ανάμεσα σε άλλα παράτερα στον ίδιο φάκελο, (όπως για παράδειγμα όταν έχεις 200 λαϊκά τραγούδια χύμα στον ίδιο φάκελο).

Reaction score
1

Στα περισσότερα ονόματα αρχείων βάζω κι εγώ αριθμός κομματιού, καλλιτέχνης, τίτλος κομματιού. Βάζω αριθμός κομματιού, τίτλος μόνο όπου έχω πρόβλημα με μεγάλα ονόματα αρχείων, για παράδειγμα στην κλασική μουσική.

Να σε ρωτήσω και κάτι; Τα tags τα γράφεις όλα εσύ ή τα κατεβάζεις και κάνεις διορθώσεις;

Reaction score
17
Re: Απάντηση: Είναι δύσκολα τα mp3 tags

Στα περισσότερα ονόματα αρχείων βάζω κι εγώ αριθμός κομματιού, καλλιτέχνης, τίτλος κομματιού. Βάζω αριθμός κομματιού, τίτλος μόνο όπου έχω πρόβλημα με μεγάλα ονόματα αρχείων, για παράδειγμα στην κλασική μουσική.

Να σε ρωτήσω και κάτι; Τα tags τα γράφεις όλα εσύ ή τα κατεβάζεις και κάνεις διορθώσεις;

Υποτίθεται ότι χρησιμοποιώ πρόγραμμα και κάμνω διορθώσεις. Τα περισσότερα ομως χρησιμοποιούνε δικιά τους 'τεχνοτροπία'. Πίστευα ότι θα υπήρχαν δυο-τρεις διαφορετικοί τρόποι - προτυποποιήσης και για τα tags και για τα ονόματα των αρχείων. Φαίνεται όμως ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει

Reaction score
1

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Σε ρώτησα γιατί νόμιζα ότι τα έγραφες όλα εσύ.

Στο foobar που χρησιμοποιώ μπορείς να αλλάξεις τα ονόματα των αρχείων και να τα κάνεις όπως θέλεις εσύ [File Operations / Rename to..] Έχει κάποια έτοιμα πρότυπα ή μπορείς να γράψεις εσύ το δικό σου. Το ίδιο πιστεύω γίνεται και σε άλλα προγράμματα.

Για τα tags πριν από χρόνια, χρησιμοποιούσα το Tag & Rename. Κάπου διάβασα γι' αυτό πρόσφατα. Θυμάμαι ότι ήταν καλό. Τώρα τις περισσότερες φορές βαριέμαι να διορθώνω.

Reaction score
1

Μεγάλη κουβέντα και πονοκέφαλος το θέμα των tags. Πραγματικά ο καθένας κάνεις ότι θέλει. Άλλοι κάνουν σωστή δουλειά και τη ζωή μας εύκολη και άλλοι ό,τι τους κατέβει. Δεν είναι λίγοι που γράφουν και εντέλώς άχρηστες πληροφορίες πχ. στον καλλιτέχνη ή το άλμπουμ βλέπεις usernames πχ pelekanos, takis23 κλπ.
Η δική μου φιλοσοφία ειδικά σε συλλογές ή διπλά LP, τα έχω στον φάκελό τους σε μορφή filename: πχ VA - Claude Challe & Jean-Marc Challe, Select 2010, Music for Our Friends και υποφακέλους Disc 1 Claude Challe, Disc 2 Jean-Marc Challe
Στα tags σε κάθε Disc η μορφή είναι ARTIST, Track Name, Album Name κοινό και όχι συγκεκριμένο (Disc 1, Disc 2 κλπ) αλλά φροντίζω να έχω ενημερωμένα τα πεδία Disc (1/2, 2/2) και φυσικά βοηθάνε τα πεδία sorting και genre.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.030

Eγώ θα χώριζα το συγκεκριμένο άλμπουμ στα δύο. Δηλαδή θα καταχωρούσα χωριστά τα Frauenliebe und -leben και τα Dichterliebe.

Reaction score
17
Απλα μου κάνει η εντύπωση ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες τεχνικής προτυποποίησης, ώστε ο καθένας να λέει εγώ γράφω τα tags βάση αυτής της 'τεχνικής' . Ο κάθένας κάνει ότι θέλει και τα υπάρχοντα πεδία φαίνεται ότι δεν επαρκούνε για να κάνεις μια σωστή καταλογράφηση.

Reaction score
1

Με την ευκαιρία αυτού του νήματος να ρωτήσω κάτι. Βρήκε κανείς τρόπο να διαβάζονται σωστά τα tags από freedb των ελληνικών cd; Υπάρχει κάποιο πρόσθετο που υποτίθεται αλλάζει τη γραμματοσειρά αλλά εγώ δεν κατάφερα τίποτα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.588
Members
38.576
Νεότερο μέλος
anquan