Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Όσοι κάτοχοι του Spiderbox HD -μεταξύ πολλών άλλων δεκτών- βλέπουν το ελληνικό πακέτο, θα έχουν ασφαλώς προσέξει την αδυναμία εμφάνισης EPG, πέραν της εκπομπής που παίζει αυτή τη στιγμή και της επόμενης, αλλά κι αυτό ακόμα χρειάζεται αρκετά λεπτά για να εμφανιστεί. Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι η Νoνa χρησιμοποιεί το στάνταρντ PID18 για εκπομπή πληροφοριών μόνο Now/Next, ενώ το εβδομαδιαίο πρόγραμμά της εκπέμπεται στο PID5000/EIT.

Ασφαλώς είναι πολύ πιο πρακτικό να υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα άμεσα διαθέσιμο με το άναμμα του δέκτη, τόσο για την παρακολούθηση, όσο και για τον προγραμματισμό εγγραφών. Σε κάποια προχωρημένα μηχανάκια (Dreambox/Enigma) υπάρχει η δυνατότητα κατεβάσματος εβδομαδιαίου EPG με χρήση κατάλληλων plug-in, οπότε σκέφτηκα γιατί να μην έχει αυτή τη δυνατότητα κι ο δικός μας δέκτης;
Κάποιες πρώτες δοκιμές, έδειξαν ότι ο Spiderbox μπορούσε ν’αναγνωρίσει τη μορφή ορισμένων δεδομένων, μόνο του Ελληνικού EPG όμως, και με αρκετά προβλήματα που καθιστούσαν την χρήση του απαγορευτική:

  • το κυριότερο ήταν ότι ο δέκτης είχε πρόβλημα στην αναγνώριση του τρόπου που κωδικοποιούνταν η ζώνη ώρας: τα κατεβασμένα από τη Rytec δεδομένα, εμφανίζονταν σε +2 ώρες από την πραγματική, λόγω της ρύθμισης σε UTC+2 που απαιτείται για την Ελλάδα. Το χειρότερο ήταν ότι -παράλληλα με τα δεδομένα της Rytec- εμφανίζονταν και τα δεδομένα Now/Next από το PID18, με αποτέλεσμα διπλότυπες καταχωρήσεις για τις εκπομπές σε διαφορετικές ώρες. Κοινώς: χάος...
  • το αγγλικό EPG (το οποίο ορισμένοι προτιμούν, γιατί εμφανίζει τους πρωτότυπους τίτλους των ταινιών), δε φόρτωνε καθόλου.
  • στο ελληνικό δε, ορισμένοι ειδικοί χαρακτήρες (κυρίως σημεία στίξης) εμφανίζονταν λάθος, λόγω ασύμβατης κωδικοποίησης.

Για τους παραπάνω λόγους, αποφάσισα να κάνω το… χάκερ, και προσπάθησα να εντοπίσω και να επιλύσω τα διάφορα προβλήματα. Χωρίς να σας κουράσω με άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, με χαρά σας ανακοινώνω ότι ο στόχος επιτεύχθηκε πλήρως!
Το κυριότερο όμως είναι ότι, σε επικοινωνία που είχα με τους ανθρώπους της Rytec, τους ανέλυσα τα προβλήματα και τις λύσεις τους, κι αυτοί συμφώνησαν να περάσουν τις προτεινόμενες αλλαγές στις επόμενες διανομές των αρχείων τους. Αυτό σημαίνει επίλυση του θέματος για όλους τους κατόχους Spiderbox! (τουλάχιστον της σειράς 9000HD, όπου έκανα τις δοκιμές)

Μέχρι να γίνει αυτό -κάτι που, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει πάρα πολύ σύντομα- μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη νέα δυνατότητα, χρησιμοποιώντας το αρχείο που έχω ανεβάσει εδώ. Ουσιαστικά έχω στήσει ένα ψευδο-σέρβερ για το κατέβασμα των δεδομένων στο Spiderbox, μια που δεν υπάρχει δυνατότητα αυτά να περαστούν μέσω USB.
Η διαδικασία, είναι πολύ απλή και εύκολη:

  • Όταν κατεβάσετε το αρχείο, θα το περάσετε σ’ένα USB στικ και από το ομώνυμο μενού του δέκτη, θα το φορτώσετε πατώντας ΟΚ.
  • Θ’ανοίξει ένα παράθυρο με δύο επιλογές: στην πρώτη, έχω ορίσει να φορτώνει ελληνικό EPG και στη δεύτερη Αγγλικό, οπότε διαλέγετε τι σας βολεύει. Αυτό θα χρειαστεί να γίνει μόνο μία φορά και ο σκοπός είναι να καταχωρηθούν στο Spiderbox τα URL των σέρβερς, απ’όπου θα κατεβαίνουν κάθε εβδομάδα τα δεδομένα καναλιών και προγραμμάτων.
  • Στη συνέχεια, από το μενού Δίκτυο, πηγαίνετε στην επιλογή Download EPG Data. Ενεργοποιώντας την, θα δείτε ότι τα URL είναι ήδη καταχωρημένα. Εσείς απλά επιλέγετε Έναρξη μεταφοράς αρχείου, περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κι είστε έτοιμοι!

Και μερικές παρατηρήσεις:

  • Αν θέλετε να έχετε ελληνικό EPG, επιλέγετε ως γλώσσα μενού τα Ελληνικά. Αν θέλετε αγγλικό, επιλέγετε όποια γλώσσα θέλετε.
  • Για να κρατάει τα δεδομένα ο δέκτης ακόμα κι όταν τον σβήνετε από το τηλεχειριστήριο, πρέπει να έχετε απενεργοποιήσει την Εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλιώς θα πρέπει να φορτώνετε τα δεδομένα EPG, κάθε φορά που τον ανάβετε (το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση Reboot και σβησίματος από τον πίσω διακόπτη On/Off).
  • Την αλλαγή κωδικοποίησης δεν την έχω ολοκληρώσει σε αυτά τα αρχεία, οπότε κάποιοι χαρακτήρες όπως πχ η απόστροφος, ίσως δεν εμφανίζονται σωστά. Ευελπιστώ όμως ότι στην τελική μορφή των δεδομένων που θα διανέμει η Rytec, θα έχει επιλυθεί κι αυτό το μικροπρόβλημα.

Ελπίζω να βρείτε χρήσιμη την νέα δυνατότητα του δέκτη μας!
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Σας ανακοινώνω ότι η υποστήριξη από τη Rytec ελληνικού Νονa EPG συμβατού με το Spiderbox, είναι πλέον γεγονός!
Έχω φτιάξει ένα αρχείο .con για να ενημερώσετε αυτόματα το δέκτη σας, ώστε να το κατεβάζει πλέον από σέρβερ της Rytec.

Βρέθηκε επίσης λύση για το πρόβλημα των ειδικών χαρακτήρων που δεν εμφανίζονταν σωστά (κάτι που οφείλεται μάλλον σε bug στο firmware του Spiderbox, σε σχέση με την κωδικοποίηση XHTML), η οποία θ'αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα. Τα αρχεία της Rytec ενημερώνονται σε ημερήσια βάση, οπότε μπορείτε να το δοκιμάσετε από αύριο.

Μένει μόνο να ολοκληρωθεί η υποστήριξη του Αγγλικού EPG, το οποίο προς το παρόν συνεχίζω να το διανέμω από το δικό μου dropbox "σέρβερ". Είμαι σε συνεννόηση με το support team της Rytec ώστε να ενσωματωθεί κι αυτό σύντομα.
 

Μηνύματα
218
Reaction score
32
ΥΠΕΡ ΥΠΕΡ Ευχαριστούμε για την πολλη χρήσιμη δουλιά που έκανες, και σίγουρα για τις αρκετές ώρες που αφιέρωσες ώστε να βοηθήσεις όλους τους συμφορουμήτες σου.
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πάντως πρέπει να πω ότι τη "βαριά" δουλειά την κάνει σε καθημερινή βάση το Rytec team κι εγώ απλά έτυχε να είμαι αυτός που ασχολήθηκε να προσαρμόσει τα δεδομένα τους στο Spiderbox. Χάρη στη συνεργασιμότητά τους, η λύση που βρέθηκε είναι και λειτουργική και διαρκής. :smile:

Επ' ευκαιρία να πω ότι το θέμα των ειδικών συμβόλων έχει αντιμετωπιστεί πλέον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα προσαρμοσμένα αρχεία είναι ήδη διαθέσιμα.
Έχω επίσης φτιάξει ένα καινούριο .con αρχείο, στο οποίο έχω βάλει τέσσερις βελτιστοποιημένους mirrors: για ελληνικό EPG επιλέγουμε τον rytec (με εναλλακτικό τον xmltvepg) και για αγγλικό τον enigma2 (με εναλλακτικό τον vuplus).
 

Μηνύματα
8
Reaction score
0
<<Για να κρατάει τα δεδομένα ο δέκτης ακόμα κι όταν τον σβήνετε από το τηλεχειριστήριο, πρέπει να έχετε απενεργοποιήσει την Εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλιώς θα πρέπει να φορτώνετε τα δεδομένα EPG, κάθε φορά που τον ανάβετε (το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση Reboot και σβησίματος από τον πίσω διακόπτη On/Off).>>

Στο δεκτη 7000 πως απενεργοποιηται η Εξοικονόμηση ενέργειας ?
 

Μηνύματα
2.883
Reaction score
114
Απάντηση: Re: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Στο δεκτη 7000 πως απενεργοποιηται η Εξοικονόμηση ενέργειας ?
Αν ειναι παλιος δεν εχει αυτες τις επιλογες.
Μονο νεοτερες version ειχαν .
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Στον 9000 γίνεται από το μενού Ρυθμίσεις γλώσσας > Εξοικονόμηση ενέργειας.
Πάντως δε θέλει πάνω από δυο λεπτά για να φορτώσει τα δεδομένα. Είμαι μάλιστα σε συνεννόηση με το Rytec team για να το καθαρίσουμε κάμποσα ανενεργά κανάλια που είναι στη λίστα, οπότε τα αρχεία θα ελαφρύνουν και θα φορτώνουν ακόμα γρηγορότερα.

Να ρωτήσω και κάτι: εκτός από το site της Νονa και το Pathfinder, υπάρχει κάποιο άλλο που να περιέχει αναλυτικό πρόγραμμα του ελληνικού πακέτου;
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Και μια νεότερη έκδοση, με προσθήκη υποστήριξης EPG σε μερικά ακόμα κανάλια του πακέτου, κυρίως αγγλόφωνα.
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λόγω προβλήματος στη Rytec, το ελληνικό EPG προσωρινά δε φορτώνει σε μορφή αναγνωρίσιμη από το Spiderbox. Το θέμα θα αποκατασταθεί αύριο, και μέχρι τότε μπορείτε να φορτώνετε την αγγλική έκδοση.
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Το πρόβλημα της υποστήριξης του αγγλικού EPG έχει επιλυθεί κι ο Spiderbox πλέον είναι πλήρως συμβατός με το EPG της Rytec!
Έχω φτιάξει ένα -ελπίζω- τελικό αρχείο διαμόρφωσης (V.5), το οποίο δείχνει κατ'ευθείαν στους mirrors της Rytec, τόσο για το ελληνικό όσο και για το αγγλικό EPG. Δε θα χρειάζεται πια καμία παρέμβαση από τη δική μας πλευρά (πέρα από το περιοδικό φόρτωμα των δεδομένων), καθώς όλες οι αλλαγές θα ενσωματώνονται αυτόματα από τη Rytec.
H έκδοση 4 θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα για λίγες μέρες ακόμα, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι όλα δουλεύουν εντάξει. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την τελευταία έκδοση.

Και μερικές τελευταίες πληροφορίες, για κλείσιμο:

  • μόλις ξεκινάτε το κατέβασμα των δεδομένων, μπορείτε να φύγετε αμέσως από εκείνη την οθόνη, πατώντας το πλήκτρο Μενού. Το κατέβασμα θα συνεχιστεί αυτόματα (μπορείτε να βλέπετε και την πρόοδο στην οθόνη του δέκτη), ενώ εσείς μπορείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμά σας, ν'αλλάζετε κανάλι, ακόμα και να σβήνετε το δέκτη από το τηλεχειριστήριο! (προϋπόθεση για το τελευταίο: να έχετε απενεργοποιήσει την Εξοικονόμηση ενέργειας)
  • ο δέκτης χάνει όλα τα δεδομένα EPG, κάθε φορά που γίνεται μια εγγραφή με το Χρονοδιακόπτη. Πιθανότατα πρόκειται για κάποιο bug, το οποίο σκοπεύω να θέσω υπόψη του Spiderbox support-team (ευχαριστώ το John78 :), μαζί με μερικά ακόμη που έχω βρει χρησιμοποιώντας το Spiderbox. Αν έχετε εντοπίσει κι εσείς κάποια, μπορείτε να μου τα στείλετε με ΠΜ, για να τα βάλω κι αυτά στη λίστα με τις δυνητικές επιδιορθώσεις ενός μελλοντικού f/w upgrade.
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Δυστυχως σε μενα δεν δουλευει. Εγκαθισταται (χωρις να ανοιγει ομως καποιο μενου) κατεβαζει δεδομενα αλλα οτι βγαζει ως epg ειναι κατι γραμμες και μερικα αγγλικα!
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Λάκη, δώσε μου αν θες τις παρακάτω πληροφορίες:

1) Κατεβάζεις ελληνική ή αγγλική έκδοση;
2) Ποια γλώσσα έχεις επιλεγμένη για εμφάνιση των Μενού;
3) Ποια έξοδο εικόνας χρησιμοποιείς και σε τι ανάλυση;
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Λάκη, δώσε μου αν θες τις παρακάτω πληροφορίες:

1) Κατεβάζεις ελληνική ή αγγλική έκδοση;
2) Ποια γλώσσα έχεις επιλεγμένη για εμφάνιση των Μενού;
3) Ποια έξοδο εικόνας χρησιμοποιείς και σε τι ανάλυση;
1) και τις δυο, αλλα..
2) με την Ελληνικη ως μενου
3) λογω ελλειψης hdmi στη τιβι αλλα και βλαβης του scart του δεκτη (!), βαζω το τριχρωμο καλωδιο (compοsite ή component; ) πανω σε ανταπτορα scart στην τιβι. Αναλυση βεβαια...crt!
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.644
Reaction score
9.216
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Το πρόβλημά σου εντοπίζεται στο (3): ένα από τα bugs που έχω εντοπίσει, είναι πως όταν ο δέκτης είναι συνδεδεμένος με την τηλεόραση μέσω SCART ή μέσω HDMI στη χαμηλή ανάλυση των 576 γραμμών, τα ελληνικά κωδικοποίησης ISO 8859-7 απεικονίζονται λάθος (σαν «σκανδιναβικά»), οπότε δε διαβάζονται.
Επί του παρόντος, η μόνη επιλογή που έχεις, είναι να φορτώνεις το αγγλικό EPG (servers Enigma2 ή VuPlus). Μπορείς να κρατήσεις τα ελληνικά ως γλώσσα Μενού πάντως.
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Απάντηση: Εβδομαδιαίο Νoνa EPG στο Spiderbox; Κι όμως γίνεται!

Το πρόβλημά σου εντοπίζεται στο (3): ένα από τα bugs που έχω εντοπίσει, είναι πως όταν ο δέκτης είναι συνδεδεμένος με την τηλεόραση μέσω SCART ή μέσω HDMI στη χαμηλή ανάλυση των 576 γραμμών, τα ελληνικά κωδικοποίησης ISO 8859-7 απεικονίζονται λάθος (σαν «σκανδιναβικά»), οπότε δε διαβάζονται.
Επί του παρόντος, η μόνη επιλογή που έχεις, είναι να φορτώνεις το αγγλικό EPG (servers Enigma2 ή VuPlus). Μπορείς να κρατήσεις τα ελληνικά ως γλώσσα Μενού πάντως.
ΟΚ θα το κανω αροτερα και θα σου πω
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.652
Μηνύματα
2.870.365
Members
37.933
Νεότερο μέλος
daemon76
Top