Εγκατάσταση γυμναστηρίου

Reaction score
2
Καλησπέρα σας,

Φίλος θέλει να κάνει τα χαρτιά του για ενα πρόγραμμα χρηματοδότησης για να ανοίξει χώρο γυμναστηρίου. (βασικά εκμάθησης χορών και aerobic) Μου ανέθεσε να τον βοηθήσω αναφορικά με το ηχητικό κομμάτι. Οι χώροι θα είναι 2. ένας 75m2 αλλά με 6 μέτρα ταβάνι..όπως φαίνεται και στην φώτο και ένας ακόμη 2ος χώρος 50m2. (στο βάθος κάτω από το πατάρι, με 3 μέτρα ταβάνι) Θα κλείσει γύρω γύρο από τις κολώνες με γυψοσανίδα και *μόνωση* για να γίνει η δεύτερη αίθουσα σαν βοηθητική.

Και οι 2 χώροι θα χρειαστούν να έχουν ξεχωριστό ηχοσύστημα. Βασική του ανάγκη η ύπαρξη π.χ cdj-200 για να βάζει cd/mp3 και να μπορεί να μεταβάλλει το pitch ώστε να κάνει πιο γρήγορο το τέμπο των κομματιών. Δική μου πρόταση να μην βάλει όπως κάνουνε πολλοί έναν πολυκάναλο 5.1 home cinema και να δουλεύει σε όλα στέρεο...ούτε κανένα ενισχυτή KODA - TELE κλπ.

Θα ήθελα την βοήθεια σας για μια αξιοπρεπή πρόταση για ενισχυτές και ηχεία καθώς και για μόνωση. Θεωρώ οτι το budget για τα μηχανήματα μόνο δε μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000...η μόνωση είναι άλλο κομμάτι αλλά θα ήθελα να ξέρω ενδεικτικά τιμές/m2 και μάρκες.

Ευχαριστώ πάραααααα πολύ.

Attachments

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Θα ξεκινήσω λέγοντας σου ότι οι Koda σειρά 266, με λίγο χέριασμα, τσακίζουν πολλούς High-end με οχταπλάσια, και βάλε, χρήματα.:wink:

Ο δικάναλος ήχος σαφώς είναι καλύτερος στη περίπτωση του.
Ενισχυτής, μίκτης και δύο 15ιντσα σε τρίποδα και είναι καλυμμένος.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Μια αλλη αποψη θα ηταν να γινει η προταση σε δυο συστηματα οπου το ενα θα ειναι background music με διασπορα σε ολο τον χωρο για να υπαρχει ηχητικη καλυψη παντου σε μαλλον χαμηλες εντασεις . Μετα ενα εως δυο συστηματα τοπικα πιθανον αυτονομα με σκοπο την επιτοπου λειτουργια .

Δεν θα διαφωνησω καθολου με την προταση του peter meni με μια μιρκη ενσταση σε οτι αφορα την εγκατασταση μια και ο 266 ειναι πραγματι ενα πολυ φτηνο μηχανημα που θα βαλει ευκολα τα γυαλια σε πολυ ακριβοτερα πλην ομως παραμενει τελειως ανοιχτος απο πανω και χωρις ψυξη με ανεμιστηρες παρα μονο με φυσικη κυκλοφορια το οποιο εγκαταστατικα ειναι ενα θεματακι .

Βαλε κατα νου οτι θα χρειαστεις και καπου χειλοφωνο μικροφωνο για τους instructor

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Σάκη το μήνυμα μου έχει δύο σκέλη.
Ένα για την υποτιμητική αναφορά που έκανε ο φίλος για τους ενισχυτές της Koda και ένα για την εγκατάσταση.
Σε καμία περίπτωση δεν τον παροτρύνω να χρησιμοποιήσει ενισχυτή της Koda αλλά απλά εκφράζω την άποψη μου για αυτούς.

Reaction score
2
Απάντηση: Εγκατάσταση γυμναστηρίου

Έχετε δίκιο φυσικά και οι 2...ναι μίλησα πολύ κακώς υποτιμητικά καθότι αδαής...το χειλόφωνο το έχω ήδη υπόψιν. Χέριασμα κλπ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Κάτι εύκολο και όσο το δυνατόν απροβλημάτιστο. Το άτομο που θα το χειρίζεται δεν έχει ιδέα παρά μόνο να πατάει το ON. Καλύτερα να έχει ψύξη το μηχάνημα. Για μουσική στην γραμματεία θα τοποθετηθεί ένα απλό pc με ηχεία. Οι χώροι εκγύμνασης πρέπει να έχουν αυτόνομα συστήματα.

Προτείνεται 2 ηχεία και όχι 4 ;; Αυτό κάνει τα πράματα πιο εύκολα μάλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.104

Ως παλιοσειρά χορευτής, οφείλω να σε πω πως τέτοιου είδους χώροι είναι εκ φύσεως πολύ ανακλαστικοί, λόγω δαπέδου και μεγάλων διαστάσεων, αλλά και καθρεπτών, τουλάχιστον σε μια πλευρά του χώρου (αν δεν σχεδιάζει να βάλει καθρέπτες, πες του να βάλει, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στο χορό). Επομένως, η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι να βάλει πολλά ηχεία, ώστε ολόκληρος ο χώρος να έχει ομοιόμορφη στάθμη, αλλά και για να έχουν οι χορευτές ήχο όσο γίνεται απ' ευθείας από κάποιο ηχείο, παρά εξ ανακλάσεως, ώστε να μην έχουν συγκεχυμένο άκουσμα. Φυσικά, δεν τίθεται καν θέμα στερεοφωνίας, τα κανάλια στα ηχεία πρέπει να είναι "πλεγμένα", να εναλλάσσονται. Επομένως, η λύση μόνο δύο ηχείων σε μια πλευρά του χώρου , καλόν είναι - τί καλό δηλαδή, πρέπει- να αποκλεισθεί. Πάει αυτό.

Όσον αφορά το είδος των ηχείων, μια ενδεδειγμένη λύση είναι πολλά ηχεία οροφής τύπου line 100V, με τη χρήση φυσικά αναλόγου ενισχυτή, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα ακριβός. Βέβαια, αυτή η λύση ακούγεται ίσως παράλογη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τί είναι και γιατί υπάρχουν ηχεία 100V, και επομένως ο φίλος σου μπορεί να την απορρίψει. Είναι όμως η πλέον ενδεδειγμένη.

Μια άλλη ενδεδειγμένη λύση είναι η χρήση πολλών και πάλι -το τονίζω- συμβατικών ηχείων, αναρτημένων στις συμβολές των τοίχων καθώς και σε ενδιάμεσα σημεία περιμετρικώς της πίστας, τα οποία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης στον τοίχο με μηχανισμό προσανατολισμού ενός άξονα, όπως αυτό, ή περί δύο άξονες (με άρθρωση), όπως αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή είναι κάποιος ενισχυτής "ψηφιακής" τοπολογίας, class T, D και δεν ξέρω τί άλλο, ώστε να μην υπάρχει ο πονοκέφαλος της υπερθέρμανσης από την παρατεταμένη χρήση, αλλά και της θερμικής καταπόνησης σε βάθος χρόνου. Πάντως, αυτός ο ενισχυτής πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός, ώστε να μπορεί να οδηγήσει ένα συνδυασμό ηχείων σε ανάλογη παραλληλία και σειρά, ώστε το τελικό φορτίο που θα βλέπει να είναι τουλάχιστον 4Ω.

Reaction score
2

Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται τα όσα έχω ήδη βρει και θεωρώ έχω κατασταλάξει. Σίγουρα θα μπούνε καθρέπτες, σίγουρα χρειάζεται πολλά και μικρά ηχεία..το πρότζεκτ βαίνει καλώς. Στις μονώσεις να δούμε τι θα κάνουμε...

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.993
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas