Εδώ τα.......κακά watt

Reaction score
390
Πριν ξεκινήσω το θέμα μου,θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κο Κόγια για το πλήρες και κατατοπιστικότατο άρθρο του περί καλών watt,με το οποίο δεν έχω παρά να συμφωνήσω.
Με αφορμή την αναβάθμιση του συστήματος μου,περιπλανήθηκα παρέα με τα NAD μου(c160-c270),προς εύρεση κατάλληλων ενισχυτικών για την αντικατάσταση τους.Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι πολλαπλάσιας αξίας επώνυμα μηχανήματα και με πολλά περισσότερα watt από τον nad,έπαιζαν-ακούγονταν εμφανώς θα έλεγα,χαμηλότερα με το ίδιο cd και την ίδια τιμή στο ποτενσιόμετρο.
Για να προλάβω τυχόν απαντήσεις,προφανώς ήταν ποιοτικότερα πλην όμως το να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα από πλευράς έντασης με το ποτενσιόμετρο στο παρά δέκα με το 12 μου φαίνεται παράξενο.
Θα ήθελα τις απόψεις σας.
Ευχαριστώ.

Reaction score
2.054
Απάντηση: Εδώ τα.......κακά watt

Είναι πολύ απλό. Ήταν πιο αναίσθητα τα ηχεία που άκουσες από το δικό σου.

Y

Yiannis_B

Guest

Είναι πολύ απλό. Ήταν πιο αναίσθητα τα ηχεία που άκουσες από το δικό σου.
Αφού είχε μαζί του τα δικά του ενισχυτικά και τα σύγκρινε ως προς την ένταση βάζοντας πάντα το ποτενσιόμετρο στην ίδια θέση ανεξάρτητα από το τον προ-τελικό που δοκίμαζε.

Προφανώς η ευαισθησία εισόδου του C160 ήταν μεγαλύτερη η/και το συνολικό κέρδος τάσης του δικού του σετ pre-τελικού ήταν μεγαλύτερο από τα μηχανήματα προς δοκιμή στην συγκεκριμένη θέση του pot. (όλα τα pot δεν έχουν την ίδια γραμμική ή λογαριθμική συμπεριφορά)

Τέτοιου είδους μέτρηση δεν έχει και πολύ νόημα, ξέχνα την θέση του pot και κοίτα αν πέρα από την ποιότητα, μπορείς με τους υπό δοκιμή ενισχυτές, να ακούς όσο δυνατά επιθυμείς.

Reaction score
2.054

Αφού άκουγε με άλλα ηχεία τι σημασία έχει?

Y

Yiannis_B

Guest

Μα αναλογικά, μπορεί να εκτιμήσει την ικανότητα οδήγησης των δικών του ενισχυτικών σε σχέση με τους προς δοκιμή ενισχυτές, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση αναίσθητα ή χαμηλής αντίστασης ηχεία.

Το ιδανικό βέβαια είναι αυτό που υποστηρίζεις.

Reaction score
578

Επειδή συνοδεψα τον nascar σε αρκετές από τις ακροάσεις συνηγορώ μαζί του. Οι ενισχυτές που ακούσαμε αν και με ονομαστική ισχύ 250 Watts per Channel για να κάνουν παιχνίδι έπρεπε να υπερβούμε την μέση του ποντεσιομετρου έντασης. Εγώ πιστεύω πως οι κατασκευαστες έχουν πάψει να δίνουν σημασία σε ένα χαρακτηριστικο που την δεκαετία του 80 ήταν από τα πιο κρίσιμα στους ενισχυτές ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛEΣΤΗ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ αγγλιστί DAMPING FACTOR......................

Y

Yiannis_B

Guest

Το damping factor έχει κύρια να κάνει με τον έλεγχο των χαμηλών, όχι με την στάθμη.

Ακούσατε χειρότερο μπάσο με τα 250W ?

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

Διαφορετικά μηχανήματα με διαφορετική ευαισθησία εισόδου,και με διαφορετικό κέρδος. Η θέση του volume control δεν υποδηλώνει τίποτα.[/QUOTEE

Ετσι... Να προσθεσω δε,πως ανοιγοντας τον NAD στο και τεταρτο το πιθανοτερο θα κλιπαρε,ενω τα αλλα,μαλλον θα συνεχιζαν να ''πυροβολουν'' αβιαστα...

Y

Yiannis_B

Guest

Ο C270 έχει Input sensitivity ref. rated power 1.1V και 29db gain, και ο C160 Maximum output level 15V....και 10db gain...

Με 1V έξοδο από το CD player, o pre βγάζει γύρω στο 3,2V για τον τελικό..

Νομίζω ότι όλα εξηγούνται.

http://nadelectronics.com/download....160.pdf|Data Sheet - C160 Stereo Preamplifier

http://nadelectronics.com/download....pdf|Data Sheet - C 270 Stereo Power Amplifier

http://www.sengpielaudio.com/calculator-amplification.htm

Reaction score
390

Eπειδή ίσως δεν το ξεκαθάρισα ,εννοούσα ακροάσεις με τα ίδια ηχεία.
Το ότι η θέση του ποτ. δεν σημαίνει τίποτα ας αναρωτηθούμε πόσες φορές το θέσαμε τόσο ψηλά για να ευχαριστηθούμε.
Ενδεχομένως να είναι θέμα παραμόρφωσης.Πάντως πιστέψτεμε είναι περίεργο να το βλέπεις να γίνεται.Σου δημιουργεί αμφιβολία για την πραγματική ισχύ των υπολοίπων ενισχυτών.

Y

Yiannis_B

Guest

Βάλε τον δικό σου pre να οδηγήσει τα τελικά στάδια των ολοκληρωμένων? που δοκίμασες (αν έχουν main-in).

Reaction score
390

Ευχαριστώ όλα τα μέλη για το ενδιαφέρον.Για την ιστορία αγόρασα αυτό που ήθελα,πλην όμως επειδή μου έκανε μεγάλη εντύπωση έκρινα σκόπιμο να το αναφέρω.

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494

Πές μας τί πήρες... :)

Reaction score
390

Εάν δεν υπάρχει αντίρρηση, δεν θα ήθελα να πώ,για ευνόητους λόγους(διαφήμιση)

Reaction score
390
Απάντηση: Re: Εδώ τα.......κακά watt

To όλο νόημα του θέματος μου,προφανώς δεν ήταν η διαφήμιση των NAD (δεν την έχουν νομίζω ανάγκη),ούτε η βοήθεια στην επιλογή ενισχυτών ,την οποία άν ήθελα θα την ζητούσα ευκρινώς.
Το όλο θέμα είχε να κάνει με την αναφορά και την εξεύρεση απάντησης, ενός γεγονότος το οποίο μου φάνηκε πολύ περίεργο.Το να βλέπεις τελικούς των 150-200-250 Watt,για να παίξουν ηχεία μέσης ευαισθησίας (88-89db) να πρέπει να πηγαίνουν πάνω απο τη μέση δεν είναι κάτι σύνηθες ή τουλάχιστον δεν ήταν παλιότερα.
Είναι αλήθεια ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν εδώ,πλήν αυτής του yianni,είχαν συζητηθεί και επι τόπου με τους καταστηματάρχες χωρίς άν θέλετε να με πείσουν απόλυτα.
Αν κάποιο άλλο μέλος έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω προφανώς θα το κάνει.
Δεν θα επιθυμούσα να έλθω σε αντιπαράθεση με κανένα.

Reaction score
296
μα δεν προσπαθώ να έρθω σε αντιπαράθεση, απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ συμμετέχουμε σε ένα φορουμ που κύριο σκοπό έχει την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, υποχρεωτικά επί προϊόντων, να μην θέλουμε να τα κατονομάσουμε.

Reaction score
8.031

Κοιτάξτε, για μένα δεν υπάρχει λογική σε όλο αυτό.

Δεν μας λέτε ποιούς ενισχυτές δοκιμάσατε, οπότε τι να σχολιάσουμε; Δεν υπάρχει έδαφος. Πως μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα υποθετικό "πρόβλημα";

Πιστεύω πως οι απαντήσεις του Yianni_B ή του John Markou έχουν καλύψει όλα τα πιθανά σενάρια, εκτός από ένα ακόμη που μου έρχεται στο νου. Το σενάριο του ότι ο δικός σας ενισχυτής να έχει 120 "καλά" watts (ή continuous ή RMS ή όπως αλλιώς) και ο άλλος ενισχυτής που δοκιμάσατε έχει πχ 250 watts από τα άλλα τα "κακά" (ή dynamic ή μουσικά ή όπως αλλιώς λέγονται)...

Δίχως διάθεση αντιπαράθεσης φυσικά, πέραν του γεγονότος πως έχει γραφεί το όνομα "NAD", επτά φορές (μαζί με τη δική μου, οκτώ) μέχρι τώρα, δεν βγάζω άλλο νόημα!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.170
Members
38.540
Νεότερο μέλος
COSTOPOULOS NIKOLAS