Εισαγωγή Στίς Οθόνες

Μηνύματα
205
Reaction score
48
E Π I Λ O Γ H Δ I A Σ T A Σ H Σ T H Σ O Θ O N H Σ


Για την επιλογή της σωστής οθόνης, γενικά, οι επιλογές μας έχουν να κάνουν με το βαλάντιο μας και με το τί ανάγκες θέλουμε να καλύψουμε (μέγεθος και format οθόνης - δηλ. 4:3 ή 16:9 - πτυσσόμενη ή σταθερή, ηλεκτροκίνητη και τηλεχειριζόμενη ή χειροκίνητη, κέρδος φωτεινότητας (gain) κ.α.
Η σωστή βιντεοπροβολή στην οθόνη πρέπει να υπακούει στούς δυο παρακάτω κανόνες
(κατ' ελάχιστον):




ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Η απόσταση Θέασης από την οθόνη πρέπει να είναι από 2 έως και 6 φορές το πλάτος της οθόνης. Αυτό, για να μπορούμε να "καδράρουμε" σωστά την εικόνα στο οπτικό μας πεδίο, χωρίς να κουνάμε πάνω – κάτω το κεφάλι μας. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, πρέπει ταυτόχρονα να βρούμε εκείνη την απόσταση που θα μας επιτρέπει την θέαση χωρίς τεχνουργήματα (δηλαδή αφ' ενός μεν να καδράρουμε σωστά, (γεωμετρία, κέντρο του φακού κλπ) και αφ' ετέρου να είμαστε τόσο μακρυά, ώστε να πάψουν να διακρίνονται οι ενδεχώμενες ατέλειες προβολής - pixels, άν είναι LCD ο προβολέας ή γραμμές σάρωσης άν είναι DLP ή CRT κλπ.), πάντα μέσα στα πλαίσια εφαρμογής του παραπάνω κανόνα.
Άς υποθέσουμε ένα συνηθή παράδειγμα για σχέση πλευρών 4:3 : αν πάρουμε ένα τυπικό μέγεθος οθόνης 4:3, διαγωνίου 100 ιντσών, το πλάτος της είναι δηλ 2,032 μέτρα, άρα η απόσταση η ελάχιστη θα πρέπει να είναι 2 x 2,032 = 4,064 μέτρα και η μέγιστη 6 x 2,032 = 12,192 μέτρα.
Πάντως η συνηθέστερη καλή θέαση είναι γύρω στις 2,5 με 3,5 φορές το πλάτος της οθόνης.







ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ


Η οθόνη πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο τέλειο επίπεδο, ως προς τη σχέση της με τον φακό του προβολέα, αλλά και ως τη σύσταση της επιφάνειας του υλικού κατασκευής του πανιού της. Aυτές οι οθόνες έχουν την (κατασκευαστική) δυνατότητα ή δυνατότητα εγκατάστασης να είναι εντελώς τεντωμένες, άρα επίπεδες. Oι απλές χειροκίνητες ή ηλεκτροκίνητες μετά από ένα χρονικό διάστημα ανάλογα με τον κατασκευαστή εμφανίζουν μία ή και περισσότερες ζάρες έχοντας ώς συνέπεια την μή καλή απεικόνιση τής εικόνας, αυτό ωστόσο λύνεται από κάποιους κατασκευαστές με αντικατάσταση του πανιού.
Πρός αποφυγή όλων των παραπάνω καταλήγοντας λέμε ότι γιά : απαιτητηκά αποτελέσματα θα πρέπει να ανατρέξουμε στις οθόνες με προεντατήρες, (Tension) αυτές δηλ. που όπως κατεβαίνει προς τα κάτω ξετυλίγοντας το πανί, με την βοήθεια ενός απλού αλλά αποτελεσματικού μηχανησμού τεντόνεται το πανί με συνέπεια να έχουμε λεία και εννιαία επιφάνεια. Άν αναλογισθούμε λίγο την φυσική - αυτό έχει ώς αποτέλεσμα την βέλτιστη ομαλή εξάπλωση της δέσμης του προβολέα αποφεύγοντας τα σημεία θαμπάδας (flou artistick) πάνω στην επιφάνεια του πανιού, αυτός ο τύπος οθόνης συναντάται μόνο με ηλεκτροκίνητο μηχανισμό.
Tο καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα επιτυνχάνεται με οθόνες μόνιμες, αυτές δύναται να είναι μέσα σε ένα πλαίσιο, μόνιμα στημένο ή κρεμασμένο κάπου, και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να πετύχουμε μ’ αυτές που είναι σκέτο πανί κολλημένο με μεράκι σε ομοιόμορφο σπατουλαρισμένο τοίχο ή λέια επιφάνεια.
Επίσης μια πολύ καλή λύση είναι να βάψουμε τήν λεία επιφάνεια του τοίχου με ειδικό χρώμα – που στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι σήμερα δέν το διαθέτει κανείς πρός πώληση, (δέχωμαι διαψεύσεις). Tά αποτέλεσματα εδώ άν υπολογισθεί σωστά το κέρδος της σε φωτεινότητα συναρτήσει του προβολέα θα είναι το καλύτερο. Αν αυτό μπορεί να το ανεχθούμε σε ένα οικιακό χώρο, είναι η καλύτερη λύση. Και ταυτόχρονα είναι και από τις πιο φτηνές λύσεις γιατί δεν πληρώνουμε μηχανισμούς και άλλα εξωτικά.

Τέλος, θα πρέπει ασφαλώς να επιλέξετε και την οθόνη εκείνη που θα έχει το σωστό κέρδος για το είδος του προβολέα που έχετε.
 



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Μηνύματα
3.026.486
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88
Top