Εκπομπή DAB

skonst

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
405
Reaction score
206
Γνωρίζει κάποιος φίλος αν οι εκπομές της ερτ με DAB σήμα είναι εν λειτουργία γιατί όσο και αν προσπάθησα δεν κατάφερα να εντοπίσω σήμα dab στον δέκτη μου.Μήπως θέλει ειδική καιραία;Επίσης οι ψηφιακοί σταθμοί ραδιοφώνου της degia τι διαφορά έχουν απο το dab σήμα.
 

papavmax

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.081
Reaction score
1.601
Εκπομπες σε dab σημα γινονται προς το παρων στην αττικη
με την μεγαλη πατατα να γινονται μονο σε σημα dab+ που σημαινει οτι για να ακουσεις πρεπει να εχεις δεκτη dab+ δεκτης με απλο dab δεν πιανει.

Θα μπορουσαν να εκπεμπουν σε δυο συχνοτητες dab και dab+ (to bbc αυτο κανει) μιας και δεν νομιζω οτι οι ελληνες θα τρεξουμε να παρουμε δεκτη με dab+ για τα λογια παντως το dab+ εχει διπλασια δυναμη και αρκετα πιο αναλυτικο ηχο.

Εγω παντως χαλκιδα που εχω δυο δεκτες dab+ εναν marantz και εναν harman kardon δεν πιανω τιποτα προυποθεση να εχεις και την κεραια
και για να σε βοηθησω να μην ψαχνεις η ερτ που εκπεμπει σε dab+ ειναι στο καναλι 12C

H ΕΡΤ ανακοινώνει ότι ξεκίνησε πιλοτική – δοκιμαστική εκπομπή ψηφιακού ραδιοφωνικού σήματος σε πρότυπο DAB+. Η εκπομπή πραγματοποιείται από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού Αττικής της ΕΡΤ στο VHF κανάλι 12C. Η ισχύς εκπομπής είναι της τάξης των 300W. Η εκπομπή περιλαμβάνει έξι ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ, Κόσμος, Φωνή της Ελλάδας), καθώς και το Κανάλι της Βουλής.

Ωστόσο, η ποιότητα του ήχου μπορεί να είναι αξιοσημείωτα κατώτερη εάν δεν επαρκεί ο ρυθμός μετάδοσης (bitrate) που κατανέμεται σε κάθε πρόγραμμα ήχου. Το DAB είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τον θόρυβο και τη διαφυγή πολλαπλών διαδρομών για την ακρόαση του αν και η ποιότητα λήψης DAB υποβαθμίζεται γρήγορα όταν η ισχύς του σήματος πέφτει κάτω από ένα κρίσιμο bitrate ενώ η ποιότητα λήψης FM υποβαθμίζεται αργά με το μειούμενο σήμα.

Το DAB δεν είναι συμβατό προς τα εμπρός με το DAB +, πράγμα που σημαίνει ότι οι δέκτες DAB μόνο δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν εκπομπές DAB +Ωστόσο, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να αναμιγνύουν τα προγράμματα DAB και DAB + μέσα στην ίδια μετάδοση και έτσι να κάνουν προοδευτική μετάβαση στο DAB +κατι που δεν γινετε στην ελλαδα. Το DAB + είναι περίπου διπλάσιο από το DAB και είναι πιο ανθεκτικό.
 

ika

News
Μηνύματα
14.020
Reaction score
12.992
Οι εκπομπές της ΕΡΤ είναι σε συχνότητες TV ή και ραδιοφωνικές?
Γιατί αν είναι μόνο σε τηλεοπτικές, πως θα τις πιάσει το ράδιο?
 
Last edited:



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.336
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top