Ενας μικρός θυσαυρός στα σκουπίδια

Reaction score
132
Είχα ακούσει ιστορίες από ανθρώπους που έμεναν σε μεγαλοαστικές περιοχές και κατα καιρούς έβρισκαν στα σκουπίδια, παρατημένα δίπλα από τους κάδους, από Ακριθάκηδες και σκίτσα του Τσαρούχη μέχρι κούτες με ασημένια μαχαιροπίρουνα και αντίκες αρκέτα μεγάλης αξίας. Προχθές μου έτυχε και εμένα καθώς περνούσα με το αυτοκίνητο απο ένα ΄΄σικ΄΄ προάστιο της Αθήνας, να βρω κάτι του όποιου την ΄΄αντικειμενική΄΄ αξία αγνοώ αλλα μοιάζει στα μάτια μου σαν ένας μικρός θυσαυρός : ένα παλιό ξύλινο ραδιόφωνο της δεκαετίας του 30(?). Το ραδιόφωνο είναι ξύλινο και έχει ένα μεγάφωνο με μόνιμο(?) μαγνήτη στον οποίο καταλήγουν δύο καλώδια απο το σασί.
Μιας και απο ηλεκτρονικά δεν έχω ιδέα, προς το παρόν απλά το χαζεύω αλλά θα ήθελα να το δω να λειτουργεί και πάλι. Ακούω συμβουλές.
Ευχαριστώ !

Attachments

Reaction score
1.285
Είναι ένα απλό ράδιοφωνο εποχής. Ψαξε βρες σχηματικό και ξεκίνα ... Αν και νομίζω ότι έχει μπεί χέρι !
Πάντως στα ΒΠ βρίσκω και εγώ ΠΟΛΛΑ πράγματα , ήδη 4 παλιά ηχεία Pioneer είναι από το πεζοδρόμιο του Χαλανδρίου στην Αίθουσα πολλαπλών του σχολείου μου ! (και δύο υπολογιστές ...)
Χαλάνδρι Βρηλίσια Αγ.Παρασκευή Σάββατο πρωί η Κυριακή πρωί γεμίζεις πορτμπαγκάζ !
[DOUBLEPOST=1450261182][/DOUBLEPOST]ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ . Μπορεί το Σασί να έχει τάση δικτύου !

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.563
Είχα ακούσει ιστορίες από ανθρώπους που έμεναν σε μεγαλοαστικές περιοχές και κατα καιρούς έβρισκαν στα σκουπίδια, παρατημένα δίπλα από τους κάδους, από Ακριθάκηδες και σκίτσα του Τσαρούχη μέχρι κούτες με ασημένια μαχαιροπίρουνα και αντίκες αρκέτα μεγάλης αξίας. Προχθές μου έτυχε και εμένα καθώς περνούσα με το αυτοκίνητο απο ένα ΄΄σικ΄΄ προάστιο της Αθήνας, να βρω κάτι του όποιου την ΄΄αντικειμενική΄΄ αξία αγνοώ αλλα μοιάζει στα μάτια μου σαν ένας μικρός θυσαυρός : ένα παλιό ξύλινο ραδιόφωνο της δεκαετίας του 30(?). Το ραδιόφωνο είναι ξύλινο και έχει ένα μεγάφωνο με μόνιμο(?) μαγνήτη στον οποίο καταλήγουν δύο καλώδια απο το σασί.
Μιας και απο ηλεκτρονικά δεν έχω ιδέα, προς το παρόν απλά το χαζεύω αλλά θα ήθελα να το δω να λειτουργεί και πάλι. Ακούω συμβουλές.
Ευχαριστώ !
Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται σε αρκετά κακή κατάσταση. Εάν δεν "πιάνουν" τα χέρια σου, θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε ειδικούς, όπως, π.χ., ο Δημήτρης Νταλίπης. Επικοινωνείς από εδώ κι από εδώ.

Reaction score
132
Όντως το εσωτερικό είναι σε κακά χάλια. Αυτό που μου φαίνεται περίεργο είναι οτι οι λυχνίες δεν είναι καμμένες. Το καλώδιο ρεύματος είναι κομμένο χωρίς φις υποθέτω διοτί το σασί ειναι σε άθλια κατάσταση.
Μπορείς κανείς να υπολογίσει δεκαετία και μοντέλο ;
Εξωτερικά γράφει απλά ideal (jdeal) και τίποτα άλλο.
Ευτυχώς ο πατέρας μου κατέχει το σπορ λόγω επαγγέλματος αλλά και τρέλας με το χαιφαιντεηλίκη από τη δεκαετία του 70. Με το που περάσει για γιορτες θα φύγει με δουλειά για το σπίτι.
Αν δεν βρούμε σχηματικό και τα βρεί σκούρα, θα απευθυνθώ στο Νταλίπη.

Reaction score
132
Τσεχοσλαβάκικο είναι ! Ψάξε στο Radiomuseum θα βρείς πράγματα !
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Κοιτάω στο Radiomuseum αλλά προς το παρόν το μόνο που κατάφερα να βρώ είναι αυτό :
΄΄In the 1920s Blaupunkt still had another name. In 1923 - when radio broadcasting made its first sound in Germany – the “Ideal” company was founded in Berlin. It first produced headphones. Every single item was carefully tested by technicians and labeled with a quality symbol – the blue point.

A quality symbol turns into a trademark.

It did not take long before customers simply asked for the bluepoint-headphones. The quality symbol had turned into a trademark. In 1938 it eventually became the company's name.΄΄

Αρα το ραδιόφωνο πρέπει να είναι κατασκευασμένο πριν το 1938 ; Σωστα ;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.678
Εμένα μου φαίνεται φθηνό μεταπολεμικό των '50s, ίσως '60s.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.986
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas