Ενεργά Ηχεία / Προενισχυτής

Koo

Reaction score
10
Καλησπέρα,

Εδω και 6 μήνες περίπου είμαι κάτοχος ενός ζεύγους ενεργών ηχείων με subwoofer συνδεδεμένα επάνω σε ένα 5.1 προενισχυτή/επεξεργαστή.

Πριν από 1 μήνα περίπου, και ενώ άκουγα σε χαμηλή ένταση το αριστερό ηχείο σταμάτησε να παίζει, και έβγαζε μόνο ένα βόμβο.

Στην αντιπροσωπεία που το πήγα για επισκευή διέγνωσαν ότι είχε πρόβλημα ο ενσωματωμένος προενισχυτής του ηχείου και το επισκεύασαν. Στην ερώτηση μου τι μπορεί να έφταιξε για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, μου είπαν ότι πρέπει να προκλήθηκε από τον προενισχυτή μου διότι κάνει προενίσχυση και έπειτα ο ενσωματωμένος προενισχυτής του ηχείου ξαναενισχύει το σήμα...

Στην παρατήρηση μου ότι έπαιζε χαμηλά όταν συνέβη η βλάβη μου απάντησαν ότι ίσως κάποια άλλη στιγμή να τα είχα δυνατά και να "άρπαξε" το ολοκληρωμένο, και αργότερα, να παρέδωσε πνεύμα...

Στα specs του προενισχυτή η έξοδος xlr λέει ότι βγάζει max output 10 V rms /10 Ω και τα specs του ηχείου λένε ότι η αναλογική είσοδος είναι 14kohm.

Προσωπικά με την μικρή εμπειρία που διαθέτω μου φαίνεται λίγο παράδοξο να έφταιξε ο προενισχυτής.

Όπως καταλαβαίνεται είμαι λίγο μπερδεμένος και φοβάμαι μην ξαναδημιουργηθεί το πρόβλημα..

Από όσο γνωρίζω ένας προενισχυτής πολλές φορές ενδείκνυται για τα ενεργά ηχεία, για να έχεις μεγαλύτερη ευελιξία / έλεγχο και δεν δημιουργεί προβλήματα στα ηχεία...

Ποια είναι η άποψη σας???
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.014
Απάντηση: Ενεργά Ηχεία / Προενισχυτής

Τα ενεργά ηχεία δεν φέρουν προενισχυτή, παρά μόνον τελικούς ενισχυτές, έναν ανά κλάδο του κροσόβερ, το οποίο είναι ενεργό και παρεμβάλλεται μεταξύ προενισχυτή και τελικών. Ίσως να εννοούσαν αυτό. Φυσικά, για να παίξουν τέτοια ηχεία, χρειάζονται προενισχυτή σε κάθε περίπτωση, ή έστω σήμα επιπέδου line, που μπορεί να προέρχεται από τη ρυθμιζόμενη έξοδο κάποιου CD player ή άλλης αντίστοιχης συσκευής. Αυτή η τοπολογία περιλαμβάνει και τα ενεργά συστήματα με υπογούφερ.

Μάλλον επρόκειτο για τυχαίο γεγονός, καθώς η συνδεσμολογία σου είναι σωστή.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Λέγοντας στην αντιπροσωπεία <<προενισχυτή>> μάλλον εννοούσαν τη βαθμίδα απομόνωσης ή και ενίσχυσης ίσως που υπάρχει πριν την είσοδο του τελικού για να φτάσει σε κατάλληλη στάθμη το σήμα εισόδου.

Koo

Reaction score
10
Απάντηση: Re: Ενεργά Ηχεία / Προενισχυτής

Ένα ρυθμιστικό input attenuator που έχει το κάθε ηχείο, το έχω στο τέρμα (0db), και από τον προενισχυτή ανεβάζω την ένταση έως το σημείο που δεν αρχίζουν να αναβοσβήνουν οι ενδείξεις clipping του ηχείου.

Οπότε θεωρητικά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος με αυτή την σύνδεση..

Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο όσον αφορά την συγκεκριμένη σύνδεση από πλευράς ασφάλειας?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.014

Δε νομίζω... Πιέζοντας στα άκρα ένα ενεργό ηχείο, αυτά που θα έπρεπε να κινδυνεύουν πρώτα είναι τα μεγάφωνα και μετά οι ενισχυτές. Πάντως, αν η φωτεινές ενδείξεις είναι σωστές, η μόνιμη οδήγηση στο όριο δεν είναι καλή πρακτική.

Koo

Reaction score
10

Ίσως να μην ήμουν απόλυτα ακριβής στην έκφραση μου. Εννοώ ότι τα όρια έντασης που φτάνω να οδηγήσω τα ηχεία είναι μέχρι εκεί και για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Όχι ότι συνεχεία παίζουν σε αυτή την ένταση.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Από τη στιγμή που έχεις το ποτενσιόμετρο έντασης στο τέρμα και προσέχεις, όπως λες, τα ενδεικτικά ψαλιδισμού, δεν υπάρχει περίπτωση να φταίει η οδήγηση, όπως σου είπε η αντιπροσωπεία.

Κάτι τέτοιο θα έστεκε μόνο εάν είχες το ποτενσιόμετρο σε μικρή διαδρομή, αυτό παρεμβαλλόταν μεταξύ του σταδίου εισόδου και του τελικού σταδίου, οπότε εσύ για να πάρεις στάθμη υπεροδηγούσες την είσοδο.

Koo

Reaction score
10

Κοι Coyias, PeterMeni σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την βοήθεια σας!

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884